ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΟΡΥΦΗΣ G7 - ΝΑΤΟ και ΗΠΑ - ΕΕ
Ξεκινούν αλλεπάλληλα διαβούλια με το βλέμμα στην κόντρα με Κίνα - Ρωσία

Πολυήμερη περιοδεία Μπάιντεν από σήμερα στην Ευρώπη

Ξεκινά σήμερα η πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ, καθώς και των ΗΠΑ - ΕΕ, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν στη Γενεύη. Στο επίκεντρο για τις ΗΠΑ βρίσκεται η προσπάθεια να «αναθερμάνουν» την ευρωατλαντική συμμαχία, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση πρώτα και κύρια με την Κίνα, καθώς και τη Ρωσία.

Σήμερα ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, και αύριο θα μεταβεί στην Κορνουάλη για τη Σύνοδο Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία). Στις 14 Ιούνη ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για τη στρατιωτική ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στους «νέους κινδύνους» που θέτει ο ανταγωνισμός με Κίνα και Ρωσία. Επίσης, θα συζητηθούν ο καταμερισμός των βαρών και η συμβολή στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις και επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικές «διαρροές» προσχεδίων και πηγών

Στις 15 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ, επίσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης της Συνόδου που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να επιδειχθούν «απτά αποτελέσματα» στη λεγόμενη «επανεκκίνηση» της διατλαντικής συμμαχίας, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευτούν «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, αναμένεται να συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την πολιτική απέναντι στην Κίνα και στο πλαίσιο αυτό να ζητήσουν επίσης νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας, «που να είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις», όπως λένε.

Στο προσχέδιο υπάρχει επίσης η υπόσχεση «να καταβληθούν προσπάθειες» για τον εμβολιασμό τουλάχιστον των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του... 2022!

Σύμφωνα εξάλλου με διπλωματική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS, οι ηγέτες ΕΕ - ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τη δημιουργία ενός διατλαντικού «διαρθρωμένου διαλόγου» για να συντονιστούν οι πολιτικές τους απέναντι στη Ρωσία. Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τις πληροφορίες.

«Αυτό το Συμβούλιο θα προβλέπει τη διεξαγωγή τακτικών διαβουλεύσεων με στόχο τη σύγκλιση των προσεγγίσεων απέναντι στη Ρωσία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και τα δύο μέρη στοχεύουν να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία για ορισμένα θέματα αμοιβαίου συμφέροντος» (κλιματική αλλαγή, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «ειρηνευτική» διαδικασία στη Μέση Ανατολή), ανέφερε η διπλωματική πηγή.

Ταυτόχρονα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον πρόκειται να «συντονίσουν την απάντησή τους στις καταστροφικές ενέργειες της Ρωσίας», όπως η «παρέμβασή της σε δυτικές δημοκρατικές διαδικασίες, η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις».

Ρωσία: Υπενθύμιση «προτάσεων» και «κόκκινων γραμμών»

Να «αξιολογήσουν» τα συμφέροντα και τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας καλεί τις ΗΠΑ η Μόσχα, στην τελική ευθεία πριν από τη συνάντηση των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιούνη στη Γενεύη.

Μιλώντας χτες στο διεθνές συνέδριο εξωτερικής πολιτικής «Αναγνώσεις Πριμακόφ», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε για τη συνάντηση πως η Ρωσία δεν έχει «ούτε υπερβολικές προσδοκίες ούτε ψευδαισθήσεις ότι θα οδηγήσει σε "τομές"», αλλά ταυτόχρονα «υπάρχει αντικειμενική ανάγκη ανταλλαγής απόψεων σε επίπεδο κορυφής σχετικά με το τι απειλές βλέπουν μπροστά τους η Ρωσία και οι ΗΠΑ, δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις στη διεθνή σκηνή».

Ο Λαβρόφ «κάλεσε» τις ΗΠΑ να «μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος», να αξιολογήσουν «τις ενέργειες, τα συμφέροντα ή τουλάχιστον τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας» και να μη διεξαγάγουν διάλογο «αποκλειστικά από τη θέση διεκδίκησης ηγεμονίας στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Ο ίδιος είπε πως Μόσχα και Ουάσιγκτον πραγματοποιούν εντατικές επαφές γύρω από τη «στρατηγική σταθερότητα», λέγοντας ότι αυτό βρίσκεται «εντός του εύρους των κοινών συμφερόντων». Υπενθύμισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη στρατηγική σταθερότητα χωρίς εξαιρέσεις» - δηλαδή τα πυρηνικά και μη πυρηνικά όπλα, τα επιθετικά και αμυντικά όπλα - ενώ «οι Αμερικανοί ακολουθούν μια πολύ πιο στενή προσέγγιση».

Η Ρωσία σκοπεύει να επαναλάβει την πρόταση για ένα μορατόριουμ ΗΠΑ - Ρωσίας στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Την πρόταση είχε διατυπώσει ο Βλ. Πούτιν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, καθώς το βεληνεκές αυτών των πυραύλων από τη Ρωσία πλήττει ευρωπαϊκούς στόχους, ενώ η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων σε Πολωνία και Ρουμανία πλήττει ρωσικό έδαφος. Ο Λαβρόφ υπενθύμισε πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ήταν ο μόνος ηγέτης που αντέδρασε θετικά στην πρόταση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, που σηκώνουν ξανά οι ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας προτάσεις της Μόσχας για συνεργασία. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, Ρωσία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συναίνεση γύρω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις αμερικανικές εταιρείες JBS και «Colonial Pipeline», κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαλόγου στον τομέα αυτό.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, αρμόδιος και για θέματα σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρουσκό, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ξεκαθάρισε πως αν η Ρωσία «συνεχίσει να αντιμετωπίζει εχθρικές εκδηλώσεις, είτε πρόκειται για κυρώσεις είτε για απόπειρες στρατιωτικής πίεσης, φυσικά θα απαντάμε και θα υπερασπιζόμαστε σκληρά τα συμφέροντά μας».

Ανέφερε επίσης ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ έχουν βρεθεί «στο σημείο μηδέν» και ότι αυτό «έρχεται σε αντίθεση με τα βαθύτερα συμφέροντα των ίδιων των Ευρωπαίων».

ΗΠΑ
Διακομματικός νόμος για την «αμερικανική ανταγωνιστικότητα»

Με χαρακτηριστική διακομματική στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (με 68 ψήφους υπέρ και 32 κατά) ψηφίστηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο «Αμερικανικής Καινοτομίας και Ανταγωνισμού», για την ενίσχυση της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας σε κρίσιμους τομείς, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την Κίνα.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, οι μέρες μας ως κυρίαρχη υπερδύναμη ενδέχεται να τελειώνουν. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε αυτές τις μέρες να τελειώσουν στη βάρδιά μας. Δεν θέλουμε να δούμε την Αμερική να γίνει ένα μεσαίο έθνος σε αυτόν τον αιώνα»: Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια με τα οποία συνόδευσε την ψήφιση του νομοσχεδίου ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων κρατικές επενδύσεις και επιδοτήσεις 250 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 52 δισ. δολάρια αφορούν αποκλειστικά τις βιομηχανίες παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

Αλλα 10 δισ. δολάρια προβλέπεται να δοθούν μέσα σε 5 χρόνια για τη δημιουργία περιφερειακών τεχνολογικών «κόμβων» στις ΗΠΑ, με την αγορά αμιγώς αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων. Επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων προβλέπονται σε τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, προγράμματα προσελήνωσης της ΝΑSΑ, σε προγράμματα ανάπτυξης κβαντικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λευκός Οίκος, δημοσιοποιώντας σχετική έκθεση, ανακοίνωσε προχτές τη συγκρότηση ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται η κατασκευή ημιαγωγών και μπαταριών μεγάλης χωρητικότητας, όπως για ηλεκτρικά οχήματα, τα κρίσιμα ορυκτά και πρώτες ύλες, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικά φαρμακευτικά συστατικά. Επιβεβαιώνεται η εξασφάλιση μεγάλων επενδύσεων από το Πεντάγωνο σε σπάνιες γαίες και άλλα μεταλλεύματα που μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ εξασφάλιζαν κυρίως από την Κίνα, ενώ καταστρώνονται σχέδια ενίσχυσης βιομηχανικών τομέων παραγωγής.

Ολη η έκθεση διαπερνάται από την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με το Πεκίνο, που επίσης επενδύει τεράστια ποσά στους παραπάνω τομείς, ενώ στο επίκεντρο μπαίνει η διαμόρφωση «ολοκληρωμένης στρατηγικής εμπορίου» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι σε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

ΗΠΑ
Ούτε δολάριο φόρου οι δισεκατομμυριούχοι...

«Ανακαλύπτοντας... την Αμερική», πληθαίνουν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ και όχι μόνο για το πώς οι δισεκατομμυριούχοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι αξιοποιώντας το τεράστιο οπλοστάσιο φοροαπαλλαγών, «επενδυτικών κινήτρων» και άλλων εργαλείων που τους έχουν διασφαλίσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις, πληρώνουν ψίχουλα ή και καθόλου για φόρους, την ώρα που στενάζουν οι λαοί.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από έρευνα της οργάνωσης ProPublica, με έδρα στη Νέα Υόρκη, για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Ο επικεφαλής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, δεν πλήρωσε κανέναν ομοσπονδιακό φόρο το 2007 και το 2011, ενώ ο επικεφαλής της «Tesla», Ιλον Μασκ, δεν πλήρωσε το 2018. Οι δε δισεκατομμυριούχοι Μάικλ Μπλούμπεργκ και Καρλ 'Αικαν, όπως και ο γνωστός Τζορτζ Σόρος, κατάφεραν επίσης να μην πληρώσουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο κάποιες χρονιές. Αντίστοιχα, αμελητέα ήταν η πραγματική φορολόγηση του Γούορεν Μπάφετ ανάμεσα στο 2014 και το 2018, περίοδος έκρηξης του πλούτου του χάρη στην άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για απάτη, αλλά για «φορολογική βελτιστοποίηση», φοροαποφυγή, που επιτρέπει τη μείωση της φορολογίας με εντελώς «νόμιμο» τρόπο.

Η ProPublica αναφέρει ότι τα στοιχεία της βασίζονται στις φορολογικές δηλώσεις πλούσιων Αμερικανών για περίοδο μεγαλύτερη των 15 ετών, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι η αποκάλυψη των ιδιωτικών αυτών εγγράφων είναι «παράνομη» και θα ερευνήσει τις «διαρροές».

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων δεν είναι τυχαία: Ερχεται τη στιγμή που οι ηγέτες του G7 παζαρεύουν τον καθορισμό ενός «ελάχιστου διεθνούς εταιρικού φόρου», για τη διασφάλιση πόρων για τα συνολικότερα κρατικά πακέτα στήριξης των καπιταλιστικών οικονομιών τους, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν λανσάρει προφίλ... «φορολόγησης των πλουσίων», την ίδια ώρα που παρά τις αρχικές φανφάρες αποφάσισε να διατηρήσει ολόκληρη την τεράστια μείωση του εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ που θέσπισε η κυβέρνηση Τραμπ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών

Την ανάγκη σύγκρουσης των εργαζομένων με τα μονοπώλια, τις ενώσεις και τις κυβερνήσεις τους ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G7 και της Συνόδου Κορυφής EE - HΠΑ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

«Το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης διαψεύδει τις αστικές προσδοκίες σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι τα Ταμεία Ανάκαμψης ή οι κρατικές επιδοτήσεις θα εξασφάλιζαν γρήγορη ανάκαμψη και επικράτηση στον διεθνή ανταγωνισμό απέναντι στην Κίνα, η οποία επωφελείται, τροφοδοτώντας τάσεις ενίσχυσης των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ, χωρίς να αναιρούνται οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Οι αλλεπάλληλες συνάξεις μέσα στον Ιούνη, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του G7, καθώς και αυτή ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, σημαδεύονται από αναζητήσεις νέων, πιο αποτελεσματικών σχημάτων απέναντι σε Κίνα και Ρωσία. Ομως αυτές οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών.

Η ψηφιακή και "πράσινη" μετάβαση που ευαγγελίζονται η ΕΕ και ο Μπάιντεν ούτε φιλεργατική είναι, ούτε φιλοπεριβαλλοντική και ειρηνική. Οι "ελάχιστοι" προσχηματικοί φόροι στα μονοπώλια αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των φορολογικών παραδείσων, των φοροαπαλλαγών και των αναρίθμητων εργαλείων τους για να μετακυλήσουν τα όποια νέα φορολογικά βάρη στους λαούς, μεταξύ άλλων με ακριβότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες.

Με την αυτοτελή τους πάλη οι λαοί να χαράξουν δρόμο με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις ενώσεις και τις κυβερνήσεις τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ