ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διάβημα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΟΑ προχωρά σήμερα σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά σήμερα Τρίτη η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αντιπροσωπεία της που θα αποτελείται από τους Βασίλη Δημόπουλο και τους νομαρχιακούς συμβούλους Κώστα Μαρκέτη και Αλεξάνδρα Μπαλού, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της νομαρχίας.

Τα παραπάνω σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Πελοπόννησο. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΟΑ έχει ως εξής:

«Η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στη ΒΔ Πελοπόννησο καθιστά το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σοβαρότατο και επείγον.

Ιδιαίτερα για την Αθήνα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας το 1999, με τους 143 νεκρούς, τους 700 τραυματίες, τους 100.000 αστέγους και τις 30 καταρρεύσεις κτιρίων, αποφασίστηκε να υπάρξει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των 80.000 δημοσίων και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων μέχρι το 2001.

Ομως, οι έλεγχοι αυτοί έμειναν στα χαρτιά τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, αφού μέχρι τέλους του 2007, μόνο στο 5% των κτιρίων αυτών είχαν γίνει κάπως στοιχειωδώς αξιόπιστοι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όποια κτίρια απαιτούνται προληπτικές ενισχυτικές επεμβάσεις, πουθενά αυτές δεν έχουν γίνει.

Το ΚΚΕ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έφερε το θέμα για συζήτηση στη Βουλή με Ερωτήσεις που κατέθεσε. Επίσης, με τους νομαρχιακούς συμβούλους της ΝΑΣ, έφερε, μέσα στο 2008, και μάλιστα σε δύο συνεδριάσεις για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας το σοβαρό αυτό ζήτημα των προσεισμικών ελέγχων και της λήψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας τόσο για τα κτίρια που υπάγονται στην κατηγορία των "κοινωφελών" (νοσοκομεία, σχολεία, εκπαιδευτήρια, κτίρια δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.) όσο και για τα κτίρια που στεγάζουν βιομηχανίες - βιοτεχνίες, καθώς και γενικά κτίρια στα οποία συναθροίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, αλλά και για τις κατοικίες.

Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, και οι άλλες παρατάξεις ΝΔ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ. αδιαφόρησαν. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο νομάρχης Αθήνας ήταν ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι αρμόδια. Πρόκειται για γελοίο επιχείρημα για ένα τεράστιο πρόβλημα που σχετίζεται με τη ζωή της φτωχολογιάς της Αθήνας. Το μόνο που ενδιαφέρει την πλειοψηφία της Νομαρχίας είναι να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική.

Επίσης, η ΚΟΑ του ΚΚΕ ζήτησε για το παραπάνω θέμα στοιχεία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από τα στοιχεία που δόθηκαν προκύπτει ότι εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο πρόβλημα του προσεισμικού ελέγχου και της αποκατάστασης χιλιάδων κτιρίων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, και η Νομαρχία Αθήνας δεν έχουν κάνει τίποτα.

Καλούμε το λαό, τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την οργάνωση της πάλης για την αντισεισμική θωράκιση.

Απαιτούμε τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο στην Αθήνα και τη λήψη τώρα των απαραίτητων μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
Σταθήκαμε και λίγο τυχεροί ... αλλά ως πότε;

Δήλωση στον «Ρ» του Σεισμολόγου - Ερευνητή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο Σταύρος Τάσσος
Ο Σταύρος Τάσσος
«Ο σεισμός αυτός, για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού, είναι η εγγύτητα της εστίας του σε κατοικημένη περιοχή. Ας θυμηθούμε ότι πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στις 6 Γενάρη 2008 έγινε ένας σεισμός 6,6 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο, αλλά σε 86 χλμ. βάθος, ενώ απ' τις 14 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2008 έγιναν 3 σεισμοί με μεγέθη 6,5, 6,6 και 6,7 αλλά στο θαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης και της Καλαμάτας. Και στις δύο περιπτώσεις οι σεισμοί αυτοί δεν προκάλεσαν παρά μικροζημιές, γιατί η εστία τους ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Επιπλέον, και στον τελευταίο σεισμό, πάλι σταθήκαμε σχετικά τυχεροί, γιατί αυτός δεν έγινε κοντά σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί, αν ήταν λίγο νοτιότερα ή λίγο βορειότερα, αν ήταν δηλαδή πιο κοντά στην Πάτρα ή στον Πύργο; Ακόμα περισσότερο να αναλογιστεί αν αντί για το 5,9 της Αθήνας, είχαμε το 6,5 της Ανδραβίδας;

Το γεγονός, λοιπόν, αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη της λήψης ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας. Που σημαίνει: Προσεισμικός έλεγχος μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια). Ακούσαμε και πάλι ότι πολλά δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα, δημαρχεία, εκκλησίες έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και πολλά απ' αυτά έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Επίσης, η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, για την καταφυγή και την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων, αλλά και γενικότερη ετοιμότητα του πληθυσμού, που επιτυγχάνεται με ασκήσεις ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη.

Ολα αυτά, βέβαια, σε μια άλλη κοινωνική οργάνωση που δεν εμπορευματοποιεί την κατοικία και τη γη, μπορούν να γίνουν ουσιαστικά πράξη. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα μέτρα αυτά πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα. Επιπλέον, θα πρέπει οι πληγέντες να διεκδικήσουν την ολική αποκατάσταση των σπιτιών τους με νέες σύγχρονες και αντισεισμικές κατασκευές. Η ανάγκη της αντισεισμικής προστασίας πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το λαϊκό κίνημα».

Associated Press

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνει άμεσος έλεγχος κτιρίων

Σε δήλωσή της με αφορμή το μεγάλο σεισμό και τις καταστροφές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε:

«Αν και δεν είναι η ώρα για πολλά λόγια, ωστόσο ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης και ανάμεσα στις πρώτες σε όλο τον κόσμο. Κι όμως ο έλεγχος της αντισεισμικής θωράκισης στα κτίρια προχωρά με καθυστέρηση 30 και 40 χρόνων. Αυτό που ζητάμε τώρα είναι να υπάρχει άμεσος έλεγχος κτιρίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ