ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Με συναυλία τη Δευτέρα συνεχίζουν τον αγώνα

Στις 8 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο. Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους

Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ξενοδοχείο
Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ξενοδοχείο
Με καθημερινές πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» τον αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία. Υπενθυμίζουμε πως η εργοδότρια εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία του ξενοδοχείου και επιδιώκει τον πλειστηριασμό του, για να παραλάβει ο νέος ιδιοκτήτης το ξενοδοχείο χωρίς τους εργαζόμενους, να απαλλαχθεί από τα δικαιώματα και το σωματείο τους.

«Δίνουμε κάθε μέρα απάντηση σε όσους μας λένε ότι ο αγώνας μας είναι χαμένη υπόθεση», τονίζει το επιχειρησιακό σωματείο και τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., οργανώνει εκδήλωση - συναυλία έξω από το ξενοδοχείο. Στην ανακοίνωσή του καλεί σωματεία και μαζικούς φορείς, εργαζόμενους και ανέργους να πάρουν μέρος, να δυναμώσει το στοιχείο της αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το οποίο έχει παράλληλα προκηρύξει στάση εργασίας (από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.).

Χτες, Πέμπτη, το κλαδικό συνδικάτο και το επιχειρησιακό σωματείο έκαναν παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων, καταγγέλλοντας την προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν το παράδειγμα του «Athens Ledra» ως μοχλό πίεσης για να συμπιέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επισήμαναν, ακόμα, πως η εντατικοποίηση, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αλλά και η απληρωσιά χτυπάνε «κόκκινο» στα ξενοδοχεία και τόνισαν πως η στάση εργασίας τη Δευτέρα θα είναι μια πρώτη απάντηση των εργαζομένων στην κατάσταση αυτή, την οποία θα ακολουθήσουν νέες κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε κάθε σωματείο και εργαζόμενο να δείξει έμπρακτα τη συμπαράταξή του με τους εργαζόμενους του «Athens Ledra», συμμετέχοντας στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και στην εκδήλωση - συναυλία που οργανώνουν τη Δευτέρα, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι του "Athens Ledra" είναι αποφασισμένοι συλλογικά, μαζικά και οργανωμένα, να δώσουν τη μάχη κόντρα στην επίθεση που δέχονται από εργοδοσία και κυβέρνηση, κόντρα στις σειρήνες σε όσους τους καλούν να αποδεχτούν τη μοίρα τους, να παραδοθούν και να αποδεχτούν ότι έτσι είναι τα πράγματα, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και για την καταβολή μέχρι και του τελευταίου ευρώ που αφορά σε δεδουλευμένες αποδοχές τους. Δεν θα επιτρέψουν να περάσουν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας και των στυλοβατών της, που για χρόνια ολόκληρα αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Διεκδικούν την άμεση επαναλειτουργία του ξενοδοχείου με τους ίδιους εργαζόμενους, γιατί αυτοί το "έχτισαν" και με όλα τα κατακτημένα δικαιώματά τους».

Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη να οργανωθεί η αλληλεγγύη: «Κάθε συνδικάτο να οργανώσει την αλληλεγγύη. Να εκφραστεί και οικονομικά, αλλά και με τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες ενός αγώνα που απαιτεί αντοχή».

Σε επιφυλακή παραμένουν οι εργαζόμενοι στο «Ζούρα»

Κινητοποίηση πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων επτά και οκτώ μηνών, την ανάκληση απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο είχε γίνει απεργία στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις του «Ζούρα» σε Οινόφυτα και Αλεξανδρούπολη.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην κινητοποίηση των εργαζομένων στο Καπανδρίτι και συζήτησε μαζί τους για τις συνθήκες δουλειάς και την επιθετικότητα της εργοδοσίας. Ανάμεσά τους είναι πολλοί μετανάστες εργάτες, που δουλεύουν χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η σημασία της οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, με την ύπαρξη και λειτουργία σωματείου με ταξική γραμμή πάλης. Με τον αγώνα και τη συσπείρωση στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχες το προηγούμενο διάστημα με την ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες ή κακοπληρωμένες υπερωρίες. Ιδια κατάσταση επικρατούσε και σε άλλη επιχείρηση από την οποία μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά η συλλογική διεκδίκηση και η αντιπαράθεση με την εργοδοσία έφεραν αποτελέσματα.

Προέκυψε ακόμα ότι οι εργοδότες του κλάδου, παρά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν για να συνθλίψουν τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Αλλά και στις μονάδες της ίδιας επιχείρησης στην Αλεξανδρούπολη, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από έξι μήνες, ενώ πρόσφατα η εργοδοσία απέλυσε τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του επιχειρησιακού σωματείου και έναν ακόμα εργαζόμενο, μέλος της επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου. Την ίδια ώρα, κλείνει τμήματα, απολύοντας το προσωπικό.

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ο νέος εργοδότης «Νιτσιάκος» που αναλαμβάνει μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας του «Ζούρα», επιδιώκει να απορροφήσει μόνο το προσωπικό που δεν έχει δικαιώματα και δεν είναι οργανωμένο στο σωματείο, προκειμένου να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευσή του.

Κινητοποίηση της ΟΒΣΑ στις 15 Ιούνη

Σε κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία, την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) τα πρωτοβάθμια Σωματεία και τις τοπικές Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων. «Δε συμβιβαζόμαστε με τη φοροληστεία. Ο νέος γύρος λεηλασίας του εισοδήματός μας να μας βρει στο δρόμο», σημειώνει η ΟΒΣΑ. Την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ στηρίζει η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Προκλητικά η κυβέρνηση, κατά εντολή του μεγάλου κεφαλαίου, παίρνει από εμάς, από τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τα πάντα, δικαιώματα, εισόδημα, τη ζωή μας την ίδια, και τα χαρίζουν σε προνόμια και φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα τα δισ. ευρώ, που ακούμε καθημερινά, πάνε σε αυτούς. Ευρωπαϊκά πακέτα, προκλητικοί φορολογικοί παράδεισοι, αθρόα κρατική επιχορήγηση για αυτούς. Φοροληστεία, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, χρέη, για εμάς, τους μικρούς ΕΒΕ, τους εργαζόμενους, το λαό. Αυτή την ανάπτυξη διαφημίζουν. Εκατομμύρια νέα κέρδη για τους ομίλους πάνω στις δικές μας στάχτες».

Ο

«ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»: Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή Πέτρου Αντζούς, εργαζόμενου στις αποθήκες της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα και γραμματέα του Σωματείου Επαγγελματιών - Οδηγών Αττικής και Νήσων Αργοσαρωνικού, πραγματοποίησαν, χτες νωρίς το πρωί, σωματεία από τους κλάδους Εμπορίου, Υπηρεσιών και Μεταφορών. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μοίρασαν στους εργαζόμενους την κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα, ενώ σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Παρέμβαση στην εφημερίδα «Η Αξία» έκαναν την Πέμπτη 2 Ιούνη η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, για τους μισθούς που οφείλει η εργοδοσία. Μετά από την παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας «Infotainment ΑΕ», η εργοδοσία δεσμεύτηκε σε πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλόμενων, το οποίο ξεκίνησε προχτές, Τετάρτη, με την καταβολή ενός μισθού. Επίσης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί σε Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15).

«ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ»: Τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι τη Δευτέρα 13 Ιούνη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της «ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ» (υπεργολάβου της «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», που είναι εργολάβος του ΔΕΔΔΗΕ) διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, να πληρώνονται σταθερά κάθε μήνα και να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και μέσα ατομικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες προκηρύχθηκαν από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας από την Κυριακή 5 Ιούνη.

«ΝΟΚΙΑ»: Σε μαζική στήριξη του ψηφοδελτίου της καλεί η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στη «Nokia», που θα γίνουν στις 14 Ιούνη.

Στάσεις εργασίας στη ΣΤΑΣΥ

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ - Μετρό - Τραμ ), ενάντια στην ένταξη της ΣΤΑΣΥ στο αποκαλούμενο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας τις επόμενες μέρες είναι το εξής: Σήμερα Παρασκευή, από 10 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Δευτέρα 13 Ιούνη, από έναρξη βάρδιας έως 10 π.μ. Τετάρτη 15 Ιούνη, από 9 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Παρασκευή 17 Ιούνη, από 12 μ. έως 5 μ.μ.

Στο 24,1% η ανεργία το Μάρτη

Σε 24,1% υπολογίζεται το ποσοστό της ανεργίας το μήνα Μάρτη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη σε σύγκριση με τον Μάρτη του 2015 (25,7%) και σε σύγκριση με τον φετινό Φλεβάρη (24,2%). Στους νέους (15 - 24 ετών) η ανεργία αγγίζει το 50,4%, ενώ στην κατηγορία 25 - 34 ετών, υπολογίζεται σε 30,6%. Οι άνεργοι υπολογίζονται σε 1.153.232 άτομα. Ποσοστά πάνω από τη μέση ανεργία καταγράφονται σε Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (28,8%) και Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (28,5%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ