ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
Ακυρώνουμε τα σχέδιά τους να κλέψουν την έδρα του ΚΚΕ στη Μαγνησία

RIZOSPASTIS

Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Βόλο ο Βασίλης Μεταξάς, εκλεγμένος βουλευτής του Κόμματος στις εκλογές του Μάη και εκ νέου υποψήφιος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Μόνο το ΚΚΕ θα είναι η 100% μαχητική - λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή!

Και ο λαός της Μαγνησίας το είδε στην πράξη και την προηγούμενη τετραετία:

Με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή δίπλα στους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και στα πολυκαταστήματα, απέναντι στην εργοδοσία και στα κόμματά της.

Οταν έσπαζε τις απαγορεύσεις στον δρόμο για το δικαίωμα του λαού στην υγεία, στη ζωή, για τα δικαιώματα των υγειονομικών, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε "θα λογαριαστούμε μετά". Στους αγώνες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και τις διεκδικήσεις που πέτυχαν οι κάτοικοι σε Ζαγορά και Σκόπελο.

Ημασταν μαζί μπροστά με τους βιοπαλαιστές αγρότες, στα μπλόκα στον Ριζόμυλο, στις διεκδικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων για τις αποζημιώσεις, στην απόσπαση μέτρων υπέρ τους που πέτυχαν οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου κάτω από τον οργανωμένο αγώνα τους.

Στην κεφαλή των αγώνων και διεκδικήσεων των υπαλλήλων στους δήμους και στις άλλες υπηρεσίες.

Στις μεγάλες συγκεντρώσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη, που όλοι μαζί φωνάξαμε: 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Είδαν ότι μόνο το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην περιοχή μας, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα όπου τους έχουν καταδικάσει

Δεν ήταν μόνοι τους, είχαν και έχουν το ΚΚΕ δύναμή τους: Οι επαγγελματίες που δίνουν μάχη επιβίωσης, οι συνταξιούχοι, οι γονείς και οι μαθητές του Βόλου και της υπαίθρου μας που απαιτούν ασφαλή σχολικά κτίρια, σύγχρονες υποδομές για την άθληση και τον πολιτισμό, οι νησιώτες στις Σποράδες που δεν ανέχονται την κοροϊδία και την εγκατάλειψη όπου τους έχουν καταδικάσει.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το δικαίωμα στις σπουδές, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των σχολών, στην πανεπιστημιακή αστυνομία, για τη σίτιση και στέγαση, στον αγώνα να πάρουν πτυχίο τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που δεν τους το έδιναν για ένα χαράτσι στην Εστία!

Το ΚΚΕ δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των μεγάλων αγώνων της περιοχής μας για το περιβάλλον! Απέναντι στους εκπροσώπους της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών και της καταστροφικής επένδυσης LNG στον Παγασητικό. Δεν θα σταματήσει να παλεύει για να δοθεί η έκταση στις Νηές, στους κατοίκους και τον λαό.

Εκανε και θα κάνει ακόμα πιο δυνατή την απαίτηση να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Στεφανοβίκειο και το "Γεωργούλα". Θα μείνει για πολύ καιρό το αποτύπωμα της περσινής Αντιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που η Νεολαία του ΚΚΕ και το ΚΚΕ πραγματοποιήσαμε εδώ στην παραλία, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στην πόλη μας, ενάντια στην επικίνδυνη παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δίπλα στις αυλές μας!».

Να δυναμώσει η συλλογική πάλη και διεκδίκηση για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα

Συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιτροπών αγώνα και συλλόγων είχε ο Δ. Κουτσούμπας

RIZOSPASTIS

Συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιτροπών αγώνα και πολιτιστικών συλλόγων, με θέμα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Μαγνησίας, είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας το απόγευμα της Παρασκευής στον Βόλο.

Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ, τον Αποστόλη Ριζόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας και υποψήφιο δήμαρχο Βόλου, τον Τάσο Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Επίσης, υποψήφιοι βουλευτές με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η πρωτοβουλία πολιτών «Οχι LNG στον Παγασητικό - Παγασητικός SOS», η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων, ο Σύλλογος Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθαριάς.

Το «παρών» έδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου.

Την πλατιά αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, με μόνη παραφωνία τη δημοτική αρχή του Βόλου, στη σχεδιαζόμενη «επένδυση» για την εγκατάσταση σταθμού LNG, μετέφερε ο Κυριάκος Γεραμπίνης από την πρωτοβουλία πολιτών «Οχι LNG στον Παγασητικό». Στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που υπάρχουν για τους κατοίκους των περιοχών που θα γειτνιάζουν με τον σταθμό, όπως η Κριθαριά, καθώς και στην επιβάρυνση του Παγασητικού κόλπου, ο οποίος αποτελεί «ένα κλειστό οικοσύστημα», όπως εξήγησε. Μάλιστα, επεσήμανε το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει ενεργό ρήγμα, γεγονός που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια σειρά πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κώστας Βολιώτης από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Στην παρέμβασή του ανέδειξε συνολικότερα προβλήματα που απασχολούν κάθε περιοχή και ασφαλώς και τη Μαγνησία, όπως οι ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού ή οι μονάδες καύσης απορριμμάτων, που ξεφυτρώνουν με γρήγορο ρυθμό.

Στην ιδιαίτερη επιβάρυνση που φέρνει στην ατμοσφαιρική ρύπανση η λειτουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων εστίασε η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Οπως κατήγγειλε, δεν τηρείται ούτε η στοιχειώδης σχετική νομοθεσία, ενώ η επιβάρυνση δεν αφορά μόνο τη δυσάρεστη οσμή, αλλά και την ύπαρξη ρύπων στην ατμόσφαιρα που απειλούν την υγεία του πληθυσμού.

Στις αντιδράσεις που έχουν βάλει μέχρι στιγμής φρένο στους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο αναφέρθηκε ο Γάσπαρης Μαρκογιάννης από τη σχετική Επιτροπή Αγώνα. Οπως κατήγγειλε, η ενημέρωση που έχουν οι κάτοικοι είναι ότι η ΡΑΕ έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για πάνω από 60 ανεμογεννήτριες, με σκοπό ο τελικός αριθμός τους να φτάσει τις 200. «Εχουμε οργανώσει αρκετούς πυρήνες στα χωριά», τόνισε και πρόσθεσε ότι τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στηρίζουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τις συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην ατμοσφαιρική ρύπανση επεσήμανε ο Βασίλης Χουλιάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλαιών και του παλιού λιμεναρχείου. Στην παρέμβασή του ανέδειξε τη χρόνια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη δραστηριότητα της ΑΓΕΤ στην περιοχή, καθώς λειτουργεί μέσα στον ιστό της πόλης. «Εχουμε να συγκρουστούμε με πολυεθνικές που δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια», σχολίασε και τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις επιπτώσεις των αερίων ρύπων στην υγεία συνόψισε ο Ευθύμιος Τσιάμης, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης. Σύμφωνα με αυτά, ο Βόλος καταγράφει τετραπλάσια εγκεφαλικά σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο και ανάλογα αυξημένες μορφές καρκίνου. «Είμαστε μια πόλη που έχει τεράστιο πρόβλημα και αυτό είναι πλέον καταγεγραμμένο», ξεκαθάρισε.

Τις αποφάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθαριάς ενάντια στη δημιουργία μονάδας LNG μετέφερε ο Σωτήρης Γκανάτσιος. Επίσης, μίλησε για το έργο αποκατάστασης του υδροβιότοπου της λίμνης Κάρλας και για μια σειρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη διαδικασία υλοποίησής του.

Το ΚΚΕ θα αναβαθμίσει την πάλη του σε αυτό το μέτωπο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχαρίστησε για την ενημέρωση και διαβεβαίωσε για τη σημασία που δίνει το Κόμμα στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», ανέφερε, εξηγώντας ότι το ΚΚΕ δεν αρκείται στη διαπίστωση πως είναι το κόμμα που έχει κάνει τις περισσότερες παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά έχει στόχο να αναβαθμίσει την προβολή και τη διεκδίκηση αιτημάτων, την πάλη σε αυτό το μέτωπο.

Ιδιαίτερα στάθηκε στα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG, στα οποία τον πρώτο λόγο έχουν μονοπωλιακοί όμιλοι, εφοπλιστές και κυβερνήσεις, θέτοντας υπόψη τον σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος που ελλοχεύει, με βάση και τη διεθνή πείρα.

Οσον αφορά την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, ξεκαθάρισε ότι «το κεφάλαιο είναι ασύδοτο» και «δεν υπάρχει έγκλημα που δεν θα διαπράξει» αν αυτό του υπόσχεται ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Στο ίδιο φόντο, σχολίασε τους τόνους τσιμέντου που θα πέσουν σε βουνά και δάση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προσθέτοντας πως η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας είναι απαραίτητο να γίνει με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και όχι με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Χαιρέτισε προτάσεις και σκέψεις των φορέων για την πλατιά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του λαού και της νεολαίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ενισχύεται το κίνημα, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση, η αλληλεγγύη.

«Θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», κατέληξε, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές και επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Μαγνησία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ