ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ
«Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι!»

Δεν πέρασαν οι πρωτοφανείς προσπάθειες παρεμπόδισης της εξόρμησης σε Μεγάλο Πεύκο και Σπάρτη, για τις οποίες η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες. Ανακοινώσεις - καταγγελίες των ΚΟ Αττικής και της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εξόρμηση στο ΚΕΝ στον Αυλώνα
Από τη χτεσινή εξόρμηση στο ΚΕΝ στον Αυλώνα
Με αυτό το σύνθημα και την ανακοίνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς τους νεοσύλλεκτους, δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, γονείς και νεολαίοι, εξόρμησαν χτες σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε Αυλώνα, Μεγάλο Πεύκο, Θήβα, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Αρτα, Λαμία, θυμίζοντας στους νεοσύλλεκτους ότι τα δικαιώματά τους δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων και καλώντας τους και κατά τη διάρκεια της θητείας τους, όπως και στην υπόλοιπη ζωή τους, να διεκδικήσουν συλλογικά και ατομικά ό,τι δικαιούνται.

Η ανταπόκριση από τους φαντάρους και τους γονείς τους ήταν παραπάνω από θετική: Χιλιάδες πήραν την ανακοίνωση, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που διαβάζοντάς την γύριζαν πίσω για να συζητήσουν με τους κομμουνιστές για όσα η ανακοίνωση περιέχει: Για τα δικαιώματά τους μέσα στο στρατό, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (με τη βαριά ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι ότι παρά τη «σιγή ασυρμάτου» κυβέρνησης - αστικών κομμάτων και πολλών ΜΜΕ, πολλοί νεοσύλλεκτοι γνώριζαν και σχολίαζαν θετικά τις επιστολές που τις μέρες αυτές στέλνουν φαντάροι που υπηρετούν ήδη τη θητεία τους ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump».

Απαράδεκτη προσπάθεια παρεμπόδισης στο Μεγάλο Πεύκο

Το κάλεσμα αυτό του ΚΚΕ, όπως και η θετική ανταπόκριση νεοσύλλεκτων και οικογενειών, φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετούς.

Με μια πρωτοφανή κίνηση, για την οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αστυνομία και διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια στη διακίνηση της ανακοίνωσης του ΚΚΕ στους φαντάρους, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να παρατάξουν στρατιώτες εκτός στρατοπέδου (!) για να κρατήσουν σε απόσταση τους νέους που μοίραζαν την ανακοίνωση! Στο περιστατικό μάλιστα πρωταγωνιστούσε αρχιλοχίας - του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας - που επιχειρούσε να τρομοκρατήσει όσους έπαιρναν την ανακοίνωση και να δημιουργήσει, χωρίς επιτυχία, «κλίμα» ενάντια στους κομμουνιστές.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων, του κόσμου, των γονιών και των νέων που πήγαιναν να καταταχτούν, μαζί με την αποφασιστική στάση των κομμουνιστών, αλλά και την άμεση διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη στους αρμόδιους υπουργούς, ανάγκασε τους εμπνευστές αυτής της άθλιας προσπάθειας να υπαναχωρήσουν, χωρίς φυσικά αυτό σε τίποτα να αλλάζει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία της για το γεγονός, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σήμερα, έξω από στρατόπεδα σ' όλη την Ελλάδα, νέοι της ΚΝΕ και γονείς πραγματοποίησαν εξόρμηση, μοιράζοντας ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους νεοσύλλεκτους και τις οικογένειές τους, με τίτλο "Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι".

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, έγινε προσπάθεια απ' την αστυνομία να παρεμποδιστεί αυτή η εξόρμηση, ενώ η διοίκηση του Στρατοπέδου προχώρησε στην απαράδεκτη και προκλητική κίνηση να παρατάξει στρατιώτες, με σκοπό να κρατήσει σε απόσταση όσους μοίραζαν την ανακοίνωση.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο αυτό γεγονός, για το οποίο υπήρξε άμεση διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, προς τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και αν. υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα, μετά από την οποία αποχώρησαν οι στρατιώτες και η αστυνομία.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για όλα τα παραπάνω. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας η παρεμπόδιση φαντάρων να ενημερώνονται και μάλιστα έξω από τα στρατόπεδα. Οι φαντάροι περνώντας την πύλη δεν χάνουν τα δικαιώματά τους. Εχουν αναφαίρετο δικαίωμα να διαβάζουν εφημερίδες και μέσα στα στρατόπεδα και έξω κατά τη διάρκεια της θητείας τους».

Και στη Σπάρτη έπεσε στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης

Αντίστοιχη προσπάθεια τρομοκράτησης, που επίσης έπεσε στο κενό, καταγγέλλει και η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνει:

«Κλιμάκιο της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με αφορμή την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων φαντάρων, πραγματοποίησε σήμερα (σ.σ. χτες) εξόρμηση έξω από το στρατόπεδο της Σπάρτης, μοιράζοντας ενημερωτικό φυλλάδιο στους νεοσύλλεκτους και τους γονείς τους με τίτλο "Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι". Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού - Μεταφορών στη Σπάρτη, που διέταξε να σταματήσει η διανομή του συγκεκριμένου φυλλαδίου, απειλώντας πως "όσοι μοιράζουν έντυπο υλικό" θα απωθηθούν από ομάδα φαντάρων. Ταυτόχρονα, στελέχη του στρατοπέδου, επίμονα και με προκλητικό τρόπο, απαιτούσαν τα ονόματα όσων μοίραζαν το φυλλάδιο και διέταξαν φαντάρους να φωτογραφίσουν τα πρόσωπα και να σημειώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για "να συνταχθεί αναφορά".

Η ενημερωτική εξόρμηση, παρά τις απειλές, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Οι ευθύνες, όμως, για όλα τα παραπάνω βαραίνουν και την κυβέρνηση. Οι φαντάροι είναι νέοι άνθρωποι και έχουν δικαιώματα. Ενα από αυτά είναι το δικαίωμα να ενημερώνονται, να διαβάζουν εφημερίδες και μέσα στα στρατόπεδα και έξω κατά τη διάρκεια της θητείας τους».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σχεδιασμένο άνοιγμα για την πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Με εξορμήσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες, συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση που θα γίνει το Σάββατο 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων, στις 24 και 25 Ιούνη.

Το Σάββατο 24 Ιούνη, στη 1 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και μεγάλη διαδήλωση προς το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προγραμματίζουν πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους του νομού, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για την υποδοχή των χιλιάδων διαδηλωτών από όλη την Ελλάδα.

Συνδυάζουν την καθημερινή πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ενάντια στην ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους χώρους δουλειάς, με τον αγώνα για την ανατροπή του ίδιου του συστήματος που γεννά την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προχωρά το δικό της σχεδιασμό, που περιλαμβάνει εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης, στο εμπορικό κέντρο COSMOS, καθώς και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, από κοινού με τις Λαϊκές Επιτροπές.

Επιπλέον, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεις:

-- Αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο, τις ανατροπές στα δικαιώματα, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την ένταση της εκμετάλλευσης.

-- Την Παρασκευή 16 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., προγραμματίζει προβολή της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» και συζήτηση για το περιεχόμενο του Διημέρου.

-- Την Τετάρτη 21 Ιούνη προγραμματίζει παρέμβαση με μικροφωνική στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή.

Αντίστοιχο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς σχεδιάζουν και συνδικάτα στην Ατική, με στόχο να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει μια σειρά από περιοδείες, μεταξύ άλλων σε υποκαταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών «Alpha Bank», «Εθνική Τράπεζα», «Eurobank», «First Data» και «Mellon».

Αντιιμπεριαλιστικά διήμερα στα νησιά του Αιγαίου

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στα νησιά του Αιγαίου, για την πραγματοποίηση των αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών διημέρων που έχουν αποφασιστεί για τις 1 και 2 Ιούλη από τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Σάμου και Β. Δωδεκανήσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νησιού σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, για τη διοργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου στη Σάμο.

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στρατευμένων της 180ης ΜΚΒ ΧΩΚ - Καπανδρίτι

Εμείς, φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας στην 180η ΜΚΒ ΧΩΚ διαμαρτυρόμαστε έντονα για την υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump» με τη μορφή παραχώρησης υπηρεσιών, εγκαταστάσεων, επικοινωνιών και εδαφών για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Θυμίζουμε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ ευθύνεται για μια σειρά πολέμους σε κάθε άκρη του κόσμου τα τελευταία 60 χρόνια.

Η προσπάθεια να διευρύνει η χώρα μας το ρόλο της στο ΝΑΤΟ δεν κρύβει τίποτα θετικό για τους στρατευμένους και το λαό. Τα Ιμια, η Κύπρος, οι καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο αποδεικνύουν πως το ΝΑΤΟ μόνο παράγοντας σταθερότητας δεν είναι για το λαό μας, αλλά βρίσκεται εκεί για τους δικούς του επιθετικούς σκοπούς.

Καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων.

Να κλείσει η βάση της Σούδας.

Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org