ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανεβάζει στροφές» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Σήματα επιτάχυνσης του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου εκπέμπει το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας ότι «τώρα τρέχουμε» και τη γραμμή αυτή να αναπαράγει σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται από μέρα σε μέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 22 Μάη.

Βεβαιώνοντας το εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση ιεραρχεί σε πρώτη προτεραιότητα τα προτάγματά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στη συνέντευξή του δήλωσε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα τεθεί επικεφαλής μιας μεγάλης προσπάθειας, έτσι ώστε να προχωρήσουν και τα μεγάλα επενδυτικά projects, τα οποία αυτή τη στιγμή, είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού, καθυστερούν και, από την άλλη μεριά, ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ξεκινά, για παράδειγμα, μια μεγάλη συζήτηση στην Κίνα, όπου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί για να συζητήσει για τη συμμετοχή και τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στο μεγάλο κινεζικό project για "το δρόμο του μεταξιού". Ξέρετε, πρόκειται για ένα project ύψους 1 τρισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, στο οποίο project η Ελλάδα θα παίξει κεντρικό ρόλο. Και από εκεί και πέρα, να υπάρξουν εκείνες οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μια σειρά από άλλα πράγματα».

Πρόσθεσε πως η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» συνδέεται με τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου: «Ηδη, εξάλλου, ξέρετε ότι έχουμε ψηφίσει και τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν την παρέμβασή τους και τούτο νομίζω ότι θα ενισχυθεί και από τη σφραγίδα εμπιστοσύνης που αναμένουμε να μπει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρξει και αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί την εγγύηση για επιτυχημένες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, προκειμένου να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι του 2018, τον Αύγουστο του 2018, που, όπως ξέρετε, θα πρέπει η Ελλάδα να αρχίσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, χωρίς τη στήριξη από τον επίσημο τομέα».

Σε ερώτηση σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, ο Δ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε τις αντιθέσεις που με επίκεντρο το χρέος εκδηλώνονται μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι λύσεις που θα βρεθούν τελικά, προφανώς θα είναι λύσεις συμβιβασμού μεταξύ όλων των πλευρών».

Αμ' έπος αμ' έργον

«Η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων» ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε χτες, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.

Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε τη συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας με συμμετοχή των υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, η οποία θα παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης - πακέτο ενισχύσεων στους εφοπλιστές σε συνδυασμό με την άγρια επίθεση στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα - που θα στοχεύει: Στην προσέλκυση εμπορικών πλοίων στην ελληνική σημαία και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Στην αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων. Στην ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και στη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Ενδεικτικό του τι ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι ότι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για «την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία», αλλά και για την «αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων» έχει θέσει ως προϋπόθεση να ισχύσουν στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία ό,τι ισχύει στα «διεθνή κρατούντα». Δηλαδή, πληρώματα που θα αποτελούνται από ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλής, ανέφερε στην εισήγησή του, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση της ποντοπόρου ναυτιλίας και η στήριξη της Ναυτικής Εκπαίδευσης καθώς ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Για το σκοπό αυτό «η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ένα συνεκτικό και σταθερό πλαίσιο, το οποίο θα διατηρήσει και θα αυξήσει τη ναυτιλιακή και παρα-ναυτιλιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα», ενώ το «αρμόδιο υπουργείο συμβάλλει ουσιαστικά στην τεχνική και πολιτική διαβούλευση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις αιτιάσεις που εκκρεμούν σε συνάρτηση με το εγχώριο καθεστώς υποστήριξης της ναυτιλίας».

Πέραν του εφοπλιστικού, κι άλλα τμήματα του κεφαλαίου αποκτούν προτεραιότητα ως προς την κρατική στήριξη. Ετσι, το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να υποβάλει, προς έγκριση, εισήγηση η οποία θα θέτει συγκεκριμένους στόχους και θα περιγράφει τον τρόπο υλοποίησης της κεντρικής επιδίωξης για σύμπραξη της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε ο σημαντικός ρόλος του «Φόρουμ Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας - Τουρισμού» καθώς λειτουργεί ως βασικό υποστηρικτικό εργαλείο για την επεξεργασία, τη διαμόρφωση και την υποβολή προτάσεων και θέσεων προς την πολιτεία, οι οποίες συνδέουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Στο μεταξύ, από κυβερνητικές πηγές διαρρεόταν χτες ότι θα ετοιμαστεί νομοσχέδιο που θα ακυρώνει το πολυνομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη με το χρέος, κάτι που είχε ισχυριστεί στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη και ο Αλ. Τσίπρας και κάτι που επιθυμούν διακαώς και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ως άλλοθι για τη στήριξή τους σε ένα ακόμα αντιλαϊκό πακέτο. Μάλιστα, η Τασία Χριστοδουλοπούλου φέρεται να ζήτησε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, πρόταση που απορρίφθηκε για νομικούς λόγους, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.


ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Κριτική στο νέο μνημόνιο από τη σκοπιά του κεφαλαίου

Κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την ταχεία καπιταλιστική ανάκαμψη άσκησε, για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμφωνία με τους θεσμούς, προτάσσοντας το δικό του «εθνικό σχέδιο» αντιλαϊκών μέτρων ως ευνοϊκότερο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έκανε ξανά λόγο για ένα νέο μνημόνιο, «με εξαιρετικά επαχθείς όρους που δεσμεύει τη χώρα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και μάλιστα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», με προφανή έγνοια τις δυνατότητες φτηνής χρηματοδότησης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ χαρακτήρισε «ψεύδος και αυταπάτη» το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μετά την «αξιολόγηση» η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει... τη στοιχειώδη ιδεολογική συνέπεια «για να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται» το κεφάλαιο. Ο ίδιος υποσχέθηκε, ξανά, στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα φέρει ένα «άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, για να αναπνεύσουν πολίτες και επιχειρήσεις, με στοχευμένη μείωση των δαπανών του κράτους εκεί που είναι απαραίτητη, με σημαντικές αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, για να έρθουν επενδύσεις και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη».

Στο δικό της ρόλο, και πάνω - κάτω στο ίδιο μοτίβο αγωνίας για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, εστιάζοντας στα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, έλεγε χτες ότι «το διαρκές μνημόνιο Τσίπρα δεσμεύει τη χώρα με τους χειρότερους όρους. Γιατί πέρα από τα νέα επώδυνα μέτρα, που επεκτείνονται έως το 2020, επιβάλλει δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Οι όροι αυτοί υπονομεύουν την προοπτική της ανάπτυξης και διαιωνίζουν τη λιτότητα».

Από το Ποτάμι σχολίαζαν ότι «το κείμενο του νέου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είδε το φως της δημοσιότητας, πέραν των γνωστών βαρών περιλαμβάνει και νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες» και ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την πραγματική οικονομία δεν έχουν αντίμετρα, αλλά μόνο νέα μέτρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ