ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηνυτήρια αναφορά για το όργιο καταστολής στο άγαλμα Τρούμαν

Eurokinissi

Μηνυτήρια αναφορά - έγκληση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν χτες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, 7 από τους φοιτητές - διαδηλωτές οι οποίοι δέχτηκαν απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής κινητοποίησης, στις 16 Απρίλη 2018, ενάντια στην επέμβαση στη Συρία, με αποτέλεσμα βαριές σωματικές βλάβες.

Με τη μηνυτήρια αναφορά ζητείται να εξακριβωθούν και να εντοπιστούν από τις συμμετέχουσες στον παραπάνω τόπο και χρόνο αστυνομικές δυνάμεις καταστολής και τα ΜΑΤ, τα άτομα και όργανα αυτών που ατομικά ή από κοινού διέπραξαν σειρά από αξιόποινες πράξεις, όπως βαριά και επικίνδυνη σωματική βλάβη, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση, απειλή, ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία κ.λπ.

Επίσης, να ερευνηθεί και να εξακριβωθεί η ποινική ευθύνη κάθε άλλου υπηρεσιακού, επιχειρησιακού και πολιτικού τους προϊσταμένου για τη διάπραξη αυτών των αξιόποινων πράξεων. Παράλληλα, προσκομίστηκαν σωρεία εγγράφων και μορφές αποδεικτικού υλικού, ενώ μάρτυρες είναι βουλευτές του ΚΚΕ, στελέχη του εργατικού κινήματος και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Κατά τη διαδικασία υποβολής της μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Γκιόκας. Σε ένδειξη συμπαράστασης μαζί τους ήταν επίσης φοιτητές και εργαζόμενοι, ενώ από το ΠΑΜΕ ήταν ο Γιώργος Πέρρος.

Ο δικηγόρος των φοιτητών Αγγελος Βρεττός, σε δήλωσή του, ανέφερε πως «πέρα από τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι πασιφανείς και καταφανείς, θέλουμε να αναδειχθούν και οι ποινικές ευθύνες αυτής της βίαιης καταστολής. Να καταδείξουμε ότι δεν τρομοκρατείται το νεολαιίστικο και το εργατικό και λαϊκό εν γένει κίνημα μέσα από αυτές τις μεθόδους. Και συνάμα να καταδειχθεί ότι θα συνεχιστούν οι αγώνες με αμείωτο ενδιαφέρον και δύναμη, παρά τις βίαιες πράξεις της καταστολής που δέχθηκαν ανύποπτα και απρόκλητα οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες τις οποίες ζητήσαμε να διερευνηθούν, να αποδοθούν σε όλους τους υπεύθυνους και υπαίτιους».

Η Χρύσα Ταβουλάρη από το ΠΑΜΕ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ως ΠΑΜΕ καλούμε τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τον λαό ολόκληρο να αντισταθεί, να αμφισβητήσει τους εκμεταλλευτές και το σύστημά τους, να εντείνει την οργάνωσή του και τη δράση του απέναντι στους εκμεταλλευτές του, απέναντι στους ιμπεριαλιστές, απέναντι στα σχέδιά τους και στον πόλεμό τους που διενεργείται και μέσα στους χώρους δουλειάς, με τις εργασιακές σχέσεις που δημιουργούν, αλλά και έξω από αυτούς με τον πόλεμο που πραγματικά χύνει το αίμα χιλιάδων αθώων ανθρώπων».

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, δήλωσε: «Απαιτούμε εδώ και τώρα να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες για την απρόκλητη επίθεση που δεχτήκαμε. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που καταδικάζουν αυτήν τη στιγμή το συγκεκριμένο γεγονός και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συμφοιτητές μας, πανελλαδικά αγγίζουν τους 100. Το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας ακόμα περισσότερο ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν».

Επίσκεψη στην Ελλάδα

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χτες ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας. Στο πλαίσιό της, χτες, συναντήθηκε κατά σειρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη.

«Η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως σήμερα, αυτήν την εποχή, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές προκλήσεις, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αποκάλυψε ότι έχει αποδεχτεί επίσημη πρόσκληση της Τερέζα Μέι να επισκεφτεί μέσα στον επόμενο μήνα την Αγγλία.

Από την πλευρά του, ο Κάρολος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους «όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας αλλά και το θέμα της μετανάστευσης και με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Κατά την υποδοχή του νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τα συνδετικά στοιχεία ανάμεσα στις δύο χώρες μεταξύ των οποίων «η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο». Εξέφρασε την ελπίδα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και ευχήθηκε, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, «η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως προσβλέπει «στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη και όχι μόνο», προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας (...) για τη διαχείριση των συνόρων και για να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της», δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, ενώπιον του εκπροσώπου ενός κράτους που λίγες μέρες πριν βομβάρδισε τη Συρία...

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων

Στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή συνεχίστηκε χτες η διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων. Μεταξύ αυτών διαβάστηκαν και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Αστυνομίας για ό,τι κατασχέθηκε από το σπίτι του υπαρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, Χρήστου Παππά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ναζιστικά βιβλία, π.χ. «Αδόλφος Χίτλερ και εθνικοσοσιαλισμός, η όλη αλήθεια», «Η μαύρη τάξη, η ιστορία των SS», χουντικά βιβλία όπως π.χ. «21 Απριλίου 1967 - Διατί; Ποιοι; Πώς;», το οποίο φέρει μάλιστα πρωτότυπη υπογραφή και πρωτότυπο εντύπωμα (σφραγίδα) του χουντικού Στυλιανού Παττακού. Οι... αφιερώσεις του Παττακού προς τον Χρ. Παππά αναφέρουν «εις τον ευγενή ευπατρίδη», «τιμής ένεκεν», «εις τον αγαπητόν μου συνάδερφο», «εις τον αξιότιμον φίλο μου» κ.λπ. Επίσης βρέθηκαν ο όρκος της Χρυσής Αυγής, με τη σβάστικα και το όνομα του Χίτλερ, εκτενές υλικό με σχεδιαγράμματα για την οργανωτική διάρθρωση της Χρυσής Αυγής («κύκλος Χρυσής Αυγής», «Εσωτερική πυραμίς» κ.ά.).

Τριβές λόγω ΣΥΡΙΖΑ στο «Κίνημα Αλλαγής»

Αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής η διαφοροποίηση του Στ. Θεοδωράκη και των στελεχών του Ποταμιού από την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές, το συντομότερο δυνατό, με την αιτιολογία ότι μια τέτοια εξέλιξη τώρα θα προκαλούσε ζημιά στην οικονομία. Βουλευτές, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται ενοχλημένοι από αυτήν τη διαφοροποίηση. Π.χ. ο Λεων. Γρηγοράκος άφηνε αιχμές χτες στο ΣΚΑΪ για «κάποιους» που θέλουν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Γ. Μανιάτης, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έλεγε ότι «δεν νοούνται συμπεριφορές και πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως "χρυσές χορηγίες" στον Αλέξη Τσίπρα». Επίσης, ότι «η στάση αυτή, αντικειμενικά, λειτουργεί υπονομευτικά για την πολιτική αυτονομία του Κινήματός μας και φυσικά την κορυφαία επιδίωξή μας, τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτό το πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό πρέπει να ιδωθεί και η χτεσινή συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Παπανδρέου, μετά από αίτημα του δεύτερου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ενόψει ταξιδιών που θα πραγματοποιήσει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο εξωτερικό. Για τον ίδιο σκοπό ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε αργότερα το βράδυ και με τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά.

Συνάντηση Καραμανλή - Μητσοτάκη

Με τον πρ. πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Επισήμως, αφορμή της συνάντησης ήταν η τριήμερη επίσκεψη Καραμανλή στη Θράκη. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ