ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πώς (δεν) είδε ο Τύπος τις κινητοποιήσεις του τριήμερου

Ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μόνη εφημερίδα που με τα καθημερινά της φύλλα και το απεργιακό της φύλλο, κάλυψε την απεργία και τις μεγάλες εργατικές συγκεντρώσεις
Ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μόνη εφημερίδα που με τα καθημερινά της φύλλα και το απεργιακό της φύλλο, κάλυψε την απεργία και τις μεγάλες εργατικές συγκεντρώσεις
Αλλο πράγμα είδαν και άκουσαν όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τις μέρες της 48ωρης γενικής απεργίας και την Κυριακή που γιορταζόταν η Εργατική Πρωτομαγιά, κι άλλη «πραγματικότητα» προσπάθησαν να κατασκευάσουν χτες, Δευτέρα, οι εφημερίδες (κυκλοφόρησαν οι απογευματινές) και τα ΜΜΕ.

Στον «Ελεύθερο Τύπο», μάθαινε κανείς ότι υπήρξαν κινητοποιήσεις, διαβάζοντας μερικές αράδες χωμένες μέσα στα ρεπορτάζ για τη συζήτηση στη Βουλή και για τα επεισόδια που έγιναν προχτές το απόγευμα στο Σύνταγμα!

Το μόνο που είδε η εφημερίδα από τις μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ήταν κάποια «μέλη του ΠΑΜΕ» που συγκεντρώθηκαν «στην πλατεία Συντάγματος κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα για την επέτειο της Πρωτομαγιάς»! Εφηύρε επίσης ένα συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, εξαιτίας του οποίου «η Βουλή βρισκόταν σε κλοιό διαδηλωτών»! Τέλος, ψέλλισε κάτι για αγρότες που βρέθηκαν «ανάμεσα στους άλλους», το Σάββατο, έξω από τη Βουλή.

Στο «Εθνος» δεν υπήρχε καμιά αναφορά για τις κινητοποιήσεις στο πρωτοσέλιδο και όποιος διάβαζε το σχετικό ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες, «έχανε - κυριολεκτικά - την μπάλα». Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ την Παρασκευή και το Σάββατο δεν έγιναν ποτέ για την εφημερίδα, ενώ οι αγρότες εμφανίστηκαν το απόγευμα της ...Κυριακής στη Βουλή. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ εκείνη τη μέρα στο Σύνταγμα αθροίστηκαν από την εφημερίδα στην εικόνα της σκόρπιας διαδήλωσης που συγκρότησαν άλλες δυνάμεις πάνω στην Αμαλίας.

Ούτε όμως και για την «Εφημερίδα των Συντακτών» υπήρξαν ποτέ οι μαζικότατες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Παρασκευή και το Σάββατο. Για την Κυριακή, η εφημερίδα δεν μπόρεσε να κρύψει ότι πράγματι, το απόγευμα, «μαζικότερα όλων (ήταν) τα μπλοκ του ΠΑΜΕ», αλλά δεν άντεξε στον πειρασμό να μην επαναλάβει τη γνωστή προβοκάτσια ότι το ΠΑΜΕ δεν αποχώρησε όταν έγιναν τα επεισόδια, «σε αντίθεση με άλλες φορές».

Για μερίδα του Τύπου, η μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν κάποια «μέλη του ΠΑΜΕ», που κρατούσαν γαρίφαλα!
Για μερίδα του Τύπου, η μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν κάποια «μέλη του ΠΑΜΕ», που κρατούσαν γαρίφαλα!
Κατά τ' άλλα, η εφημερίδα επέλεξε μια φωτογραφία από τα (ανύπαρκτα) μπλοκ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να εικονογραφήσει τα απεργιακά της θέματα σχετικά με την Αθήνα, ενώ σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη γράφει πως «το ΠΑΜΕ έδωσε τον τόνο», φιλοξενώντας και φωτογραφία από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.

Τα «ΝΕΑ», τέλος, με μια μεγάλη φωτογραφία από συνταξιούχους στο πρωτοσέλιδο, χωρίς να αναφέρει βέβαια ότι είναι από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ξεμπερδεύουν με τις κινητοποιήσεις του τριήμερου, καθώς το σχετικό ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες δεν ξεπερνά τις 50 λέξεις, «πνιγμένες» σε ένα δισέλιδο για τη συζήτηση στη Βουλή. Από αυτό το υποτυπώδες «ρεπορτάζ», οι αναγνώστες της εφημερίδας πληροφορήθηκαν ότι κινητοποιήσεις έκαναν όλοι, όλες τις μέρες και ότι η κορύφωση ήταν το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Κυριακή!

Τέλος, η «Καθημερινή», χύνοντας χολή για τις λαϊκές αντιδράσεις, γράφει στο σχετικό θέμα: «Η άβολη συνύπαρξη των επαγγελματικών σωματείων και των επαγγελματιών επαναστατών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της διαδήλωσης που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα μπροστά στη Βουλή. Εκπρόσωποι των μηχανικών, των δικηγόρων, των αγροτών και άλλων κλάδων βρέθηκαν στους δρόμους μαζί με τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ, τους αναρχοσυνδικαλιστές και λοιπούς αντιεξουσιαστές, σε μια ετερόκλητη συγκέντρωση περίπου 10.000 ατόμων (σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ), από την οποία δεν έλειψε το θλιβερό τελετουργικό των συγκρούσεων με την αστυνομία»...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα

Τα μπλοκ των μικρομεσαίων αγροτών στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου στην Αθήνα
Τα μπλοκ των μικρομεσαίων αγροτών στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου στην Αθήνα
Σε ανακοίνωση για την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και τη συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στην απεργιακή κινητοποίηση το Σάββατο στην Αθήνα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Χαιρετίζουμε το μακρόχρονο και σκληρό αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό. Παρά τη μεγάλη λαϊκή αντίδραση, αυτό το νομοσχέδιο άγριας λεηλασίας του λαού, που η κυβέρνηση, ενεργώντας σαν αισχρός πολιτικός απατεώνας, έφερε αιφνιδιαστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Βουλή, ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση να μην κάνει το λάθος να θεωρήσει ότι με την ψήφισή του αυτός ο σφαγιαστικός νόμος νομιμοποιείται στην αγροτική - λαϊκή συνείδηση. Ούτε να της περάσει από το μυαλό πως θα τελειώσουν οι αγροτικές - λαϊκές αγωνιστικές αντιδράσεις στην κυβερνητική ληστεία.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που επί 40 μερόνυχτα παλεύαμε στα μπλόκα για να μην έρθουν αυτά τα, εξοντωτικά για μας και για όλο το λαό, μέτρα, δεν τα παρατάμε, δεν "καταθέτουμε τα όπλα". Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δύναμη, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Η ψήφιση στη Βουλή των ληστρικών μέτρων δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε απογοήτευση και στη μοιρολατρία.

Το αγωνιστικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, τη μαζικοποίηση και την ενδυνάμωσή του, ώστε να πολεμάμε από καλύτερες θέσεις, πιο αποτελεσματικά, όλους τους αντιπάλους και τους εχθρούς μας. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στις μάχες μαζί με τ' αδέλφια μας τους εργαζόμενους.

Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματικός και περιφρουρημένος ο αγώνα μας, όπως αποδείχτηκε στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στη διάρκεια των μπλόκων, το περασμένο Σάββατο στην Ομόνοια κι άλλες πολλές φορές, ενώ αντίθετα όσοι ξεκόβουν από αυτήν την κοινή αγωνιστική πορεία υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν απροετοίμαστοι στις δημαγωγίες των κυβερνητικών κομμάτων, ανέτοιμοι μπροστά στις προβοκάτσιες και στην κρατική καταστολή, όπως κάποιοι συνάδελφοί μας και την Κυριακή το βράδυ στο Σύνταγμα.

Η συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα μας κάνει πιο δυνατούς, για να μπορούμε όλοι μαζί να εμποδίζουμε την εφαρμογή αντιλαϊκών νόμων, ν' αποσπούμε κατακτήσεις, ν' ανατρέπουμε αντιλαϊκές πολιτικές. Ο αγώνας μας συνεχίζεται με όλες τις δυνάμεις, με κάθε μέσο».

Συνεχίζεται η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ

Συνεχίζεται η δίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε την 1η Μάη. Στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η ενδυνάμωσή του και οικονομικά «θα ενισχύσει την ταξική πάλη, θα δώσει νέα ώθηση στα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα». Σημειώνει ακόμα ότι «αιμοδότης του ΠΑΜΕ και της πολύμορφης δραστηριότητάς του είναι αποκλειστικά η εργατική τάξη» και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης. Να απευθυνθούν πλατιά στην εργατική τάξη, στο λαό που όλο αυτό το διάστημα δώσαμε μαζί μεγάλες και δύσκολες μάχες. Στους εργαζόμενους, που, ακόμη και με τις διαφωνίες τους, αναγνωρίζουν το ρόλο του ΠΑΜΕ και κατανοούν την ανάγκη ισχυροποίησής του στους αγώνες που έρχονται». Κουπόνια ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, αξίας ενός, δύο και πέντε ευρώ, βρίσκονται σε κάθε συνδικάτο, Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία.

Το απέσυρε άρον άρον

Στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, είχε συμπεριληφθεί ένα άρθρο που προέβλεπε κάποιους ευνοϊκότερους όρους για την αποπληρωμή των οφειλών μιας εταιρείας προς τους εργαζόμενους και τα Ταμεία, σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάλυσής της. Το άρθρο αυτό το είχε κάνει «σημαία» ο υπουργός Εργασίας στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα με τους εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής», οι οποίοι, αφού δεν έχουν απολυθεί από τον εργοδότη τους, δεν δικαιούνται αποζημιώσεις, ούτε βέβαια Ταμείο Ανεργίας. Με το άρθρο που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο, υποτίθεται ότι ο μέτοχος μιας εταιρείας που κλείνει ή συγχωνεύεται, καθίσταται προσωπικά υπεύθυνος για την εξόφληση των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους και τα Ταμεία. «Ω, του θαύματος», όμως, η κυβέρνηση απέσυρε τελικά το συγκεκριμένο άρθρο (!), χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις «βελτιωτικές τροποποιήσεις» που πρότειναν διάφοροι βουλευτές της. «Στις Καλένδες πάει το άρθρο!» σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης στην Ολομέλεια, «ένα άρθρο φέρατε που ευνοούσε τους εργαζόμενους και το αποσύρατε» είπε στη συνέχεια ο Θ. Παφίλης. Και πράγματι, ούτε ένα τέτοιο μέτρο, που να διασφαλίζει τα ελάχιστα για εργαζόμενους που πετάχτηκαν στο δρόμο, δεν τόλμησε να φέρει η κυβέρνηση. Γίνεται, έτσι, φανερό το μέγεθος των δεσμεύσεων που έχει απέναντι στο κεφάλαιο...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org