ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Εκρηκτικά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή και την πρόταση του προέδρου του Τμήματος, που παραπέμπει σε δίδακτρα

Με αφορμή τα προβλήματα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την απαράδεκτη πρόταση του προέδρου του Τμήματος, που ουσιαστικά παραπέμπει σε δίδακτρα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία σημειώνει:

«Την Τετάρτη 2/5/2018 ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών έκανε ενημέρωση στους φοιτητές του Τμήματος σχετικά με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον τελευταίο καιρό.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια είναι κατά 80% μειωμένη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Παράλληλα, από φέτος παύει και η παροχή χρημάτων από το ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των μηχανικών) προς τις Πολυτεχνικές σχολές, λόγω της ενοποίησής του στον ΕΦΚΑ, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχολή.

Αυτό σημαίνει πως από του χρόνου το Σεπτέμβρη με την αρχή του νέου έτους:

Θα υπάρξουν ελλείψεις σε καθηγητές. Το 48% του διδακτικού έργου γίνεται από βοηθητικό προσωπικό - συμβασιούχους, που σημαίνει ότι αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους δεν θα γίνονται μαθήματα. Από ανάγκη πολλά μαθήματα θα γίνονται ανά 2 χρόνια.

Η βιβλιοθήκη και το υπολογιστικό κέντρο θα υπολειτουργούν. Ηδη εξετάζεται από τους καθηγητές να είναι ανοιχτά λιγότερες ώρες και χωρίς προσωπικό!

Οι όποιες παροχές που είναι ακόμα δωρεάν από το τμήμα (χαρτόνια, φωτοτυπίες κ.λπ.) θα κοπούν.

Ως λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, ο πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία παραρτήματος του Τμήματος στην Αθήνα. Την επιστροφή όσων φοιτητών προέρχονται από την Αθήνα στα σπίτια τους και την παρακολούθηση των σπουδών τους από τα σπίτια τους έναντι 1.800 ευρώ το χρόνο!

Προτείνει επίσης μείωση των εισακτέων και ανακοίνωσε πως θα καταφύγει δικαστικά για να μη δεχτεί η σχολή μεταγραφέντες φοιτητές.

Ηδη η κατάσταση στη σχολή είναι εκρηκτική. Ενα μεγάλο μέρος των μαθημάτων γίνεται σε λυόμενα τα οποία έχουν λήξει από το 2006. Μάλιστα, δεν προβλέπεται σύντομα μετακίνηση σε νέα κτίρια.

Η φοίτηση στη σχολή είναι ήδη ακριβή, μιας που οι φοιτητές/-τριες καλούνται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για μακετόχαρτα, εκτυπώσεις και αναλώσιμα. Παράλληλα, υπάρχουν ήδη δίδακτρα στα μεταπτυχιακά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό Παιδείας πώς τοποθετείται στην παραπάνω εξέλιξη και τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη, προχωρώντας παράλληλα στην επίλυση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων του Τμήματος.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παρέμβαση για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Η δημοτική αρχή Πετρούπολης συνεχίζει τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα στην πόλη η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την εξαίρεση του δήμου από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Είχαν προηγηθεί περιοδείες για την ενημέρωση του λαού της πόλης, καθώς και συγκέντρωση με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών και συλλογή υπογραφών.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας συμμετείχαν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ανθή Ζορμπά, η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Ρούλα Κανέλλη, εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων της πόλης και εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δημήτρης Γληνός».

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του δήμου Πετρούπολης σχετικά με τη συνάντηση, ο δήμαρχος Πετρούπολης «τόνισε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η δημοτική αρχή έχει διαμαρτυρηθεί και έχει απαιτήσει από το υπουργείο να λύσει το κτιριακό πρόβλημα στην Πετρούπολη, όχι μόνο για να υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αλλά και για να στεγάζονται τα παιδιά και οι εργαζόμενοι σε ασφαλείς, σύγχρονες αλλά και κατάλληλες δομές». Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η συνεργάτρια του υπουργού, που δέχτηκε την αντιπροσωπεία από την Πετρούπολη, «αφού ανέφερε ότι ο δήμος Πετρούπολης είναι ο μόνος που έχει καταθέσει υπόμνημα για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν είναι υπεύθυνο για την κατασκευή δομών και πρότεινε στους παρευρισκόμενους να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Υποδομών». Ο δήμαρχος Πετρούπολης θεώρησε εμπαιγμό την θέση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μεταβίβαση ευθυνών στο υπουργείο Υποδομών, καθώς, όπως ανέφερε, και τα δυο υπουργεία αποτελούν μέρος της ίδιας κυβέρνησης. Τόνισε δε πως η δημοτική αρχή δεν θα σταματήσει να διεκδικεί από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα στην πόλη ο νόμος για την Προσχολική Αγωγή.

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η συγκέντρωση για τη νεολαία

Μετά την αναβολή λόγω των καιρικών συνθηκών, η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι η μεγάλη συγκέντρωση για τη νεολαία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) στη Νίκαια. Σύνθημα της συγκέντρωσης είναι: «Η νεολαία με το ΚΚΕ. Ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίση, πολέμους».

Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τον Δημήτρη Κανέλλο.

Να τους λείπει η όρεξη για δίδακτρα!

Μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές της 16ης Μάη, πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου για τους φοιτητές και σπουδαστές η κατάσταση που βιώνουν στα ιδρύματά τους και η κυβερνητική πολιτική που τα έχει φέρει σε σημείο ασφυξίας. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η κρατική χρηματοδότηση παραμένει στον «πάτο», παρά τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης του προϋπολογισμού. Και κοντά σε αυτό, ανθούν προτάσεις που ζυμώνουν ακόμα και την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών!

Τέτοια ήταν και η πρόταση του προέδρου της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Πάτρας, ο οποίος είπε να φτιάξει η Αρχιτεκτονική ένα «παράρτημα» στην Αθήνα, ώστε να επιστρέψουν οι Αθηναίοι φοιτητές του Τμήματος στην πόλη τους και να παρακολουθούν τις σπουδές τους από εκεί, πληρώνοντας δίδακτρα 1.800 ευρώ! Η πρόταση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είχε προηγηθεί πριν από δύο - τρία χρόνια η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, για δίδακτρα 500 ευρώ από κάθε φοιτητή του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, που έσπευσε να χαιρετίσει ο πρύτανης του ΑΠΘ... Εχει προηγηθεί ο περσινός νόμος της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που έστρωσε το δρόμο για παγίωση και γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και όχι μόνο... Με τον ίδιο νόμο ενισχύονται πολύπλευρα όλες οι ιδιωτικοοικονομικές λειτουργίες των ιδρυμάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γενικεύσουν τις μπίζνες σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, ετοιμάζεται ήδη το σχέδιο δημιουργίας στη Φιλοσοφική Αθήνας (με τη συνδρομή του Διεθνούς Πανεπιστημίου) του πρώτου ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών για φοιτητές εκτός ΕΕ, με δίδακτρα της τάξης των 8.000 ευρώ το χρόνο και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως γράφτηκε.

Κάτι τέτοια ανοίγουν την όρεξη στις σχολές και των παρατάξεων που χρόνια υποστηρίζουν τις ανταποδοτικές παροχές και λειτουργίες των ιδρυμάτων, όπως της ΔΑΠ, η οποία προτείνει να μην υπάρχει μεταπτυχιακό χωρίς δίδακτρα, είναι υπέρμαχος των ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα και των ενοικίων στις φοιτητικές εστίες... Και σαν να την άκουσε η κυβέρνηση έσπευσε να τα εφαρμόσει όλα! Και μάλιστα πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζοντας επάξια το οικονομικό ξεζούμισμα των σχολών και των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι τα ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα ήταν μια ιδέα που έφερε - και πάλεψε ιδιαίτερα γι' αυτήν - ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος (κάτι που φυσικά βρίσκει σύμφωνη και την ΠΑΣΠ) και τώρα υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα στη λογική να πληρώνουν οι φοιτητές για κάθε τους βήμα μέσα στις σχολές, μια λογική που λέει ξεδιάντροπα «ας σπουδάσουν όσοι έχουν τα χρήματα», οι φοιτητές πρέπει να προτάξουν τις ανάγκες τους για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Πρέπει να παλέψουν για πλήρη χρηματοδότηση των σχολών και κάλυψη όλων των αναγκών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να δώσουν το μήνυμά τους και στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές με ψήφο αγωνιστική, ψήφο στην «Πανσπουδαστική ΚΣ».


Γ. Σ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑNEΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά

Η ΚΟΒ Πανεπιστημίου Πειραιά του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στο Λιμάνι, το master plan του ΟΛΠ και οι θέσεις του ΚΚΕ», σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πορτοκαλί αμφιθέατρο.

Εκδηλώσεις σε σχολές

Εκδηλώσεις μπροστά στις φοιτητικές εκλογές διοργανώνουν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη:

Στη Λάρισα, στις 2 μ.μ., στο Κτίριο Ιατρικής στην «Βιόπολις» (αίθουσα 1, 3ος όροφος), εκδήλωση με θέμα «Η κοινωνική αποστολή του επιστήμονα. Μετά το πτυχίο, τι;». Θα μιλήσουν η Μαρία Ιωάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, και ο Αδάμ Μολυβδάς, στέλεχος του ΚΚΕ και διδάκτωρ του τμήματος Ιατρικής. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στον Βόλο, στις 6 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, εκδήλωση - συζήτηση από την ΟΒ Πολυτεχνείου με τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Χαλκίδα, στις 4 μ.μ., στο Μικρό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ, εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο ΤΕΙ και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Οι μαθητές διεκδικούν κάλυψη των αναγκών

Ζητώντας λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο σχολείο, μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία φοιτούν πρόσφυγες και μετανάστες, προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στις 10 το πρωί, στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων (Ηπείρου 70).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ