ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Μέσα από τα εκθέματα, ξετυλίγονται ολοζώντανα ο αγώνας και η συμβολή του λαού της Καισαριανής στην εποποιία της Αντίστασης

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ηλία Σταμέλο στη χτεσινή, πρώτη ξενάγηση στο χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ηλία Σταμέλο στη χτεσινή, πρώτη ξενάγηση στο χώρο και τα εκθέματα του Μουσείου
Η Καισαριανή της προσφυγιάς και της Αντίστασης, η πόλη - σύμβολο της αντιφασιστικής πάλης, απέκτησε το δικό της μουσείο, για να στεγάσει την ηρωική της Ιστορία. Μια Ιστορία που έχει σημαδέψει κάθε της γειτονιά, κάθε της δρόμο. Το ίδιο το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που εγκαινιάστηκε χτες άλλωστε, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μέσα στο Σκοπευτήριο, λίγα μέτρα από το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», το σημείο που αποτέλεσε τόπο εκτέλεσης για εκατοντάδες κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του μουσείου. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ΕΑΜίτες αντιστασιακοί, καθώς και απόγονοι της θρυλικής δρακογενιάς, που βλέπουν το δίκαιο λαϊκό αίτημα για τη δημιουργία του μουσείου στην Καισαριανή επιτέλους να ικανοποιείται. Εκπληρώνεται έτσι ένα χρέος απέναντι σε αυτήν τη γενιά, αλλά και σε όσους αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, την υπεράσπισή της απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας από τα αστικά επιτελεία.

Στη συγκινητική εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, μίλησε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και ακολούθησε η πρώτη επίσημη ξενάγηση.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Νίκο Αμπατιέλο.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του Μουσείου
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του Μουσείου
Το «παρών» έδωσε πλήθος μαζικών φορέων, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από όλη την Αττική και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Σπύρος Τζόκας, και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Επικρατείας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17».

Για τα εκθέματα του Μουσείου

Μέσα από τα ντοκουμέντα που εκτίθενται στο Μουσείο, ξετυλίγονται ολοζώντανες οι μνήμες του αγώνα και της συμβολής του λαού της Καισαριανής στην εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Στα ταμπλό του Μουσείου ξεδιπλώνεται το χρονικό της πάλης από το 1936 μέχρι το 1944, με ξεχωριστή αναφορά στο Σκοπευτήριο και τις εκτελέσεις που ξεκίνησαν το Μάη του 1942 και τέλειωσαν λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα έχουν ντοκουμέντα της εποχής, όπως αυθεντικές πρωτότυπες εφημερίδες της Αντίστασης και σπάνιες φωτογραφίες αγωνιστών. Συγκλονιστικά είναι τα έπιπλα από το σπίτι της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωνσταντοπούλου που εκτίθενται σε ειδική αίθουσα που φέρει το όνομά της. Επίσης, η κουρελού στην οποία κοιμόταν ο Αρης Βελουχιώτης όταν βρέθηκε στην Καισαριανή και μία τούφα από τα ματοβαμμένα μαλλιά του ΕΠΟΝίτη ΕΛΑΣίτη Γιώργου Πολεμαρχάκη, που σκοτώθηκε σε μάχη στην περιοχή.

Χώρος υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και προβολής των διδαγμάτων του αγώνα

Ο Ηλίας Σταμέλος, μιλώντας στα εγκαίνια, υπογράμμισε ότι το Μουσείο αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, είναι χώρος υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και προβολής των διδαγμάτων από τη λαϊκή εποποιία, γιατί η γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε, για να λειτουργήσει το Μουσείο, λέγοντας ότι κρύβει πίσω της τους αγώνες και τους πόθους δεκαετιών των κατοίκων της Καισαριανής, και όχι μόνο, για να αποδοθεί η έκταση στην ιστορική μνήμη, στο λαό και τις ανάγκες του.

Σημείωσε ότι μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού βρέθηκαν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του αείμνηστου κομμουνιστή δήμαρχου Παναγιώτη Μακρή. Για το λόγο αυτό, όχι τυχαία μία γωνία του Μουσείου αφιερώνεται στη ζωή και τη δράση του.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του Μουσείου: Αγωνιστές και απογόνους τους που έδωσαν πολύτιμο αρχειακό υλικό και το ΚΚΕ που διέθεσε υλικό από το Αρχείο του για αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων. Επίσης, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Καισαριανής. Τέλος, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν οικονομικά, επώνυμους και ανώνυμους όπως και τους επιστήμονες, τεχνικούς και εργάτες που εργάστηκαν για να φτιαχτεί το Μουσείο.

Πηγή δύναμης των ηρώων κομμουνιστών το ταξικό τους δίκιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ήμερο εκδηλώσεων των Δήμων Καισαριανής και Χαϊδαρίου για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του '44

Τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή αποτέλεσαν την κορύφωση των εκδηλώσεων των Δήμων Καισαριανής και Χαϊδαρίου για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του '44 από τους ναζί.

Στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, το απόγευμα της Παρασκευής, στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, σύσσωμη η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου με επικεφαλής τον δήμαρχο, Μιχάλη Σελέκο, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της πόλης, καθώς και αντιπροσωπείες από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Περιστερίου και Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας. Το «παρών» έδωσε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μ. Σελέκος και χαιρέτισε ο Ηλ. Σταμέλος, με τον πρώτο να τονίζει ότι πηγή του ηρωισμού και της δύναμης των 200 κομμουνιστών ήταν το ταξικό τους δίκιο, τα ανώτερα ιδανικά της συλλογικής πάλης και του αγώνα, η βαθιά πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του κινήματός της, ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό, είπε, έκανε τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη να αρνηθεί την εξαίρεση από την εκτέλεση και να βροντοφωνάξει «παρών» όπως οι υπόλοιποι σύντροφοί του.

Ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με ανταρτικά, εργατικά και λαϊκά τραγούδια, ενώ ο Δήμος Χαϊδαρίου τίμησε τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αναμνηστική πλακέτα που παρέλαβε η εγγονή του, Λητώ Ρίτσου.

Το πρωί του Σαββάτου, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με ξενάγηση στο κτίριο κράτησης θανατοποινιτών «Μπλοκ 15» του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, απ' όπου μεταφέρθηκαν οι 200 κομμουνιστές για να εκτελεστούν στην Καισαριανή την 1η Μάη του '44. Ακολούθησε λιτή εκδήλωση, με ομιλία από τον Μ. Σελέκο, που έκλεισε με κατάθεση στεφανιών από τους μαζικούς φορείς, την πολιτεία και το στρατό.

Επίσης, το πρωί του Σαββάτου, στην Καισαριανή, εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα και 200 πικέτες με τα ονόματα όλων των εκτελεσμένων, πορεύτηκαν στη διαδρομή που ακολούθησαν τα καμιόνια των ναζί. Ομιλία έκανε ο δήμαρχος της πόλης, Ηλίας Σταμέλος, ενώ εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Γαβριλάκης.

ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκλητική πρόσκληση της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς στους φασίστες

«Πρόκληση στην ιστορική μνήμη και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης» χαρακτηρίζει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ την κίνηση της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς, να καλέσει τον βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση για τον εορτασμό των «εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού», συμπεριλαμβάνοντάς τον, μάλιστα, στη λίστα με όσους θα καταθέσουν στεφάνι!

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι συνιστά «ανιστόρητη επιλογή ή συνειδητή διαστρέβλωση της Ιστορίας, να καλείς τους νοσταλγούς του Χίτλερ, των Ταγμάτων Ασφαλείας και της χούντας του 1967 - 1974, τους πολιτικούς απογόνους των ΠΑΟτζήδων, των συνεργατών των Γερμανών, των καταδοτών, δολοφόνων και βιαστών Ελλήνων και Ελληνίδων αντιφασιστών, να καταθέσουν στεφάνι στα θύματα του φασισμού».

Οπως τονίζει όμως «δεν είναι η πρώτη φορά που η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς νομιμοποιεί την παρουσία του φασίστα βουλευτή στην κοινωνική ζωή του Νομού, με τη δικαιολογία ότι είναι "δημοκρατικά εκλεγμένος". Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, συμμετέχει σε διάφορες συσκέψεις με τον αντιπεριφερειάρχη, τους δύο δημάρχους του Νομού, άλλους φορείς, βουλευτές, εθελοντές κ.ά.».

«Δηλαδή αυτοί που λένε ότι θέλουν να δώσουν λύση στο Προσφυγικό, συνομιλούν με όσους προτείνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις και άλλα παρόμοια. Με όσους καλλιεργούν το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, με στόχο να διαιρέσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ανάλογα με την καταγωγή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, κρύβοντας έτσι ότι ο βασικός διαχωρισμός στην καπιταλιστική κοινωνία είναι ο ταξικός διαχωρισμός ανάμεσα στην εργατική τάξη και στην αστική τάξη (...) κρύβοντας ότι η αιτία του Προσφυγικού βρίσκεται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», υπογραμμίζει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

«Το εργατικό, λαϊκό κίνημα, ο λαός του Κιλκίς» τονίζει, πρέπει «να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της, όποια προσωπίδα και αν χρησιμοποιεί, να αποδώσει και στα υπόλοιπα αστικά κόμματα τις ευθύνες τους από την προσπάθεια που κάνουν να νομιμοποιήσουν το φασιστικό μόρφωμα στη συνείδηση του λαού. Να βάλει τους φασίστες στο περιθώριο της Ιστορίας, όπως τους καταδίκασε ολόκληρος ο κόσμος με τη συντριβή του ναζισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η παραχάραξη της Ιστορίας δεν πρόκειται να περάσει

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η παραχάραξη της Ιστορίας δεν πρόκειται να περάσει. Αυτό το σκοπό υπηρετούν και αυτά τα εγκαίνια, εδώ, σήμερα, στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή.

Οι λαοί θα μπορέσουν να δείξουν τη δύναμή τους. Η πάλη ενάντια στο φασισμό θα δυναμώσει και οι λαοί θα βγουν νικητές».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org