ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Στις πλάτες των κατατρεγμένων τα παζάρια των αστικών τάξεων

INTIME NEWS

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο και συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, βρέθηκε και πάλι το παζάρι του αντιδραστικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, η λεγόμενη συνεργασία με γειτονικές τρίτες χώρες στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, καθώς και η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο Ελληνας υπουργός ζήτησε ...αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους της διαχείρισης του Μεταναστευτικού στα κράτη - μέλη, ένα ζήτημα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αντικείμενο μιας αέναης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις, ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί καλύτερα για την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού, φτηνού και ανειδίκευτου ή εξειδικευμένου προσωπικού κατά περίπτωση.

Στην ίδια σύνοδο έγινε και συνάντηση του Ν. Μηταράκη με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η προετοιμασία των στρατοπέδων της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες για τον επόμενο χειμώνα. Η επίτροπος χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα τωρινά ΚΥΤ για να προωθήσει την ατζέντα των λεγόμενων κλειστών κέντρων. Είπε ότι «εργαζόμαστε πολύ από κοινού για να διασφαλίσουμε καλές συνθήκες υποδοχής και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήσαμε σήμερα, το πώς δηλαδή οι κάτω των 10.000 μετανάστες, που βρίσκονται αυτό το διάστημα στα ελληνικά νησιά, δεν θα έχουν έναν δύσκολο χειμώνα, διαμένοντας σε σκηνές. Τρία νέα κέντρα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ άλλα δύο είναι στο στάδιο των διαγωνισμών».

Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι προχωράνε οι κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο. Η Ευρωπαία αξιωματούχος επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει «να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας», δηλώντας ότι «...είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί, αλλά η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση», αποδείχνοντας, έτσι, το όλο παζάρι που γίνεται πάνω στις πλάτες των κατατρεγμένων.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση της επιτρόπου σχετικά με το ζήτημα των «κανονιών» ήχου στον Εβρο, που σημείωσε ότι «είναι, μεν, ένας περίεργος τρόπος να προστατεύει κανείς τα σύνορά του, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Υπενθυμίζεται ότι ο εξοπλισμός αυτός έχει δοθεί από πέρσι στην Ελληνική Αστυνομία για την καταστολή των ροών των ξεριζωμένων στα σύνορα. Από την πλευρά του, ο Ν. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της χρήσης των συσκευών αυτών, λέγοντας πως «θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με τρόπο που δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, με τρόπο που μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ χωρίς να θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αποτυχημένη η πολιτική «μείωσης της βλάβης»

Η αποτυχία της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» αποτυπώνεται και στην «Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021: Τάσεις και εξελίξεις, η τελευταία ετήσια ανασκόπηση της κατάστασης των ναρκωτικών στην Ευρώπη», όπως δημοσιεύεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης Ναρκωτικών (ΕΚΠΝΤ). Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική «μείωσης της βλάβης» κυριαρχεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με κίβδηλα επιχειρήματα ότι «θα μειώσει τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών, θα περιορίσει τις βλάβες στην υγεία, την προσφορά και ζήτηση των ναρκωτικών» που συνοδεύτηκαν με τα γνωστά ιδεολογήματα για την αποποινικοποίησή τους («διαχωρισμός μαλακών και σκληρών ναρκωτικών», «η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση» κ.λπ.).

«Είναι μια αγορά ναρκωτικών ανθεκτική στην αναστάτωση που προκάλεσε ο ιός COVID-19», σημειώνεται στην Εκθεση του ΕΚΠΝΤ, βάσει στοιχείων από 29 χώρες (ΕΕ των 27, Τουρκία και Νορβηγία). Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας που επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα μιας πολιτικής που μόνο ενάντια στα ναρκωτικά δεν είναι.

 • Το 2019 περίπου 111.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για απεξάρτηση από την κάνναβη (35% επί του συνόλου των αιτήσεων θεραπείας). Εξ αυτών περίπου 62.000 ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά στη ζωή τους.
 • Σε 24 χώρες (όσες διαθέτουν στοιχεία), ο συνολικός αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε κατά 45% μεταξύ 2009 και 2019. Δεκαπέντε χώρες ανέφεραν αύξηση μεταξύ των ετών 2009 και 2019 και δύο ανέφεραν αύξηση το τελευταίο έτος (2018-2019).
 • Συνολικά 51% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά το 2019 και δηλώνουν την κάνναβη ως κύρια ουσία χρήσης.
 • Κάνναβη ανιχνεύθηκε σε 26% των περιστατικών οξείας δηλητηρίασης συνδεόμενης με χρήση κι άλλων ναρκωτικών, σε ένα δίκτυο 23 νοσοκομείων σε 17 χώρες.
 • Με βάση στοιχεία από 26 χώρες (που διενήργησαν έρευνα μεταξύ 2015 και 2020), η χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο από κατοίκους της ΕΕ ηλικίας 15-34 ετών εκτιμάται σε 15,4%, με ένα εύρος από 3,4% στην Ουγγαρία έως 21,8% στη Γαλλία. Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, ο επιπολασμός της χρήσης κάνναβης είναι υψηλότερος, με ποσοστό 19,2% (9,1 εκατομμύρια) να αναφέρει χρήση της ουσίας τον τελευταίο χρόνο και 10,3% (4,9 εκατομμύρια) χρήση τον τελευταίο μήνα.
 • Η ρητίνη κάνναβης που πωλείται στην Ευρώπη έχει μια άνευ προηγουμένου δραστικότητα, με περιεκτικότητα σε THC κατά μέσο όρο μεταξύ 20% και 28%.
 • Τα προϊόντα κάνναβης που διατίθενται σήμερα στην Ευρώπη περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε THC και νέες μορφές κάνναβης στην αγορά παράνομων ουσιών, καθώς και ένα φάσμα προϊόντων που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC, τα οποία πωλούνται νόμιμα.
 • Διαπιστώνεται ρεκόρ κατασχέσεων κοκαΐνης, το 2019 κατασχέθηκαν 213 τόνοι (από 177 τόνους το 2018). Η καθαρότητα της κοκαΐνης έχει αυξηθεί και περισσότερα άτομα εισάγονται για πρώτη φορά σε θεραπεία. «Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τις κατασχέσεις το 2020 υποδεικνύουν ότι η διαθεσιμότητα δεν έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
 • Το 2019 εντοπίστηκαν στην αγορά ναρκωτικών της Ευρώπης πάνω από 400 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Στην αγορά ναρκωτικών κυκλοφορούν συνθετικά κανναβινοειδή σε όλο και περισσότερες νέες μορφές, όπως υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα και εμποτισμένα χαρτάκια.
 • Σε σύγκριση με τον αριθμό των θανάτων διαχρονικά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξάνονται από το 2012, συνολικά αλλά και στους εφήβους και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 ετών, με ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της τάξης του 74% στους άνω των 50.
 • «Η πολλαπλή χρήση ουσιών συνεχίζει να προκαλεί αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη», σημειώνεται. Το 2019 το ποσοστό θνησιμότητας από υπερβολική δόση στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 14,8 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών. Αύξηση των θανάτων λόγω χρήσης ηρωίνης/ μορφίνης καταγράφηκαν σε Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Σλοβακία. Σε ορισμένες χώρες τα οπιοειδή πλην ηρωίνης, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη, η φαιντανύλη, τα παράγωγά της και η τραμαδόλη, συνδέονται με σημαντικό ποσοστό θανάτων από υπερβολική δόση.
 • Η κοκαΐνη, κυρίως παρουσία οπιοειδών, ενοχοποιείται για περισσότερους από τους μισούς θανάτους λόγω χρήσης ναρκωτικών που αναφέρθηκαν στην Ισπανία και για περισσότερο από το 25% στη Γαλλία. Θάνατοι που συνδέονται με χρήση αμφεταμινών αναφέρθηκαν το 2019 από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Τουρκία.
Χωρίς ουσιαστική προστασία ο Υμηττός

Την ώρα που οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος, και μαζί και του αρμόδιου για την πόλη της Ηλιούπολης, 7ου τμήματος, με έδρα τη Δάφνη, σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα είναι πολλές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποίησε την Τρίτη σύσκεψη με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), με αντικείμενο τον βέλτιστο συντονισμό για την πραγματοποίηση προληπτικών έργων πυροπροστασίας στην περιοχή του βουνού. Οπως έχει καταγγείλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλιούπολης, η πρώτη φωτιά στον Υμηττό, που προκλήθηκε στις αρχές του Μάη, έδειξε ασυνεννοησία και σύγχυση αρμοδιοτήτων, ενώ έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή ότι το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα που εποπτεύει στις παρυφές του Υμηττού θα αντικαθίσταται με μικρότερο σε τυχόν γεγονότα που προκύπτουν σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι πως στον Υμηττό καταγράφηκαν, ήδη, πολλαπλά - ευτυχώς ελέγξιμα - συμβάντα πυρκαγιάς.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής αν και εφόσον χρειαστεί να εμπλακεί σε μια έκτακτη κατάσταση θα είναι, μάλλον, ωσεί παρόν αφού, ως γνωστόν, έχει στη διάθεσή του μόλις ένα όχημα. Επίσης, οι υπηρεσίες του δήμου που κινητοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις, παραμένουν αδύναμες, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αφού το αναγκαίο έμπειρο προσωπικό λείπει και εκλείπουν και τα ανάλογα μηχανήματα έργου στο δήμο. Ακόμη, «ο ΣΠΑΥ ασκείται μόνιμα σε αυτό που ξέρει καλά, τις... εργολαβίες. Οπως ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο ΣΠΑΥ για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - θα αποψιλώσει τα ξερά χόρτα στις παρυφές της πόλης με τον Υμηττό στα μέσα Ιούνη! Δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και βλέπουμε...».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως «όπως μας διαβεβαιώνουν τα στελέχη της δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος, ο ΣΠΑΥ... μετράει την πληρότητα των δεξαμενών με ...νέα τεχνολογία και παρακολουθεί με θερμικές κάμερες το βουνό. Ο δε δήμος λειτουργεί τα κανονάκια από Αγ. Μαύρα μέχρι προφήτη Ηλία, δύο ώρες τη μέρα!

Προσέλαβε 25 εργαζόμενους, για την πυρασφάλεια σε βουνό και τα πάρκα της πόλης, με 4μηνη σύμβαση, που ανέλαβαν το έργο της περιφρούρησής τους, χωρίς όμως ακόμη τη στοιχειώδη εκπαίδευσή τους για το πώς θα προστατεύσουν το βουνό και τον εαυτό τους αν συμβεί το κακό».

Παράλληλα, «οι 35 ενεργοί εθελοντές δασοπυροσβέστες στην πόλη είναι οι μόνοι, καθώς φαίνεται, σε ετοιμότητα. Πάντα παρόντες στην περιφρούρηση του βουνού, που όμως δεν μπορεί κανείς, πίσω από τις πλάτες τους, να κρυφτεί ή να κρύψει τη γύμνια της πυροπροστασίας στον Υμηττό».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org