ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μαζική ταξική πάλη ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας

Η κεντρική ανακοίνωση για τις συγκεντρώσεις στις 19 του Ιούνη, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας

Η μάχη ενάντια στην ακρίβεια είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών, όπως διεκδικούν τα ταξικά Συνδικάτα
Η μάχη ενάντια στην ακρίβεια είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών, όπως διεκδικούν τα ταξικά Συνδικάτα
Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις εργαζόμενες, στους συνταξιούχους, στους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει στις 19 του Ιούνη, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, ενάντια στην πολιτική που καθηλώνει μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, απογειώνοντας τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

«Ανάπτυξη» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Στην κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο νερό, στο ρεύμα, στο τηλέφωνο, η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας μέσα από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας σε συνδυασμό με τις πολιτικές της λιτότητας, που καθηλώνουν τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις χειροτερεύουν τη θέση των εργαζομένων, τη θέση των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Η ακρίβεια που χτυπάει τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αποτέλεσμα των κερδών, των υπερκερδών των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, του μονοπωλιακού κεφαλαίου που ελέγχει την παραγωγή, το εμπόριο, την οικονομία.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούν τόσα χρόνια την απελευθέρωση της αγοράς, την απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και άλλων τομέων και κλάδων της οικονομίας.

Αυτή η ανάπτυξη, αυτή η πολιτική που έχει στόχο την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, δημιουργεί τα καρτέλ (στα τρόφιμα, στο γάλα, στα καύσιμα, σε όλους τους τομείς) που πλουτίζουν σε βάρος της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης.

Συνυπεύθυνες είναι οι πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ, που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, στηρίζουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει έλεγχος στις τιμές, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές και δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Επί της ουσίας διαιωνίζουν το πρόβλημα της αύξησης των τιμών, είναι στάχτη στα μάτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και επιχειρούν να κρύψουν την αντιλαϊκή ουσία της πολιτικής του δικομματισμού, των διαχειριστών της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Συνένοχοι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ακόμα:

«Αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη της χώρας η στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβάλλει τα μέγιστα για να προωθηθούν οι πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αφού η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ με την απαράδεκτη αύξηση του ενός ευρώ την ημέρα και η ΑΔΕΔΥ αποδέχτηκε την εισοδηματική πολιτική, καθηλώνοντας μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, τώρα κλαψουρίζουν υποκριτικά για την ακρίβεια προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους με βοηθήματα πείνας.

Αναδείχνουν, μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΝ, ως σημαντικό τάχα παράγοντα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το λεγόμενο "κίνημα των καταναλωτών", υποβαθμίζοντας τον ρόλο των συνδικάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα προπαγανδίζουν (εδώ πρωτοστατούν οι δυνάμεις του ΣΥΝ) ότι το πρόβλημα της φτώχειας θα αντιμετωπιστεί με τη διασφάλιση του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" των 300 ευρώ».

Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

«Τώρα - συνεχίζει η ανακοίνωση - πρέπει να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα, να γίνει πράξη ο μαζικός απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, από τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Να αναπτυχθεί μαζική πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Να αναπτυχθεί μαζική πάλη κατά της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων, για ανάπτυξη που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΠΑΜΕ με συνέπεια και σταθερότητα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, αναπτύσσει πολύμορφους αγώνες για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, κατά της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, συνεχίζει τον αγώνα με πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 19 Ιούνη, για μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην ακρίβεια, με πλαίσιο αιτημάτων που χτυπάει την πλουτοκρατία και τα κέρδη της».

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στο 4,9% ο επίσημος πληθωρισμός

Ο εφιάλτης της ακρίβειας απλώνεται απειλητικά, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα έκανε ρεκόρ δεκαετίας

Νέα εκτίναξη των τιμών σημειώθηκε το Μάη, με τον επίσημο πληθωρισμό να αγγίζει το 5%, επίπεδα ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, ο τιμάριθμος για το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς (είδη και υπηρεσίες καθημερινής ανάγκης, όπου τα λαϊκά νοικοκυριά ξοδεύουν όλο το εισόδημά τους) καλπάζει ακόμα με μεγαλύτερους ρυθμούς. Οι μεγαλύτερες ετήσιες ανατιμήσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται στις ομάδες «στέγαση» (10,3%) και στα «είδη διατροφής» (6,6%). Τα στοιχεία της Στατιστικής (ΕΣΥΕ) καταδεικνύουν ότι τον προηγούμενο μήνα, η ακρίβεια εξαπλώθηκε και σε άλλα πεδία, όπως «αλκοολούχα ποτά - καπνός», «υγεία», «μεταφορές» και «διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού».

Και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ - με τα ιδεολογήματα του «ατελούς ανταγωνισμού» και του «εισαγόμενου πληθωρισμού» - επιχειρεί να συγκαλύψει τις αιτίες της κερδοσκοπίας και κατ' επέκταση της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών για τη χρήση του 2007, είναι αμείλικτα. Εκεί καταδεικνύονται οι ένοχοι, τους οποίους προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση. Είναι οι μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν το κύκλωμα παραγωγής - εμπορίας και διάθεσης τροφίμων, οι πετρελαϊκές εταιρείες, των οποίων τα κέρδη και τον προηγούμενο χρόνο κυριολεκτικά απογειώθηκαν. Για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της αφόρητης ακρίβειας, η οποία έχει γονατίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είναι στενά συνδεδεμένο με το μονοπωλιακό κέρδος και την παραγωγή του.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, όπου εντείνεται η πολύπλευρη και πολύμορφη επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών οικογενειών, το αίτημα για αυξήσεις μισθών, οι οποίες θα προστατέψουν τα επίπεδα αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και αναγκαίες είναι και επιτακτικές. Πόσο μάλλον, που η κυβέρνηση της ΝΔ συντασσόμενη με την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί εννιαίας στάσης των κυβερνήσεων στο πρόβλημα της ακρίβειας, όχι μόνο δεν προτίθεται να πάρει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, αλλά κλιμακώνει περαιτέρω την επίθεσή της, με τον ισχυρισμό ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού αντιμετωπίζεται με το άνοιγμα των αγορών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το Μάη, ο επίσημος πληθωρισμός:

  • Ετρεχε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση (Μάης 2008 προς Μάη 2007), από 2,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Αυξήθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση (Μάης 2008 προς Απρίλη 2008), έναντι αύξησης 0,2% πέρσι.
  • Διαμορφώθηκε στο 3,6% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση Ιούνη 2007 - Μάη 2008 με την αντίστοιχη περίοδο 2006 - 2007), από 2,9% που είχε διαμορφωθεί πέρσι τον ίδιο μήνα.

Είναι αξιοσημείωτο, από το Μάη του 2007 μέχρι το Μάη του 2008, ότι δεκάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης εμφανίζουν διψήφια ποσοστά αύξησης των τιμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο συγκεκριμένο δωδεκάμηνο ακρίβυναν:

  • Αλεύρι 20,3%
  • Ψωμί 17,7%
  • Αστικές συγκοινωνίες 19,2%
  • Ζυμαρικά 25,9%
  • Νωπά πουλερικά 12,9%
  • Σκληρά τυριά 15%
  • Αυγά 14,5%
  • Βούτυρο γάλακτος 30,7%
  • Σπορέλαια 37,1%
  • Φρούτα νωπά 12,3%
  • Οσπρια 13,7%
  • Φυσικό αέριο 43,2%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 38,6%
  • Καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) 13,3%

Ακολουθούν δεκάδες άλλα εμπορεύματα και υπηρεσίες με μονοψήφια ποσοστά αύξησης, αλλά πολύ μεγαλύτερη του 4,9% που είναι η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι οδηγίες της ΕΕ πάνω από τη δημόσια υγεία!

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στη Βουλή. Τις «γραφές» της ΕΕ επικαλείται ο υπουργός Α. Κοντός

Λίγες βδομάδες μετά το σκάνδαλο του ουκρανικού ηλιελαίου, η Ελλάδα εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία μπορούν να μεταφέρονται έλαια σε δεξαμενές που είχαν εντελώς διαφορετικά φορτία (π.χ. ορυκτέλαιο), με προφανή τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία. Παρ' όλα αυτά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ξεκαθαρίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι ...«γραφές» των Βρυξελλών!

«Η χώρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει επακριβώς τις ευρωπαϊκές οδηγίες» τόνισε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο υπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός, λέγοντας ότι δημιουργεί «προϋποθέσεις ώστε να μην κινδυνεύει η δημόσια υγεία». Αρνήθηκε παράλληλα ότι στην περίπτωση του ουκρανικού ηλιελαίου «δεν έχει εξαχθεί ακόμη πόρισμα από τις ουκρανικές αρχές», αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι «δεν πρόκειται για περίπτωση επιμόλυνσης, αλλά για νοθεία». Συμπλήρωσε ότι «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια κατά τη μεταφορά ελαίων ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία» και πως «σε ένα βαθμό αυτό διασφαλίζεται και από τους κοινοτικούς κανονισμούς».

«Η δημόσια υγεία είναι απροστάτευτη» τόνισε ανταπαντώντας η Δ. Μανωλάκου. Σχολιάζοντας την οδηγία, επισήμανε πως «φαίνεται ότι με απόλυτο τρόπο όχι μόνο δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία, αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να νιώθουν πιο ανασφαλείς», αφού «το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου». Θύμισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη οδηγία θεσμοθετήθηκε επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται η ισχύ της επί ΝΔ. Η οδηγία - είπε η βουλευτής του ΚΚΕ - «επιτρέπει σε αυτές τις δεξαμενές να μεταφέρουν και εναλλακτικά, διαδοχικά και ορυκτέλαιο». Οσον αφορά τη θέση του υπουργείου περί του ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο περιεχόμενο της οδηγίας επισήμανε πως «όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία μπορείτε να το κάνετε», ενώ παράλληλα με βάση το άρθρο 4 της οδηγίας «μπορείτε να ζητήσετε τροποποίηση», αφού για το πρόβλημα που δημιουργείται «η πιο τρανή απόδειξη είναι το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο». Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί για το θέμα αυτό μίλησαν προ μερικών ημερών και για επιμόλυνση.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Βελτίωση στην τριετία της πιστοληπτικής ικανότητας

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα που επιβεβαιώνουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ, διάγουν «βίο ανθόσπαρτο» σε μια περίοδο ακανθώδη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. Εξετάζοντας την τελευταία τριετία (2005 - 2006 και 2007), η ICAP επισημαίνει - σε μελέτη της για την πιστοληπτική ικανότητα των μεγάλων επιχειρήσεων (τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους) - ότι το 2007 αποτέλεσε ένα πολύ καλό έτος γι' αυτές, με βελτιώσεις των σχετικών δεικτών. Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, προκύπτει ότι το ποσοστό πτωχεύσεων ή καθυστερήσεων πληρωμών αυξήθηκε το 2006 σε σχέση με το 2005 κατά 0,51% για να μειωθεί το 2007 κατά 15,31%!

Ειδικότερα:

  • Το 2005, στο σύνολο των 21.882 διαβαθμισμένων επιχειρήσεων (αυτών που έχουν καταταχθεί σύμφωνα με διεθνή στάνταρτς για την πιστοληπτική τους ικανότητα), οι πτωχεύσεις ανήλθαν σε 0,43% ή 93 επιχειρήσεις και οι καθυστερήσεις πληρωμών σε 3,89% ή 756 επιχειρήσεις.
  • Το 2006 σε σύνολο 22.676 επιχειρήσεων το ποσοστό πτωχεύσεων ανήλθε σε 0,30% ή 69 επιχειρήσεις και οι καθυστερήσεις πληρωμών σε 3,61% ή 818 επιχειρήσεις.
  • Το 2007 σε σύνολο μόλις 20.344 επιχειρήσεων οι πτωχεύσεις ανήλθαν σε ποσοστό 0,22% ή 44 επιχειρήσεις και οι καθυστερήσεις πληρωμών σε 3,09% ή 629 επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρει η μελέτη της ICAP, η οποία εξέτασε ειδικότερα τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, για τη συνολική ασυνέπειά τους (πτωχεύσεις και καθυστερήσεις πληρωμών) «ο τομέας της Βιομηχανίας παρουσιάζει τον υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο. Τα ποσοστά της συνολικής ασυνέπειας που αφορούν τη Βιομηχανία είναι υψηλότερα (2005: 4,74%, 2006: 4,73%, 2007: 3,96%) από τα αντίστοιχα του Εμπορίου (2005: 3,48%, 2006: 3,36%. 2007: 3,00%) και των Υπηρεσιών (2005: 3,36%, 2006: 3,70%, 2007: 2,91%) σε κάθε έτος της εξεταζόμενης περιόδου». Παρ' όλα αυτά, και στις τρεις κατηγορίες σημειώνεται μείωση των ποσοστών ασυνέπειας στο τέλος της τριετίας, ως έκφραση της βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης. Η πτώση του ποσοστού της συνολικής ασυνέπειας της Βιομηχανίας έφτασε το 16,46%, ενώ τα ποσοστά του Εμπορίου και των Υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,79% και 13,39% αντίστοιχα.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Απεργούν για τη σύμβαση

Στις 13 Ιούνη η πανελλαδική 24ωρη κινητοποίηση

Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στα λογιστήρια οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου την Παρασκευή 13 Ιούνη και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Οι λογιστές παλεύουν και διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008 με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Ομοσπονδία τους. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της εργοδοσίας, με επικεφαλής τον ΣΕΒ, κινείται στα απαράδεκτα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και προβλέπει «αυξήσεις» της τάξης του ενός ευρώ τη μέρα. Επίσης η εργοδοσία πιέζει για την υπογραφή διετούς ΣΣΕ.

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Στα 1,249 ευρώ η μέση τιμή

Η κοροϊδία με τη διαρκή αύξηση των τιμών της βενζίνης, «βρέξει-χιονίσει» - είτε πέφτουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είτε αυξάνονται - συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 1,249 ευρώ ανά λίτρο (1,239 ευρώ ανά λίτρο στις 30 του Μάη) καταγράφοντας αύξηση 0,81%.

Το υπουργείο επιμένει να συγκρίνει αυτές τις τιμές και τα ποσοστά αύξησης με την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, κάτι που δεν έχει αντιστοιχία αφού οι πραγματικές τιμές διαφέρουν, αλλά και η φορολόγηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της λιανικής τιμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τελικές τιμές στη βενζίνη (πλεονέκτημα που χάνεται από τη μικρή αγοραστική δύναμη), αλλά από τις ακριβότερες προ φόρων! Αυτό σημαίνει ότι μόλις επιβληθεί και το επόμενο σκέλος του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η κίνηση των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων θα αποτελεί δείγμα ...πλούτου.

ΚΚΕ
Συνέπεια των τεράστιων κερδών

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πληθωρισμό σημειώνεται:

«Η άνοδος του πληθωρισμού, που προσέγγισε το 5% για το Μάη, αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των τεράστιων κερδών όλων των τμημάτων του κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών. Είναι αποτέλεσμα της ισχυροποίησης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων ως συνέπεια εξαγορών και συγχωνεύσεων που ευνοεί ο ανταγωνισμός. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε με τους βιομήχανους αυξήσεις ενός ευρώ τη μέρα.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανεχτούν άλλο τη ληστεία του εισοδήματός τους. Πρέπει να απορρίψουν τα ιδεολογήματα τόσο της κυβέρνησης, όσο και των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Να ξεσηκωθούν για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Για μείωση των τιμολογίων σε ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ - ΟΤΕ. Είναι στις σημερινές συνθήκες το πιο πρακτικό μέτρο για άμβλυνση του προβλήματος».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

«Η κατάσταση που ζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες απαιτεί οργάνωση, μαζική πάλη και κλιμάκωση του αγώνα» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν:

  • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.
  • Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και πάγωμα των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στο καύσιμα.
  • Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας κατά τις πρωινές ώρες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, στην ακτοπλοΐα.
  • Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
  • Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ. Αφορολόγητο όριο για την οικογένεια 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμαρίθμου.
  • Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Προγράμματα λαϊκής στέγης για φτηνές, ασφαλείς κατοικίες με ευθύνη του κράτους.
  • Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών από χρέη στεγαστικών δανείων.
  • Να παγώσουν τα δάνεια που αφορούν τους ανέργους.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ