ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ακονίζουν τα δόντια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες

Περιμένουν να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, που θα τους επιτρέψει να εισβάλουν στο χώρο της Επικουρικής Ασφάλισης

Μπροστά στις νέες εξελίξεις, οι συνταξιούχοι ετοιμάζουν το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 19 Ιούνη

MotionTeam

Μπροστά στις νέες εξελίξεις, οι συνταξιούχοι ετοιμάζουν το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 19 Ιούνη
Τα «δόντια τους ακονίζουν» οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που οσμίζονται νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδοφορίας σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία συρρικνώνεται ραγδαία, ως αποτέλεσμα των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών ανατροπών, που επιταχύνθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), όπως υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της, εστιάζει το ενδιαφέρον της στο λεγόμενο «δεύτερο πυλώνα» της Ασφάλισης και αναμένει τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Η Εκθεση σημειώνει ότι «το βασικότερο θέμα που απασχόλησε τον κλάδο Ζωής εντός του 2013, ήταν η ειδική πρόβλεψη εντός του "Μνημονίου ΙΙ", σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να εξετασθεί από την ΤτΕ μέχρι το Μάρτιο του 2013 η δυνατότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να διαδραματίσουν ευρύτερο ρόλο στο Συνταξιοδοτικό Σύστημα. Σύμφωνα, με τις απαιτήσεις του εν λόγω εδαφίου του "Μνημονίου ΙΙ", θα πρέπει σε διάστημα 15 μηνών από τον Μάρτιο του 2013, ήτοι μέχρι τον Ιούνιο του 2014, να προετοιμαστεί και ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία Δεύτερου Πυλώνα συμπληρωματικών συντάξεων».

Η προσπάθεια εμπλοκής των ιδιωτικών επιχειρηματικών ασφαλιστικών ομίλων στον «δεύτερο πυλώνα», δηλαδή σε αυτό που στη χώρα μας είναι τα επικουρικά ταμεία, δεν είναι καινούρια. Σκόνταφτε, όμως, στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα, η Επικουρική Ασφάλιση παρέμενε τμήμα της δημόσιας ασφάλισης. Ομως και σε αυτόν τον τομέα, οι νόμοι που ψηφίστηκαν οδήγησαν την Επικουρική Ασφάλιση σε δραματική συρρίκνωση.

Με το νόμο για τα Επαγγελματικά Ταμεία το 2002 και τον τελευταίο νόμο για το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, η Επικουρική Ασφάλιση οδηγείται στον Καιάδα. Πλέον, οι ασφαλισμένοι όχι μόνο θα λαμβάνουν πολύ μικρότερη επικουρική σύνταξη απ' ό,τι έπαιρναν μέχρι τώρα, αλλά στην πραγματικότητα δε δίνεται καμία εγγύηση για το αν θα παίρνουν σύνταξη. Σε αυτό οδηγεί το σύστημα των «καθορισμένων εισφορών» και όχι παροχών, που διέπει πλέον το νέο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο.

Ορθάνοιχτες πόρτες στους ιδιώτες

Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, το σίγουρο είναι ότι πλέον έχουν ανοίξει διάπλατα οι πόρτες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οχι τυχαία, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, παρεμβαίνοντας τον περασμένο Νοέμβρη σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα τη «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης», είχε ζητήσει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα Επαγγελματικά Ταμεία και μάλιστα «με φορολογικά κίνητρα που θα ευνοούν την ίδρυσή τους».

Ειδικότερα, στη θέση των διάσπαρτων μικρών επαγγελματικών ταμείων ανά κλάδο, ακόμα και επιχείρηση, που προέβλεπε ο νόμος 3029/2002, τα οποία δεν ευδοκίμησαν, ο Ρ. Σπυρόπουλος πρότεινε την ίδρυση ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, που μπορεί να θεσμοθετηθεί και μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα καλύπτει το μισό περίπου εκατομμύριο μισθωτών, οι οποίοι αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ. Στην ίδια ημερίδα, υπέρ της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου στον τομέα της Ασφάλισης, είχε ταχθεί και ο σημερινός υπουργός Εργασίας.

Αλλωστε, το πεδίο για δράση των επιχειρηματικών ομίλων, το ανοίγει η ίδια η κυβέρνηση, αφού μειώνει παραπέρα κάθε χρόνο την κρατική χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Ετσι, από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία μειώθηκε στα 10,5 δισ. για φέτος και στα 9,7 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016. Συνολικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την τριετία 2014 - 2016 θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ!

Αυτό που η κυβέρνηση εμφανίζει ως «νοικοκύρεμα» του Ασφαλιστικού, στην πράξη σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Περικοπές που οδηγούν σε τεράστια συρρίκνωση εισοδημάτων και παροχών για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, ενώ από την άλλη πλευρά δημιουργούν την απαραίτητη «υλική βάση» για να εισχωρήσει το μεγάλο κεφάλαιο ακόμα πιο αποφασιστικά στον τομέα των συντάξεων, αλλά και της Υγείας, αφού έτσι δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα «ζήτησης» αυτών των παροχών.

Μειώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές

Στην ίδια κατεύθυνση σπρώχνει τα πράγματα και η αθροιστική μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών κατά 5%. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», την παρουσίασε ως προϋπόθεση που θα δημιουργήσει περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια!

Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή είναι ακόμα ένα δώρο προς το κεφάλαιο, το οποίο θα στερήσει από το ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με συνέπειες και στα οικονομικά του ιδρύματος, αλλά και στις συντάξεις και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους, κύρια από τον ΟΑΕΔ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν στις 14 Μάη με αιχμή την «αξιολόγηση»

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν στις 14 Μάη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενάντια στο νόμο της «αξιολόγησης». Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η αξιολόγηση των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια είναι "νύχι-κρέας" με την ενίσχυση της λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών με τα κριτήρια "Ανώνυμης εταιρείας". Με την αξιολόγηση η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το "νόμος και τάξη", την πλήρη υποταγή. Τους θέλει γενίτσαρους απέναντι στην τάξη τους, κλείνοντας την πόρτα των υπηρεσιών Υγείας στους ανασφάλιστους, αντί να κάνουν το χρέος τους, να τους περιθάλψουν.

Είναι εργαλείο για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, από τη συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από τις πληρωμές των ασθενών, για την αύξηση της πηγής των "διαθεσίμων" - απολύσεων, για την κινητικότητα, τη μη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων, για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Δεν πρόκειται λοιπόν για "ψευτοαξιολόγηση", δεν είναι "προσχηματική", δεν την φέρνουν τα μνημόνια, όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οποια μορφή και να πάρει, με όποιον τρόπο και αν γίνει, εφόσον συνδέεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, δεν αλλάζει χαρακτήρα. Εχει τη σφραγίδα της ΕΕ, υπηρετεί συνολικότερα την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Παλεύουμε για να καταργηθεί ο νόμος 4250/14. Οργανώνουμε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Μπλοκάρουμε στην πράξη την έκδοση απόφασης για επιμερισμό των ποσοστών στους κλάδους του κάθε νοσοκομείου ή προνοιακού ιδρύματος. Αποχή, καμία εμπλοκή των εργαζομένων και των διοικητικών στελεχών στη διαδικασία της αξιολόγησης».

Αρχαιρεσίες σε Σύλλογο των ΕΛΤΑ

Στις 6 και 7 Μάη έγιναν οι εκλογές στο Σύλλογο Εσωτερικής Εκμετάλλευσης Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Αθήνας και Νομού Αττικής. Βασικό στοιχείο των εκλογών είναι η μείωση των ψηφισάντων λόγω της μείωσης του προσωπικού κατά 249 άτομα. Σε αυτές τις συνθήκες, η «Δημοκρατική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) διατήρησε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ψηφισάντων και πήρε, ύστερα από 12 χρόνια, μία έδρα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα: Από τους 908 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 861, άκυρα/λευκά 21 (από 1.157 εγγεγραμμένους, 1.008 ψηφίσαντες, 11 άκυρα/λευκά, το 2011). Η «Δημοκρατική Συνεργασία» πήρε 39 ψήφους και έβγαλε μία έδρα (40 ψήφους και καμία έδρα το 2011). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 561 ψήφους και εννέα έδρες (681 και ίδιο αριθμό εδρών). Η ΔΑΚΕ πήρε 118 ψήφους και δύο έδρες (163 και δύο έδρες). Η ΔΑΚ (προέλευσης ΔΑΚΕ) πήρε 39 ψήφους και καμία έδρα (58 και μία έδρα). Τέλος η ΠΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 77 ψήφους και μία έδρα (55 και μία έδρα).

Τίμησαν τον Τάσο Τούση

Στεφάνια στη μνήμη του Τάσου Τούση, αυτοκινητιστή, κομμουνιστή εργάτη, του πρώτου νεκρού του ηρωικού Μάη του '36, κατέθεσαν χτες η Γραμματεία Μεταφορών του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς, στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πτολεμαίων, στο σημείο που σκοτώθηκε από τα πυρά των χωροφυλάκων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ