ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Αύριο διαδηλώνουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Στην Αττική, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα. Σήμερα σε Λάρισα και Τρίκαλα

Τη μάχη για την επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα -μετά και την χτεσινή κατάθεση του πολυνομοσχεδίου- δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή τα συνδικάτα, οι σωματειακές επιτροπές, οι επιτροπές αγώνα, πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Στην Αττική, το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στην Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σήμερα συλλαλητήρια διοργανώνονται στη Λάρισα, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και στα Τρίκαλα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Με τη μαζική συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι και οι σύμμαχοί τους καλούνται να υψώσουν τείχος αντίστασης ενάντια στα μέτρα - λαιμητόμο που προωθεί η συγκυβέρνηση κατ' εντολή του κεφαλαίου με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Να δυναμώσουν τα θεμέλια του κοινού τους αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν αύριο εκατοντάδες συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

  • Χτες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν γενικά την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης χωρίς όμως να ορίσουν ημερομηνία.
Οι προσυγκεντρώσεις για το Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις για το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 7.30 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Ομονοίας: Συνδικάτα εργαζομένων από τους κλάδους της Βιομηχανίας και τις Μεταφορές. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Δυτικού Τομέα, του Βόρειου Τομέα, του Πειραιά και της περιοχής του Θριασίου. Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτα εργαζομένων από τους κλάδους του Εμπορίου, Επισιτισμού, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών, Υπηρεσιών, Τραπεζών, Χρηματοπιστωτικού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών. Συνδικάτα και σωματεία του κλάδου των Κατασκευών, Υγείας - Πρόνοιας. Η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Κεντρικού Τομέα και της περιοχής των Μεσογείων. Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο των Εκπαιδευτικών - πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σύλλογοι και φορείς νεολαίας. Επιτροπές Αγώνα Δικηγόρων. Στύλοι Ολυμπίου Διός: Συνδικάτα, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών και του Νότιου Τομέα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Με απεργία είπαν «Οχι» στην εξόντωσή τους

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες για δεύτερη μέρα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ενάντια στις απολύσεις - διαθεσιμότητες, που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, έκαναν συγκέντρωση στην Ομόνοια με το κεντρικό πανό τους να δίνει το «στίγμα»: «Μπλόκο στα μέτρα - Καμιά διαθεσιμότητα - απόλυση - Παλεύουμε να ανατραπούν οι πολιτικές που τα γεννούν». Ο Δημ. Κυζίλης, στέλεχος του Συνδικάτου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι ένα μικρότερο κράτος που θα υποστηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και ταυτόχρονα θα χτυπάει τη σταθερή εργασία, τους εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα και θα τους αντικαθιστά με εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης». Με πορεία, οι απεργοί κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις της ΠΟΕ ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν πορεία επίσης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πορεία από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης μέχρι την Καμάρα έκαναν και εργαζόμενοι στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Για σήμερα η ΠΟΕ - ΟΤΑ κάλεσε σε καταλήψεις δημαρχείων.

Η ΚΕΔΕ

Η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, επί της ουσίας αποδέχτηκε τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης «που θα προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των Υπουργείων, των φορέων τους και των Δήμων και αμέσως μετά να γίνει σοβαρός και αξιόπιστος διάλογος για την κινητικότητα των υπαλλήλων». Δηλαδή, να γίνουν ...αξιοκρατικές απολύσεις!

το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ:

«Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετακίνητη στην υλοποίηση του στόχου για χιλιάδες απολύσεις. Στη φάση αυτή, επιλέγει και την Τοπική Διοίκηση, όπου χρόνια τώρα με τη σύμπραξη αλλά και ανοχή των δημάρχων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείται κατά γράμμα η αντιλαϊκή πολιτική. Η ΚΕΔΕ έχει σοβαρή ευθύνη, γιατί μιλώντας για επιμερισμό των απολύσεων μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης όπως και για δήθεν "αξιοκρατική" αξιολόγηση, στην ουσία αποδέχεται και νομιμοποιεί τις απολύσεις. Δίνει χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, με την πρότασή της για "ενδοδημοτική κινητικότητα" που αποτελεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο για τους εργαζόμενους».

Στην Περιφέρεια

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίαζε χτες ψήφισμα το οποίο τελικά εγκρίθηκε (καταψήφισαν οι σύμβουλοι της ΝΔ και του Καρατζαφέρη) και με το οποίο «το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την αντίθεσή του στις σχεδιαζόμενες απολύσεις - διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι απολύσεις αυτές θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο και αυτές τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές που συνδέονται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις - διαθεσιμότητες, ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση. Αντίθετα, είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις σε κρίσιμες για την εξυπηρέτηση του λαού υπηρεσίες, με πλήρη μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων για να μην απολυθεί κανένας, για να μη διαλυθεί καμία δομή στους δήμους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας

Με αφορμή το γεγονός ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν απεργία αλλά με ανοιχτή ημερομηνία, ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δήλωσε:

«Η απεργία μπροστά στα νέα μέτρα που πτωχεύουν και εξαθλιώνουν το λαό πρέπει να είναι επιτυχημένη, μαζική, να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τη μεγαλοεργοδοσία.

Ομως, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τις δυνάμεις στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που καλούν σε απεργία. Δε θέλουν όλοι την επιτυχία της. Η απεργία είναι σκληρή σύγκρουση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το κράτος των μονοπωλίων. Επιτυχημένη απεργία δεν πραγματοποιείται με συνθήματα και επιδείξεις αγωνιστικού ακτιβισμού.

Αυτοί που σήμερα λεκτικά σηκώνουν παντιέρα, δεν έχουν γραμμή ρήξης με αυτήν την πολιτική, δεν έχουν γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία. Είναι στην ίδια όχθη με τα αφεντικά, υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας και των μειωμένων απαιτήσεων. Είναι στο χώρο τους απεργοσπάστες, δεν παίρνουν μέτρα οργάνωσης των απεργιών, δεν μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των αγώνων αλλά κρύβονται πίσω από δήθεν δυναμικά συνθήματα και λόγους. Δεν πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις, δε συμβάλλουν στη συζήτηση, στην οργάνωση και στον ξεσηκωμό των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ξέρουμε ότι μια απεργία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, φόβος, δυσκολίες. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή! Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Το ΠΑΜΕ θα αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, θα μπει στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία να πάρουν απόφαση για απεργία, να την οργανώσουν στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς. Να παρθούν μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Να μη μείνει εργαζόμενος ανενημέρωτος και εκτός μάχης. Να συζητήσουν οι συνάδελφοι μεταξύ τους για την επιτυχία της απεργίας, να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης σε κάθε εργοστάσιο και γραφείο, να σημάνει πραγματική αντεπίθεση των εργαζομένων και του λαού συνολικά».

Τα συλλαλητήρια

Αττική, 8 μ.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 7.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Κατερίνη, 7.30 μ.μ., Πλατάνι

Σέρρες, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Βέροια, 7.30 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου

Αλεξανδρούπολη, 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Ξάνθη, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Σκύδρα, 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας (ΤΑΞΙ)

Γιαννιτσά, 8 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (Πεζόδρομος)

Κοζάνη, 8 μ.μ., Πεζόδρομος

Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 7.30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Βόλος, 7.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Λαμία, 8.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Χαλκίδα, 8 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Πάτρα, 7.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Πύργος, 8 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Σπάρτη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 7.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Ναύπλιο, 8 μ.μ., πλατεία Καποδιστρίου

Κόρινθος, 8 μ.μ., Περιβολάκια

Κεφαλονιά, 8 μ.μ., ΕΚΚΙ

Ζάκυνθος, 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο Κρήτης, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χανιά, 8 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Κως, 7.30 μ.μ., πλατεία Καζούλη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org