ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Ενότητα δράσης με ποια προοπτική;

Είναι γεγονός ότι η πολιτική για την «ενότητα δράσης», είτε κοινωνικών είτε πολιτικών δυνάμεων, είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής συμμαχιών. Επομένως και η πρόταση «για την ενότητα δράσης της Αριστεράς», είναι μέρος της πολιτικής συμμαχιών των δυνάμεων που την προτείνουν (ΣΥΝ, ΚΕΔΑ, ΑΚΟΑ κλπ.). Το ερώτημα που αντικειμενικά τίθεται, είναι αν αυτές οι δυνάμεις μ' αυτή την πρόταση, επιδιώκουν πράγματι την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική συσπείρωση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έτσι που πραγματικά να δημιουργούνται προϋποθέσεις ενότητας της εργατικής τάξης και συμμαχίας της με τα μικροαστικά στρώματα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, μόνο αν η «ενότητα δράσης» και μάλιστα στο πολιτικό επίπεδο υπηρετεί αυτή την προοπτική, είναι ωφέλιμη.

Η πολιτική της ενότητας και των συμμαχιών για την εργατική τάξη επιδιώκει τη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων που αντικειμενικά και από την άποψη των συμφερόντων τους εναντιώνονται στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου. Σκοπός είναι η οργάνωση όλων αυτών των δυνάμεων, ώστε στη βάση του προγράμματος και των στόχων πάλης της συμμαχίας να διεξάγεται η ταξική τους πάλη αποτελεσματικά, στην κατεύθυνση της ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου και της εγκαθίδρυσης λαϊκής εξουσίας, της μόνης ικανής για την πραγματοποίηση των δικών τους συμφερόντων. Βεβαίως αυτή η κοινωνικοπολιτική συμμαχία μ' αυτό το σκοπό, δεν οικοδομείται αυτόματα. Απαιτεί ενότητα δράσης στο κοινωνικό επίπεδο, σε στόχους πάλης, που να ενώνουν την εργατική τάξη, να προωθούν την κοινή της δράση με τα μικροαστικά στρώματα και να εναντιώνονται στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Το μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης, π.χ., είναι πρόσφορο γι' αυτό το σκοπό και δεν είναι το μοναδικό.

Ετσι για το κόμμα της εργατικής τάξης, κριτήριο για την πολιτική των συμμαχιών είναι η ιστορική αποστολή της. Αντικειμενικά αυτή η πολιτική επιδιώκει τη συσπείρωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που τις εκμεταλλεύεται το μεγάλο κεφάλαιο, και των πολιτικών που αντιτίθενται στις επιλογές του, προκειμένου με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης να συντελούνται ανακατατάξεις, να αλλάζει ο συσχετισμός των δυνάμεων σε βάρος των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η συμμαχία πρέπει να συμβάλει στην προώθηση των παραπάνω επιδιώξεων, να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών και δυνατοτήτων για ν' ανοίξει ο δρόμος για τη σοσιαλιστική αναγέννηση της χώρας.

Βεβαίως δεν περιμέναμε από τις δυνάμεις που προβάλλουν ως πανάκεια την «ενότητα δράσης της Αριστεράς» να έχουν ορίζοντα την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων. Δεν έχουν όμως ούτε πολιτική εναντίωσης στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.

Η πολιτική του ΚΚΕ στοχεύει στην οικοδόμηση συμμαχιών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Οι ιστορικές συνθήκες μπορεί να διαμορφώσουν την ανάγκη πολιτικών συνεργασιών, για κάποιο πρόβλημα που μπαίνει σε προτεραιότητα αντιμετώπισής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για πολιτικές συμμαχίες στη βάση προγράμματος.

Σήμερα για παράδειγμα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συμμαχίες με κόμματα σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, με βάση την εκτίμηση για την πολιτική τους δράση και το ρόλο των κομμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό όμως καθόλου δεν εμποδίζει την κοινή δράση σε διάφορα μέτωπα πάλης με δυνάμεις από τ' άλλα κόμματα μέσα στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, πάνω σε κοινούς στόχους πάλης που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων (π.χ. ΠΑΜΕ). Γιατί αυτές οι δυνάμεις δε συντάσσονται με τον ταξικό πόλο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την ταξική του αναγέννηση και προσανατολισμό; Αυτό και μόνο αρκεί για να κατανοήσουμε ότι δεν επιδιώκουν την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης σε ταξική βάση, προς όφελος των πραγματικών της συμφερόντων, το ίδιο και για την κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.

Οι πολιτικές συνεργασίες και συμμαχίες δεν μπορεί να είναι μόνο το αποτέλεσμα της βούλησης των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων για συνεργασία. Πρέπει να εκφράζουν υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες, τάσεις για συσπείρωση στο επίπεδο των κοινωνικών δυνάμεων, σε στόχους πάλης που να κατευθύνονται ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Σε διεκδικήσεις που να δίνουν λύσεις σε όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τότε πραγματικά θα παρέχουν εγγυήσεις για συνεπή και σταθερή πολιτική συνεργασία και συμμαχία. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ επεξεργάζεται την πολιτική για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ εφαρμόζει την ταχτική της ενότητας δράσης.

Η σκόπιμη προπαγάνδα τους, για άρνηση σύμπραξης του ΚΚΕ με άλλες δυνάμεις, για τη μη επίτευξη της κοινής δράσης, αποσιωπά το γεγονός ότι ήδη το ΚΚΕ συνεργάζεται στο μαζικό κίνημα, σε διάφορα μέτωπα πάλης, με την Κομμουνιστική Ανανέωση, το ΔΗΚΚΙ, άλλους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες από άλλα κόμματα (π.χ. ΠΑΜΕ, «Δημοκρατική συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», «Κέντρο αντιΝΑΤΟικής δράσης στα Βαλκάνια» κλπ.). Αλήθεια γιατί σ' αυτά τα μέτωπα πάλης αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που προβάλλουν την «ενότητα δράσης της Αριστεράς», προεξάρχοντος του ΣΥΝ, δε συμβάλλουν με κοινή δράση; Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι απεχθάνονται μετά βδελυγμίας τις συμμαχίες εκείνες που διαμορφώνονται στη βάση, μέσα στο λαό, σε συνθήκες αγωνιστικής ανάτασης και όχι μόνο, μιας και αυτές ακριβώς τις συμμαχίες και τη δυναμική που περικλείουν τις αντιστρατεύονται. Αρκούνται μόνο σε συναντήσεις κορυφών μακριά από το λαό, τον οποίο υποτίθεται επιδιώκουν να ενώσουν, να υπηρετήσουν τα συμφέροντά του με την πολιτική τους.

Το ΚΚΕ επιδιώκει συσπείρωση και κοινή δράση κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, για κοινωνική ευημερία, πλήρη σταθερή απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση, συνταξιοδότηση, υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην πάλη κατά των επιλογών και αποφάσεων της ΕΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που στρέφονται κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού, κατά των ευρωπαϊκών λαών και των λαών σε όλο τον κόσμο, που στηρίζουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τη ληστεία του πλούτου των λαών, που επιτίθενται στα δημοκρατικά δικαιώματα, στα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών, στο δικαίωμα κάθε λαός να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του.

Στον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τον «Ευρωστρατό», τους «μισθοφόρους» και τη μετατροπή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικές. Για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, ενάντια στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Στηρίζει το μέτωπο της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία, ενάντια στην πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, των αντιδημοκρατικών νόμων και «τρομονόμων».

Επιμένει στη συσπείρωση και κοινή δράση για τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τους εργάτες γης, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Το ίδιο και για τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικροαστικών στρωμάτων της πόλης που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και της παραγωγής.

Επιδιώκει την πιο πλατιά συσπείρωση και κοινή δράση πάνω σε στόχους και διεκδικήσεις που απορρέουν απ' αυτά τα μέτωπα πάλης. Οσοι λοιπόν κόπτονται για συσπείρωση και κοινή δράση προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν... Ας συστρατευτούν στην πάλη για διεκδίκηση τέτοιων στόχων, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα.


Σ.Λ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ