ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
Εκδηλώσεις το βράδυ της Παρασκευής στην κατασκήνωση

Καλωσόρισμα απηύθυναν στους κατασκηνωτές οι δήμαρχοι Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας

Ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας που έχουν τα Διήμερα της ΚΝΕ, που εκφράζεται με μαζικές διαδηλώσεις και άλλες μαχητικές δράσεις κάθε χρόνο, συνδυάζεται πάντα και με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με πολιτιστικές εκδηλώσεις και γλέντια στη νεανική κατασκήνωση του Διημέρου. Ετσι και φέτος, μετά τη μεγάλη και μαχητική πολιτική συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάτρα, οι χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα επέστρεψαν στην κατασκήνωση στον Αλισσό, όπου ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Πάτρας, το οποίο παρουσίασε ένα πρόγραμμα λαϊκών χορογραφιών, πάνω σε μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Βάρναλη, του Γ. Ρίτσου και του Φώτη Αγγουλέ, καθώς και το «Αϊντε Παιδιά» του Π. Τζαβέλλα.

Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο Χρήστος Νικολάου, δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας (όπου ανήκει ο Αλισσός που στήθηκε η κατασκήνωση της ΚΝΕ) και αφού έδωσε συγχαρητήρια στο χορευτικό συγκρότημα της Πάτρας, απευθύνθηκε στον κόσμο λέγοντας: «Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την τιμή και για τη χαρά να φιλοξενηθεί (σ.σ. το 27ο Διήμερο) σε έναν τόπο που αξίζει να ζεις, με τις αδυναμίες και με τα προβλήματα τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας». Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τον γειτονικό δήμο Πάτρας, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη σημασία του αγώνα για να λυθούν χρόνια προβλήματα, τοπικά και γενικά. Ευχήθηκε, τέλος, «καλή διαμονή, θα είμαστε δίπλα σας ό,τι και να μας ζητηθεί, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αν προκύψουν εμπόδια», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθείτε έναν δρόμο ωραίο, ωφέλιμο, για σας και το λαό

Το συγκρότημα «Της Γης ανάσα»
Το συγκρότημα «Της Γης ανάσα»
Στη συνέχεια, ήταν η σειρά του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, να πάρει το λόγο, για να καλωσορίσει τους κατασκηνωτές του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι χαρά μας να 'χουμε κοντά μας τους νέους και τις νέες που γυρίζουν την πλάτη τους στη σαπίλα αυτού του συστήματος και επιλέγουν τον οργανωμένο αγώνα για μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ακολουθείτε έναν δρόμο ωραίο, ωφέλιμο, για σας και το λαό, ταυτόχρονα όμως δρόμο δύσκολο, γιατί αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, για να τον διαιωνίσουν κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν το μυαλό, την ψυχή, την καρδιά των νέων ανθρώπων.

Το κεντρικό σας σύνθημα "Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά" δίνει εύστοχα την αιτία. Συγκεντρώνοντας δυνάμεις υπάρχει η δυνατότητα να ανοιχτεί ο δρόμος για να απολαύσει τη ζωή της η νεολαία, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες της.

Ως δημοτική αρχή βάζουμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, να 'χουν οι νέοι άνθρωποι πρόσβαση στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, σε διακοπές.

Στέλνουμε το μήνυμα της αντίστασης, της ανυπακοής. Συμβάλλουμε στην οργάνωση του πατραϊκού λαού και τους αγώνες του, που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Ο Χ. Νικολάου
Ο Χ. Νικολάου
Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε και εμείς τη μάχη ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις. Να μπορούν τα παιδιά μας να απολαύσουν τη ζωή τους, χωρίς ψεύτικους παραδείσους.

Δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν εδώ δίπλα οι βάσεις του θανάτου, το ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που θα συμμετέχει σε πολέμους, στο σκόρπισμα του θανάτου στις περιοχές επιβολής των συμφερόντων τους. Η ύπαρξη αυτών των βάσεων αναδεικνύει το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του κ. Τσίπρα, που μοιράζεται τις ίδιες "δημοκρατικές" αξίες με τον Πρόεδρο της Αμερικής κ. Τραμπ, όπως έλεγε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, οι στίχοι του ποιητή μάς δείχνουν τον δρόμο. "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"», τόνισε ο δήμαρχος, ενώ έκανε αναφορά και στο χορευτικό του δήμου που άνοιξε τις εκδηλώσεις, σημειώνοντας πως «δείχνει ότι η νεολαία μας ξέρει να χορεύει, ξέρει να αγωνίζεται, ανοίγει δρόμους, έχει "πιστεύω"».

Λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι

Μετά και το καλωσόρισμα του δημάρχου Πάτρας, «δόθηκε το σήμα» να αρχίσει το γλέντι. Ο χώρος μπροστά στην κεντρική σκηνή του Διημέρου αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει τους νέους και τις νέες που σηκώθηκαν να χορέψουν με τους παραδοσιακούς και λαϊκούς ήχους του μουσικού σχήματος «Της Γης ανάσα», το οποίο έκλεισε τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας. Πριν από την έναρξη του προγράμματος τα μέλη του συγκροτήματος χαιρέτισαν το κοινό, λέγοντας: «Μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις των ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και να παίζουμε μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να σας κάνουμε να περάσετε καλά». Αφιέρωσαν μάλιστα έναν ποντιακό σκοπό στον δήμαρχο Πάτρας Κ. Πελετίδη.


Ο Κ. Πελετίδης
Ο Κ. Πελετίδης

Χορευτικό συγκρότημα δήμου Πατρέων
Χορευτικό συγκρότημα δήμου Πατρέων

Εκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Μια συνοπτική διαδρομή στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ έκανε η Εκθεση που στήθηκε στο κάμπινγκ του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, διανθισμένη με ποιήματα των Βλ. Μαγιακόφσκι, Ν. Χικμέτ, Κ. Βάρναλη, Π. Ελυάρ, Γ. Ρίτσου, Φ. Αγγουλέ και Μπ. Μπρεχτ.

Από το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ το Νοέμβρη του 1918 ξεκινάει αυτή η αναδρομή, που ρίχνει ματιές σε πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» της εποχής και άλλα έντυπα, καθώς και σε ηρωικές μορφές του Κόμματος και του κινήματος στα πρώτα χρόνια της δράσης του, με πρωτομαγιάτικες απεργίες, αγώνες των καπνεργατών κ.ά.

Ακολούθως η Εκθεση στέκεται στο Ιδρυτικό Συνέδριο της ΟΚΝΕ, τον ηρωικό Γραμματέα της Χρήστο Μαλτέζο και την πλούσια δράση της, με αναφορά στο μνημείο που έστησε η ΚΝΕ στο Καλπάκι, για τους αλύγιστους κομμουνιστές του Πειθαρχικού Ουλαμού, στο περσινό Αντιιμπεριαλιστικό της Διήμερο.

Επίσης η Εκθεση στέκεται στην περίοδο της Κατοχής και με φωτογραφίες κάνει αναφορές στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στο ΕΛΑΝ, στην ΠΕΕΑ, στις μάχες του Δεκέμβρη του '44, στον αγώνα του ΔΣΕ, στην ΕΠΟΝ, στη Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας.

Προχωρώντας γίνονται αναφορές στα επόμενα χρόνια των διώξεων, στην ηρωική στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και τις εξορίες, στην πολιτική προσφυγιά, στις δίκες του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, αλλά και σε αγώνες της δεκαετίας του '60 και στην περίοδο της χούντας. Τότε έρχεται το ταμπλό για την ίδρυση της ΚΝΕ και τα πρώτα της βήματα ανάπτυξης στην παρανομία, στην περίοδο της δικτατορίας.

Ακολουθεί το 1976 και το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ σε συνθήκες νομιμότητας, που εγκαινιάζει μια νέα φάση μαζικών αγώνων από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα.


Ο Δ. Κουτσούμπας στο χώρο της κατασκήνωσης

Το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Πάτρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρέθηκε και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στο χώρο της κατασκήνωσης του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Επισκέφτηκε επίσης την κατασκήνωση το απόγευμα του Σαββάτου και ξεναγήθηκε στους χώρους της από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο (φωτ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ