ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
«Τρέχουν» τις αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση

Eurokinissi

Εξαγγελίες για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης σε ορίζοντα τριετίας, που είτε σηματοδοτούν την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων είτε αποτελούν εμπαιγμό απέναντι στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που βλέπουν το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών τους να συμπιέζεται από την οικονομική κρίση και την πολιτική των περικοπών, έκανε χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα «τώρα τρέχουμε».

Στον άμεσο προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι η κατάθεση μέσα στις επόμενες μέρες στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο κινείται στη στρατηγική για μια Εκπαίδευση στα μέτρα των μονοπωλίων, θεσμοθετώντας μεταξύ άλλων την αμεσότερη συνεργασία ιδρυμάτων - επιχειρήσεων και μεταπτυχιακά με δίδακτρα, στα οποία προκειμένου να έχει ένας φοιτητής δωρεάν πρόσβαση, θα πρέπει να προσφέρει τσάμπα εργασία μέσα στα ιδρύματα. Μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζεται να ανακοινωθεί και το σχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο και την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που, όπως προκύπτει απ' όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, επιφυλάσσει ένα Λύκειο, ακόμη πιο σκληρό και ανταγωνιστικό, με αλλεπάλληλες εξεταστικές δοκιμασίες στη θέση των πανελλαδικών.

Ως «βασικό πυλώνα» του τριετούς σχεδίου μεταρρυθμίσεων, το οποίο διάνθισε με διαπιστώσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει και η πολιτική της συγκυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κάνει υποχρεωτική τη φοίτηση για τα παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας και θα είναι «στη δυνατότητα των γονέων να επιλέξουν σε ποια δομή θα στείλουν τα παιδιά τους», ενώ μίλησε και για επέκταση του ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού σε όλα τα σχολεία της χώρας. Ομως, η πολιτική των περικοπών είναι αυτή που περιγράφει την πραγματικότητα και του τριετούς σχεδίου, αφού καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν ακούστηκε για μόνιμους διορισμούς, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για διαπιστωμένες ανάγκες που ανέρχονται σε 20.000 με 21.000 εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας αόριστα ότι «μέχρι τέλος του έτους θα μπορούμε να ανακοινώσουμε το πώς μέσα στην τριετία θα καταφέρουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών». Ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποδομών στην Εκπαίδευση, έδειξε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την κατασκευή δηλαδή πανάκριβων κτιρίων που θα βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, με την επιχειρηματικότητα να εδραιώνεται και στο θέμα της σχολικής στέγης, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «πολύ αποτελεσματική μέθοδο».

Στο πλαίσιο των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ως δείγμα αναβάθμισης των ΤΕΙ παρουσιάστηκε η πρόθεση για δημιουργία ενός νέου ιδρύματος με την ονομασία «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, μετά από διαδικασίες «αξιολόγησης», το οποίο θα παρέχει τετραετή προγράμματα σπουδών, αλλά και νέα διετή προγράμματα που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης άμεσα, από την επόμενη χρονιά, αναγνώριση των πτυχίων πενταετών σπουδών ως επιπέδου master, την ίδια στιγμή όμως που προωθεί την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού, ενώ η ανεργία στους κατόχους μεταπτυχιακού (master) φτάνει σχεδόν στο 14%. Ακόμα, απέναντι στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν φέρει τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, η απάντηση της κυβέρνησης είναι η εξαγγελία για ενίσχυση των πανεπιστημίων με το ποσό - ψίχουλα των 65 εκατ. ευρώ, και μάλιστα από το 2018 και μετά, για να καλυφθούν οι ανελαστικές τους δαπάνες.

Τέλος, ως πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής παρουσιάστηκαν ο στόχος για επέκταση των προγραμμάτων σίτισης στα ολοήμερα σχολεία σε 300.000 μαθητές στην επόμενη τριετία, τη στιγμή που θα έπρεπε να σιτίζεται το σύνολο των μαθητών. Σε ό,τι αφορά την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, που έχει ήδη καθυστερήσει, εξήγγειλε ότι από το Σεπτέμβρη θα υπάρξουν συνολικά 600 τάξεις υποδοχής προσφύγων σε Δημοτικά Σχολεία της χώρας, σημειώνοντας ότι σήμερα λειτουργούν 300 τάξεις για πάνω από 5.000 προσφυγόπουλα, τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα είναι τουλάχιστον 22.000.

Για τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών». Στάση εργασίας στους ΟΤΑ αύριο και συγκέντρωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, στις 8 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, που «προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία. Για να μη θεσμοθετηθεί Δίχρονη Προσχολική Αγωγή», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ).

Παράλληλα, καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης, που, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με την ταυτόχρονη κάλυψη όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη σχολική χρονιά 2017 - 2018 «οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία γίνονται με τους περιορισμούς που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια (υποχρεωτικότητα μόνο για νήπια, περιορισμοί στο Ολοήμερο κ.ά.)». Την ίδια στιγμή, οι αναγκαίες υποδομές υπολείπονται κατά πολύ ως προς τον αριθμό και την ποιότητά τους. Για τις δύο παρατάξεις στους ΟΤΑ η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» επισημαίνει πως «υπονομεύουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς (...) Υπονομεύουν το διαχρονικό αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, την απόλυτα ώριμη και αναγκαία θεσμοθέτηση Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνάντηση ΚΕΔΕ - ΠΟΕ ΟΤΑ αναδείχθηκε η κοινή στάση που έχουν στο ζήτημα αυτό.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» προβάλλει τα αιτήματα για: Αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Ολα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).

Στο μεταξύ, στους ΟΤΑ έχει κηρυχθεί στάση εργασίας αύριο από τις 7 π.μ. έως τις 12 μ., με τη ΔΑΣ ΟΤΑ, που καταγγέλλει επίσης την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, να καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αιτήματα όπως: Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων κ.ά. Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ στο πλαίσιο της στάσης εργασίας καλεί στη συγκέντρωση που οργανώνει στις 8 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Αγκαλιά» με την κυβέρνηση...

Με το γνωστό τρόπο της επιλεκτικής απομόνωσης συγκεκριμένων αποσπασμάτων, η παράταξη των «Παρεμβάσεων» στους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσπαθεί να ρίξει λάσπη για τη στάση της ΚΝΕ αναφορικά με τη «Θεματική Εβδομάδα» στα Γυμνάσια. Ετσι, με αφορμή τα σχετικά υλικά που έχει αναρτήσει η ΚΝΕ στην ιστοσελίδα http://skonaki.kne.gr, προσπαθούν να εμφανίσουν τάχα την ΚΝΕ και τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ ως... υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής! Σκόπιμα βέβαια αποκρύπτουν ότι η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές «να παρέμβουν και να αξιοποιήσουν τη "Θεματική Εβδομάδα" από τη δική τους σκοπιά, ρίχνοντας το "σπόρο" της αμφισβήτησης!», τους καλεί να αναζητήσουν την πραγματική αλήθεια και να αντιπαρατεθούν στο περιεχόμενο που επιχειρεί η κυβέρνηση να προσδώσει στα θέματα της «Θεματικής Εβδομάδας», να αμφισβητήσουν την κρατική ιδεολογική παρέμβαση που επιχειρείται.

Στην πραγματικότητα, αυτό που τους «τσούζει» ήταν η αποκάλυψη που έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ότι οι «Παρεμβάσεις» σε μια σειρά ΕΛΜΕ κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια με την κυβερνητική παράταξη, μπροστά στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ! Αυτοί πάνε «αγκαλιά» με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τολμούν να αφήνουν υπονοούμενα ότι το ΠΑΜΕ τάχα στηρίζει την κυβέρνηση! Και γνωρίζουν επίσης καλά ότι αν πας να χτυπήσεις τη μοναδική διαφορετική φωνή πάνω στο περιεχόμενο του σχολείου, θα μείνει ανεμπόδιστη η κυρίαρχη ιδεολογία στις συνειδήσεις των μαθητών, οπότε, ρίχνοντας λάσπη στην ΚΝΕ, πάλι για την κυβέρνηση δουλεύουν...

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Σε ανακοίνωσή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οπως είπε σήμερα και ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Παιδείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "τώρα τρέχει" για να ψηφίσει το 4ο μνημόνιο, που θα κόβει δύο ακόμη συντάξεις, ένα ακόμα μηνιάτικο για όσους έχουν δουλειά, ενώ στην Παιδεία θα διατηρήσει μειωμένες τις δαπάνες σε όλες τις βαθμίδες, οι οποίες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αγγίζουν το 70%, με τον κόφτη να περιμένει στη γωνία για νέες μειώσεις.

"Τρέχει" για να γενικεύσει τη μερική απασχόληση στην εκπαίδευση των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, να δώσει φτηνούς εργαζόμενους, με την ταμπέλα της μαθητείας, σε εργοδότες που θα επιδοτούνται με ζεστό χρήμα.

"Τρέχει" φυσικά και το "παραμύθιασμα" για τα ακριβά μεταπτυχιακά που παραμένουν, και τη δωρεάν φοίτηση σ' αυτά, που όμως προϋποθέτει την απλήρωτη εργασία στα ιδρύματα, για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων στα ΤΕΙ που θα βαπτιστούν "αναβάθμιση", για διετές νηπιαγωγείο που ήδη ισχύει, αλλά δεν εφαρμόζεται, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και εκπαιδευτικούς.

Οσο για τις εξαγγελίες γύρω από το εθνικό απολυτήριο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όχι μόνο δεν χτυπούν την παραπαιδεία, αλλά τη θεριεύουν. Η απάντηση στη θρασύτητα του πρωθυπουργού είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org