ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Επιστέγασμα πολύμηνης πάλης η υπογραφή ΣΣΕ στα δύο μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής

Από τις κινητοποιήσεις στο εργοτάξιο του «Αστέρα Βουλιαγμένης»
Από τις κινητοποιήσεις στο εργοτάξιο του «Αστέρα Βουλιαγμένης»
Στην υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει τα δύο μεγαλύτερα εργοτάξια στην Αττική, αυτά της ανακαίνισης του «Αστέρα Βουλιαγμένης» και της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, οδήγησε η πολύμηνη πάλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και των ίδιων των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτής της πάλης, το Συνδικάτο οργάνωσε αλλεπάλληλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις, προετοίμασε τη συμμετοχή στην επιτυχημένη κλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων στις 14 Μάρτη.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, η Συλλογική Σύμβαση προβλέπει κατώτερο μεροκάματο για όλους τους οικοδόμους στα συγκεκριμένα έργα, εργολαβικούς και μη, στα 45 ευρώ μεικτά, με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2018. «Υπολογίζοντας τα παραπάνω με πλήρες ωράριο και πλήρη εργασία το μήνα για εργατοτεχνίτες οικοδόμους σε αυτά τα έργα, μιλάμε για μηνιάτικο κατώτερο μισθό στα 990 ευρώ μεικτά», προσθέτει.

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει πως, με δεδομένους τους νόμους των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που συρρίκνωσαν το εργατικό εισόδημα, «πάγωσαν» τις ΣΣΕ, διόγκωσαν τα έξοδα της λαϊκής οικογένειας και πολλαπλασίασαν τη φοροληστεία, «το κατώτερο μεροκάματο που υπογράψαμε σίγουρα δεν καλύπτει τις απαιτήσεις μας». Παρ' όλα αυτά, τονίζει, αποτελεί μια «ανάσα» μέσα στη σημερινή βαρβαρότητα, ενώ επισημαίνει ακόμη πως «αντικειμενικά μια σύμβαση τέτοιου χαρακτήρα, από μόνη της, όσο καλή και να είναι, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει συνολική απάντηση».

Οπως υπογραμμίζει το Συνδικάτο, η Σύμβαση που υπογράφηκε μπορεί να γίνει «όπλο στα χέρια των εργαζομένων κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία», καθώς έμπειροι εργατοτεχνίτες στα συγκεκριμένα έργα «για να εξασφαλίσουν ένα παρόμοιο μεροκάματο με αυτό που υπογράφτηκε, δουλεύουν 3 και 4 ώρες υπερωρία».

Επιπλέον, η πάλη για τη Σύμβαση το προηγούμενο διάστημα συνοδεύτηκε από πλήθος παρεμβάσεων του Συνδικάτου, μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, που βελτίωσαν τους όρους εργασίας, τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, περιόρισαν σημαντικά την καταστρατήγηση του ωραρίου και του πενθήμερου.

Ετοιμότητα και πάλη για την εφαρμογή της Σύμβασης

Στο παραπάνω φόντο, το Συνδικάτο καλεί σε πάλη για εφαρμογή της Σύμβασης και ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, απεργίες και άλλες παρεμβάσεις στην περίπτωση που η εργοδοσία προσπαθήσει να θέσει εμπόδια. «Ο αγώνας για τη Σύμβαση διδάσκει ότι με την οργανωμένη πάλη τους οι εργάτες κάμπτουν την αδιαλλαξία του κεφαλαίου», σημειώνει το Συνδικάτο και υπενθυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια «κανένας εργοδότης δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη δράση μας, ούτως ώστε να γενικευτεί η πάλη για υπογραφή συμβάσεων με αυξήσεις στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για να δυναμώσει η πάλη για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

Καλεί στη σύσκεψη - συζήτηση που οργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στις 16/5 και στην απεργία στις 30 Μάη, «με διεκδικήσεις που αφορούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος και της λαϊκής κατοικίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αύριο η κινητοποίηση για το δικαίωμα στη δουλειά

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12.30 μ.μ. καλούν σωματεία του Δημοσίου

Παναττική στάση εργασίας (12 μ. έως το τέλος του ωραρίου) πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη δουλειά με ημερομηνία λήξης.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, σωματεία του Δημοσίου καλούν σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος).

Μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του καλεί στη στάση και στη συγκέντρωση, προβάλλοντας τα αιτήματα: Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος απευθύνουν ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας, οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Σωκράτης» κ.ά.

Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει επίσης η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Σε Θεσσαλονίκη και Λήμνο

Στη Θεσσαλονίκη, σε συμμετοχή στην αυριανή στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας) και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκέντρωση αύριο, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, οργανώνει επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, με αντίστοιχη στάση εργασίας. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και η ΕΛΜΕ Λήμνου.

Καλέσματα του ΠΑΜΕ σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος (επικουρικός, με μπλοκάκι, μέσω ΟΑΕΔ ή ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικός) από τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά να μονιμοποιηθούν όλοι και να γίνουν επιπλέον μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, είναι τα αιτήματα αιχμής που προβάλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση.

Για τους εργαζόμενους μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, τους περίπου 3.500 εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, τους 3.950 επικουρικούς, τους 8.000 περίπου εργαζόμενους σε σίτιση - καθαριότητα και τεχνικές υπηρεσίες, «για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας, ο υπουργός Υγείας απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίησή τους, αν και αναμφισβήτητα είναι αναγκαίοι (...) αλλά κυρίως έχουν δικαίωμα και ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα...», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί επίσης η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, προβάλλοντας μεταξύ άλλων τα εξής κύρια αιτήματα: «Εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων! Απαιτούμε εδώ και τώρα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Απαιτούμε εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων! Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των συμβασιούχων συναδέλφων για τη στέγαση, τη σίτιση και τη δωρεάν μετακίνησή τους!».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σταθερή άνοδος της «ευέλικτης» και προσωρινής εργασίας

Την ανοδική τάση της «ευέλικτης» εργασίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»: Από 61,5% στο σύνολο των προσλήψεων που ήταν πλήρους απασχόλησης τον Απρίλη του 2014, τον Απρίλη του 2018 έπεσαν στο 55,6%! Κι όμως, το υπουργείο Εργασίας «πανηγυρίζει» με δελτίο Τύπου ότι «καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση», συγκρίνοντας τα στοιχεία με αυτά του Απρίλη του 2017, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν λίγο χαμηλότερο, στο 54,91%.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσκοτίσει τη γενικότερη τάση - και επί των 3,5 χρόνων δικής του διακυβέρνησης - κυριαρχίας των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, την επέκταση των οποίων στηρίζουν πολύμορφα οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, από το 2014 μέχρι σήμερα ο Απρίλης και ο Μάης παρουσιάζουν το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο (περισσότερες προσλήψεις από ό,τι απολύσεις) και είναι οι μόνοι μήνες όπου οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης είναι περισσότερες από τις προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ενα φαινόμενο που προφανή αιτία έχει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Γι' αυτό και τα μεγαλύτερα αρνητικά ισοζύγια καταγράφονται με το τέλος της, τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Αναλυτικά, τον Απρίλη 2018 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν το 55,6%, μερικής το 33,6% και εκ περιτροπής το 10,8% του συνόλου των προσλήψεων. Αντίστοιχα οι ποσοστιαίες αναλογίες ήταν: Το 2014 πλήρους 61,46%, μερικής 28,23%, εκ περιτροπής 10,31%. Το 2016 πλήρους 55,31%, μερικής 32,28%, εκ περιτροπής 12,41%.

Από την άλλη, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης δεν αφορούν αποκλειστικά σε μόνιμες θέσεις εργασίας γιατί υπάρχει συνεχής άνοδος της προσωρινής απασχόλησης. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από το στοιχείο που δείχνει τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν. Ετσι, τον Απρίλη του 2014 έληξαν σχεδόν 28.000 συμβάσεις, το 2016 περίπου 41.000, ενώ το 2018 εκτινάχθηκαν στις 68.000!

Σύσκεψη εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί τα ΔΣ των σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, Επιτροπές Αγώνα και κάθε εργαζόμενο, σε σύσκεψη γύρω από τις σοβαρές εξελίξεις σε Υγεία - Πρόνοια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τη δράση του επόμενου διαστήματος. Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., στο δώμα του «Ευαγγελισμού».

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγέλλουν μη εφαρμογή της ΣΣΕ σε επιβατηγά πλοία

Την παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, για να ελεγχθούν οι καταγγελίες για μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) σε επιβατηγά πλοία της γραμμής Καβάλας - Θάσου, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Τα δύο σωματεία δημοσιοποιούν καταγγελία του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, στην οποία αναφέρεται ότι δεν εφαρμόζεται η ΣΣΕ Πορθμείων για τους ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΙΛΙΑΓΚΟΣ» και «ΝΙΚΗΤΗΣ».

Στη σχετική καταγγελία σημειώνεται ότι «στις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει οι ναυτεργάτες και έχουν κατατεθεί στο Λιμενικό Τμήμα Θάσου, γίνεται αναφορά για διακεκομμένο ωράριο εργασίας παραβιάζοντας το άρθρο 6 παρ. 4 της ΣΣΕ (Αριθμ. 2242.5-1.6/6695/2018) που καθορίζει ότι "το 8ωρο υπηρεσίας που ορίζεται από την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου είναι συνεχές από την ώρα της έναρξής του με μια διακοπή που δεν μπορεί να υπερβεί τη μία (1) ώρα. Πάντως, η διακοπή αυτή θα πραγματοποιείται μετά την 3η και προ της 6ης ώρας του 8ώρου».

Στην καταγγελία του, το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών κάνει λόγο για προσπάθεια κατάργησης ή περικοπής άρθρων και παραγράφων από τις ΣΣΕ και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων από τις λιμενικές αρχές.

Αρχαιρεσίες συνδικάτων

-- Πραγματοποιούνται και σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν: Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Στο Παράρτημα Πειραιά (12 μ. έως 8 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19). Στο ξενοδοχείο «Metropolitan» (11 π.μ. - 7 μ.μ.).

-- Ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή οι εκλογές στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, με ψηφοφορία από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ