ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για τον Διαγωνισμό φιλοτέχνησης Μνημείων σε Μακρόνησο και Γυάρο

Συνάντηση παρουσίασης των ιστορικών δεδομένων και άλλων σχετικών στοιχείων που αναφέρονται στη Μακρόνησο και τη Γυάρο πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Διαγωνισμού, που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και ανέγερση δύο Μνημείων σε καθέναν από τους ιστορικούς - μαρτυρικούς αυτούς τόπους. Η συνάντηση, για τον Διαγωνισμό που διεξάγεται στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, έγινε στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό και συμμετείχαν καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό. Βέβαια, η συμμετοχή στη χτεσινή συνάντηση δεν ήταν δεσμευτική για τη συμμετοχή τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ, ο οποίος, απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες και αναφερόμενος στο σκοπό της συνάντησης, είπε:

«Να δώσουμε όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τους δύο αυτούς μαρτυρικούς τόπους και να συμβάλουμε, όσο είναι δυνατό από την πλευρά μας, στην προσέγγιση και βαθύτερη κατανόηση ενός πολύπλευρου και πολυσύνθετου ιστορικού γεγονότος, όπως είναι η δημιουργία και η λειτουργία των δύο αυτών τόπων βασανισμού και ηρωικής αντίστασης δεκάδων χιλιάδων μελών, στελεχών και οπαδών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών.

Θα είμαστε ευτυχείς αν καταφέρουμε να συμβάλουμε, έστω και κατ' ελάχιστο, στις δημιουργικές σας αναζητήσεις για την κατασκευή μνημείων αντάξιων της θυσίας και του ηρωισμού όσων πέρασαν από αυτά τα κολαστήρια.

Το οφείλουμε ως Κόμμα. Το οφείλουμε στις νέες γενιές, που πρέπει να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται στον αγώνα τους για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη βαρβαρότητα και αγριότητα του καπιταλισμού.

Η Μακρόνησος και η Γυάρος, ως σύμβολα της αγριότητας του αστικού κράτους, από τη μια μεριά, και άφταστου ηρωισμού και αυτοθυσίας, ομαδικά και ατομικά, χιλιάδων αγωνιστών, από την άλλη μεριά, έχουν εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς ιστορικών, λογοτεχνικών, ποιητικών και κινηματογραφικών έργων.


Είναι καιρός να πάρουν τη θέση τους και να αφήσουν το ιστορικό τους αποτύπωμα και οι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για αυτούς τους χώρους, ώστε να λειτουργούν με όλη τη σημασία της λέξης ως ιστορικοί τόποι.

Δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε η Μακρόνησος και η Γυάρος να μπουν στο μουσείο της Ιστορίας και πολύ περισσότερο να γίνουν αντικείμενο καπηλείας και δικαίωσης αντιλαϊκών πολιτικών και κυρίως δικαίωσης των Αμερικανών και Εγγλέζων ιμπεριαλιστών.

Θέλουμε να παραμείνουν και να ορθώνονται ζωντανά σύμβολα του τιτάνιου αγώνα ανάμεσα σε δύο ασυμβίβαστους κόσμους, όπως πραγματικά ήταν.

Αλλωστε, το ουσιαστικό και βαθύτερο τίμημα αυτού του αγώνα ήταν η αντίσταση στην τρομοκράτηση του λαού, η υπεράσπιση της αγωνιστικής αξιοπρέπειας των αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ και των σκοπών τους και πάνω από όλα η υπεράσπιση των αρχών και των ιδεών του ΚΚΕ, η άρνηση δήλωσης μετάνοιας, η άρνηση αποκήρυξης του ΚΚΕ, που ήταν ο πρωτεργάτης και αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας, και ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος, για να παρουσιάσουν τα ιστορικά δεδομένα για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο αντίστοιχα. Στις ομιλίες τους στάθηκαν αναλυτικά στη γεωγραφία και τη μορφολογία των νησιών, τις χρονολογίες που χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εκτόπισης και φυλάκισης και προφανώς στα φρικτά βασανιστήρια που πέρασαν οι κρατούμενοι. Επίσης, το πόσοι εξορίστηκαν, τον διεθνή αντίκτυπο, τη συμβίωση των κρατουμένων και ποιήματα εξόριστων λογοτεχνών.

Πολύτιμο στοιχείο στην παρουσίασή τους ήταν το οπτικό υλικό που συνόδευε τις ομιλίες, που βοήθησε τους παρευρισκόμενους να κατανοήσουν πιο βαθιά αυτά τα δύο νησιά, μιας και η πρόσβαση και στα δύο και ειδικά στη Γυάρο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Παρουσιάστηκαν ιστορικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, συγκλονιστικά σχέδια και σκίτσα από εξόριστους που αποτύπωναν την καθημερινότητά τους, πρωτοσέλιδα και άρθρα από εφημερίδες της εποχής, ποιήματα καλλιτεχνών που εξορίστηκαν, αεροφωτογραφίες αλλά και σημερινές φωτογραφίες.

Τέλος, στους παρευρισκόμενους δόθηκαν ψηφιοποιημένα υλικά, φωτογραφίες και ντοκουμέντα, σχετικά με τη Μακρόνησο και τη Γυάρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Μέρα παμπατραϊκής κινητοποίησης ενάντια στους πλειστηριασμούς η 22η Μάη

Μια σημαντική απόφαση στήριξης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών πήρε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, μετά από εισήγηση της διοίκησης του δήμου. Την Τρίτη 22 Μάη αποφασίστηκε να γίνει παμπατραϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, τονίστηκε στην εισήγηση της δημοτικής αρχής: «Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά, ως δημοτική αρχή, δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει κανένας, ούτε σε εμάς ούτε στις υπηρεσίες, και οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο στην επιδρομή που γίνεται μεθοδικά στο λαϊκό βιος. Οφείλουμε να το κάνουμε με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό».

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους δήμους να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (εφορία, Ε9, ΔΕΗ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών, τη φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Κόντρα σε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:

-- Η Τρίτη 22 Μάη να είναι μέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, μαζί με τους φορείς, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια. Οργάνωση, την ίδια μέρα το απόγευμα, παμπατραϊκής κινητοποίησης στην πλατεία Γεωργίου.

-- Πλήρη διαγραφή χρεών σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.

-- Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

-- Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία (1) κατοικία.

-- Από 12.000 έως 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.

-- Από 25.000 έως 50.000 ευρώ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.

-- Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.

-- Διεκδικούμε από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν ούτε έχουν να πληρώσουν.

Πληροφορίες για τον Διαγωνισμό

Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης του Διαγωνισμού μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρει στις ιστοσελίδες του πόρταλ του ΚΚΕ «902.gr» και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι ο Διαγωνισμός, που δεν έχει μειοδοτικό χαρακτήρα, θα διεξαχθεί μυστικά, με ψευδώνυμο (αποκλείεται ψευδώνυμο με αριθμούς). Οι προτάσεις θα κατατεθούν ξεχωριστά για τη Μακρόνησο και ξεχωριστά για τη Γυάρο, και πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αναφέρονται στην αναλυτική προκήρυξη.

Το όλο έργο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το περιεχόμενο της προκήρυξης και να είναι από κατασκευαστικής πλευράς άρτιο. Οι αναλογίες της καλλιτεχνικής σύνθεσης και η μορφή της θα πρέπει να εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο και με το ύφος του τοπίου, με σεβασμό στο χαρακτήρα του τόπου ως ιστορικού τόπου μαρτυρίου.

Στην επιλογή των υλικών και στην όλη δομή της κατασκευής θα χρειαστεί να ληφθούν από τον καλλιτέχνη σοβαρά υπόψη οι δύσκολες και ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες θα εκτίθεται το μνημείο (το ακραίο διαβρωτικό περιβάλλον - θάλασσα, υγρασία, βροχή, χιόνια, δυνατοί άνεμοι κ.λπ.).

Για την αξιολόγηση των προτάσεων (μελετών), την τελική επιλογή της καταλληλότερης καθώς και την παρακολούθηση της πορείας για την καλή εκτέλεση μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, έχει συγκροτηθεί επιτροπή κρίσης.

Την κάλυψη του συνόλου των δαπανών για το μνημείο, την οργάνωση και εκτέλεση των προμηθειών, εργασιών και μεταφορών αναλαμβάνει το ΚΚΕ.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό έχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες - μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Η πρόταση μπορεί να κατατεθεί τόσο από μεμονωμένους καλλιτέχνες, όσο και από ομάδες καλλιτεχνών. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εικαστικός καλλιτέχνης - μέλος του ΕΕΤΕ που θα φέρει την ευθύνη της πρότασης. Οι προτάσεις θα κατατεθούν χωριστά για τη Μακρόνησο και χωριστά για τη Γυάρο.

Η παράδοση των μελετών ορίζεται να πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από 10/9/2018 έως και 12/9/2018, τις ώρες από 10 π.μ. έως 4 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία - Περισσός).

Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο 210 2592644, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 13.00 -17.00 (Μπούτα Σταυρούλα).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org