ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Μέρα λαϊκής κινητοποίησης αύριο σε όλη τη χώρα

Συλλαλητήρια θα γίνουν σε περισσότερες από 60 πόλεις, από 600 και πλέον φορείς. Εκκίνηση σήμερα από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα

Ενα μεγάλο γκράφιτι καλεί στο συλλαλητήριο της Αττικής, στην είσοδο της Φιλαδέλφειας από την Εθνική Οδό
Ενα μεγάλο γκράφιτι καλεί στο συλλαλητήριο της Αττικής, στην είσοδο της Φιλαδέλφειας από την Εθνική Οδό
Από τις πόλεις της Θεσσαλίας (Λάρισα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία, Τρίκαλα 8 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου και Καρδίτσα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία) ξεκινάνε σήμερα τα συλλαλητήρια των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στη νέα συμφωνία - μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση δανειστές.

Αύριο Πέμπτη, θα γίνει ο κύριος όγκος των συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, το κάλεσμα είναι για τις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση, στην Ομόνοια, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νέες αποφάσεις

Οι αποφάσεις συνδικάτων και φορέων που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ξεπερνούν πλέον τις 600. Οι τελευταίες είναι των εξής οργανώσεων: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, Σύλλογοι Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας - Ηλείας - Κεφαλληνίας - Ζακύνθου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων), ΕΛΓΟ Δήμητρα, Σύλλογοι Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ, Ιδιωτικής Εκπαίδευση «Βύρωνας», Δασκάλων Καισαριανής - Βύρωνα - Παγκρατίου «Ρ. Ιμβριώτη», Δασκάλων Αγίων Αναργύρων, Δασκάλων «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ», Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Σικυωνίων (Κόρινθος), Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού Αγρινίου, Σωματείο Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης «Η ΚΛΩΘΩ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ξάνθης, Εργαζομένων στις Κατασκευές του «Αττικό Μετρό», Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Ν. Ξάνθης, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ ΑΕ, Εργαζομένων Υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ ΑΕ, Καπνεργατοϋπαλληλική Ενωση Ξάνθης, Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής - Πειραιώς, Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Κω, Νίκαιας, Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας, Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Novotel», «Caravel», «Stanley», «St. George», «Λυκαβηττός», Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και Νομού Αττικής ΕΛΤΑ, Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ Λαυρίου, Σωματείο Εργαζομένων «360 Connect», Σωματείο Χαρτεργατών, Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αχαΐας, Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Αρτοποιοί Μυτιλήνης, Ξυλουργοί Λέσβου, Ενωση ΕΒΕ Πέτρας, Ενωση ΕΒΕ Αγιάσου, Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο κρεοπωλών Πάτρας, Σωματείο Αρτοποιών Πάτρας, Σύλλογος Βιοτεχνών επεξεργασίας μετάλλου Αχαΐας, Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Σύνδεσμος Υδραυλικών Κεφαλονιάς, Σωματείο Καφεπωλών Κοζάνης, Ενωση ΕΒΕ Φαρκαδόνας Τρικάλων, Σωματείο ΕΒΕ Καλαμπάκας Τρικάλων, Σωματείο ψυκτικών Τρικάλων, Σωματείο Επιπλοποιών Τρικάλων, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - ΕΟΑΣΚ, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - ΕΟΑΣΝΛ, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Σύλλογος Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών Ηράκλειου Κρήτης, Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Βόρειου Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο.
Δουλειά μέχρι την τελευταία ώρα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, έγιναν χτες πικετοφορίες σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης (κέντρο, Τούμπα, Ε' Διαμέρισμα, Καλαμαριά), με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών. Νωρίτερα το πρωί, οι Επιτροπές Ανέργων, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΣΘ απαιτώντας σβήσιμο των προστίμων σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους και δωρεάν μεταφορά για όλους τους ανέργους.

Σήμερα, στις 8.30, οι Λαϊκές Επιτροπές θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ στο ΚΕΑΟ.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που έχουν την πλειοψηφία στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, αρνήθηκαν να συζητηθεί στο ΔΣ η πρόταση που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της «Ταξικής Ενότητας» για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 11 του Ιούνη.

Με ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι της Ταξικής Ενότητας (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καταγγέλλουν τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ: «Συνεχίζουν το δολερό τους έργο και είναι εκφραστές του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που τους θέλει να ρίχνουν μόνιμα νερό στο μύλο των αντεργατικών σχεδιασμών, καλλιεργώντας την αναμονή και τη μοιρολατρία».

Δράση της ΠΑΣΕΒΕ σήμερα σε δεκάδες πόλεις

Συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις με αιχμή τα ζητήματα της φορολεηλασίας οργανώνουν, σήμερα Τετάρτη, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 π.μ., στο ΚΕΑΟ (Βαλαωρίτου 38). Παρεμβάσεις σε εφορίες και ΚΕΑΟ θα γίνουν ακόμα σε Πειραιά, Λαμία, Πάτρα, Γιάννενα, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Αργος, Πρέβεζα. Επίσης, σε Μακεδονία και Θράκη, σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Γρεβενά, Κοζάνη και Κατερίνη. Στην Κρήτη και τα νησιά, σε Χανιά, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Λευκάδα. Τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης της ΠΑΣΕΒΕ έχουν αποφασίσει 74 σωματεία και Ομοσπονδίες.

Απλήρωτοι για μήνες οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας προχώρησε, την Τρίτη το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μαζί με σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, για τις καθυστερήσεις μηνών που υπάρχουν στην πληρωμή τους.

Την πρωτοβουλία πήρε το Συνδικάτο και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, μαζί με το επταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Αιγάλεω, ενώ στην κινητοποίηση πήραν μέρος από διάφορες ειδικότητες και ΕΠΑΣ, μεταξύ των οποίων από τις Σχολές σε Αλιμο, Αγίους Αναργύρους και Ρέντη.

Το πρόβλημα είναι γενικευμένο και στους σπουδαστές που κάνουν μαθητεία σε δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις οφείλονται χρήματα από το Γενάρη, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και από το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζουμε ότι το μεροκάματο της μαθητείας είναι 17 ευρώ, από τα οποία τα 11 ευρώ καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού, Ρ. Αντωνοπούλου, στον οποίο έθεσαν το αίτημα να πληρωθούν άμεσα οι σπουδαστές. Είχε προηγηθεί ανάλογη παρέμβαση, την περασμένη Παρασκευή, στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, από όπου τους παρέπεμψαν στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Παιδείας.

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός οι σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους για ψίχουλα, να είναι απλήρωτοι και να γίνονται μπαλάκι από τον ΟΑΕΔ στα υπουργεία», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους σπουδαστές σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Απεργούν τη Δευτέρα οι καθαρίστριες

Σε απεργία τη Δευτέρα 15 Ιούνη και συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στην οποία συμμετέχουν τα Σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, το Συνδικάτο Καθαριστών/τριών Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των καθαριστριών για τη σχολική χρονιά 2015-2016 και να δοθεί οριστική λύση με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, υιοθετώντας ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εορδαίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ