ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δεν είναι «εκσυγχρονισμός» η 10ωρη δουλειά και οι ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα

«Φέρνετε τους εργαζόμενους στο 1900», επεσήμαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Το άγριο σφυροκόπημα των βουλευτών του ΚΚΕ δέχτηκε και χτες, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το αντεργατικό τερατούργημα.

Μεταφέροντας και χτες το αίτημα «να αποσυρθεί, γιατί είναι για τα σκουπίδια», έκαναν «φύλλο και φτερό» κάθε επιχείρημα που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να πείσει ότι το έκτρωμα αυτό είναι «για το καλό των εργαζομένων», αναδεικνύοντας ότι φέρει ατόφια τη σφραγίδα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης θυμήθηκε και χτες τον «φοιτητή» που η κυβερνητική πολιτική τον αναγκάζει να βγαίνει στο μεροκάματο, λέγοντας ότι θα μπορεί να ...εξοικονομήσει χρόνο για τις εξετάσεις του αν δουλεύει 10 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη πληρωμή, επομένως «θέλει τη διευθέτηση για να το πετύχει», όπως είπε. Την τιμητική της είχε από τον Κ. Χατζηδάκη και «η νοικοκυρά που θέλει να βλέπει τα παιδιά της».

Ενώ, επιτιθέμενος στη συνδικαλιστική δράση, μίλησε για «σωματεία - σφραγίδες» και υπερασπίστηκε την απεργοσπασία που νομιμοποιεί με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι τίποτα από τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση «δεν είναι δική μας πατέντα», υπενθυμίζοντας από πότε έχουν ψηφιστεί οι σχετικές Οδηγίες και τι ισχύει «στην πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ». Εφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Ισπανία, με τους Ποδέμος στη κυβέρνηση» και την «Πορτογαλία, όπου κυβερνάει η αριστερά»...

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, χτες όχι μόνο θέλησε να βγάλει λάδι την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά επιδίωξε να δείξει ότι το κόμμα της είναι πολύ πιο ικανό να διαχειριστεί «τις δουλειές» και την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, από τη σκοπιά της εξουδετέρωσης των λαϊκών αντιδράσεων. Ετσι, στη διάρκεια της συζήτησης στις Επιτροπές με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, απηύθυνε ερώτημα στον ΣΕΒ, στους ...ειδικούς δηλαδή της εκμετάλλευσης, αν μπορεί να γίνει «βιώσιμη ανάπτυξη και ανάκαμψη» με φθηνή και ελαστική εργασία.

«Θα φάτε τα μούτρα σας!»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει νόμο τις αξιώσεις των επιχειρηματιών, των μονοπωλίων. Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι «αυτό το νομοσχέδιο τους γυρίζει πίσω, καταργεί εμβληματικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την προστασία από τις απολύσεις, το δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα τους, να αγωνίζονται για βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, γι' αυτό και κατεβαίνουν στον δρόμο. Απεργούν, γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θέλει πράγματι να βάλει το κίνημα στον "γύψο" και να σταματήσει αυτόν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία, η οποία θέλει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση που σήμερα η κυβέρνηση έρχεται με το νομικό πλαίσιο να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Οσο για το τι είναι «σύγχρονο» και τι «αναχρονιστικό», ανέφερε ότι σύγχρονο δεν είναι η ατομική σύμβαση εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι «κουραφέξαλα ότι θα είναι εθελοντική και σε συμφωνία με τον εργοδότη. Ποιου το δίκαιο θα περάσει, του εργαζόμενου ή του εργοδότη;».

«Σύγχρονο» δεν είναι η κατάργηση του 8ωρου, συνέχισε, ενώ έδωσε απάντηση στα προσχήματα του υπουργού, που επικαλείται το αρ. 55, το οποίο τάχα κατοχυρώνει το 8ωρο. «Ομως είναι γραμμένο και το 10ωρο, παρακάτω» στο νομοσχέδιο, ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης. Και ρώτησε: «Πείτε μου, ποιο θα μείνει στα χαρτιά; Και ποιο θα υλοποιηθεί στην πράξη; Θα μείνει το οκτάωρο που θέλει ο εργαζόμενος ή το 10ωρο που θέλει ο εργοδότης;». Θα μείνει η δουλειά «ήλιο με ήλιο;»...

«Σύγχρονο» δεν είναι η αύξηση των υπερωριών και απλήρωτων. «Μα θέλει κάποιος να δουλέψει παραπάνω, να βελτιώσει τον μισθό του, λέει ο υπουργός», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, για να απαντήσει σχετικά με τους πενιχρούς μισθούς: «Καταργήσατε τη ΣΣΕ και μέσα σε μία νύχτα πήγε 32% κάτω ο μισθός του εργαζόμενου, 650 ευρώ μεικτά σήμερα. Πέστε μου, κύριε υπουργέ, εσείς, με 650 ευρώ μεικτά μπορείτε να ζήσετε; Για πόσες μέρες;». «Αυτό που λέτε στον εργαζόμενο είναι "σκάσε και δούλευε" αν θέλεις να καλύψεις βασικές ανάγκες. Αυτό βγαίνει μέσα από το νομοσχέδιο».

«Σύγχρονο», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, δεν είναι η «διευθέτηση» της εργασίας, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα στο όνομα «της μητέρας και του φοιτητή πέρασε η μερική απασχόληση, πέρασε η εκ περιτροπής εργασία. 16 μορφές απασχόλησης έχει ο κλάδος του Τουρισμού».

«Σύγχρονο», πρόσθεσε, δεν είναι η επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, μετά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν άνοιξαν θέσεις εργασίας αλλά απολύθηκε κόσμος.

«Σύγχρονο» δεν είναι οι ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και σε αυτό της απεργίας. Ενώ, απαντώντας στην επίκληση των «σωματείων - σφραγίδων», θύμισε τα καμώματα των κυβερνητικών συνδικαλιστών στο συνέδριο της ΓΣΕΕ: «99 σελίδες εξώδικο έγινε από σωματεία για τη νοθεία και την ατιμία στο εργατικό κίνημα από δυνάμεις σας και τις πετάξατε στα σκουπίδια. Και έρχεστε σήμερα να μιλήσετε για αδιαφάνεια και να δείχνετε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ;».

«Στο μάτι έχετε βάλει τη νέα γενιά. Τη θέλετε χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς δικαίωμα οργάνωσης και διεκδίκησης. Αυτό θέλετε. Αυτό όμως δεν θα περάσει», επεσήμανε ακόμη.

Αλλαγές που θέλουν οι μεγαλοεργοδότες

«Θα φάτε τα μούτρα σας και θα τα φάτε πολύ άσχημα, το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Σημείωσε πως η απάντηση στο ερώτημα ποιος θέλει τις προωθούμενες αλλαγές, «οι εργαζόμενοι ή οι μεγαλοεργοδότες», δείχνει τι είναι το νομοσχέδιο. Τις αλλαγές τις θέλει και τις απαιτεί ο ΣΕΒ και τις έχει υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια η ΕΕ. Το νομοσχέδιο υπηρετεί τα συμφέροντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επιχειρηματικών ομίλων, που για να αυξήσουν τα κέρδη τους μεγαλώνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δίνει ένα συντριπτικό, πολλαπλό και στρατηγικό χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο δικαίωμα της απεργίας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμφανίζει το ΚΚΕ ως «αναχρονιστικό», όταν η ίδια φέρνει τους εργαζόμενους στο 1900, τονίζοντας ότι προοδευτικό σήμερα είναι αυτό που προτείνει το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να πληρώνονται περισσότερο, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής.

Ο Θ. Παφίλης σχολίασε ακόμα την κριτική που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο. Και υπογράμμισε ότι «αθωώνουν το σύστημα, αφού δεν λένε ότι είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου, αθωώνουν την ΕΕ που είναι δολοφόνος των εργατικών δικαιωμάτων και εμφανίζουν το όλο θέμα σαν ζήτημα διαχείρισης, δηλαδή να αλλάξει η κυβέρνηση και να ξανακάνουν τα ίδια όπως και με τα μνημόνια!».


Το πραγματικά σύγχρονο και τ' απολειφάδια του αντικομμουνισμού

Η κυβέρνηση, δείχνοντας ποιος πραγματικά είναι ο αντίπαλός της, ανέθεσε χτες εκ νέου στον εισηγητή της, Κ. Μαραβέγια, να επιδοθεί σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό αναμασώντας ξανά όλη τη χρυσαυγίτικη φρασεολογία περί «πολιτικού απολιθώματος που δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη κοινωνία» και άλλα παρόμοια, αναφερόμενος στο ΚΚΕ. Ωστόσο πήρε πληρωμένη απάντηση: «Του είπαμε και χτες να μην προσφεύγει στον αντικομμουνισμό. Αυτά τα έλεγε και η Χρυσή Αυγή αλλά ο λαός έστειλε τους χρυσαυγίτες εκεί που έπρεπε», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πρόσθεσε: «Εσείς της ΝΔ ξέρετε καλά ότι εμείς είμαστε ο αντίπαλος. Με τους άλλους μαζί είσαστε, με διαφορές. Με τους άλλους έχετε καβγά ποιος θα έχει την κυβέρνηση, αλλά με εμάς έχετε καβγά για το ποιος θα έχει την εξουσία. Εμείς λέμε ότι την εξουσία πρέπει να την έχουν οι παραγωγοί του πλούτου, εσείς λέτε ότι πρέπει να την έχουν αυτοί που κλέβουν τον πλούτο και είναι καθαρό αυτό». Και συνέχισε: «Απολίθωμα είστε εσείς και το σύστημά σας» που «λέτε και δεν ντρέπεστε ότι πρέπει να δουλεύει ο εργαζόμενος 18 ώρες», με υπερωρίες που θα είναι και απλήρωτες, «για να πάρει 4 μέρες ρεπό, εκ των οποίων τις 2 θα είναι off τελείως. Θα γυρνάει στο σπίτι του πτώμα, ποια παιδιά θα δει;». «Εμείς είμαστε το μέλλον, το ΚΚΕ είναι με την πρόοδο, με το 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο» και «λέει ότι με την απίστευτη εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας οι εργαζόμενοι σήμερα πρέπει να δουλεύουν λιγότερο, να πληρώνονται περισσότερο και να έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό χρόνο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ