ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
71η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Γιορτάζεται από τους λαούς, αξιοποιείται από τους αστούς

Οι άνθρωποι της πρώην ΕΣΣΔ δεν ξεχνούν την προσφορά της σοσιαλιστικής πατρίδας στη συντριβή του φασισμού

Από την παρέλαση του λεγόμενου «αθάνατου τάγματος»
Από την παρέλαση του λεγόμενου «αθάνατου τάγματος»
Με μια εντυπωσιακή σε όγκο στρατιωτική παρέλαση, που έγινε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για την 71η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης και εμφανή στόχο να κάνει επίδειξη δύναμης η αστική εξουσία της Ρωσίας, διοργάνωσε τους χτεσινούς γιορτασμούς. Περίσσεψαν οι αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της Σοβιετικής Ενωσης, με λάβαρα, σφυροδρέπανα, γιγαντοπανό και μπόλικες εθνικιστικές κορόνες. Αυτό που επιδιώκεται όμως είναι να κρυφτεί το βασικό, ότι η νίκη ενάντια στους φασίστες ήταν αποτέλεσμα της εργατικής - σοσιαλιστικής εξουσίας. Φυσικά, το σημερινό αστικό κράτος, με ιδιαίτερη μαεστρία, αξιοποιεί την αίγλη και την προσφορά της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη και την περηφάνια που νιώθουν εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Ρωσία όσο και στις άλλες χώρες που την συναποτελούσαν έως την ανατροπή του σοσιαλισμού. Αυτήν την άσβεστη Ιστορία, που βεβαίως η σημερινή αστική τάξη παραχαράσσει και αυτή με τη σειρά της με τον «αντισταλινισμό», χρησιμοποιεί στον ανταγωνισμό της με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία πήραν μέρος 10.000 στρατιώτες (για πρώτη φορά και γυναικεία τμήματα), 135 άρματα, 71 στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο σύντομο χαιρετισμό του σε μια έξαρση αστικού «πατριωτισμού» εμφάνισε τους στρατιώτες της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας ως «άξιους συνεχιστές των μεγάλων πατριωτών, ηρώων του πολέμου, που προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας με τιμή».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να καλέσει τη διεθνή κοινότητα «να ενωθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», το πρόσχημα που χρησιμοποιείται από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Ετσι σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, ο πολιτισμός είναι αντιμέτωπος με την ωμότητα και τη βία. Η τρομοκρατία έχει καταστεί παγκόσμια απειλή και εμείς πρέπει να νικήσουμε αυτό το κακό. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να ενώσει τις προσπάθειές της με άλλα κράτη, έτοιμη να εργαστεί για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς και αδέσμευτου συστήματος ασφαλείας». Επίσης, παρέλαση οργανώθηκε και στην αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου ο ρωσικός στρατός επιχειρεί, στηρίζοντας την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η προσπάθεια του σημερινού Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο (που προήλθε από την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης), να αλλοιώσει την Ιστορία. Διοργάνωσε στο Κίεβο δεξίωση με βετεράνους της Αντιφασιστικής Νίκης, εκπροσώπους της ουκρανικής αντίστασης (όπου περιλαμβάνονται και αυτοί που αντιτάχθηκαν στον Κόκκινο Στρατό) και των μονάδων που συμμετέχουν στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία κατά των ανατολικών περιοχών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ που ελέγχουν πολιτοφυλακές. Μέσα από αυτό το ετερόκλητο ακροατήριο, ο μεγαλοκαπιταλιστής αστός πολιτικός θέλησε υποτίθεται να ...τιμήσει την επέτειο με διάθεση ...συμφιλίωσης.

Η μνήμη δεν σβήνει

Ξεχωριστή στιγμή στις χτεσινές εκδηλώσεις, που φυσικά αξιοποιεί το αστικό κράτος, είναι η λεγόμενη παρέλαση του «αθάνατου συντάγματος», που καθιερώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια (και ο Πούτιν συμμετέχει), δηλαδή η πορεία των συγγενών των ηρώων που έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό. Εκατομμύρια ανθρώπων στη Μόσχα και άλλες πόλεις σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες βγαίνουν στους δρόμους, κρατώντας τα πορτρέτα των γονιών και των παππούδων τους ως ένδειξη τιμής στους νεκρούς, τα 27 εκατομμύρια που σκοτώθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το τεράστιο τίμημα που πλήρωσαν οι λαοί της ΕΣΣΔ για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Στη Μόσχα, που χτες ήταν ηλιόλουστη, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν κάπου 500.000 κόσμου όλων των ηλικιών, με τις φωτογραφίες των ηρώων.

Στις επίσημες εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ενώ προσκεκλημένοι της Δούμας ήταν οι πέντε Κουβανοί ήρωες που φυλακίστηκαν άδικα για αρκετά χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ.

Την επέτειο γιόρτασαν με δικές τους ξεχωριστές εκδηλώσεις το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, στη Μόσχα και άλλες πόλεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Διαξιφισμοί» για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα επιχειρήματά τους υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ παρουσίασαν, χτες, στο Λονδίνο οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων, ο Βρετανός πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας αμφότεροι τα συμφέροντα της βρετανικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων.

Σε κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ παρουσίασε τον Ντέιβιντ Κάμερον με ιδιαίτερα θερμές εκφράσεις, αποδεικνύοντας πόσο «ξεθωριάζουν» οι «διαφορές» ανάμεσα σε σοσιαλδημοκρατία και πιο συντηρητικά αστικά κόμματα όταν το επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μίλιμπαντ και Κάμερον υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ με το σύνθημα «πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς και καλύτερα εντός ΕΕ».

Ο Κάμερον, παίρνοντας το λόγο, ισχυρίστηκε ότι τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να διακυβεύσει την «ειρήνη στην Ευρώπη», ότι η ΕΕ έχει συμβάλει τάχα στη «συμφιλίωση των χωρών και στη διατήρηση της ειρήνης», ότι τα βρετανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα εντός της ΕΕ και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προκηρύξει δημοψήφισμα στις 23 Ιούνη, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να κρατήσεις το λαό μίας κυρίαρχης χώρας σε έναν οργανισμό χωρίς τη θέλησή του».

Στον αντίποδα αυτών των επιχειρημάτων ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, μεγαλοστέλεχος και «δελφίνος» του Συντηρητικού κόμματος, Μπόρις Τζόνσον, που υποστηρίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (BREXIT).

Αμφισβήτησε ότι οι εμπορικές συμφωνίες που έκλεισε η ΕΕ ωφελούν τα συμφέροντα του βρετανικού μεγάλου κεφαλαίου και τη χαρακτήρισε «δυσκίνητο» οργανισμό, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις λόγω αντίθετων συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι «στην ΕΕ είναι ανύπαρκτη μία κοινή πολιτική κουλτούρα, κοινά ΜΜΕ, ακόμη και μία κοινή αίσθηση χιούμορ», αμφισβήτησε ότι τυχόν Brexit θα προκαλέσει πόλεμο στην Ευρώπη και σημείωσε ότι οι πολιτικές της ΕΕ όχι μόνο δεν βοήθησαν την υπόθεση της ειρήνης αλλά την υπονόμευσαν. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις πολιτικές της τότε ΕΟΚ έναντι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, «με την», όπως είπε, «πρώιμη αναγνώριση της Κροατίας», και έναντι της Ουκρανίας, κατηγορώντας την ΕΕ ότι ουσιαστικά προκάλεσε τη Ρωσία να επέμβει στην Ουκρανία. Ζήτησε να μη γίνεται σύγχυση «ανάμεσα στο ρόλο της ΕΕ και στο ρόλο του ΝΑΤΟ», υποστηρίζοντας ότι «ήταν το ΝΑΤΟ που εγγυήθηκε την ειρήνη στην Ευρώπη και όχι η ΕΕ»...

Ωρες πριν οι δύο πολιτικοί παρουσιάσουν τα κεντρικά επιχειρήματά τους, νέα σφυγμομέτρηση των Βρετανών ψηφοφόρων από το «Ινστιτούτο Directors» κατέγραψε ως πιο ισχυρή την τάση παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι το 63% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της αποχώρησης της χώρας και το 29% υπέρ.

Αλλη δημοσκόπηση του «YouGov», για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV που δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς του Λονδίνου» φέρει τους Βρετανούς υπέρ της ΕΕ να ανέρχονται στο 42% και τους πολέμιους στο 40% και τους αναποφάσιστους στο 13%.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου

Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε χτες ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, προλαβαίνοντας ουσιαστικά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος που το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν να τον αμφισβητεί.

Στη σχετική δήλωσή του σημείωνε: «Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτήν τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον». Ως αιτία της αντίθεσης του Φάιμαν με την ηγεσία εμφανίζεται η «αλλαγή στάσης» στο ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, δηλαδή του κλεισίματος των συνόρων, που δήθεν δεν συνάδει με την παραδοσιακή θέση των Σοσιαλδημοκρατών. Επίσης, το γεγονός ότι στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μάη πάει ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ με 35,1% (με δεύτερο τον υποψήφιο των Πρασίνων) και ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε σημαντικές απώλειες (ο υποψήφιός τους ήρθε στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %) χρεώνεται και προσωπικά στον Φάιμαν. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι διαφορές έχουν βαθύτερες αιτίες και πιθανά σχέδια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με τον Φάιμαν ενδεχομένως να έχει και προσωπικές φιλοδοξίες.

Την ίδια ώρα, το σχήμα της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να έχει προβλήματα όπως και η στασιμότητα που παρατηρείται στην οικονομία, με την επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη να μην έρχεται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αντιπαραθέσεις και προσπάθεια αποστασιοποίησης, με τμήματα των Σοσιαλδημοκρατών να θεωρούν ότι δεν πρέπει να είναι τόσο «ενδοτικοί» στη συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα. Φυσικά, οι διαφορές τους δεν είναι στη στρατηγική αλλά στο ποιος καλύτερα θα χειραγωγήσει το λαό και θα υποστεί λιγότερο πολιτικό κόστος από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Και, βεβαίως, η αστική τάξη της Αυστρίας, με αφορμή και το Προσφυγικό όπως και η λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) διεκδικεί την αναβάθμισή της στον ανταγωνισμό με τις άλλες αστικές τάξεις στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Χτες, πάντως, ανακοινώθηκε από την αυστριακή προεδρία ότι προσωρινός καγκελάριος θα αναλάβει ο έως τώρα αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ