ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
Ενα πολύ όμορφο, μαζικό και μαχητικό νεολαιίστικο αντάμωμα

Ενα από τα πιο όμορφα και τα πιο μαζικά Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ ήταν αυτό που έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Πάτρα και τον Αλισσό, όπου αντάμωσαν από την Παρασκευή χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα, ενώνοντας τις φωνές τους «στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά», όπως έλεγε και το κεντρικό σύνθημα του Διημέρου.

Η κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, στην Πάτρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα εναλλάσσονταν με τα συνθήματα τιμής στο ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της ηρωικής του δράσης, αλλά και στην ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, στέλνοντας μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ «για να κερδίσουμε τη ζωή και το μέλλον, που μας το στερούν το σύστημα και οι κυβερνήσεις του».

Ο Δ. Κουτσούμπας παραβρέθηκε και παρακολούθησε επίσης το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Διημέρου στην κατασκήνωση, που στήθηκε σε κάμπινγκ στον Αλισσό, ενώ είχε συναντήσεις και επισκέψεις σε Αχαΐα και Ηλεία με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή (βλέπε σελ. 13 και 14).

Παράλληλα, το πρόγραμμα του Διημέρου απλώθηκε και πέρα από την κατασκήνωση, με τη μαχητική διαδήλωση στον Αραξο το πρωί του Σαββάτου, αλλά και επισκέψεις στο μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για μαθητές το Σάββατο και την Κυριακή (βλέπε σελ. 14).

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ένα μέρος από αυτήν την πλούσια δραστηριότητα και θα συνεχίσει αύριο, με αναλυτικά ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στην κατασκήνωση του Διημέρου, αλλά και στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, όπου θα παρουσιάσουμε τις δραστηριότητες της παιδικής κατασκήνωσης που λειτούργησε και φέτος στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.


Οχι πυρηνικά στον Αραξο, συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!

Μαχητική διαδήλωση το πρωί του Σαββάτου στην αεροπορική βάση του Αραξου

Από τη διαδήλωση στη βάση
Από τη διαδήλωση στη βάση
Μετά από τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Πάτρα την Παρασκευή, το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ συνέχισε και έστειλε ένα ακόμα ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα με τη μαχητική κινητοποίηση στο στρατόπεδο του Αραξου, που έγινε το πρωί του Σαββάτου από ένα μέρος των κατασκηνωτών του Διημέρου.

«Οχι πυρηνικά στον Αραξο, συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε», έγραφε το κεντρικό πανό της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, δίνοντας το στίγμα της διαδήλωσης, ενώ την ίδια ώρα απέναντι από το στρατόπεδο αναρτήθηκε γιγαντοπανό, το οποίο ανέγραφε στα Ελληνικά και στα Αγγλικά «Οχι πυρηνικά στον Αραξο» με υπογραφή ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Θυμίζουμε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση για μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο, καθώς απόρρητο ΝΑΤΟικό έγγραφο είχε αποκαλύψει ότι έγιναν εργασίες στη βάση, που την κατέστησαν ικανή για να φιλοξενήσει «ειδικά όπλα» - βλέπε πυρηνικά - και τον περασμένο Μάη επισκέφτηκε την αεροπορική βάση του Αραξου ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς την Τουρκία, ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας είναι δυνατή η μεταφορά στον Αραξο των 50 πυρηνικών κεφαλών που είναι τώρα στη βάση του Ιντσιρλίκ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ «εκσυγχρονίζουν» τα πυρηνικά τους όπλα, με στόχο μέχρι το 2020 να έχουν στείλει τις «νέας γενιάς» πυρηνικές βόμβες στις βάσεις του ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκές χώρες.


Οι διαδηλωτές το πρωί του Σαββάτου, με συνθήματα όπως «Ο ανθρωπισμός τους είναι ένα ψέμα - Οι δρόμοι πετρελαίου χαράσσονται με αίμα», «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς μεταφοράς και αποθήκευσης πυρηνικών στον Αραξο.

Οι διαδηλωτές, φτάνοντας στο χώρο, βρήκαν απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η νεολαία δεν θα γίνει συνένοχος στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών

Εκεί πήρε το λόγο ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση θέλουμε να δώσουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα απέναντι στη μεταφορά πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ σε αυτό εδώ το στρατηγείο. Η σημερινή μας κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια όλων των προσπαθειών που έχουμε κάνει ως ΚΚΕ και ΚΝΕ, να αναδείξουμε αυτήν την τόσο σοβαρή εξέλιξη. Το προηγούμενο διάστημα κατατέθηκαν συγκεκριμένες Επερωτήσεις για το ζήτημα της μεταφοράς πυρηνικών εδώ στον Αραξο και οι απαντήσεις όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν... "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Και πριν από ένα μήνα συνέβη κάτι πολύ αποκαλυπτικό, ο υπεύθυνος πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ βρέθηκε εδώ για να επιθεωρήσει την εξέλιξη των έργων για τη μεταφορά των πυρηνικών.

Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε απέναντι από τη βάση
Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε απέναντι από τη βάση
Θέλουμε λοιπόν να τους δηλώσουμε ότι αν νομίζουν ότι η ελληνική νεολαία, όλοι εμείς εδώ, θα ανεχόμαστε το έγκλημα και θα ανεχόμαστε η χώρα μας να είναι συνένοχη σε αυτό το έγκλημα, είναι βαθιά γελασμένοι. Να αλλάξουν το πλευρό που κοιμούνται! Είμαστε εγγυητές, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι αγωνιστικοί φοιτητικοί σύλλογοι, τα συμβούλια των μαθητών, τα ταξικά σωματεία ότι θα χτίσουμε ένα μεγάλο φοιτητικό, νεολαιίστικο κίνημα απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις.

Κι αυτό γιατί δεν ανεχόμαστε την ώρα που ματώνουν οι οικογένειές μας για μια χούφτα τραπεζίτες, βιομηχάνους και εφοπλιστές, την ίδια ώρα η χώρα μας να καταγράφει ρεκόρ στη στήριξη του ΝΑΤΟ. Γιατί αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟικού εξοπλισμού.

Κι επίσης δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και το ψέμα. Δεν ανεχόμαστε δηλαδή να μας λένε ότι αυτοί που εξειδικεύονται στους πολέμους και τις σφαγές των λαών - και εννοούμε τα κοράκια του ΝΑΤΟ - να παρουσιάζονται ως οι προστάτες του ελληνικού λαού, της χώρας μας και της ασφάλειας των συνόρων μας. Αλλωστε, οι τελευταίες εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές σε σχέση με το ρόλο τους. Τρίβουν τα χέρια τους γιατί εξασφαλίζουν γην και ύδωρ από τα ελληνικά στρατόπεδα για να προχωράνε τα ΝΑΤΟικά σχέδια, για να εξασφαλίζουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Και την ίδια ώρα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της δικής μας χώρας μόνο σε μεγαλύτερους μπελάδες μπαίνουν μέσα από αυτές τις εξελίξεις.

Θέλουμε λοιπόν να δηλώσουμε ότι απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε ΝΑΤΟικό σχέδιο, ζητάμε κάθε μέλος του ελληνικού στρατού, φαντάροι, άλλοι τίμιοι αξιωματικοί και ο ελληνικός λαός να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων εκτός των συνόρων της χώρας μας, ζητάμε να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας σε άλλο ΝΑΤΟικό σχέδιο, να σταματήσει και η υποστήριξη, όπως τα πυρηνικά στον Αραξο, οι υπόλοιπες βάσεις που ετοιμάζονται σε άλλα σημεία της χώρας. Και απαιτούμε: Καμία αλλαγή συνόρων, καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε επικίνδυνα σχέδια που εμπλέκουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Βροντοφωνάζουμε λοιπόν ότι για τους φονιάδες των λαών εμείς δεν θα ανεχόμαστε να παρέχεται υποστήριξη: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Θα συνεχίσουμε λοιπόν και τη σημερινή μας πορεία και τις υπόλοιπες και εγγυόμαστε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μείνουν αναπάντητα, δεν θα γίνεται η ελληνική νεολαία συνένοχος σε αυτό το έγκλημα των ιμπεριαλιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ