ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Χαιρετίζει τον «πολύτιμο» ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδίων

Copyright 2018 The Associated

Τον «πολύτιμο» και «βασικό» ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, χαιρέτισε εκ νέου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, στη σταθερή γραμμή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και στο φόντο της προσπάθειας να κλείσουν οι όποιες ρωγμές στις σχέσεις με την Τουρκία, ο γγ του ΝΑΤΟ υποβαθμίζει εκ νέου σαν, τάχα, διμερείς διαφορές και διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τις αξιώσεις της Αγκυρας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, επιμένοντας μάλιστα να συζητήσουν τις «διαφορές» τους, δηλαδή να μπουν και επισήμως στο τραπέζι τα περί «γκρίζων ζωνών» που επικαλείται η τουρκική αστική τάξη για να κατοχυρώσει τις πάγιες διεκδικήσεις της. Σε ό,τι αφορά, δε, την ΠΓΔΜ, ο ΝΑΤΟικός κάνει για άλλη μια φορά σαφές ότι οι διεργασίες για το ονοματολογικό δρομολογούνται για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Στόλτενμπεργκ για τα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, απαντά πως «γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι». Συμπληρώνει ότι «είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας για μένα και για το ΝΑΤΟ όταν υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζουμε τη σημασία της άμεσης επαφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών».

Παραπέρα, σε ερώτηση για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, απαντά πως «είναι το ίδιο θέμα. Υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ» και «συνεπώς, καλούμε την Τουρκία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στις άμεσες επαφές μεταξύ τους», προσθέτοντας ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία»...

Την ίδια ώρα, τονίζει το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, λέγοντας πως «έχουμε ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της επιχείρησης και το καλωσορίζουμε», παραπέμποντας εδώ στην ανάπτυξη στο πέλαγος της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, την ενίσχυσή της με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όλα με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πλοίων προς και από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο ΑΠΕ σχετικά και με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 11-12/6 στις Βρυξέλλες, τονίζει πως «ο κύριος στόχος είναι να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται, αλλάζει, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Τόσο στο γεγονός ότι βλέπουμε πιο ισχυρή τη Ρωσία, αλλά και στη βία που βλέπουμε στο Νότο, στο Ιράκ, στη Συρία και την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση».

Προσθέτει, σχετικά με τους τέτοιους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και το ρόλο που παίζει στην υλοποίησή τους η ελληνική κυβέρνηση, ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προσαρμογή αυτή. Η Ελλάδα είναι πολύτιμη και αποτελεί βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «εκτιμώ πραγματικά την ισχυρή συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Σχετικά με τα παραπάνω, τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ειδικά την «πλάτη» που βάζει η κυβέρνηση στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως «θα εξετάσουμε το θέμα της διεύρυνσης (σ.σ. του ΝΑΤΟ) στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την ΠΓΔΜ».

Δηλώνει, εξάλλου, ικανοποιημένος από τις διεργασίες των δυο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και κάνει σαφές ότι το ΝΑΤΟ έχει άμεση εμπλοκή στο όλο θέμα. Οπως αναφέρει, «χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα για να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο ζήτημα του ονόματος. Επισκέφτηκα τα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες. Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Αλλά εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργαλεία ιμπεριαλιστικής επέμβασης τα «αναπτυξιακά» ταμεία της ΕΕ

Την έκθεση σχετικά με την «Εφαρμογή του Μηχανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας και του Ταμείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας» συζήτησε και υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο. Οπως επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που την καταψήφισε, «η έκθεση ασχολείται με την αξιοποίηση των τριών χρηματοδοτικών ταμείων της ΕΕ για την "αναπτυξιακή δράση" της με κριτήριο όχι την ανθρωπιστική συνδρομή σε χώρες και λαούς που την έχουν ανάγκη, αλλά τη δυνατότητα χρήσης τους ως εργαλείων ιμπεριαλιστικής επέμβασης και άσκησης πολιτικής επιρροής στις χώρες αυτές. Σύμφωνα άλλωστε με την "Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ", τα ταμεία αυτά θεωρούνται μηχανισμοί άσκησης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, με τα οποία παρεμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής.

Οπως ομολογεί η ίδια η έκθεση, τα μέσα αυτά ενεργοποιούνται κατά κανόνα μετά το ξέσπασμα "κρίσεων" στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ετσι, η ΕΕ μαζί με τους συμμάχους της και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανάβουν τη φωτιά του πολέμου και των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, όπως πρόσφατα στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία κ.α., για να μπορεί στη συνέχεια με την "προβιά" του "ανθρωπισμού" και της εξαγωγής των "αξιών της ΕΕ" να επεμβαίνει αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση των δήθεν "αναπτυξιακών" ταμείων της. Με μοναδική επιδίωξη την εξασφάλιση θέσεων και αγορών στα μονοπώλια που υπηρετεί, σε σκληρή αντιπαράθεση με άλλους ανταγωνιστικούς ομίλους που στηρίζονται από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι λαοί χρειάζεται με την πάλη τους να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και των ενώσεών τους, να χαράξουν δρόμο προς το δικό τους συμφέρον».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «λίπασμα» τα αντιλαϊκά μέτρα

Στις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και στο ζήτημα της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, εστιάζουν τα αστικά επιτελεία στο εσωτερικό της χώρας, με φόντο βέβαια το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» και τις διεργασίες για το υπό διαμόρφωση εποπτικό πλαίσιο της λεγόμενης «μεταμνημονιακής παρακολούθησης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του ομίλου Eurobank, N. Καραμούζης, αναφερόμενος στα «βαρίδια» της ανάκαμψης, εστίασε μεταξύ άλλων στο «προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα», στο «λειτουργικό και αντιαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο» και βέβαια στο υπέρογκο κρατικό χρέος. Μιλώντας σε εκδήλωση του οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις» στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι πρόκειται για ζητήματα «που το καθένα χωριστά και όλα μαζί από κοινού εγκλωβίζουν την οικονομία σε στασιμότητα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις».

Επιπλέον, αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε ότι «σε περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας» προσφέρονται ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, που τροφοδοτούνται από παράγοντες όπως το «σημαντικά χαμηλότερο κόστος εργασίας», η «αναγκαιότητα δημιουργίας ισχυρότερων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων», το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και αναδιάρθρωσης. Βέβαια, καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελούν και οι «δεσμεύσεις για δημοσιονομική σταθερότητα», που με τη σειρά τους σηματοδοτούν τη διατήρηση και επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ενωσης Τραπεζών, στην ίδια γραμμή με προτάσεις και άλλων αστικών επιτελείων, όπως πρόσφατα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η υλοποίηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, προϋποθέτει τη διαμόρφωσηενός ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας, μέσω ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλαγών και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Την ίδια ώρα, σε έκθεση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνεται ότι «για δεύτερη χρονιά το διευρυμένο πλεόνασμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε το βασικό θεμέλιο της υπεραπόδοσης», αναφορικά με τον τρόπο διαμόρφωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, που ανακοινώθηκαν τις προάλλες από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και επικυρώθηκαν από τη Γιούροστατ.

Θυμίζουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 διαμορφώθηκαν σε πάνω από 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την απόδοση των αντιλαϊκών μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν στα επόμενα λεγόμενα «μεταμνημονιακά» χρόνια.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η συνεργασία με το Ισραήλ

Σε συνέχεια της προχτεσινής Τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Λευκωσία, όπου ο Αλ. Τσίπρας «συμμερίστηκε» τις ανησυχίες του Ισραηλινού Προέδρου για την «ασφάλεια» στην περιοχή, τα νέα δηλαδή προσχήματα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, χτες πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ επιτελικές συνομιλίες («Staff Talks») μεταξύ αντιπροσωπειών των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών. Επισήμως, κατά τις συνομιλίες «εξετάστηκε το περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής και έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και των δυνατοτήτων περαιτέρω διεύρυνσης αυτής». Αλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο και για την «περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ», ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, έχει μεταβεί στο Ισραήλ ως προσκεκλημένος του Ισραηλινού ομολόγου του, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα το Γενάρη.

Προσφυγή Βίτσα κατά της απόφασης χορήγησης ασύλου

Στο Διοικητικό Εφετείο προσέφυγε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό. Ο υπουργός κατέθεσε και αίτημα αναστολής της απόφασης, στην οποία εμπεριέχεται το αίτημα προσωρινής διαταγής. Η υπόθεση θα εξεταστεί από το ΣΤ' Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ