ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε απ' τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, συνεχίζουμε...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα 71 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών:

«

Η 9η Μάη ήταν και θα είναι η μέρα - ορόσημο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όλων όσοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί, οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και κυρίως τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ' αυτήν.

Τιμάμε τα 71 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, απ' τη μέρα που η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "Αξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων.

Είμαστε περήφανοι για τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, που είχαν ψυχή, αιμοδότη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, βάθυναν την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και κατέστησαν και πάλι τη Γερμανία μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά απ' το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας, με "μήλον της Εριδος" τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται απ' τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επομένως, οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου πολέμου, με εμπλοκή και της Ελλάδας.

Στην Αντιφασιστική Νίκη κορυφαία ήταν η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού, τη στιγμή που οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.

Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα στο Βερολίνο, απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ' αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η Σοβιετική Ενωση να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό.

Για να υπερασπίσουν αυτήν την εξουσία πάλευαν με τόσο σθένος οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, υπερνικώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις των ναζιστών, αλλά και την υπονόμευση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που καθυστερούσαν να ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.

Η Ιστορία αυτή, που γράφτηκε με το αίμα των λαών, γίνεται προσπάθεια να "ξαναγραφτεί", ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η ΕΕ, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως "Μέρα της Ευρώπης", ενώ την ίδια στιγμή με διάφορα προγράμματα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό. Σε μια σειρά από χώρες απαγορεύονται τα ΚΚ, τα κομμουνιστικά σύμβολα, διώκονται αγωνιστές και αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες. Την ίδια ώρα, η ΕΕ στηρίζει τις αντιδραστικές - ναζιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει κι αυτή το παιχνίδι της παραχάραξης. Συγχέει σκόπιμα και ανιστόρητα την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης με τη "Μέρα της ΕΕ", για να πείσει το λαό ότι η ΕΕ, η ιμπεριαλιστική αυτή συμμαχία, μπορεί με διαπραγματεύσεις να διορθωθεί και να ξαναγυρίσει δήθεν "στις καλές της ρίζες".

Αποδεικνύεται, ακόμη μια φορά, πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα απ' τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλωστε, και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη των γερμανικών και άλλων μονοπωλίων.

Επιβεβαιώθηκε πως μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να τον τσακίσει.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, μόνη απάντηση στο καπιταλιστικό σύστημα.

Αταλάντευτα συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, με την εργατική τάξη και το λαό, για την κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτή τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν απ' τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται, ούτε παραγράφεται!

Ανακοίνωση, με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, σημειώνει:

«Ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος του σοβιετικού λαού ενάντια στην προβαλλόμενη τότε ως ανίκητη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της στην Ευρώπη έληξε με τη συντριβή και την άνευ όρων συνθηκολόγηση του φασισμού. Η 9η Μάη είναι η μέρα που σηματοδοτεί τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Ο Κόκκινος Στρατός, υψώνοντας στο Ράιχσταγκ την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, ολοκλήρωσε μια μεγάλη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό.

Ο φασισμός δημιουργήθηκε και στηρίχτηκε από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ως μια απροκάλυπτα αντιδραστική μορφή αστικής διαχείρισης για την προστασία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ο κύριος παράγοντας για τη μαχητικότητα και αντοχή της Σοβιετικής Ενωσης ήταν ο ίδιος ο σοσιαλιστικός της χαρακτήρας, η σχεδιασμένη οικονομία, ότι ο λαός είχε στα χέρια του την εξουσία.

Στο πλευρό της ΕΣΣΔ σε πολλές χώρες της Ευρώπης βρέθηκαν ένοπλα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα, που έδρασαν κάτω από την καθοδήγηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έδωσαν κι αυτά βαρύ φόρο αίματος για τη συντριβή του φασισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία αποκαλύπτει σταθερά και καταγγέλλει την επιδίωξη της ΕΕ να σβήσει από την ιστορική μνήμη και πείρα των λαών τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών μετατρέποντας την 9η Μάη σε "μέρα της Ευρώπης". Αντιπαλεύει τον προκλητικό και ανιστόρητο στόχο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της σχετικά με την ταύτιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας με τη ναζιστική, την ταύτιση της ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία, τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, όπως και την ίδρυση μουσείου ευρωπαϊκής ιστορίας της ΕΕ που στοχεύει στη διάδοση του αντικομμουνισμού και την πλύση εγκεφάλου με ανιστόρητα κηρύγματα ιδιαίτερα στη νεολαία.

Καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ που στην πραγματικότητα στηρίζει τον αντικομμουνισμό, τις διώξεις και την απαγόρευση της δράσης ΚΚ όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής κ.ά. Καταγγέλλουμε την επιδίωξη των αστικών τάξεων και της ΕΕ να κηρυχθούν ως παράνομα τα κομμουνιστικά σύμβολα και να μπουν νέα εμπόδια για τη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών. Αποδοκιμάζουμε τους προκλητικούς φόρους τιμής για τους ναζί εγκληματίες και τους συνεργάτες τους, που σήμερα διοργανώνονται από τους πολιτικούς συνεχιστές τους σε χώρες κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ζήτω η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών!

Η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται ούτε παραγράφεται».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, το Σάββατο 7/5, οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τα 71 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Εκδήλωση στην Πετρούπολη

Οι ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ, οι ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ και το Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων, για τα 71 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Επανόρθωση

Στη χτεσινή στήλη «Σαν σήμερα», εκ παραδρομής γράψαμε ότι η πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα 9 Μάη 1956, που χτυπήθηκε από την κυβέρνηση της ΕΡΕ και είχε 6 νεκρούς και 200 τραυματίες διαδηλωτές, έγινε με αφορμή την εκτέλεση των Κυπρίων αγωνιστών Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Το σωστό είναι ότι η πορεία έγινε με αφορμή την απόφαση των Βρετανών να τους εκτελέσουν. Η εκτέλεσή τους έγινε 10 Μάη 1956.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org