ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Δραστικές περικοπές και ελάχιστες παροχές για όλους

Τα σχέδια της κυβέρνησης παρουσίασαν, χτες, σε διημερίδα ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Από το βήμα της διημερίδας, ο Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε το «όραμα» της κυβέρνησης για ΠΦΥ με παροχές - ψίχουλα για όλους και αδρές πληρωμές
Από το βήμα της διημερίδας, ο Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε το «όραμα» της κυβέρνησης για ΠΦΥ με παροχές - ψίχουλα για όλους και αδρές πληρωμές
Με ανέξοδα «οράματα», «κορόνες», σκόπιμες ανακρίβειες, μέχρι και προκλητικά ψέματα, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες, στην έναρξη της διημερίδας για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να κάνει το μαύρο άσπρο για τη δραματική κατάσταση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να παραπλανήσει σχετικά με τη νέα δραστική μείωση στις κρατικές δαπάνες και τις παροχές Υγείας, την αύξηση των πληρωμών που επιφυλάσσει για τα λαϊκά στρώματα.

Χαράσσοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με την πολιτική των προηγούμενων, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην περίοδο 2010 - 2015, λέγοντας πως το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα ο χώρος της Υγείας ήταν «ο πιο άμεσος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας», προκειμένου «να μη θιγούν ή να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών». Μάλιστα, σημείωσε πως οι δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν να «ζητούν τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου».

Εκρυψε, όμως, πως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η οποία υπαγορεύεται από την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για περισσότερο κρατικό χρήμα, για φοροελαφρύνσεις, για επιδοτήσεις, για μείωση του μη μισθολογικού «κόστους» κ.λπ., ώστε να υπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Αλλωστε, οι περικοπές αποτελούν τάση, στρατηγική και εφαρμοσμένη πολιτική σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη και τα μέλη της ΕΕ.

Αυτό είπε «κομψά» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόκληση σήμερα είναι πώς θα συνδυάσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους», χωρίς φυσικά να εξαιρούνται οι υπηρεσίες Υγείας από τις περικοπές, όπως πήγε να ψελλίσει. Γι' αυτό και ως «φάρμακο» για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ανέφερε την «επαναξιολόγηση όλων των δαπανών για ανακατανομές στο ΕΣΥ», τη «βελτίωση της αξιοποίησης των πόρων» κ.λπ. Δηλαδή, μια «καλύτερη» διαχείριση των πετσοκομμένων κρατικών προϋπολογισμών «πείνας».

Σκέτη κοροϊδία

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικά βήματα» και «πρόγευση του πώς εμείς θα θέλαμε να μοιραστούν τα οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται» πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στην Υγεία, όπως:

  • «Το δικαίωμα 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στην πλήρη και δωρεάν υγειονομική κάλυψη». Δεν πρόκειται βέβαια ούτε για πλήρη, ούτε για δωρεάν υγειονομική κάλυψη. Ο επιβαρυμένος και υποβαθμισμένος δημόσιος τομέας, στον οποίο μόνο μπορούν να απευθύνονται οι ανασφάλιστοι, λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και έτσι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πληρώνουν τσουχτερά ποσά για φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία. Επιπλέον, το κράτος δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ για τους ανασφάλιστους. Αντίθετα, κι αυτό το ανεπαρκέστατο ποσό των 100 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, είναι κονδύλι από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις εισφορές των ασφαλισμένων.
  • «Κατάργηση του εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία». Βέβαια, οι υπόλοιπες πληρωμές στα νοσοκομεία «καλά κρατούν» κι επιπλέον οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με αύξηση των εισφορών για την Υγεία. Αλλωστε, το υπουργείο βρίσκεται προς αναζήτηση «ισοδύναμου μέτρου» ύψους 22 εκατ. ευρώ για το «5ευρω». Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, τα έσοδα των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ κ.ά.), δηλαδή από τις έμμεσες πληρωμές των ασθενών, θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ (από 700 εκατ. το 2015, σε 900 εκατ. το 2016), ενώ τα έσοδά τους από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ.
  • «Λίστα Χειρουργείου, για δίκαιη πρόσβαση και αποτροπή παράνομου χρηματισμού». Το «φακελάκι» στα νοσοκομεία υπάρχει ακριβώς επειδή οι λίστες αναμονής για χειρουργείο είναι μεγάλες λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • «Αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό του 2016». Δεν πρόκειται για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία, όπως επιχείρησαν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Υγείας να παρουσιάσουν, αλλά για αύξηση των εξόδων που μπορούν να κάνουν τα νοσοκομεία για φάρμακα, υλικά, επικουρικό προσωπικό, εφημερίες κ.λπ.
ΠΦΥ με παροχές - ψίχουλα και πληρωμές των ασθενών

Σχετικά με το «σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε εντέχνως να μιλήσει για δωρεάν υπηρεσίες χωρίς πληρωμές για όλους και κρύφτηκε πίσω από εύηχες φράσεις, όπως «ευχερής πρόσβαση» και φροντίδα «χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Γενικότερα, τα ...ωραία λόγια δεν έλειψαν από την έναρξη της διημερίδας του υπουργείου Υγείας. Ομως, στο διά ταύτα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, όχι μόνο δεν μίλησε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για γενναία κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας, αλλά, αντίθετα, τόνισε πως «ακριβώς επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια της σπατάλης ανθρώπινων και υλικών πόρων», «χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ», που «είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ποιοτικότερη φροντίδα, την ορθολογικότερη χρήση διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων, τη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας». Τόνισε δε, στη λογική κόστος - όφελος που επικρατεί στην Υγεία, πως η όποια επένδυση γίνει στην ΠΦΥ «θα αποδώσει μακροπρόθεσμα μικρότερο κόστος».

Δηλαδή, οι πληρωμές των ασθενών - έμμεσες και άμεσες - θα συνεχίσουν να υπάρχουν και «η μεγάλη τομή στην ΠΦΥ» δεν θα αποτελείται παρά από παροχές - ψίχουλα, ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών για όλους και από κει και στο εξής, ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα υλοποιηθεί σταδιακά - ξεκινώντας από τέσσερις αστικές περιοχές της χώρας - και θα έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα πλήρους εφαρμογής, ενώ κεντρικά του στοιχεία είναι η τοπική μονάδα Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα Υγείας που έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς.

Για όλα αυτά που απαιτούνται, όπως υποδομές, εργαστήρια, προσωπικό, υλικά, φάρμακα, χρηματοδότηση, δεν έκανε καμιά αναφορά, όμως επισήμανε την «αλλαγή κουλτούρας» υγειονομικών και ασθενών που απαιτείται...

ΜΕΛΑΝΩΜΑ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές

Σε χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως οδηγεί κάθε χρόνο η υποβάθμιση και η ανυπαρξία δημόσιων δωρεάν Μονάδων Υγείας

Η μεγάλη αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος τονίστηκε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (9 - 13 Μάη) και την εκστρατεία ενημέρωσης και δωρεάν ελέγχου που διοργανώνουν.

Εκστρατείες που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ωστόσο αποτελούν αποσπασματικές δράσεις και δεν προτάσσουν την ανάπτυξη δημόσιων, αναβαθμισμένων και δωρεάν για όλους Μονάδων Υγείας.

Οπως τονίστηκε, «ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων», καθώς «η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

Αυτή η «απλή κλινική εξέταση», την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για το γενικό πληθυσμό μια φορά το χρόνο, δεν γίνεται, αφού και σε αυτές τις ελάχιστες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν δερματολόγοι, ενώ στα νοσοκομεία η αναμονή για ραντεβού είναι μεγάλη. Επιπλέον, το κόστος μιας προληπτικής εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα είναι πολυτέλεια για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι «υπάρχει ανάγκη για καλύτερη πρόληψη των ακτινικών υπερκερατώσεων και των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος στα άτομα που εκτίθενται τακτικά στον ήλιο λόγω της εργασίας τους (οικοδόμοι, ναυτικοί, αγρότες, ψαράδες κ.τ.λ.)».

Το 90% των καρκίνων του δέρματος σχετίζεται με υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ΠΦΥ και Πρόληψης, ώστε να γίνεται ενημέρωση κι εκπαίδευση για τη φωτοπροστασία, για την αυτοεξέταση, συχνός προσυμπτωματικός έλεγχος στον υγιή πληθυσμό, ανίχνευση και στενή παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου και πρώιμη διάγνωση.

Το 2015, σε αντίστοιχη εκστρατεία της ΕΔΑΕ, εξετάστηκαν 7.724 άτομα και βρέθηκαν 122 ύποπτες βλάβες για μελάνωμα. Εκατοντάδες άλλοι στάλθηκαν για περαιτέρω έλεγχο. Ενδεικτικό της απουσίας δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ και Πρόληψης είναι ότι το 54% αυτών βρήκαν τις ύποπτες βλάβες μόνοι τους.

Επίσης, ενδεικτικό της παντελούς έλλειψης κρατικής μέριμνας είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για καρκίνο του δέρματος. Πάντως, παγκοσμίως αριθμούνται περισσότερες από 2 εκατ. περιπτώσεις δερματικών καρκίνων κάθε χρόνο, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα, ενώ οι θάνατοι που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνουν τις 66.000.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση

Σε σχόλιο, για την ομιλία του πρωθυπουργού στη διημερίδα για την Υγεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας είναι συνέχεια της κυβερνητικής εξαπάτησης των τελευταίων ημερών, που παρουσιάζει το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα ως "προστασία των αδυνάμων". Στόχο έχουν να κρύψουν ότι η μεταρρύθμιση, που εξήγγειλε για την ΠΦΥ, σημαίνει ελάχιστες παροχές για όλους, επιπέδου πτωχοκομείου, όπως με την "εθνική σύνταξη" και επιπλέον καθολικές πληρωμές από το λαό. Πρόκειται για σχέδιο δραστικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών σε υπηρεσίες Υγείας, για τις οποίες ήδη οι λαϊκές οικογένειες εξαναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με άμεσες πληρωμές, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και με νέα χαράτσια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ