ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντικειμενικά τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης

Η συζήτηση για το δημόσιο χρέος αντανακλά την ανησυχία του κεφαλαίου και των κομμάτων του για το βάθος της κρίσης

Το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που πυροδοτεί πρωτόγνωρη όξυνση των ανταγωνισμών για το ποιος θα βγει λιγότερο χαμένος από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου

Eurokinissi

Το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που πυροδοτεί πρωτόγνωρη όξυνση των ανταγωνισμών για το ποιος θα βγει λιγότερο χαμένος από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου
Τα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα από τη διογκούμενη σεναριολογία στο διεθνή Τύπο γύρω από τον τρόπο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας ή και άλλων κρατών της ευρωζώνης. Αυτά τα αδιέξοδα επιβεβαιώνουν και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης και κρατών - μελών της ευρωζώνης με θέμα την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, όπως η συνάντηση στο Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή, την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων αυτών κρατών έχουν συμμετάσχει το προηγούμενο διάστημα σε αλλεπάλληλες μυστικές συναντήσεις με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, θα έχει αύριο συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όπου θα συζητηθούν ένα «μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών θεμάτων και προβλημάτων».

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ήταν η δυσκολία της Ελλάδας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα λόγω της ύφεσης και των χαμηλών φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επισήμανε προς τους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειασθεί να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2016 αντί το 2014, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος ενός πακέτου νέων μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξες αναθεωρήσεις από την Αθήνα και διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.

Νέα δάνεια, νέα μνημόνια

Οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται να ανανεώσουν το πακέτο διάσωσης της Αθήνας και σημειώνουν ότι «παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή ήταν ευρέως αποδεκτή από αναλυτές και επισήμους, η δημόσια αναγνώριση της ανάγκης περαιτέρω βοήθειας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κλήθηκε ώστε οι ομόλογοί του να του καταστήσουν σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να ζητά επιπλέον διευκολύνσεις, χωρίς να κάνει παραπάνω προσπάθεια επιβολής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και πάταξης της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters», η ΕΕ εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια Ιρλανδίας και Ελλάδας, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται και ένα δεύτερο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την αναδιάρθρωση χρέους. Εκείνο, δηλαδή, που είναι φανερό, ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, είναι ότι στο προσκήνιο μπαίνουν νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα μονοπώλια.

«Στις 16 Μαΐου, (...) θα εξετάσουμε αν θα πρέπει ή όχι να ζητηθεί κάτι επιπλέον από το ελληνικό κράτος και τι θα είναι αυτό, ώστε να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του», είπε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών «θα έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από εκθέσεις από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα για να εξετάσουν τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να προωθηθεί το μεταρρυθμιστικό έργο».

Η ίδια χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο ως «συνάντηση εργασίας, από την οποία δεν επρόκειτο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν», καθώς, σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, ήταν «απλά για την προετοιμασία» των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ στις αρχές της επόμενης βδομάδας στις Βρυξέλλες όπου θα εξεταστεί «η κατάσταση χρηματοδότησης, όχι μόνο της Πορτογαλίας, αλλά και της Ελλάδας».

Αντεγκλήσεις για τη λύση που θα επιλεγεί

Στον απόηχο του δημοσιεύματος του «Der Spiegel» που μιλούσε για επερχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε το δημοσίευμα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τα σενάρια αναδιάρθρωσης και επισήμανε ότι το πακέτο διάσωσης που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα χρειάζεται «περαιτέρω προσαρμογή».

Πάντως, παραμένουν στο επίκεντρο οι αντεγκλήσεις γύρω από τον τρόπο και το χρόνο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αντανακλώντας τις αντιθέσεις μεταξύ των μερίδων της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της ζημιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» προχώρησε χτες στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β», προειδοποιώντας παράλληλα για περαιτέρω υποβάθμιση. Σύμφωνα με την «S&P», οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αφορούν τη δυνατότητα και την προθυμία ενός κράτος να αποπληρώσει το χρέος προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι η επιμήκυνση χωρίς «κούρεμα» στο αρχικό ποσό θα σήμαινε βελτίωση του χρέους μεγαλύτερη του 50%, οι προβλέψεις του οίκου συνιστούν ότι η μείωση του αρχικού ποσού της τάξης του 50% θα είναι εντέλει απαραίτητη για να επανέλθει το βάρος των χρεών της Ελλάδας σε βιώσιμο επίπεδο, δεδομένης της προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι υπό αναθεώρηση με κίνδυνο υποβάθμισης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μέσα από τη μέθοδο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών.

Παράλληλα, η γερμανική «Handelsblatt» σημειώνει ότι για να αποτραπεί η χρεοκοπία χρειάζεται είτε «να αυξήσει η ευρωζώνη κατά μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα δάνεια προς την Ελλάδα και να βελτιώσει τις ρήτρες αποπληρωμής» και να «παρατείνει τις προθεσμίες αποπληρωμής από τα επτάμισι στα δέκα χρόνια», είτε «να αγοράσει το 2012 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όλα τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, που δε θα πουληθούν στις αγορές».

«Κοινωνική ειρήνη» θέλει ο ΣΥΝ

Κάλεσμα προς το εργατικό λαϊκό κίνημα για άνευ όρων συνθηκολόγηση και «ταξική ειρήνη», προκειμένου να υπάρξει «ανάπτυξη», απηύθυνε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real», υιοθετώντας επί της ουσίας την άποψη του Ν. Χατζηνικολάου ότι η εργατική τάξη με τους αγώνες της έχει ευθύνη στη διόγκωση του χρέους. Ο Ν. Χατζηνικολάου είπε μεταξύ άλλων ότι «η αριστερά (...) ποινικοποίησε το κέρδος, στάθηκε απέναντι στις επιχειρήσεις, έκλεινε τα πανεπιστήμια, έκλεινε τα λιμάνια, έκλεινε τα ξενοδοχεία, οδήγησε δηλαδή και με τη δική της συμπεριφορά στο σημερινό οικονομικό χάλι» και ότι «ανάπτυξη με τα λιμάνια να τελούν σε κατάληψη κάθε τρεις και λίγο από το ΠΑΜΕ και να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα κρουαζιερόπλοια, φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου, δεν γίνεται».

****

Απαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Η αριστερά διεκδικούσε (...) πολλές φορές αυτές οι διεκδικήσεις ομολογώ μπορεί να είχαν κι έναν συντεχνιακό χαρακτήρα (...) η ανάπτυξη θέλει όρους κοινωνικής ειρήνης. Αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι όροι κοινωνικής ειρήνης, πρέπει να υπάρχει και μια στοιχειώδης πολιτική ρύθμισης, όχι μια επιθετική πολιτική. Συνεπώς, κατά τη δική μας εκτίμηση, μην πιάσουμε τώρα τη συζήτηση για τους ναυτεργάτες, είναι μεγάλη συζήτηση»... Ο ίδιος παλιότερα είχε χαρακτηρίσει «εξαλλοσύνες» τον αγώνα των ναυτεργατών και την περιφρούρησή του. Τώρα επανέρχεται και ομολογεί ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι η «κοινωνική ειρήνη», η σύμπραξη δηλαδή εργαζόμενων και εργοδοτών, για να επέλθει «ανάπτυξη». Για ποιον; Μα, φυσικά, για το κεφάλαιο, αφού στον καπιταλισμό ζούμε και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται την πάλη για την ανατροπή του! Ομολογεί, δηλαδή, ότι τα καπιταλιστικά κέρδη θέλουν κίνημα υποταγμένο, γι' αυτό και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην υπονόμευση των ταξικών αγώνων.


Β.

Νέες δημοσκοπήσεις

Το κλίμα της λαϊκής δυσαρέσκειας για τους εταίρους του δικομματισμού καταγράφουν δυο νέες δημοσκοπήσεις. Στην έρευνα της εταιρείας «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου, μετά από αναγωγή, το ΠΑΣΟΚ φθάνει 31,7%, η ΝΔ 26,7%, το ΚΚΕ 10,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,3%, η ΔΗΣΥ 3,8%, το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 3,75%, η ΔΗΜΑΡ 3,5%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,2%, ενώ συνολικά άλλο κόμμα λένε ότι ψηφίζουν σε ποσοστό 3,8%. Στη δημοσκόπηση της GPO για το «Μέγκα», η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 21,9%, ΝΔ 20,2%, ΚΚΕ 9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,3%, η ΔΗΣΥ 2,5%, το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 2,5%, η ΔΗΜΑΡ 2,4%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 2,4%, Αλλο/Ακυρο/Λευκό 18,6%



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ