ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σταθερό το αμερικανικό «ενδιαφέρον» με ευρύτερες προεκτάσεις

Στη Λευκωσία βρέθηκε εκπρόσωπος της οργάνωσης AHEPA, συνδέοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ με Κύπρο - Ελλάδα - Ισραήλ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για το Κυπριακό και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι οι δηλώσεις που έκανε προχτές από τη Λευκωσία ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης ΑΗΕPΑ (συνδέεται με το ελληνοαμερικανικό λόμπι στις ΗΠΑ) Καρλ Χόλιστερ, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τις Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ «κλειδιά» για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Συνδέοντας τη σταθερότητα αυτή με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων (δηλαδή την παράδοσή τους στα μονοπώλια), υπενθύμισε ότι η «ΕxxonMobil» αναμένεται σύντομα να αρχίσει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, σχολιάζοντας - σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου» - πως «θα δούμε κάποιο αντίβαρο στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ισχυρίστηκε ότι «τα αμερικανικά συμφέροντα έχουν ευθυγραμμιστεί με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ» και αναφέρθηκε στις «πιέσεις» που ασκούνται στις ΗΠΑ για το «πάγωμα» της παράδοσης των «F-35» στην Τουρκία.

Τον Χόλιστερ συνάντησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, που είπε ότι «ήρθε η ώρα να πιέσουμε και να πείσουμε τους φίλους μας, τις χώρες που λένε ότι στηρίζουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, τις χώρες που λένε ότι ενδιαφέρονται για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά, χρειαζόμαστε πράξεις».

Στο μεταξύ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι «ούτε μειονότητα σε ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος ούτε επαρχία της Τουρκίας» και επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι είναι όλες οι διχοτομικές λύσεις, καλώντας «είτε (σε) μια επανένωση σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με δύο συνιστώντα, πολιτικά ισότιμα μέρη, είτε (σε) μια λύση δύο κρατών». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ζητούμενο είναι πρώτα απ' όλα ο μεγάλος ενεργειακός πλούτος, λέγοντας: «Είτε θα αρχίσουμε να συζητάμε το θέμα που αφορά το μέλλον μας με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, είτε θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες για αποθέματα αερίου. Δεν πρόκειται απλά να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε».

Στην Αίγυπτο ο Λακκοτρύπης

Κι ενώ στη Λευκωσία γινόταν την Τρίτη η 4η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με κυρίαρχα θέματα τα Ενεργειακά, στο Κάιρο, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου - Αιγύπτου εξέφραζαν ικανοποίηση για «τα εξαιρετικά αποτελέσματα» μιας συνάντησης που ασχολήθηκε με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη. Οι δυο υπουργοί, Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ ελ Μόλα, αντίστοιχα, υποστήριξαν μάλιστα ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Από χτες, επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου θα έχει επαφές με τη σερβική ηγεσία και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην Πιονγιάνγκ βρέθηκε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, καθώς κορυφώνονται οι ετοιμασίες για την αναμενόμενη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες των δύο χωρών, πιθανώς μέχρι τις αρχές Ιούνη, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις.

Ηταν η δεύτερη βδομάδα που ο Πομπέο βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ μέσα σε ενάμιση μήνα (την προηγούμενη δεν είχε ακόμα εγκριθεί ως νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», χτες είχε συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, διευθυντή της βορειοκορεατικής κρατικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις διακορεατικές σχέσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο Πομπέο τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες» να συνεργαστούν με τη Βόρεια Κορέα για την ειρήνη στη Χερσόνησο, ενώ από τη μεριά του ο Κιμ είπε: «Εχω μεγάλες προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο». Με τη σειρά του, ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να σχολίασε πως «επί δεκαετίες υπήρξαμε αντίπαλοι. Τώρα ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε αυτήν τη διαμάχη, να απομακρύνουμε τις απειλές εναντίον όλου του κόσμου και να δώσουμε στη χώρα σας όλες τις ευκαιρίες που ο λαός σας δικαιούται». Ο Πομπέο αναχώρησε από τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα με τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη χώρα ως ένοχοι για κατασκοπεία και απελευθερώθηκαν.

Τριμερής συνάντηση στο Τόκιο

Η άφιξη του Πομπέο στην Πιονγιάνγκ συνέπεσε χρονικά με το νέο τετ-α-τετ των ηγετών Βόρειας Κορέας και Κίνας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Σι Τζινπίνγκ, στη βορειοανατολική πόλη Νταλιάν της Κίνας.

Οι εξελίξεις στη Χερσόνησο βρέθηκαν στο επίκεντρο και της τριμερής Συνόδου που είχαν στο Τόκιο Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα. Τις δύο πρώτες εκπροσώπησαν οι πρωθυπουργοί Σίνζο Αμπε και Λι Κετσιάνγκ και την τρίτη ο Πρόεδρός της, Μουν Τζε Ιν. Πρόκειται για την 7η συνάντηση ηγετών των τριών χωρών, που ανέδειξε διπλωματικούς διαύλους οι οποίοι δεν αποκλείεται να αναβαθμιστούν, στο φόντο συνεργασιών που επανεξετάζονται σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και τη διασφάλιση μόνιμης ειρήνης στη Βορειοανατολική Ασία.

Στο μεταξύ, οι τρεις πλευρές συνδιοργάνωσαν και Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή μεγαλοστελεχών ισχυρών εταιρειών, όπου συμφωνήθηκε η σημασία υπογραφής - τουλάχιστον σε προκαταρκτικό επίπεδο - Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.

Τέλος, ενδεικτική των διεργασιών είναι και η συμφωνία που υπέγραψαν Ιαπωνία και Κίνα για τη λειτουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας πάνω σε θέματα ασφάλειας («security hotline»), για την «αντιμετώπιση» ενδεχόμενων «θαλάσσιων αντιπαραθέσεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Προς δανεισμό από το ΔΝΤ βαδίζει η κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος είχε συζητήσεις με την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ. Γίνεται λόγος για «μη ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο», τη στιγμή που και η Αργεντινή περνάει καπιταλιστική κρίση, την οποία πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, και το δάνειο, άγνωστου ύψους, θα διατεθεί για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής σημειώνεται υποχώρηση του νομίσματος (πέσο) έναντι του δολαρίου κατά 4,61% (23,41 πέσος), ενώ η νεοφιλελεύθερη πολιτική έρχεται να διαδεχθεί τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Κίρσνερ, που συνέβαλε στην εμπέδωση κλίματος ταξικής συνεργασίας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη και για τα νέα χτυπήματα που έγιναν χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Με τρεις βομβιστικές επιθέσεις στοχοποιήθηκαν και κτίρια της αστυνομίας, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον έξι τραυματίες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο κινεζικός κολοσσός (ηλεκτρονικού εμπορίου και όχι μόνο) «Alibaba Group» εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «Daraz Group», που δραστηριοποιείται στο Πακιστάν, αλλά και σε όλη τη Νότια Ασία, σηματοδοτώντας και έτσι τη μεγάλη εξάπλωση της δράσης κινεζικών μονοπωλίων στη συγκεκριμένη, γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή.

ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το διορισμό της Χάσπελ στη CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη διαβεβαίωση ότι εάν εγκριθεί ο διορισμός της στη διεύθυνση της CIA δεν θα επαναφέρει το πρόγραμμα βασανιστηρίων στη διάρκεια ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία έδωσε, χτες, η αναπληρώτρια διευθύντρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζίνα Χάσπελ, στη διάρκεια πολύωρης ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο δεν φάνηκαν αρκετές για να πείσουν κυρίως τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, οι οποίοι την κατηγορούν πως στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της, αλλά ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της «Αλ Κάιντα» το 2001, είχε υποστηρίξει τη χρήση βασανιστηρίων σε ανακρίσεις και ενίοτε παράνομες επιχειρησιακές τακτικές.

Εως χτες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό πότε ακριβώς θα γίνει η ψηφοφορία στη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί (μετά την απουσία του γερουσιαστή Τζον Μακέιν λόγω ασθενείας) έχουν πλειοψηφία μίας έδρας (50 Ρεπουμπλικάνοι - 49 Δημοκρατικοί).

ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέες επιθέσεις στο Ριάντ

ΣΑΝΑΑ.--

Νέες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους «σε οικονομικούς στόχους» στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, και τη νότια πόλη Τζιζάν φέρεται να εξαπέλυσαν χτες αντικαθεστωτικοί ένοπλοι σιίτες Χούτι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και κεντρικής Υεμένης.

Οι αρχές της Σ. Αραβίας ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τουλάχιστον έναν πύραυλο που κατευθύνθηκε στο Ριάντ, ωστόσο τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σε διάφορα σημεία της πόλης, δίχως να γίνει άμεσα γνωστό εάν υπήρξαν τραυματίες ή νεκροί. Αξίζει πάντως να επισημανθεί το γεγονός πως η επίθεση έγινε σε λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία, που είχαν συνυπογράψει με άλλες πέντε δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το γεγονός αξιοποίησε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας που συμμετέχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη από το Μάρτη του 2016, ενάντια στην εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν, λέγοντας πως «αυτή η εχθρική ενέργεια από τους Χούτι δείχνει πως το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να τους παρέχει ποιοτικές δυνατότητες».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης διαπίστωνε ότι μολονότι στην Υεμένη ο τριετής πόλεμος έχει καταστρέψει σχεδόν όλες τις υποδομές της χώρας, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους ενώ εκατομμύρια άλλοι υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν, έχουν καταφτάσει από πέρσι πάνω από 100.000 Αφρικανοί μετανάστες, κυρίως από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, ελπίζοντας ότι θα φτάσουν σε πλούσιες χώρες του Κόλπου.

Κινεζικές πιέσεις με ακυρώσεις στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών μονοπωλίων και τις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Κινέζοι έμποροι ακυρώνουν σημαντικές παραγγελίες για εισαγωγή αμερικανικής σόγιας καθώς το προϊόν έχει ενταχθεί σε λίστα, συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, που έχει καταρτίσει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου για δασμούς 25% εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν ανάλογους δασμούς σε ανταγωνιστικά κινεζικά προϊόντα.

Νεότερα στοιχεία που έδωσαν χτες αρμόδιες αμερικανικές αρχές και τα οποία επικαλείται το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» αναφέρουν χαρακτηριστικά πως την πρώτη βδομάδα του περασμένου μήνα, οι πωλήσεις σόγιας από τις ΗΠΑ στην Κίνα ξεπέρασαν τους 255.000 τόνους και την τελευταία βδομάδα του Απρίλη (όταν ήδη είχαν αρχίσει να οξύνονται οι κόντρες και οι απειλές εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών) οι πωλήσεις αμερικανικής σόγιας στην Κίνα μειώθηκαν στους 7.400 τόνους. Παράλληλα με τις ακυρώσεις στις παραγγελίες για την πώληση αμερικανικής σόγιας, οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα διάφορα κίνητρα, όπως αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων σε αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν σόγια, ώστε να μειώσουν τις εισαγωγές.

Η Κίνα εισάγει ετησίως περίπου 100.000.000 τόνους σόγιας, εκ των οποίων 35.000.000 τόνοι προέρχονται από τις ΗΠΑ. Οι άλλες παραγγελίες γίνονται από Βραζιλία και Αργεντινή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ