ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Σχέδιο νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Τη διοργάνωση πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαημέρου στα τέλη Ιούνη αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Η οργάνωση νέων κινητοποιήσεων με πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων για εισόδημα και μέτρα που θα επιτρέψουν στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν, για ελάφρυνση από την άγρια φορολόγηση και τα άλλα χαράτσια, συζήτησε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην προχτεσινή συνεδρίασή της στη Λάρισα.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να διοργανωθεί πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη Ιούνη από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα. Για την καλύτερη προετοιμασία του 10ημέρου θα συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμετοχή της Πανελλαδικής της Επιτροπής Μπλόκων στην πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη στις 24/6.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σφαγή!

Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη μειωμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Επισημάνθηκε ότι με τα νέα μέτρα το αφορολόγητο κουτσουρεύεται από 8.600 ευρώ στα 5.600, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, ενώ ψηφίστηκε νέο χαράτσι για το νερό ύδρευσης και άρδευσης. Σε ό,τι αφορά τα διαβόητα «αντίμετρα», υπογραμμίστηκε πως είναι ψίχουλα που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο αγροτικό εισόδημα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δεν συμβιβάζεται με τη σφαγή των αγροτοκτηνοτρόφων και με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, προβάλλει ένα δίκαιο και αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικώντας:

-- Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας έως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.

-- Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία (6,95%), αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Πρόνοια.

-- Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια.

-- Να καταργηθεί κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.

Συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων παραγωγών

Στη συζήτηση για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι παραγωγοί, επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι:

-- Οι χαμηλές τιμές παραγωγού αφορούν το σύνολο των προϊόντων που έως τώρα έχουν δοθεί στην κατανάλωση (γάλα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πατάτες κ.ά.) ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί στο σιτάρι που ξεκίνησαν τα αλώνια. Ειδικότερα, για το γάλα, οι βιομηχανίες που λειτουργούν ως καρτέλ προχωρούν σε συνεχείς μειώσεις της τιμής - η μέση μείωση είναι περίπου στα 7 λεπτά σε πανελλαδικό επίπεδο με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή - ενώ προετοιμάζουν το έδαφος, με πρόσχημα ότι δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα μετά την συμφωνία της CETA, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση τη νέα χρονιά. Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες γάλακτος είναι εισαγόμενο, καθώς υλοποιούνται οι συμφωνίες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς.

-- Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές σε όλη τη χώρα από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις και ξηρασία που αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο των προϊόντων. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ, με αποζημιώσεις - ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας. Οι πληγέντες διεκδικούν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Αναφορές έγιναν, επίσης, στα προβλήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες και τη δακοκτονία. Επιπλέον, συζητήθηκε το πρόβλημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών από την εταιρεία «Μιχαηλίδης» κι αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις σε καπνοπαραγωγικές περιοχές το επόμενο διάστημα με στόχο να συγκροτηθεί πανελλαδικό μέτωπο διεκδίκησης για την άμεση και ολοκληρωτική εξόφληση των παραγωγών και κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Τέλος, με αφορμή τη μάχη των αρχαιρεσιών σε Αγροτικούς Συλλόγους που γίνονται αυτό το διάστημα, τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί παράλληλα η προσπάθεια συγκρότησης νέων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς ο μόνος και σίγουρος δρόμος για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων περνάει μέσα από τη μαζική οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων στους Συλλόγους και την ουσιαστική λειτουργία τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις στη Βουλή για οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Τρία χρόνια μετά, ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης δεν έχουν πάρει ακόμα οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τα ζώα τους (βοοειδή, γίδια, πρόβατα) το 2014, λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, κάτω από τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων, η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποδεχτεί το αίτημα για αποζημίωση των πληγέντων.

Η συγκεκριμένη νόσος έπληξε πολλές περιοχές της χώρας την ίδια χρονιά (πανδημία), οδηγώντας σε τεράστιες καταστροφές. Σε ό,τι αφορά το νομό Λάρισας, με βάση το σχετικό έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ενημερωτικό σημείωμα από 21/2/2017), για πρόγραμμα διαχείρισης των νεκρών ζώων, η περισυλλογή τους αφορούσε 601 βοοειδή, 5.514 πρόβατα και 468 αίγες.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Κώστας Στεργίου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζουν: «Γίνεται κατανοητό πως η κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι είναι τραγική, αφού όχι μόνο απώλεσαν το εισόδημά τους από την καταστροφή, αλλά επιβαρύνθηκαν οικονομικά και για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Δίκαιη λοιπόν η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις και την απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής τους, αλλά και για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν από τα συνολικότερα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (φόροι, χαράτσια, εισφορές κ.λπ.), όταν την ίδια στιγμή προωθεί μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων (χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προνόμια κ.λπ.)».

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στο ν. Λάρισας.

Για τον αποκλεισμό των «νέων αγροτών» από το αφορολόγητο

Την ίδια στιγμή, την αγανάκτηση των νεοεισερχόμενων αγροτών («νέοι αγρότες») προκαλεί η απώλεια της έκπτωσης φόρου (αφορολόγητο) που δικαιούνται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν οι ενδιαφερόμενοι, κατά τη διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016, διαπίστωσαν πως εξαιρούνται από την έκπτωση φόρου (σε σχέση με τους άλλους αγρότες), επειδή δεν εμφανίζονται στο μητρώο αγροτών του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρο για τα δηλωθέντα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ, κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή από 13% στο 22% - 45% φέτος, έχει ως συνέπεια οι εν λόγω φορολογούμενοι να απειλούνται με εξοντωτικούς φόρους αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη και οφείλει άμεσα να δώσει λύση. Θυμίζουμε πως το αφορολόγητο κατακτήθηκε μετά από τους μαχητικούς αγώνες του αγροτικού κινήματος ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης από την άγρια φοροεπιδρομή, τη φορολεηλασία και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μέτρα που σε συνδυασμό με την υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής, με την εφαρμογή της ΚΑΠ, οδηγούν στο ξεκλήρισμα την πλειοψηφία των αγροτών».

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί για να αποκαταστήσει και να δώσει λύση στο πρόβλημα των «νέων αγροτών», ώστε να υπάρξει ελάφρυνση φόρου (αφορολόγητο).

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»
Κινητοποίηση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο του αγώνα τους να πληρωθούν για την παραγωγή που έχουν παραδώσει το 2016 στην «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ».

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας καπνού παγκοσμίως, έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους - έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Μάρτη - και εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς, στους οποίους οφείλονται περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, επικαλούμενος έλλειψη χρηματοδότησης και παύση των εξαγωγών. Από το φθινόπωρο του 2016, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος» (ΠΑΕΓΑΕ) έχει δεσμεύσει επεξεργασμένα καπνά του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε ελλείμματα ποσοτήτων καπνού για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης. Μέρος αυτών των τίτλων η εταιρεία το χρησιμοποίησε για να πάρει δάνεια, κυρίως από ξένες τράπεζες.

Χτες, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκδικάζονταν ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Καπνού, με αίτημα την αποδέσμευση των ποσοτήτων καπνού, ώστε να πουληθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Τα παιχνίδια που παίζονται σε επιχειρηματικό επίπεδο, η δικαστική εμπλοκή και οι αντιθέσεις μεταξύ τραπεζικού κεφαλαίου και της «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ» σκάνε στις πλάτες εργαζομένων και αγροτών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, κάνει πλάτες στους εμπόρους που συνεχίζουν ασύδοτοι να λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών. Την ίδια ώρα, εντείνονται τα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι αγρότες διεκδικούν άμεση εξόφληση στο σύνολο των χρωστούμενων όλων των παραγωγών από την εταιρεία, «πάγωμα» όλων των χρεών προς τρίτους (τραπεζικά δάνεια, καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, ΟΣΔΕ, Εφορία κ.λπ.), καμία διακοπή από ΔΕΗ, ύδρευση, ΟΤΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα σύμφωνα με το κόστος παραγωγής με κρατική παρέμβαση.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»
Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», την Τρίτη 13 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ΒΕΤΛΑΝΣ στη Νάουσα.

Θέμα της σύσκεψης είναι: «Οι αρνητικές εξελίξεις των αγροκτηνοτρόφων με την εφαρμογή των νέων μέτρων: Φορολογικό - Ασφαλιστικό, το νέο χαράτσι στο νερό, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ από παλιές και πρόσφατες ζημιές στην περιοχή μας λόγω καιρικών συνθηκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ