ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Ανεπίσημη» επίσκεψη στη Γερμανία

Ουκρανία, ευρωεκλογές και επιχειρηματικές επενδύσεις τα θέματα που θα συζητηθούν με την Μέρκελ

Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ
Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη Γερμανία βρίσκεται από χτες για διήμερη «ανεπίσημη» επίσκεψη ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά από πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Η Αγκελα Μέρκελ θα τον δεχτεί στην πόλη Στράλσουντ, που βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και αποτελεί εκλογική της περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών ΜΜΕ, οι συζητήσεις των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν στην ουκρανική «κρίση», τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Παρίσι για την ενίσχυση της γαλλικής «ανταγωνιστικότητας», αλλά και στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη. Το Βερολίνο έχει επιδοκιμάσει από την πρώτη στιγμή τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που επιταχύνει η γαλλική κυβέρνηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσπιστία για το κατά πόσο αυτές θα εφαρμοστούν. Τα σημάδια ύφεσης στη γαλλική οικονομία προκαλούν την ανησυχία συνολικά των Βρυξελλών λόγω της αλληλεπίδρασης με την ευρωενωσιακή αγορά. Την ίδια στιγμή, φυσικά, γαλλικά και γερμανικά μονοπώλια ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία σε μια σειρά κλάδους, στην Ευρώπη, αλλά και άλλες περιοχές.

Οι δυο ηγέτες αναμένεται - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - «να συζητήσουν προτάσεις» που μπορεί να κατατεθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 27 Μάη, δύο δηλαδή μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

Επαφές και για επιχειρηματικές αγοραπωλησίες

Τέλος, στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί και η επικείμενη εξαγορά της γαλλικής «Αλστομ» (μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα γαλλικά τρένα υψηλών ταχυτήτων «TGV» για τους γαλλικούς σιδηροδρόμους SNFC και προμηθεύει με τεχνολογικά συστήματα τον ενεργειακό όμιλο «EdV»). Ενδιαφέρον έχει εκφράσει η αμερικανική «Τζένεραλ Μότορς» και (μετά από μεσολάβηση του Ολάντ κατά ορισμένους) η γερμανική «Ζήμενς». Η συγκεκριμένη επένδυση φαίνεται ότι αποτελεί μήλον της έριδος και στο πλαίσιο της γενικότερης μοιρασιάς κλάδων. «Στην πραγματικότητα ο στόχος της επίθεσης έχει έδρα στο Μόναχο και είναι η "Ζήμενς", ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής παγκοσμίως της "Τζένεραλ Μότορς" (GΜ)», αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», υπογραμμίζοντας ότι ο γερμανικός όμιλος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα σε περίπτωση που η GΜ αποκτούσε μεγάλη δύναμη στον κλάδο της Ενέργειας.

Αναζητώντας προβάδισμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ζήμενς», Τζο Κέζερ, πρότεινε στην «Αλστομ» συνομιλίες με στόχο μια «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών ομίλων. Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της «Αλστομ», Πάτρικ Κρον, ο Τζο Κέζερ του προτείνει να αναλάβει η «Ζήμενς» τον κλάδο της Ενέργειας και σε αντάλλαγμα ο γερμανικός όμιλος να παραχωρήσει στην «Αλστομ» «τμήμα του κλάδου κίνησης και μεταφορών», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. Με αυτού του είδους τη συνεργασία «θα μπορούσαν η "Ζήμενς" και η "Αλστομ" να καταστούν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι πρωταθλητές στα πεδία της Ενέργειας και των σιδηροδρόμων», φέρεται να αναφέρει ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου στην επιστολή του προς το Γάλλο ομόλογό του.

KINA
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ανεύθυνα» σχόλια

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τα «επεισόδια» με Βιετνάμ και Φιλιππίνες

«Πρέπει να επισημανθεί ότι η τελευταία σειρά ανεύθυνων και λανθασμένων σχολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αγνοούσαν τα γεγονότα στη σχετική θαλάσσια περιοχή έχουν ενθαρρύνει την επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά ορισμένων χωρών», δήλωσε στη χτεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνουίνγκ, αναφερόμενη σε όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις της Κίνας με το Βιετνάμ, αλλά και τις Φιλιππίνες.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της βδομάδας, σημειώθηκε επεισόδιο, όταν πλοία του βιετναμέζικου ναυτικού προσπάθησαν να εμποδίσουν κινεζικά να εγκαταστήσουν εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου και αντιμετωπίστηκαν από κινεζικές αντλίες νερού (σύμφωνα με το Ανόι). Λίγες μέρες μετά, Κινέζοι ψαράδες συνελήφθησαν από τις φιλιππινέζικες αρχές ως πράξη «ενίσχυσης του θαλάσσιου δικαίου και υποστήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Φιλιππίνων στην ΑΟΖ της» κατά δήλωση της Μανίλα. Το Πεκίνο αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των Ανόι και Μανίλα δηλώνοντας ότι οι επίμαχες περιοχές αποτελούν μέρος της δικής του επικράτειας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητική» κινεζική κίνηση.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να δράσουν σύμφωνα με τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, να δρουν και να μιλούν προσεκτικά και για το συγκεκριμένο ζήτημα, σταματώντας να κάνουν ανεύθυνα σχόλια και να κάνουν περισσότερα για να διατηρήσουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», συμπλήρωσε η Τσουνουίνγκ.

Μεγαλεπήβολα σχέδια σιδηροδρομικών συνδέσεων Κίνας - ΗΠΑ - Ευρώπης

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» που επικαλείται κινεζικά δημοσιεύματα, η Κίνα επεξεργάζεται σχέδια για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα τη συνδέει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γραμμή θα ξεκινά από τη βορειο-ανατολική Κίνα, θα διασχίζει τη Σιβηρία, θα περνά με υποθαλάσσια σήραγγα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα φτάνει μέσω της Αλάσκας και του Καναδά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Η διέλευση του Βερίγγειου Πορθμού ανάμεσα στη Ρωσία και την Αλάσκα θα απαιτήσει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 200 χιλιομέτρων.

Το σχέδιο ονομάζεται «Γραμμή Κίνα - Ρωσία συν Αμερική», θα καλύπτει απόσταση 13.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή, πρόκειται για διαδρομή κατά 3.000 μακρύτερη από τη διαδρομή του υπερσιβηρικού και η επιδίωξη είναι να καλύπτεται σε δύο μέρες, με ταχύτητα 350 χιλιομέτρων/ώρα.

Σύμφωνα με τα ίδια κινεζικά δημοσιεύματα, η Κίνα επεξεργάζεται και άλλα φιλόδοξα σχέδια σιδηροδρομικής σύνδεσης. Συγκεκριμένα, ένα που θα αφορά γραμμή που θα ξεκινά από το Λονδίνο, θα περνά από Παρίσι, Βερολίνο, Βαρσοβία και Κίεβο για να φτάσει στη Μόσχα και από εκεί να χωρίζεται σε δύο διαδρομές που θα καταλήγουν στην Κίνα, μία μέσω του Καζακστάν και η άλλη μέσω της ανατολικής Σιβηρίας. Το δεύτερο σχέδιο σιδηροδρομικής γραμμής θα ξεκινά από το Ουρουμτσί (στην «ταραχώδη» επαρχία Σιντζιάνγκ) και μέσω του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ιράν και της Τουρκίας θα καταλήγει στη Γερμανία. Η τρίτη γραμμή θα ξεκινά από την πόλη Κουνμίνγκ της νοτιο-δυτικής Κίνας και θα καταλήγει στη Σιγκαπούρη.

ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνα χημικά στα χέρια εξτρεμιστών ισλαμιστών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εκκληση στις δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους Σύρους «αντικαθεστωτικούς» και τους ξένους μισθοφόρους που πολεμούν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ στη Συρία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση 16 δοχείων με επικίνδυνα χημικά όπλα που βρίσκονται σε περιοχή υπό τον έλεγχό τους και η οποία βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό απηύθυνε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) Σίγκριντ Κάαγκ.

Οπως είπε η ίδια η Κάαγκ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τα 16 δοχεία ισοδυναμούν με το 8% του δεδηλωμένου συριακού χημικού οπλοστασίου και περιέχουν μεταξύ άλλων υλικά για την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων, όπως το «Σαρίν». Η Ολλανδέζα επικεφαλής της αποστολής του OPCW σημείωσε ότι σε περίπτωση που δοθεί άδεια από τις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις που ελέγχουν πρώην στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στη Δαμασκό, τότε θα χρειαστεί τουλάχιστον μία βδομάδα για την ασφαλή συσκευασία των πέντε δοχείων με τα πιο επικίνδυνα χημικά και ό,τι τα εναπομείναντα 11 που περιέχουν λιγότερο τοξικά χημικά θα μπορούσαν να μεταφερθούν οδικώς μέχρι το λιμάνι της Λαττάκειας, για να μεταφερθούν από κει σε νορβηγικά και δανέζικα πλοία που έχουν αναλάβει την απομάκρυνσή τους από τη Συρία. Η Κάαγκ χαρακτήρισε τους «αντικαθεστωτικούς» που ελέγχουν την πρώην αεροπορική βάση του στρατού «από τους πιο ακραίους» ισλαμιστές μισθοφόρους που έχουν έρθει από το εξωτερικό στη Συρία.

Η επικεφαλής της αποστολής του OPCW σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ορισμένες χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία) έθεσαν προς συζήτηση τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για την επίθεση με χημικό αέριο χλωρίου που ανέφεραν το Μάρτη σε πόλη της κεντρικής Συρίας, απαιτώντας διερεύνηση της υπόθεσης. Η Κάαγκ είπε πως αντιπροσωπεία του OPCW βρίσκεται ήδη στη Δαμασκό γι' αυτό το λόγο. Στην ίδια συνεδρίαση, οι πρεσβευτές ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση ότι κρύβει εγκαταστάσεις. Με αυτό το πρόσχημα, επιδίωξαν εκβιαστικά την παράταση της αποστολής του OPCW και μετά την 30ή Ιούνη οπότε (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) προβλέπεται η πλήρης απομάκρυνση όλων των συριακών χημικών όπλων από τη χώρα, παρά τη γνωστή αντίδραση Σύρων αξιωματούχων που επιθυμούν τη διάλυση της αποστολής αμέσως μετά τη διεκπεραίωση του έργου που έχει αναλάβει.

Τέλος, χτες η Σαουδική Αραβία ζήτησε την επ' αόριστον αναβολή συνεδρίασης που είχε η ίδια ζητήσει να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στον Αραβικό Σύνδεσμο, με θέμα «τρόπους αντιμετώπισης της συριακής τραγωδίας» δίχως να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης της.

ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη Ράις στο Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, συνεχίζοντας και χτες τις συναντήσεις στη Δυτική Ιερουσαλήμ με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους υποστήριξε τη «δέσμευση», όπως είπε, της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας παρά το πρόσφατο ναυάγιο στη μεσολαβητική προσπάθεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Δεν παρέλειψε βεβαίως να σημειώσει την ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση των ΗΠΑ «στην ασφάλεια του Ισραήλ», φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη υπογραφή αμερικανο-ισραηλινής συμφωνίας για την περαιτέρω ενίσχυση των «αμερικανικών επενδύσεων» ύψους περίπου 900.000.000 δολαρίων στην ισραηλινή αντιπυραυλική ομπρέλα «Σιδερένιος Θόλος» που αποσκοπεί στην αποτροπή επιθέσεων με ρουκέτες κυρίως από τη μεριά της Λωρίδας της Γάζας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ