ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Προπέτασμα καπνού για να κρύψει τη συμφωνία

Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι: «Η συνταγματική σταθερότητα του άρθρου 16 όχι μόνο επιβεβαιώνεται, αλλά διασφαλίζεται για μια δεκαετία» και την ίδια στιγμή ο νόμος - πλαίσιο «έχει ναυαγήσει καθώς σε πολλά σημεία του είναι ανεφάρμοστος και μη λειτουργικός»! Αυτά από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα διά στόματος Α. Αλαβάνου και Τ. Κουράκη, στη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Τι πανεπιστήμιο θέλουμε».

Η όλη συζήτηση κινήθηκε στο πλαίσιο της αντιδραστικής λογικής που πλασάρει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν και η «αξιολόγηση», τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, οι εσωτερικοί κανονισμοί και η «αυτονομία» μπορούν να συμβάλουν στην «αναβάθμιση» του δημόσιου πανεπιστημίου. Ετσι, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες περί διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου (ο οποίος έχει ήδη απολεσθεί με τις επιχειρήσεις να περιδιαβαίνουν στα ιδρύματα και να παραγγέλνουν προγράμματα και καταρτίσεις) και αδυναμίας εφαρμογής του νόμου - πλαισίου (τη στιγμή που στο ένα μετά το άλλο τα τμήματα συζητούν και ορισμένες φορές ψηφίζουν εσωτερικούς κανονισμούς και αναπτυξιακά προγράμματα).

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα ίδια μέτρα με την κυβέρνηση και την ΕΕ, αλλά υποστηρίζει ότι κινούνται σε ...άλλο πλαίσιο, λες και το Πανεπιστήμιο είναι μια «νησίδα» απομονωμένη και ξέχωρη από την οικονομία... Ετσι, επανέλαβαν χτες το «αντινομοσχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσουν για «διαφάνεια και απολογισμό σε όλες τις δραστηριότητες των πανεπιστημίων: Εκπαιδευτικές, ερευνητικές, οικονομικές και διοικητικές», «δημοσιότητα στις πηγές και στη διαχείριση των πόρων», «να γίνει αυστηρή και τεκμηριωμένη αποτίμηση του ακαδημαϊκού και διοικητικού έργου των ΑΕΙ (...) με βάση τα κριτήρια που έτσι κι αλλιώς διαμορφώνει η πανεπιστημιακή κι επιστημονική κοινότητα», «ακαδημαϊκό προγραμματισμό των ΑΕΙ»... Ακόμα, επανέλαβαν την πρόταση για «ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο», που αποτελεί προπομπό για τη μετατόπιση του ταξικού φίλτρου στα ίδια τα Πανεπιστήμια («πρώτο πανεπιστημιακό έτος» το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί επιτυχώς για τη συνέχιση των σπουδών), όσο και για την εφαρμογή στην πράξη των κύκλων σπουδών της Μπολόνια. Ολα αυτά για να κρύψει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία του με τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες ντύνει με διάφορες καλολογίες, την πασπαλίζει και με ολίγη «αυτονομία» (δήθεν από το κράτος και τις επιχειρήσεις, στην πράξη σύνδεση με το κράτος και τις επιχειρήσεις ταυτόχρονα!).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως ειπώθηκαν και χτες, δε διαφοροποιούνται στο ελάχιστο από εκείνες του ΠΑΣΟΚ, όπως τις επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου προχτές: «Απάντηση (...) είναι το πανεπιστήμιο που λειτουργεί με πλήρη αυτοτέλεια, που είναι υπόλογο στην κοινωνία για το αποτέλεσμά του, που παράγει και δε χειραγωγείται από την κυβέρνηση, που είναι ελεύθερο, χρηματοδοτούμενο σωστά, με λογοδοσία και αξιολόγηση, με λόγο και ρόλο στην πορεία της οικονομίας, με λόγο και ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη της κοινωνίας μας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τις κορόνες ενάντια στην αναγνώριση των ΚΕΣ, ο Α. Αλαβάνος κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης δήλωσε ότι στόχος είναι «να σταματήσει η δικαιόχρηση. Δηλαδή όσες ιδιωτικές σχολές - όχι όλες, δε λέμε όλες - συνεργάζονται με ξένο πανεπιστήμιο απ' αυτές να αφαιρείται άμεσα, από το υπουργείο Εμπορίου κιόλας που ανήκει σήμερα, να αφαιρείται το δικαίωμα λειτουργίας τους».

Την ίδια στιγμή, ο Τ. Κουράκης υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων». Το κείμενο των τροπολογιών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με τις υπογραφές των Α. Αλαβάνου και Φ. Κουβέλη, στην τροπολογία στο άρθρο 16 του νόμου - πλαισίου λέει καθαρά: «Σύμφωνα με τα οριζόμενα (...) αν δε συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός διδακτικών εβδομάδων και πιστωτικών μονάδων σε κάποιο μάθημα, τότε το μάθημα αυτό θεωρείται ως μη διδαχθέν και δεν επιτρέπεται η εξέτασή του». Ομως, στο κείμενο που μοιράστηκε χτες στην εκδήλωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και υποτίθεται πως είναι ανατύπωση των 28 τροπολογιών, το σημείο «πιστωτικές μονάδες» έχει απαλειφθεί...


Για την προώθηση της «επιχειρηματικότητας»

Την πρόθεση για επέκταση του προγράμματος της επιχειρηματικότητας σε κάθε βαθμίδα και σε κάθε περιοχή της χώρας, εξέφρασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της συνάντησης στελεχών θυρίδων νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι θυρίδες επιχειρηματικότητας είναι ουσιαστικά τα τοπικά γραφεία που λειτουργούν σε επίπεδο νομού προκειμένου να προωθηθεί το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με κοινοτικά κονδύλια. Απευθυνόμενος στα στελέχη τους, ο υπουργός Παιδείας τους κάλεσε να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την προώθηση του προγράμματος, να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι το υπουργείο θα είναι «πριμοδοτικό» απέναντι στις πρωτοβουλίες αυτές και σημείωσε ότι μια τέτοια δράση μπορεί να αποτρέψει με θετικό τρόπο «φαινόμενα αρνητισμού», φέρνοντας σαν παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα στα πανεπιστήμια. Η προώθηση της επιχειρηματικότητας παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σαν «λύση» στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία με κύριο αυτό της απασχόλησης. Ωστόσο, δεν μπορεί να κρυφτεί ο ιδεολογικός ρόλος αυτών των προγραμμάτων. Οπως ομολογείται, στόχος δεν είναι να γίνουν όλοι επιχειρηματίες - σε μία περίοδο μάλιστα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από τα μονοπώλια - αλλά να «συμβάλουν» οι νέοι ως εργαζόμενοι στην αύξηση των κερδών των αφεντικών τους, να γίνουν πειθήνιοι και αποδοτικοί «απασχολήσιμοι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ