ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Πολυνομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους
  • Στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης και ο κατώτερος μισθός
  • Νέες περικοπές στον ΕΟΠΠΥ
  • Θα καταργούνται με υπουργική απόφαση οργανικές θέσεις του Δημοσίου

Οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2013 - 2014, που θα προέλθουν από τους 25.000 που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό και οι περικοπές στην Υγεία είναι τρία μόνο από τα στοιχεία του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος σε δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα και αφού προηγηθεί η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση και αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη και να ψηφιστεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Το πολυνομοσχέδιο ενσαρκώνει τις συμφωνίες της τρόικας με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ο κατώτατος μισθός

Στην «ευθύνη» της κυβέρνησης περνά οριστικά η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, ο οποίος και θα εξαρτάται άμεσα από την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα υποτάσσεται στις εκάστοτε ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και οι εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτοι εργάτες θα είναι όμηροι των «αναγκών» των επιχειρήσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 103 για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού προβλέπεται ότι «η νέα διαδικασία - μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικού καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1/1/2017». Μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους έως 24 ετών.

Το ύψος του μισθού «...θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Ετσι, η κυβέρνηση «σφραγίζει» τη δυνατότητά της να διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό και να τον συμπιέζει συνεχώς. Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο με το άρθρο 101 προβλέπεται η ίδρυση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο πλαίσιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Δεδομένο είναι ότι όσα τεχνικά μέσα και να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, όσους μηχανισμούς και να στήσει, δεν έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και τα σχέδιά της για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 3,9%.

Για τον ΕΟΠΥΥ

Υπάρχει στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσικοθεραπείες από ιδιώτες παρόχους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Προβλέπει ότι οι μηνιαίες δαπάνες γι' αυτές τις εξετάσεις καθορίζονται με υπουργική απόφαση και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα δωδέκατο των εγκεκριμένων πιστώσεων του ΕΟΠΥΥ. Σε αντίθετη περίπτωση το «υπερβάλλον ποσό» θα αναζητείται απ' τον ΕΟΠΥΥ, από τους ιδιώτες παρόχους. Προβλέπει, επίσης, ποινές για φαρμακοποιούς, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και συμβεβλημένους παρόχους Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ.

Φοροληστεία στο λαό

Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει εξεργαστεί η κυβέρνηση και με το οποίο εισάγει φορολογική κλίμακα κλοπής για μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 3 φορολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται ως εξής: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος,32% για το εισόδημα 25.001 - 42.000 ευρώ.42% για τα επιπλέον ποσά.Καταργεί κάθε αφορολόγητο όριο με αποτέλεσμα να καθιερώνεται η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.Καταργεί τις εκπτώσεις για τα παιδιά, δηλαδή, τη μείωση του φόρου που ίσχυε ανέκαθεν για τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Για τους ΕΒΕ έχει δύο μόλις κλιμάκια και προβλέπει:Συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ. Συντελεστή 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα. Την ίδια ώρα φέρνει νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Με μία απλή υπουργική απόφαση θα είναι δυνατή πλέον η κατάργηση θέσεων σε όλο το δημόσιο τομέα και το προσωπικό των καταργούμενων θέσεων θα τίθεται αυτομάτως σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Με απλή υπουργική απόφαση, επίσης, ένας υπάλληλος μπορεί να μετατεθεί από μία υπηρεσία σε άλλη, χωρίς να είναι σε θέση να προβάλει οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης.

Με λίγα λόγια, θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση να περιορίζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά το δοκούν και όποια στιγμή αυτή κρίνει. Με την κατάργηση της μονιμότητας δίνεται ένα αποφασιστικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες τείνουν να εξομοιωθούν με τις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα. Επέρχεται αποφασιστικό πλήγμα στις κοινωνικές υπηρεσίες και λειτουργίες του κράτους (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Τοπική Διοίκηση), καθώς είναι οι πρώτες στις οποίες θα συρρικνωθεί το προσωπικό.

Η διαθεσιμότητα

Το άρθρο 90 του πολυνομοσχεδίου αναφέρει επί λέξει: «Επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η επιλογή του προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα γίνει «με βάση την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή της ειδικότητας...». Κυριολεκτικό, δηλαδή, σφαγείο.

Η ίδια φιλοσοφία διαπνέει και το άρθρο 91 για την «κινητικότητα».

Ειδικότερα αναφέρεται: «Επιτρέπεται α) η μετάταξη μονίμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού, και των λοιπών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου...».

Τώρα, σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα:

  • Καταργούνται οι θέσεις των σχολικών φυλάκων (2.224 εργαζόμενοι)
  • Καταργούνται οι θέσεις της δημοτικής αστυνομίας (3.500 εργαζόμενοι)
  • Καταργούνται μια σειρά από ειδικότητες καθηγητών μέσης εκπαίδευσης
  • Καταργούνται οι οδηγοί και τεχνικοί της υπηρεσίας κρατικών αυτοκινήτων.

ΣΥΡΙΖΑ
Κερδοσκοπεί με τα βάσανα και την αγωνία του λαού

Ασυναγώνιστη στην πολιτική αγυρτεία αναδεικνύεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του οποίου, κατά την επίσκεψή του χτες στη χειμαζόμενη απ' την ανεργία Εύβοια, είχε το θράσος να ζητήσει τη συγκρότηση ...λαϊκής συμμαχίας που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτός με τη σειρά του θα παραδώσει στους εργάτες τα εργοστάσια που οι καπιταλιστές εγκαταλείπουν!!!

Την ίδια ώρα που μοίραζε ακάλυπτες επιταγές στους εργαζόμενους, έκλεινε το μάτι στους επιχειρηματίες να πάρουν σειρά για μετρητά στο χέρι, υποσχόμενος ενίσχυση μέσω υλοποίησης ειδικών επιχειρησιακών προγραμμάτων για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και κραταιά τα κέρδη τους! Αλλωστε, όπως είπε, το κόμμα του λαμβάνει υπόψη του ότι πολλά εργοστάσια της περιοχής μπορούν να είναι «ανταγωνιστικά», που σημαίνει «γαλέρες» για τους εργάτες σ' αυτά.

Βγάζοντας την καπιταλιστική οικονομία έξω απ' το πεδίο βολής της κριτικής του, προστατεύοντάς την απ' την οργή των εργαζομένων, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως για την «ερημοποίηση και την πρωτοφανή αποβιομηχάνιση» της Εύβοιας ευθύνεται το γεγονός ότι «αυτοί που μας κυβερνούν αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τη χώρα»! Ομως, και οι Ευβοιώτες εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι εργοστάσια έκλειναν και προ μνημονίων, τα έκλειναν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες τους με μόνο κριτήριο το δείκτη της κερδοφορίας τους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πείσει το λαό ότι για την ανεργία φταίει η κακή διαχείριση που ασκεί η κυβέρνηση, «οι κυνικοί τρομοκράτες της τρόικας που είναι δογματικοί και γκουρού της καταστροφής». Ανέσυρε μάλιστα τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της «Ζήμενς» κ.ά., για να γίνει πιο πειστικός ο ισχυρισμός ότι η ανικανότητα και η ιδιοτέλεια των διαχειριστών ήταν το πρόβλημα και όχι η αστική εξουσία.

Κάπως έτσι κατέληξε να υποδεικνύει σαν λύση την αλλαγή κυβέρνησης, ζητώντας απ' τους εργαζόμενους «να στείλουν στο σπίτι τους αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα και κυρίως αυτούς τους κυνικούς τεχνοκράτες (...) του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κομισιόν», αλλά να παραμείνει η χώρα στον ευρωενωσιακό οίκο των μονοπωλίων, δέσμια της αντιλαϊκής στρατηγικής που συνομολογούν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

Ο Αλ. Τσίπρας, απογειώνοντας τον εμπαιγμό, στο κλείσιμο της ομιλίας του, προέτρεψε τους εργαζόμενους: «Να κρατήσετε ανοιχτά τα εργοστάσιά σας, σαν να είναι δική σας περιουσία, διότι όπου να 'ναι αυτή η ετοιμόρροπη μνημονιακή κυβέρνηση θα πέσει και τότε θα έρθει η ώρα που μια κυβέρνηση με νωπή εντολή θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που δίνουν ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο και θα προστατεύσει την εργασία (...) Κρατήστε ανοιχτά τα εργοστάσια. Είναι δική σας περιουσία. Είναι περιουσία του λαού. Διαφυλάξτε αυτή την περιουσία. Πολύ σύντομα θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Μια μεγάλη θεσμική αλλαγή θα έρθει στη χώρα»!!!

Αναφέρεται φυσικά στα κουφάρια που εγκαταλείπουν οι καπιταλιστές αφού τα ξεζούμισαν. Και ζητά απ' τους εργάτες, αντί να οργανώσουν την πάλη τους με ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, να αναμένουν στο ακουστικό τους, αγκιστρωμένοι απ' την αυταπάτη ότι μπορεί να γίνουν ...επιχειρηματίες, εντός της εξουσίας των μονοπωλίων και του ανελέητου ανταγωνισμού τους που ισοπεδώνει ό,τι βρεθεί στο διάβα τους. Η να περιμένουν να χρηματοδοτηθεί ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης για να ξανανοίξει το εργοστάσιο που έκλεισε.

Αυτό που δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την περιουσία του ο λαός οφείλει με την πάλη του να την κατοχυρώσει, συντρίβοντας την αστική εξουσία και οικοδομώντας τη λαϊκή, όχι να περιμένει τις θεσμικές αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, το σοβάτισμα δηλαδή του συστήματος που τον τσακίζει.

Ξεκινάει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι στο συνέδριό του, που αρχίζει σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επεξεργαστεί καλύτερα τη γραμμή εξαπάτησης και ενσωμάτωσης του λαού, προωθώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί πληρέστερα στο ρόλο που αναλαμβάνει στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα οι εργασίες αρχίζουν με εισήγηση και χαιρετισμούς προσκεκλημένων και ολοκληρώνονται την Κυριακή με εκλογή οργάνων, στον απόηχο της ανελέητης μάχης που δόθηκε στις οργανώσεις μεταξύ συνιστωσών, τάσεων και ρευμάτων για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο συνέδριο και για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού. Αλλά και στο φόντο της άρνησης τεσσάρων συνιστωσών να αυτοδιαλυθούν, γεγονός που πυροδοτεί εντάσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ