ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η ΕΕ πρωτοστατεί στην ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό

Στην παρέμβασή του στο «Στρογγυλό Τραπέζι» «Κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη», ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα σχετικά με το ρόλο της ΕΕ στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της, με συστατικό της στοιχείο την αθώωση και αναβίωση του φασισμού:

«Η άνοδος των εθνικιστικών - φασιστικών απόψεων, χωρίς άλλο συνδέεται με την αντικομμουνιστική δραστηριότητα της ΕΕ, που πλέον έχει αναγορεύσει σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, με αιχμή του δόρατος τη χυδαία, ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού - ναζισμού με τον κομμουνισμό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικό του διακριτό ρόλο στην προώθηση της αντικομμουνιστικής χυδαιότητας. Δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μη διοργανώνεται από τα ευρωπαϊκά κόμματα - τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου - μια αντικομμουνιστική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και σε άλλες πόλεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Τις εκδηλώσεις αυτές ζήλεψε το κόμμα της "Die Linke" ("Η Αριστερά") της Γερμανίας, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί πρωτοστατούν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που, ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη 2014, όρισε σαν υποψήφιό του για πρόεδρο της Κομισιόν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικούς μήνες, το κόμμα αυτό, με τον ευρωβουλευτή του H. Scholz (μέλος του προεδρείου του ΚΕΑ), οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδήλωση με τίτλο "Ταξίδεψα στη χώρα σας σαν φιλοξενούμενος - Γερμανοί αντίπαλοι του Χίτλερ θύματα του σταλινικού τρόμου: Οικογενειακές ιστορίες 1933-1956", μέσα από την οποία διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα και την αναμφισβήτητη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά του φασισμού και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Οπως αποδείχτηκε, η εκδήλωση αυτή ήταν προπομπός ακόμη μεγαλύτερης αντικομμουνιστικής πρόκλησης. Ετσι, το "Die Linke" οργάνωσε, στις 17 Δεκέμβρη 2013, στο Βερολίνο, στα γραφεία του, στο κτίριο "Καρλ Λίμπκνεχτ", τα αποκαλυπτήρια "αναμνηστικής πλάκας" για "τα θύματα του Σταλινισμού", αναμασώντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς, τα αστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογήματα, σε μια χυδαία επιδίωξη να παρουσιάσουν Γερμανούς αντιναζιστές ως θύματα του σοβιετικού εργατικού κράτους, μια ακόμη πιο βρώμικη εκδοχή της επίσημης πολιτικής της ΕΕ, της εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

Τα παραπάνω δείχνουν πως οι οπορτουνιστές επιζητούν τα συγχαρητήρια της αστικής τάξης, για τη συμμετοχή τους στην αντικομμουνιστική της εκστρατεία, αναπαράγοντας τη θεωρία των "δύο άκρων" με το δικό τους ύπουλο τρόπο».

Και έκλεισε λέγοντας:

«Η ενίσχυση του ΚΚΕ και άλλων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που αγωνίζονται με συνέπεια ενάντια σ' αυτήν την ιδεολογικο-πολιτική επίθεση της ΕΕ, είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανακοπή της, η οποία πρέπει να συνοδευτεί με μια γενικευμένη αντεπίθεση των κομμουνιστών, προβάλλοντας τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού σε σύγκριση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την αναγκαιότητα και επικαιρότητά του σήμερα».

ΠΕΤΡΟ ΣΙΜΟΝΕΝΚΟ
Αντιστεκόμαστε στους φασίστες

Μήνυμα στην ημερίδα έστειλε ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο, αφού σημειώνει ότι για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου εκτυλίσσεται εμφύλια αντιπαράθεση στη χώρα του που την υποδαυλίζουν, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Για χάρη των διεθνών επιχειρήσεων, των συμφερόντων των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους της ΕΕ, στην Ουκρανία υλοποιείται, στην πράξη, μια ελεγχόμενη πολιτική υποδαύλισης της εμφύλιας έχθρας και της αδιαλλαξίας. Οσοι υποδαυλίζουν την εσωτερική εχθρότητα και το μίσος είναι άμεσα υπεύθυνοι για τη μαζική αιματοχυσία στην Ουκρανία. Ακριβώς με τις δικές τους προσπάθειες και τη δική τους καθοδήγηση οι επίγονοι των ναζιστών εγκληματιών όλων των αποχρώσεων βγήκαν από τους τάφους. Αυτοί ακριβώς ευθύνονται για το ότι την Ουκρανία την βασανίζουν ατιμώρητα, τη ληστεύουν και τη σκοτώνουν ένοπλοι, νεοφασίστες οπαδοί του Μπαντέρα, άλλων εξτρεμιστικών εθνικιστικών μορφωμάτων και ακόμα οι ταϊσμένες με τα λεφτά των ολιγαρχών - προέδρων διάφορων ποδοσφαιρικών ομάδων συμμορίες των λεγόμενων "ούλτρας".

Σημειώνει επίσης: «Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας υφίστανται ξυλοδαρμούς, απειλές και δολοφονίες, ένοπλοι φασίστες επιτίθενται στα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας, κλέβουν και καίνε τα κτίριά μας, αφαιρούν τα περιουσιακά μας στοιχεία. Η φιλοφασιστική χούντα που βρίσκεται στην εξουσία, επιδιώκοντας να απαγορέψει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, προσπαθεί να κατασκευάσει κατηγορίες και να διαστρεβλώσει ντοκουμέντα, που κατασχέθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΟ στο Κίεβο με την πλήρη συνεργασία της λεγόμενης "προσωρινής ηγεσίας της Ουκρανίας".

Και καταλήγει: «Το ΚΚ Ουκρανίας αντιστέκεται στη ναζιστική και φασιστική απειλή με ενιαίο και συσπειρωμένο μέτωπο, κάνει πολλή δουλειά με τους πολίτες της Ουκρανίας, προσπαθώντας να ενώσει όλον το λαό κάτω από τα συνθήματα της εθνικής συμφιλίωσης και της πάλης ενάντια στις ακραίες εκφάνσεις του εθνικιστικού εξτρεμισμού.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις διεθνιστικές μας αρχές, τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και των απλών πολιτών».

ΠΑΜΕ
Τιμή στους λαούς που νίκησαν το ναζισμό

Τα 69 χρόνια από τη Νίκη των Λαών ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό τέρας τιμά το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Εκτελεστική του Γραμματεία, μεταξύ άλλων, τιμά «όλους τους λαούς του κόσμου που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και πρώτα απ' όλους το σοβιετικό λαό με τα πάνω από 20 εκατομμύρια θύματα και τους μαχητές του Κόκκινου Στρατού που ανέτρεψε τα σχέδια του ιμπεριαλισμού».

Παράλληλα σημειώνει: «Επαγρυπνούμε γιατί μεγαλώνουν οι κίνδυνοι γενικευμένου πολέμου, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, σαν αποτέλεσμα της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή με την εργατική τάξη και το λαό μας απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων, για το δίκιο της εργατικής τάξης. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Σε μήνυμά της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία αναφέρει: «Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, που επιτεύχθηκε 69 χρόνια πριν, αποτελεί έμπνευση για τους αγώνες των εργατών και των λαών σε όλο τον κόσμο και υπενθυμίζει σε όλους και στις νεότερες γενιές ότι οι εργαζόμενοι και οι λαοί έχουν τη δύναμη και μπορούν να νικήσουν, όσο ισχυροί κι αν είναι οι εχθροί τους».

MotionTeam


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που επισφραγίστηκε με την ανάρτηση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ, στην καρδιά του Βερολίνου, στις 9 Μάη του 1945, τίμησε χτες η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση, μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια Ευρωβουλευτής, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αποδείχνεται από μια σειρά αδιάσειστα στοιχεία ότι ο φασισμός ήταν επιλογή των αστικών τάξεων, όχι μόνο ως δύναμη κρούσης και φόβου κατά του λαϊκού κινήματος, αλλά και ως δύναμη διαχείρισης της αστικής εξουσίας. (...) Ας δούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία, όπου ο λαός ματώνει από την ανοιχτή επέμβαση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για το μοίρασμα των πηγών και των δρόμων Ενέργειας στηρίζουν την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου. Ενισχύουν τους φασίστες να χτυπούν απροκάλυπτα το λαό της Ουκρανίας».

Αμέσως μετά, ξεκίνησε πορεία προς το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια, στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, πραγματοποιήθηκε το πολιτικό μνημόσυνο για τον Γιώργο Τσαρουχά, στέλεχος του ΚΚΕ, που στις 9 Μάη του 1968, ύστερα από μια μακρόχρονη αγωνιστική πορεία από τη δεκαετία του 1930, δολοφονήθηκε από την αμερικανοκίνητη χούντα.

  • Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη του 1945, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νικόπολης. Θα μιλήσουν η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Βούρτσας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά.
  • Τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τίμησαν, χτες, το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας , με εκδήλωση που οργάνωσαν στο μνημείο του Τάκη Γαργαλιάνου, όπου και κατέθεσαν στεφάνια.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα τίμησαν χτες την 69η επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9η Μάη 1945 οι αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Στην εκδήλωση, που έγινε νωρίς το πρωί, παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λετονία που συμμετείχαν στο «Στρογγυλό Τραπέζι» που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Κίνδυνοι του φασισμού στην Ευρώπη».

Κατάθεση στεφάνων προς τιμήν της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών έγινε χτες το πρωί και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από την ΕΕΔΥΕ, την ΕΕΔΔΑ και την ΟΓΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org