ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2017
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΗ
Στέλνουμε μήνυμα εναντίωσης στην αντιλαϊκή πολιτική, μήνυμα διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας

Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει άλλη μια συμφωνία - λεηλασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ένα 4ο μνημόνιο για ψήφιση στη Βουλή. Με την ανακοίνωση του κλεισίματος της συμφωνίας, ξεκίνησαν πανηγυρισμοί από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες. Και δικαιολογημένα, αφού τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πάγιες απαιτήσεις τους, είναι κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντά τους. Για το λαό και τη νεολαία, όμως, είναι μια ακόμα χιονοστιβάδα που έρχεται να προστεθεί, όπως και οι προηγούμενες, πάνω στις πλάτες του. Είναι μέτρα που έρχονται για να μείνουν και αφορούν τον κάθε φοιτητή που θα τα βρίσκει συνεχώς μπροστά του.

Το ερώτημα σήμερα για κάθε νέο, κάθε φοιτητή είναι: Θα μείνουμε θεατές, θα πούμε «δεν γίνεται τίποτα» ή θα πρωταγωνιστήσουμε στον αγώνα ενάντια στις συμφωνίες και τα μνημόνιά τους, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή; Τα ερωτήματα που μας θέτουν χιλιάδες φοιτητές, «μπορούμε να τους φοβίσουμε;», «μπορεί να γίνει κάτι;», έχουν απάντηση: Ναι, μπορούμε να τους φοβίσουμε! Γιατί «δεν γίνεται τίποτα» όσο δεν κάνουμε τίποτα!

Στην απεργία και στις εκλογές, με ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ, στέλνουμε μήνυμα απόρριψης του 4ου μνημονίου


Για κάθε φοιτητή που δεν έχει κάνει ακόμα το βήμα, τώρα είναι η ώρα! Να συμμετέχει δυναμικά στην απεργία με τους φοιτητικούς συλλόγους και το ΜΑΣ, διεκδικώντας τα δικαιώματα στις σπουδές και το μέλλον, διαδηλώνοντας μαζί με τα σωματεία και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους. Στις φοιτητικές εκλογές να ψηφίσει Πανσπουδαστική ΚΣ, τα ψηφοδέλτια που συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ειδικά οι πρωτοετείς φοιτητές, που πολλοί, τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις και τώρα έχουν μπει στη σχολή τους γεμάτοι όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες, μπορούν να δώσουν νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα. Είναι πραγματικά η «φρέσκια δύναμη» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που μπορούν να κάνουν ακόμα πιο ισχυρό το μήνυμα της αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Με άνοδο σε ψήφους και ποσοστά της Πανσπουδαστικής ΚΣ στέλνουμε μήνυμα τη μέρα των φοιτητικών εκλογών σε κυβέρνηση, ΕΕ - ΔΝΤ, επιχειρηματικούς ομίλους, ότι η νεολαία είναι εδώ, διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματά της, δεν τα παζαρεύει στο βωμό των κερδών τους, δεν την έχουν βάλει στο χέρι. Στέλνουμε μήνυμα ότι:

  • Απορρίπτουμε το 4ο μνημόνιο, τη συμφωνία - λεηλασία και τα νέα μέτρα. Τσαλακώνουμε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «ο κόσμος τη στηρίζει γι' αυτό και δεν διαμαρτύρεται». Δεν σκορπάμε την ψήφο μας στην αποχή, που την επόμενη μέρα θα την αξιοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να «αποδείξει» ότι έχει τουλάχιστον την ανοχή της νέας γενιάς, ότι εγκρίνει το 3ο και το νέο 4ο μνημόνιο. Δεν δίνουμε ψήφο στη ΔΑΠ, που την επόμενη μέρα θα είναι ένα ακόμη επιχείρημα της ΝΔ ότι «πρέπει να κυβερνήσει» και να εφαρμόσει τα μέτρα μέχρι κεραίας και ακόμα πιο γρήγορα. Ούτε στην ΠΑΣΠ, «νεκρανασταίνοντας» το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει να γίνει συμπλήρωμα στην επόμενη αντιλαϊκή συγκυβέρνηση και να συνεχίσει το σερί στην ψήφιση ΟΛΩΝ των μνημονίων έως σήμερα.
  • Θέλουμε να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα στο αντικείμενό μας, χωρίς να στενάζουν οι οικογένειές μας από τα έξοδα, χωρίς να αναγκαζόμαστε να παρατάμε τις σπουδές μας για να δουλέψουμε και να τα βγάλουμε πέρα. Η υποχρηματοδότηση των σχολών μας, στο όνομα του ότι «δεν υπάρχει σάλιο», συμβαίνει την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ και δίνει δεκάδες φοροελαφρύνσεις σε εφοπλιστές, βιομήχανους κ.ά. Οι «αντοχές της οικονομίας», που επικαλούνται η κυβέρνηση, οι διοικήσεις ιδρυμάτων και οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, φαίνεται αφορούν μόνο τα δικαιώματά μας. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και τη στήριξή τους δεν υπάρχουν «όρια»...
  • Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Απορρίπτουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν στη νεολαία, την ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας. Δεν δεχόμαστε το παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι πρέπει να υποστούμε τη νέα συμφωνία για να έρθουν επενδύσεις, ώστε η αγορά εργασίας να γίνει παράδεισος. Γιατί οι επενδύσεις και τα κίνητρα για αυτές είναι το άθλιο εργασιακό μέλλον, είναι οι μισθοί των 500 ευρώ, η δουλειά με το «μπλοκάκι», οι ειδικές οικονομικές ζώνες, τα ξεχαρβαλωμένα ωράρια ώστε να είναι ό,τι ώρα απαιτεί η επιχείρηση ο εργαζόμενος απίκο, είναι το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η COSCO και το εργασιακό κάτεργο που επικρατεί εκεί, δείχνει τι σημαίνει καπιταλιστική επένδυση.
  • «Φτάνει πια» με τη λεηλασία στις οικογένειές μας, με το πετσόκομμα επιπλέον δύο συντάξεων στους παππούδες μας, τουλάχιστον ενός ακόμα μισθού στους γονείς μας, με το κόψιμο επιδοτήσεων για θέρμανση, για φάρμακα κ.λπ., με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εξοργιζόμαστε με δηλώσεις σαν του Δ. Καμμένου (βουλευτής ΑΝΕΛ) που δήλωσε ότι είναι καλύτερο να παίρνει τις συντάξεις το κράτος και να τις δίνει στις επιχειρήσεις από το να τις δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους (!) ...«για να πίνουν φραπέ».
  • Δεν δεχόμαστε άλλες θυσίες για τα κέρδη τους, ούτε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο», ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους, που το δημιούργησαν στηρίζοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους. Από την όποια διευθέτηση του χρέους δεν έχει να προσδοκά τίποτα ο λαός και η νεολαία, παρά μόνο το κεφάλαιο, αφού το κρατικό χρήμα που θα απελευθερωθεί θα πάει για τη στήριξή του.
  • Απορρίπτουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης που λέει ότι «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί». Η κυβέρνηση όντως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους μονοπωλιακούς ομίλους, γι' αυτό παίρνει συχαρίκια από τους βιομήχανους, αλλά και από την Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τον Τραμπ (πιο πριν και τον Ομπάμα) και άλλους γιατί παίρνει σκληρά μέτρα χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι». Δεν μας κοροϊδεύουν με τα «αντίμετρα» που πλασάρει η κυβέρνηση ως φιλολαϊκά και αφορούν κυρίως το κεφάλαιο. Είναι η ομολογία της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει τον κατήφορο για το λαϊκό εισόδημα.
  • Δεν μένουμε απαθείς μπροστά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους οποίους εμπλέκει η κυβέρνηση το λαό και τη νεολαία, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στο μοίρασμα της λείας των πηγών και των δρόμων Ενέργειας στην περιοχή μας. Διεκδικούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ανταγωνισμούς, από τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που όχι μόνο δεν μας προστατεύει, όπως επικαλούνται οι υπερασπιστές τους - η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ - αλλά μας βάζει σε μεγαλύτερους κινδύνους.
Με συμμετοχή στον αγώνα και ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ, μπορούμε να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο για την επόμενη μέρα

Μπορούμε αν τους αντιπαλέψουμε όλοι μαζί, ανασυγκροτώντας το φοιτητικό κίνημα. Μεταμορφώνοντας τους φοιτητικούς μας συλλόγους σε πραγματικά κάστρα αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους και τα κόμματά τους. Δυναμώνοντας το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την πανελλαδική αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών ετών και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τη συμμετοχή μας στον αγώνα που βάζει μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ενώνοντας τη φωνή μας με τα εργατικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και τους αγροτικούς συλλόγους που παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια.

Μπορούμε αν βάλουμε μαχητικά στο προσκήνιο των διεκδικήσεών μας τα δικαιώματά μας για ολοκληρωμένες σπουδές στο αντικείμενό μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Για συνθήκες ζωής στο ύψος των δυνατοτήτων που έχει δώσει η ανάπτυξη της επιστήμης. Για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο, για πρόσβαση στην αθλητική δραστηριότητα και την πολιτιστική δημιουργία. Μπορούμε αν βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο που μπαίνει εμπόδιο στα παραπάνω. Τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, το κράτος τους. Τις ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μπορούμε δυναμώνοντας το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Αυτό που φοβίζει πραγματικά το σύστημα, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, είναι να συναντηθεί κάθε νέος που αγωνιά και προβληματίζεται για το αύριο, με την πρωτοπόρα δύναμη των κομμουνιστών και των φίλων τους, που μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κρατάνε τη φλόγα της αντίστασης αναμμένη και ζωντανό τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, κρίσεις, φτώχεια, ανεργία. Που με την ακούραστη καθημερινή προσπάθεια, κόντρα σε αντιξοότητες, οργανώνουν και πρωτοστατούν στην πάλη, μέσα και έξω από τις σχολές, ενάντια στο σύστημα, τη σάπια ιδεολογία του και τους μηχανισμούς του.


Του
Μανώλη ΡΑΠΑΝΑΚΗ*
*Ο Μανώλης Ραπανάκης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org