ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Μόνο το ΚΚΕ δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις των μονοπωλίων

Από τη συγκέντρωση στην Καλλιθέα
Από τη συγκέντρωση στην Καλλιθέα
Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Καλλιθέα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Στην κατάμεστη πλατεία Δαβάκη μίλησαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας Β. Δημόπουλος.

Η Λ. Ράζου, αναφερόμενη στα κόμματα του διπολισμού, επεσήμανε ότι ο δρόμος ανάπτυξης της οικονομίας που αυτά υποστηρίζουν είναι εχθρικός για την πλατιά πλειοψηφία του λαού, εξυπηρετεί τη διατήρηση της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις, είτε είναι της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, με τους ανάλογους συμμάχους τους, δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα οδηγούν στην ουσιαστική ανακούφιση του λαού. Από τη στιγμή που αποδέχονται και στηρίζουν την ΕΕ, από τη στιγμή που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, θα υλοποιούν πάντα μια πολιτική που θα στηρίζεται στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους, τόνισε, το πραγματικό δίλημμα είναι με την ΕΕ και τα μονοπώλια ή αποδέσμευση με το λαό στην εξουσία; Ανάπτυξη για το κέρδος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κόμματά τους να κάνουν κουμάντο ή ανάπτυξη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με το λαό κυρίαρχο να αξιοποιεί σχεδιασμένα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας;


Ο λαός πρέπει να προσπεράσει τα εμπόδια, τις ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες που του καλλιεργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρηματικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης και να φτάσει μπροστά και στις τρεις κάλπες με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ στο χέρι.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν υποχωρεί μπροστά στις απαιτήσεις των μονοπωλίων, δεν παζαρεύει πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Εχει δοκιμαστεί στα δύσκολα, με επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Ο λαός γνωρίζει ότι δεν θα τον προδώσει, δεν θα καθίσει στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων με τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες, ούτε θα πιάσει κυβερνητικές καρέκλες ξεγελώντας τις λαϊκές οικογένειες.

Είναι το μόνο κόμμα, υπογράμμισε, που αποκάλυψε τον πραγματικό ένοχο για τα βάσανα του λαού και συνέβαλε, χωρίς να λογαριάσει κόπους και θυσίες, στην οργάνωση της αντίστασής του απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές. Το ΚΚΕ θα είναι η πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, μάχιμο και πρωτοπόρο στην υπόθεση της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να περάσει ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προσπάθεια να καπηλευτεί ξένα «παράσημα»

Την πιο αποκρουστική της μορφή παίρνει η άγρια ψηφοθηρία στην οποία επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφ' ενός με εκβιαστικά διλήμματα και ρητορική που ενεργοποιεί τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά, αφ' ετέρου βεβηλώνοντας ξένα ιερά και όσια, επιχειρώντας να καρπωθεί λίγη απ' την αίγλη τους. Κάπως έτσι έφτασε χτες βράδυ να χαιρετίζει «τον αντάρτη Πειραιά που στα εργοστάσια, στα μηχανουργεία και στο λιμάνι του η εργατική τάξη της Ελλάδας έκανε ένα μεγάλο βήμα για την πολιτική της χειραφέτηση. Τον Πειραιά του Μπλόκου, της Ηλεκτρικής, της Εθνικής Αντίστασης»!

Ακριβώς τον Πειραιά που οι πολιτικοί του πρόγονοι αποκήρυξαν, όπως και ο ίδιος, όταν χαρακτήριζε εξαλλοσύνες τους αγώνες που σήμερα επικαλείται για να ψαρέψει ψήφους, αλλά κι όταν εξυμνεί τα αμερικανόπνευστα σχέδια Μάρσαλ...

Δεν άφησε φυσικά ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία της 9ης Μάη: Ενώ το κόμμα του ήταν απ' τα πρώτα που έριξε το ανάθεμα στο σοσιαλισμό τη σφραγίδα του οποίου φέρει η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, χτες προσπάθησε να την οικειοποιηθεί, καταθέτοντας τα σέβη του στον «ανειρήνευτο και απίστευτα ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ» και στο «ρόλο των κομμουνιστών»!

Το πλιάτσικο συνεχίστηκε με τον Αλ. Τσίπρα να επικαλείται άλλοτε τον Βάρναλη και τον Λάδη κι άλλοτε τον Στάινμπεκ, να καλεί σε «ενός λεπτού σιγή για τις εκατόμβες των νεκρών μας» και να αναλώνεται σε δεκάρικους ενάντια στο φασισμό, αποκόπτοντάς τον φυσικά απ' τη «μάνα» του, τον καπιταλισμό, απ' τον οποίο πασχίζει, εμπλουτίζοντας διαρκώς το βιογραφικό του, να προσληφθεί για τη θέση του κυβερνητικού διαχειριστή.

Για να προστατεύσει αυτόν, εξάλλου, είναι και το μπαράζ των διλημμάτων που θέτει: «Τις εκλογές που θα κρίνουν αν αυτή τη χώρα θα την κυβερνούν οι Ελληνες ή η κυρία Μέρκελ. Αν θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί εμάς, ή τη "Ζήμενς" και τα συμφέροντα του Βερολίνου. Αν η δημοκρατία μας θα είναι στην υπηρεσία του λαού, ή στην υπηρεσία του ολιγάρχη, του τραπεζίτη, της μνημονιακής ισοπέδωσης. Αν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ένα κράτος εκβιαστή και δυνάστη, ή θα δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη. Στο δίλημμα Πατρίδα ή Μέρκελ. Ανεξαρτησία ή μνημόνια. Ανατροπή ή υποταγή. Η απάντηση είναι μία: Πρώτη φορά αριστερά (...) Να απελευθερώσουμε τη χώρα απ' τη γερμανική επικυριαρχία» κατέληξε, υιοθετώντας ουσιαστικά την «ατζέντα» της Χρυσής Αυγής.

«Στις 18 και στις 25 του Μάη δεν έχουν ραντεβού με τη Μέρκελ. Εχουν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της χώρας. Με τον ελληνικό λαό. Με σας. Που θα τους επιδώσετε την απόφαση της έξωσης. Στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουνε!», επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας, παραλείποντας κι αυτή τη φορά να αναφερθεί έστω λεκτικά στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες της οικονομίας και την εξουσία τους που θα μείνουν και στις 26 και με διαχειριστή ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνουν κουμάντο στα εργοστάσια, στα λιμάνια, στα βαπόρια, θα επιβάλλουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.


Συγκεντρώσεις στην Αττική ενόψει των εκλογών

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 8 μ.μ. στο Μενίδι στην πλατεία Αγ. Βλάση θα μιλήσουν ο Θ. Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Β. Συρίγος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, και ο Β. Τοπαλλιανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών.

-- Στις 8 μ.μ. στο Ν. Ηράκλειο στο σταθμό του ΗΣΑΠ (θεατράκι) θα μιλήσουν ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Β. Λύκουρας, υποψήφιος δήμαρχος Ν. Ηρακλείου.

-- Στις 8 μ.μ. στη Φιλαδέλφεια, πλατεία Πατριάρχου, θα μιλήσουν ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ο Δ. Βιτάλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Δανάη Γκούμα, υποψήφια δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, θα μιλήσουν ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρ. Τσαλαπατάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μαραθώνα θα μιλήσουν ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, και ο Ν. Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα - Ν. Μάκρης.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Αγ. Στέφανο στο σταθμό του ΟΣΕ, θα μιλήσουν ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ζωή Σώκου, υποψήφια δήμαρχος Διονύσου.

-- Στις 8 μ.μ. στη Σαλαμίνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φλαμίνγκο) θα μιλήσουν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Κ. Τζατζάνης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αργοσαρωνικού, και ο Γ. Βλάχος, υποψήφιος δήμαρχος Σαλαμίνας.

-- Στις 8 μ.μ. στη Νέα Πέραμο, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου θα μιλήσουν η Αλέκα Μενιδιάτη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και ο Α. Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων.

-- Στις 7.30 μ.μ. στις Ερυθρές, στην κεντρική πλατεία θα μιλήσουν η Ανθούλα Δρίκα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και ο Μπ. Θεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 7 μ.μ. στα Βριλήσσια, πλατεία Ανάληψης, θα μιλήσουν οι Μπ. Αγγουράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και Β. Βήττος, υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων.

-- Στις 8 μ.μ. στα Ανω Λιόσια στην πλατεία Δημαρχείου θα μιλήσουν ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ο Δ. Θεοδωρόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Δ. Τσιουμπρής, υποψήφιος δήμαρχος Φυλής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Αγιο Δημήτριο στην πλατεία Ηρώων θα μιλήσουν ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Γ. Μαυρίκος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, και η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγ. Δημητρίου.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Αλιμο, θέατρο «Μαίρη Αρώνη», θα μιλήσουν ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, η Θεοδώρα Δριμάλα, υποψήφια ευρωβουλευτής, και η Κυριακή Καμαρινού, υποψήφια δήμαρχος Αλίμου.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Π. Φάληρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου θα μιλήσουν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, η Βίκυ Αράπη, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Ν. Παπαγεωργίου, υποψήφιος δήμαρχος Π. Φαλήρου.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Κηφισιά, στο αμφιθέατρο των εργατικών πολυκατοικιών, θα μιλήσουν ο Σπ. Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Ν. Σφαντός, υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Εκάλης.

-- Στις 11 π.μ. στο λιμάνι του Πόρτο - Ράφτη θα μιλήσουν ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Β. Συρίγος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, και ο Α. Συλελόγλου, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας θα μιλήσουν ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ, ο Μ. Καραντούσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Χ. Θεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Μάνδρας.

-- Στις 7 μ.μ. στην Αργυρούπολη στον καφενέ «90 μοίρες» (οδός 28ης Οκτωβρίου) θα μιλήσει ο Θ. Λιάππης, υποψήφιος δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ