ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Ο ΛΑΟΣ
Και με τη «βούλα» ευρωατλαντικός δερβέναγας στην Ανατ. Μεσόγειο η Ελλάδα

Νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ προβλέπει πενταετή επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις και εξοπλισμούς - μαμούθ προς την Ελλάδα

Εναν ακόμα βαρύ «κρίκο» στην αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έρχεται να προσθέσει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν χτες στο αμερικανικό Κογκρέσο από κοινού οι γερουσιαστές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Μπ. Μενέντεζ και Μ. Ρούμπιο, αντίστοιχα, με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021».

Το νομοσχέδιο, που έρχεται να «χτίσει» πάνω στα όσα περιλαμβάνονταν στον περιβόητο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου του 2019) και να αποτελέσει «πρόλογο» της «ανανεωμένης» Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, έρχεται στην ουσία να λειτουργήσει ως ομπρέλα για μια σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της παρουσίας των Αμερικανών στη χώρα αλλά και των στρατιωτικών και άλλων δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να παίξουν το ρόλο του «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια, ενόψει όξυνσης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Για την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής Ρωσίας και Κίνας»

Οπως άλλωστε σημειώνεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου του Μενέντεζ, «ως αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο (...) Για να διασφαλιστεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνει ασφαλής, οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν την αμυντική τους σχέση με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της». Ενώ ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρούμπιο σημείωσε ότι «αυτό το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή μας στην περιοχή, σε μια εποχή που οι κακόβουλοι παράγοντες προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Αλλά και το ίδιο το νομοσχέδιο είναι παραπάνω από «εύγλωττο», αφού προβλέπει την «αναβάθμιση» του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών,«ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα που θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, το σχήμα «θα πρέπει να συναντιέται όχι λιγότερο από μια φορά στα 4 χρόνια για να εξετάζει ζητήματα σχετικά με την ατζέντα των διαβουλεύσεων των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και ΗΠΑ, ώστε να περιλαμβάνει ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας»!

Με «πυξίδα» αυτά λοιπόν το νομοσχέδιο:

-- Προβλέπει επέκταση της περιβόητης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα «για μια περίοδο πέντε ετών και περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Αλλωστε, με το βλέμμα σε ναυπηγεία, λιμάνια και έργα επέκτασης - αναβάθμισης στις υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στα έργα «αναβάθμισης» της Σούδας, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση «να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας» αλλά είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 αλλού.

-- Ζητάει οι ΗΠΑ να «αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει το ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, και στην κατεύθυνση αυτή:

-- Ζητάει «οι Ηνωμένες Πολιτείες (...) να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος "S-400"».

-- Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» ERIP (European Recapitalization Incentive Program).

-- Καλεί σε «ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό», ενόψει και των σχεδίων για την προμήθεια των νέων φρεγατών για τον έλεγχο των «διαύλων» στην Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής.

-- Ζητάει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, να διαθέσουν «απευθείας δάνεια» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές, και να στηρίξει περισσότερες πρόβες πολέμου - κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Αλλά και «να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET)», για το οποίο εισηγείται να δίνεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο έως το 2026. Σημειωτέον, στα «αντικείμενα» του εν λόγω προγράμματος μεταξύ άλλων βρίσκεται και η «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών» όπως και «η προώθηση μας καλύτερης κατανόησης των ΗΠΑ»...

Ολα αυτά με φόντο και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και τα υπόλοιπα σχέδια του κεφαλαίου, με το νομοσχέδιο να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών - Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act».

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαιρέτισαν την κατάθεση του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντάς το ως απτό δείγμα της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αλλά και βήμα προς την ολοκλήρωση των «διαπραγματεύσεων» για τη νέα διμερή αμυντική συμφωνία, που θέλουν να κλείσει έως τα τέλη του καλοκαιριού, διευρύνοντας το στρατιωτικό αποτύπωμα τω Αμερικανών στη χώρα. Τόνιζαν επίσης ότι εδραιώνεται ο «χαρακτήρας» της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Για δε το πώς μπορεί να υλοποιηθούν όσα προβλέπει το νομοσχέδιο των Αμερικανών παραπέμπουν σε περαιτέρω «συνεννοήσεις», που εμπλέκουν αρμόδια διπλωματικά και στρατιωτικά στελέχη.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
«Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Τουρκία να μείνει αγκυροβολημένη στη Δύση»

...και η ελληνική κυβέρνηση «βάζει πλάτη»

«Οι ΗΠΑ έχουμε συμφέρον να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση και ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε διάφορα κρίσιμα θέματα», ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε στη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία για τη στάση και επιλογές της Αγκυρας που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον (και όχι μόνο).

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι ΗΠΑ και Τουρκία «έχουμε σημαντικά και ανοιχτά συμφέροντα στη Συρία όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο Αφγανιστάν, στην αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν».

Την ίδια στιγμή ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι παραμένουν σοβαρές διαφωνίες με την τουρκική αστική τάξη, επαναλαμβάνοντας πως στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Μπάιντεν «θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί άμεσα σε διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα αυτά τα θέματα». «Οι διαφορές μας με την Τουρκία δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Αγκυρα δεν ενεργεί ως ΝΑΤΟικός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα στο θέμα με τους "S-400"», ανέφερε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας «βαθύτατα προβληματικές» τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σπεύδοντας να εκφράσει βαθιά ικανοποίηση «που είδαμε την Τουρκία να υποχωρεί από αυτές τις προσπάθειες, με την απομάκρυνση των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων».

Το αλισβερίσι ΗΠΑ - Τουρκίας επιβεβαιώνουν και οι προτάσεις που πέφτουν για διευθέτηση του ζητήματος των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» που αγόρασε η Τουρκία, προς απογοήτευση των Δυτικών της συμμάχων. Δημοσιεύματα εμφανίζουν την αμερικανική πλευρά να εξετάζει την «ανοχή» της σε μια παραμονή των «S-400» στην Τουρκία, εφόσον η Αγκυρα δεχτεί να μην τους θέσει σε κανονική λειτουργία, με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Σέρμαν να μεταφέρει σχετική πρόταση στην τουρκική πλευρά, κατά την επίσκεψή της την περασμένη βδομάδα.

«Παράδειγμα» και για τα Ελληνοτουρκικά οι προηγούμενες επικίνδυνες συμφωνίες

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, νέο μήνυμα συνέχισης του παζαριού για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έστειλε στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ ότι «η Ελλάδα είναι επεκτατική», ο Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ...θυμήθηκε ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία συμφωνία κυρώθηκε πρόσφατα και από τη Γερουσία της γείτονα. «Η Ελλάδα μεγαλώνει, με συμφωνίες σύννομες στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελούν παράδειγμα για όλη την περιοχή», έγραψε παρακάτω ο ΥΠΕΞ, «κλείνοντας το μάτι» στην τουρκική ηγεσία, που - θυμίζουμε - στο μεταξύ έχει καλοδεί την εν λόγω συμφωνία, καθώς προβλέπει μικρότερη επήρεια σε ελληνικά νησιά του Ιονίου και αναγνωρίζει στην Ιταλία μόνιμα αλιευτικά δικαιώματα μέσα στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Ν. Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της επιχείρησης ενίσχυσης άλλου ενός αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα. Ηταν η τέταρτη επίσκεψη του ΥΠΕΞ στα ΗΑΕ και στη διάρκειά της συναντήθηκε με τον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν, τονίζοντας ότι έχουν μια «στρατηγική σχέση», «μακράς πνοής, που σημαίνει πολλά και για τις δύο χώρες».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε καταρχήν για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΑΕ σε όλους τους τομείς - στην Αμυνα, στην Ενέργεια, στην Οικονομία, στον Τουρισμό. Αλλά και να κάνουμε μία γενική κοινή κατόπτευση των θεμάτων της ευρύτερης περιοχής μας - της Τουρκίας, της Λιβύης, της Μέσης Ανατολής - και να τον ενημερώσω και για την προσεχή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, κάτι το οποίο και για εμάς και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ιδιαίτερη σημασία», δήλωσε κατόπιν ο Ν. Δένδιας, δημοσιοποιώντας και την επικείμενη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, σε άλλη μια κίνηση που δένει με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για στοίχιση μιας σειράς χωρών στα σχέδια να μπει φραγμός στην επέκταση της Κίνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ