ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα καταθέσει τροπολογία για την προστασία των νοικοκυριών απ' τα χρέη προς δήμους

Συνάντηση χτες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία δημάρχων οι οποίοι στηρίζουν την αγωνιστική πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, με αντιπροσωπεία δημάρχων, οι οποίοι στηρίζουν την αγωνιστική πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας ενάντια στις δεσμεύσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη στους δήμους.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Την αντιπροσωπεία των δημάρχων αποτελούσαν ο Κώστας Πελετίδης δήμαρχος Πατρέων, ο Νίκος Ζενέτος δήμαρχος Ιλίου, ο Γιώργος Λαζουράς δήμαρχος Καλαβρύτων, ο Βαγγέλης Σίμος δήμαρχος Πετρούπολης, ο Μιχάλης Σελέκος δήμαρχος Χαϊδαρίου, ο Ηλίας Σταμέλος δήμαρχος Καισαριανής, ο Στέλιος Σταμούλος δήμαρχος Ικαρίας, ο Αθανάσιος Παναγόπουλος δήμαρχος Αιγιαλείας, ο Σπυρίδων Τραχάνης πρόεδρος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλητων (ΦΟΣΔΑ) και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει την πρωτοβουλία των δήμων και θεωρεί δίκαιο το αίτημά τους. Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι το ΚΚΕ, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον «Κλεισθένη 1» στη Βουλή, θα καταθέσει τροπολογία που θα περιλαμβάνει το αίτημα για διαγραφή χρεών προς τους δήμους και τα ΝΠΔΔ των δήμων, καθώς επίσης και προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οπως τονίζεται και στην τροπολογία, η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει κατακτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη. Σε μια περίοδο που η φορολεηλασία συνεχίζεται, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας και είναι το διαβατήριο της νέας φάσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τους δήμους αφορούν: Σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, κατάληψη πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις από τη στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ κ.λπ. Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσά οφελών αφορούν σε απαλλοτριώσεις ελευθέρων χώρων και πλατειών που επιβαρύνουν τα παρακείμενα σπίτια κ.ά.

Από την υπάρχουσα εμπειρία των έως τώρα «δυνατοτήτων» διακανονισμών, όπως αυτός των 100 δόσεων, έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων που αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων μπήκαν σε ρύθμιση, να ανταποκριθούν στην εκτεταμένη φοροληστεία και είναι επείγουσα ανάγκη να θεσπιστεί σαφές και καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω διευκολύνσεων, με απόφαση και ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων.

Οι πάσης φύσεως οφειλές προς τους δήμους είναι ζήτημα για το οποίο πρέπει να δίνεται δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επ' αυτού, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες σε κάθε διοικητική περιφέρεια, τον αριθμό των ανέργων, των ενταγμένων στο ΚΕΑ και άλλες ιδιαιτερότητες κοινωνικοοικονομικές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κριτήριο διευκόλυνσης, μερικής ή ολικής απαλλαγής, ώστε αν είναι δυνατόν να προστατευτούν το οποίο εισόδημα και η περιουσία των λαϊκών οικογενειών.

Η τροπολογία που θα καταθέσει το ΚΚΕ

Η τροπολογία που θα καταθέσει το ΚΚΕ προβλέπει πιο συγκεκριμένα: Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι δυνατή η διαγραφή κάθε είδους χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, προς τους δήμους ολόκληρων ή εν μέρει για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α'29) και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωση ή δοσοποίησή τους. Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των δήμων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους μπορούν να αποφασίζουν κατά αντιστοιχία και με τα ίδια κριτήρια μετά από αίτηση των χρηστών τους κ.ά.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»
Προσαρμογές επί το αντιλαϊκότερο στην Τοπική Διοίκηση

Με διαδοχικές συνεδριάσεις συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη 1», με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «περνάει» νέο πακέτο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, στη βάση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σπρώχνοντας ακόμα πιο βαθιά δήμους και Περιφέρειες στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, στην ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα, και συνεχίζοντας και από αυτήν την «πάντα» τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων ώστε να ανοίγονται νέα κερδοφόρα πεδία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Τα «βλέμματα» βεβαίως των αστικών κομμάτων, όπως και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση, επικεντρώνουν στο «σπάσιμο» των μεγάλων Περιφερειών (Β' Αθήνας και Αττικής), που ενσωματώθηκε με τροπολογία στο νομοσχέδιο την Παρασκευή, όπως και στο ζήτημα της απλής αναλογικής, βγάζοντας «εκτός κάδρου» το βασικό του περιεχόμενο.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, η οποία αφορούσε την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, από την πλευρά της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) - στις διοικήσεις των οποίων πλειοψηφούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - επαναλήφθηκε το γνωστό «έργο» για τον εκλογικό νόμο, που έφτασε σε βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, αφήνοντας συνειδητά στο απυρόβλητο τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου έγινε συζήτηση επί των άρθρων, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ κατηγόρησε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για «στείρα άρνηση», παραδέχτηκε ότι συνολικά από τις τοποθετήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων όσον αφορά το «διά ταύτα» του νομοσχεδίου «βλέπω ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διαλόγου»...

Προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στον «κουρνιαχτό» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με άξονα τον εκλογικό νόμο και «τις ιαχές περί ακυβερνησίας και διάλυσης των δήμων», σημείωσε ότι πρόκειται για «αντιπαράθεση περί όνου σκιάς», ενώ διερωτήθηκε: «Αλήθεια, το ότι σήμερα πόλεις και χωριά, περιουσίες και ζωές λαϊκών νοικοκυριών, είναι ανοχύρωτα στις πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, οφείλεται στο αποτέλεσμα της στιβαρότητας, της κυβερνησιμότητας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που θα χαθούν με την απλή αναλογική; Και τότε γιατί δεν τα έλυσαν; Η μήπως είναι επιλογή του αστικού κράτους να διοχετεύει τα κύρια μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού στις ανάγκες κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των στρατιωτικών και άλλων ΝΑΤΟικών δαπανών με μέτωπο τον "εχθρό λαό", αφήνοντας πενταροδεκάρες για τις ανάγκες τους;».

Σημείωσε ακόμα ότι μια άλλη, εξίσου σημαντική πλευρά που επιδιώκει η κυβέρνηση να υπηρετήσει, με το εκλογικό σύστημα και με μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που τάχα έρχονται να ενισχύσουν τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση, όπως οι ρυθμίσεις για διαβούλευση, η στρατιά των διαμεσολαβητών, τα δημοψηφίσματα, οι λαϊκές συνελεύσεις στις κοινότητες, το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκων κ.ά., είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαϊκού παράγοντα στη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

«Αλήθεια», επισήμανε, «πού το πάει η κυβέρνηση με την εισαγωγή του ενιαίου ψηφοδελτίου στις κοινότητες και μάλιστα με το επιχείρημα ότι η αποδέσμευσή τους από τα παραταξιακά ψηφοδέλτια ενδυναμώνει τάχα την "τοπική δημοκρατία"; Ποια αντίληψη προσπαθεί να ζυμώσει; Οτι τάχα στο χωριό είναι όλοι το ίδιο, ότι δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, εργάτες γης, μεγαλοαγρότες; Γιατί κατά βάση τα ψηφοδέλτια εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις και συμφέροντα».

«Την ίδια στιγμή», συνέχισε, «προβάλλετε το σλόγκαν της εγγύτητας και επικουρικότητας που αναδεικνύετε ως το κύριο χαρακτηριστικό της Τοπικής Διοίκησης και στο οποίο πρέπει να "ακουμπάνε" αυτές οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Επιδιώκετε στην πράξη να κάνετε το λαό συμμέτοχο στην αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η περιβόητη συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση, με το λαό όχι μόνο αποδέκτη της πολιτικής αλλά και συμμέτοχο στο έγκλημα που ξετυλίγεται ενάντιά του».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής έκανε ειδική αναφορά στο κεφάλαιο Ι του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στα οικονομικά των δήμων και των Περιφερειών, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή δράση».

Οπως σημείωσε, από τον «Καποδίστρια», όταν ξεκίνησαν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε δήμους και Περιφέρειες, έως τον «Καλλικράτη» (νόμοι και οι δύο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), η κρατική χρηματοδότηση των δήμων, αν και συνταγματικά κατοχυρωμένη, άρχισε να μειώνεται δραστικά, πριν ακόμα από την κρίση, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μειωμένη κατά 65% και η κυβέρνηση να ενθυλακώνει από το 2015 και τα όποια αποθεματικά των δήμων για να αποπληρώσει τους δανειστές. Αυτή η κρατική υποχρηματοδότηση, σημείωσε, προβλέπεται ότι συνεχίζεται έως το 2022, προκειμένου, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, να εξασφαλίζεται από τη μη χρηματοδότηση των δήμων πλεόνασμα 640 εκατ. ευρώ. Οι όποιες ανάγκες των δήμων σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα καλύπτονται από την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα των δήμων, που πλέον με τον «Κλεισθένη» μονιμοποιούνται, με την εκμίσθωση δημοτικών χώρων και εκτάσεων σε επιχειρήσεις, στο τουριστικό κεφάλαιο, με ληστρικές παραχωρήσεις δημοτικής ακίνητης περιουσίας και προκλητικές διευκολύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, και παρέπεμψε στα σχετικά άρθρα όπως 175, 176, ή 183, 195, 196 και άλλα, για τα οποία, όπως τόνισε, κανείς από τα αστικά κόμματα δεν είπε ούτε κουβέντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ