ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
Στιγμές στο Διήμερο της ΚΝΕ
Από τις δραστηριότητες για τις ηλικίες 9-13
Από τις δραστηριότητες για τις ηλικίες 9-13

Αφιξη των κατασκηνωτών από όλη την Ελλάδα
Αφιξη των κατασκηνωτών από όλη την Ελλάδα

Ο «Οδηγητής» έγινε ανάρπαστος στο χώρο του κάμπινγκ
Ο «Οδηγητής» έγινε ανάρπαστος στο χώρο του κάμπινγκ

Από την κεντρική συγκέντρωση στην Πάτρα την Παρασκευή
Από την κεντρική συγκέντρωση στην Πάτρα την Παρασκευή

Το γλέντι κράτησε μέχρι το ξημέρωμα το βράδυ του Σαββάτου
Το γλέντι κράτησε μέχρι το ξημέρωμα το βράδυ του Σαββάτου

Από τη συζήτηση του Σαββάτου με θέμα «Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974»
Από τη συζήτηση του Σαββάτου με θέμα «Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974»

Από το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ
Από το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕΣτο πλευρό των κατοίκων στους Αγίους Θεοδώρους Ηλείας

Οι κάτοικοι παρέθεσαν το μεσημέρι του Σαββάτου γεύμα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Σε θερμό κλίμα, το μεσημέρι του Σαββάτου, οι κάτοικοι του χωριού Αγιοι Θεόδωροι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης στην Ηλεία υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και παρέθεσαν γεύμα προκειμένου να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στο ΚΚΕ που στάθηκε στο πλευρό τους και ανέδειξε το πρόβλημά τους.

Υπενθυμίζεται πως εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων που υπάρχει στην περιοχή επιβαρύνει το περιβάλλον και ανέδιδε τον προηγούμενο χρόνο μια πολύ δυσάρεστη οσμή, που έκανε αβάσταχτη τη ζωή των κατοίκων στο χωριό.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι πέτυχαν να επιβληθεί στο εργοστάσιο να τοποθετήσει φίλτρα, γεγονός που έχει βελτιώσει κάπως την κατάσταση στο χωριό, δεν έχει λύσει όμως οριστικά το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί, από τη μια, το φίλτρο είναι κάποιες φορές που κλείνει, ενώ ταυτόχρονα πέφτουν υγρά λύματα στο ρέμα του Βροντού, που επίσης επιβαρύνουν την περιοχή, αλλά και τη θάλασσα όπου καταλήγουν.

Οι κάτοικοι ανέδειξαν το πρόβλημα και διαμαρτυρήθηκαν και το ΚΚΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, πίεσε με όλες του τις δυνάμεις στο δήμο, στην Περιφέρεια αλλά και στη Βουλή. Για αυτό το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, το ΚΚΕ πραγματοποίησε σειρά ενεργειών, με επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και άλλων στελεχών και βουλευτών του, του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Σοφιανού, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Καραθανασόπουλου και της Λιάνας Κανέλλη, που έκανε και τη σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων Θανάσης Χαραλαμπόπουλος, που τον ευχαρίστησε για τις παρεμβάσεις του Κόμματος. Στη σύντομη εκδήλωση που οργανώθηκε στην πλατεΐτσα του χωριού πριν από το γεύμα, παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, καθώς και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι Δημοτικών Κοινοτήτων. Μίλησαν επίσης και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, περιγράφοντας αναλυτικά το πρόβλημα με τα υγρά λύματα που δεν έχει λυθεί ακόμη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Θόδωρου Κόκκαλη, δραστήριου μέλους του Κόμματος στην περιοχή, που αγωνίστηκε για τα προβλήματα των κατοίκων και ο οποίος σκοτώθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Να φτάσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους

Στην εκδήλωση που προετοίμασαν οι κάτοικοι του χωριού, ο Δ. Κουτσούμπας προχώρησε στον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Καλησπέρα σας, καλώς σας βρήκα, εύχομαι σε όλους και όλες σας να έχετε δύναμη, να έχετε υγεία, να έχετε κουράγιο σ' έναν αγώνα δύσκολο. Κανένας αγώνας βέβαια δεν είναι εύκολος, εμείς βέβαια εδώ ερχόμαστε ανταποκρινόμενοι και στο κάλεσμα το δικό σας, αλλά γιατί το νιώθουμε ως καθήκον, ως υποχρέωση. Δεν νιώθουμε δηλαδή ως ντεκόρ κάποιων ενεργειών που κάνουν κάποιοι προσωπικά ή ένας ή δυο ή τρεις ή πέντε και βεβαίως δεν ήρθα εγώ να σας μιλήσω με το "εγώ έκανα" ή "η Λιάνα έκανε" ή "ο Νίκος ο Καραθανασόπουλος έκανε" ή "ο Σοφιανός έκανε"... Εμείς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτά που κάναμε και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά.

Γιατί, αν θέλετε, ένα συμπέρασμα που βγαίνει απ' όλη αυτήν την ιστορία, που βιώνει πικρά ο λαός μας τόσα χρόνια τώρα με διάφορα λόγια πολλών λογάδων, με διάφορα ψέματα, με αυταπάτες, αναφέρομαι στους κυβερνώντες βέβαια, αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία και που στηρίζουν επιχειρηματίες σαν αυτόν εδώ που μολύνει το περιβάλλον, που τραυματίζει τις ζωές τις δικές σας και των παιδιών σας κι όλα αυτά. Ενα συμπέρασμα, λοιπόν, που βγαίνει είναι ότι ακόμα και την παραμικρή κατάκτηση, το παραμικρό θετικό, ένα "τίποτα" στην ουσία από τα τεράστια κέρδη που έχουν όλοι αυτοί, δηλαδή το να βάλει ένα φίλτρο, μπορεί να το πάρει πίσω την ίδια στιγμή, αν δεν υπάρχει επαγρύπνηση, αν δεν υπάρχει συνεχής ανάδειξη του προβλήματος και πολύ περισσότερο αν δεν αλλάξουν ριζικά αυτές οι πολιτικές.

Γι' αυτό θα μας έχετε ακούσει πολλές φορές, "έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε" - ξέρω ότι πολλοί από σας δεν το πιστεύετε, το θεωρείτε ότι είναι αδύνατον να γίνει αυτό - ότι τέλος πάντων "το ΚΚΕ καλά κάνει που τα παλεύει, πρωτοπόρα παλεύει, αγωνίζεται και για μας και για όλους, μας λύνει ζητήματα ή προωθεί τα ζητήματά μας, όμως αυτά που λέει στο διά ταύτα δεν γίνονται, ρε αδερφέ, οπότε ας διαλέξουμε μια από τα ίδια πάλι, απ' αυτούς που γνωρίσαμε πριν κι απ' αυτούς που γνωρίζουμε τώρα και που παρότι μας ματώνουν τις ζωές, παρότι μας κυνηγάνε απ' την τσέπη το πώς θα αρπάξουν το ένα ευρώ που μας έμεινε και από κει και πέρα με την ίδια μας τη ζωή, να μας γεμίζουν καρκινογόνες ουσίες, ρύπους, για το νερό που πίνουμε, για το φαγητό που τρώμε και για όλα αυτά για να βγάζουν κέρδη... Παρ' όλα αυτά, πάλι επιλέγουμε κάποιον λέγοντας μπας κι αυτός είναι το μικρότερο κακό απ' αυτόν που έχουμε τώρα". Κι αποδεικνύεται κάθε φορά, δυστυχώς, ότι το "μικρότερο κακό" είναι εξίσου κακό, για να μην πω και χειρότερο κακό από το προηγούμενο. Γιατί έτσι γίνεται.

Αρα λοιπόν, επειδή εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά και παρότι πραγματικά νιώθω μεγάλη χαρά και εκτίμηση που βρίσκομαι ανάμεσά σας και χαίρομαι και χαιρόμαστε όλη η αντιπροσωπεία μας που βρισκόμαστε ξανά εδώ, σας λέμε μόνο ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, μόνο που πρέπει και εσείς και εμείς και όλοι να αποφασίσουμε ότι πρέπει να τον φτάσουμε μέχρι τέλους. Οχι με μια Επερώτηση στη Βουλή ή με έναν αγώνα, μια κινητοποίηση ή με μια παρουσία εδώ ή στα κανάλια και, από κει και πέρα, ο καθένας τραβάει το δρόμο του και κοιτάζει τη δικιά του δουλειά.

Και όταν λέω να τον φτάσουμε μέχρι το τέλος, δεν εννοώ μόνο να βγούμε στους δρόμους, να πάμε στη Βουλή να διαμαρτυρηθούμε, να κάνουμε κι όλες, και τις νομικές και τις τεχνικές και τις δικαστικές και όλες τις ενέργειες, αλλά κυρίως πρέπει να επιλέξουμε σωστά όταν έρχεται η στιγμή που μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας - είτε είναι εκλογές σε σωματεία, είτε είναι δημοτικές εκλογές, είτε είναι περιφερειακές εκλογές, είτε είναι βουλευτικές εκλογές - και να εκλέξουμε αυτούς και τα κόμματα αυτά, εμείς θα λέγαμε το ΚΚΕ, αλλά μην πουν ορισμένοι ότι ψηφοθηρώ από τώρα, ενώ δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, θα σας πω σκεφτείτε μόνο, συμβουλευτείτε το μαξιλάρι σας και αποφασίστε για το τι θα κάνετε.

Αυτό που έχουμε εμείς να υποσχεθούμε είναι να πούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και με βάση και τα νέα στοιχεία που μας δώσατε και με όλα αυτά που είπατε και μέχρι εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση και στα υπουργεία και παντού. Αυτό θα κάνουμε, θα τους ενοχλούμε, θα τους πιέζουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση και σε αυτό το πρόβλημα και σε άλλα προβλήματα που ταλανίζουν όλες τις λαϊκές οικογένειες και εδώ στους Αγίους Θεοδώρους και στην Ηλεία, στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και σε όλη την Ελλάδα, θα έλεγα γενικότερα.

Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι ξανά καλή υγεία, καλή δύναμη σε όλους και όλες».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org