Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 2009 - αριθ. φύλλου: 10367

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
9 ΜΑΗ 1945
Νίκη - εφόδιο και για τους αυριανούς ταξικούς αγώνες

Η 9 του Μάη έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις των εργατών όλου του κόσμου, που πρόλαβαν να αποκτήσουν εμπειρία ζωής με υπαρκτή τη σοσιαλιστική εξουσία, ως μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Παράλληλα, όμως, οι νεότερες γενιές γίνονται στόχος μιας πολύπλευρης ιδεολογικής επίθεσης από την πλευρά των δυνάμεων του κεφαλαίου, που επιχειρούν το ξαναγράψιμο της Ιστορίας με σκοπό να χτυπηθεί το ίδιο το μέλλον του λαϊκού κινήματος, η κομμουνιστική προοπτική, να στιγματιστεί η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, να χτυπηθεί η πρωτοπορία του κινήματος ως προπομπός για να χτυπηθεί συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να χειραγωγηθούν και να αφοπλιστούν οι συνειδήσεις των νέων γενεών.

Μόνο που όπως τα γεγονότα δεν ξεγράφουν έτσι και η εργατική τάξη προχωρά στους αγώνες του μέλλοντός της διατηρώντας στο οπλοστάσιό της όλη την προηγούμενη εμπειρία της ταξικής αντιπαράθεσης και σ' αυτήν η 9 του Μάη είναι σύμβολο ανεξίτηλο.


ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Η μεγάλη ... «πρώτη» της «πολιτιστικής χορηγίας»

Στην «καλή διάθεση» του κεφαλαίου αφήνει τη χρηματοδότηση του αρχαιολογικού έργου η κυβέρνηση.


ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ
Η ευρω-χωματερή του τραγουδιού

Παρά τις «κορόνες» των διοργανωτών για προβολή του μουσικού πολιτισμού κάθε χώρας, αυτή η βιτρίνα ευρωπαϊκής πολιτιστικής ενοποίησης αποτελεί τη «λαμπερή» χωματερή του τραγουδιού των χωρών της Ευρώπης, θάβοντας κάθε είδους ομορφιά, διαφορετικότητα, αξία. Παράλληλα, λειτουργεί ως ένα ακόμη... χαπάκι μαζικής ύπνωσης και χειραγώγησης συνειδήσεων.



ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Προλαβαίνοντας την επόμενη πανδημία

Η πολυπλόκαμη αλληλοσύνδεση μεταξύ των ανθρώπινων πληθυσμών ολόκληρου του πλανήτη επιτρέπει στις νέες ασθένειες να γίνουν πανδημίες πολύ πιο γρήγορα. Αναζητώντας τρόπο αντιμετώπισης αυτών των απειλών, επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε πολλές από τις πανδημίες να σταματούν πριν καν αρχίσουν.


ΣΕΛ.  7
Καθ'' οδόν: Στη Βάλια Κάλντα

Ο Εθνικός Δρυμός της Νότιας Πίνδου, όπως είναι το επίσημο όνομα της Βάλια Κάλντα, είναι ένας σπάνιος τόπος. Μαγευτικός, μοναδικός και πανέμορφος. Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης, όπου η πανδαισία των αισθήσεων δεν έχει τέλος.


ΣΕΛ.  1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πανδημίες και πρόληψη

Περισσότερες από τις μισές μολυσματικές νόσους προέρχονται από τα ζώα, περιλαμβανομένης της γρίπης. Yπάρχουν πέντε στάδια στο μετασχηματισμό ενός παθογόνου των ζώων σε παθογόνο που ειδικεύεται στους ανθρώπους.


ΣΕΛ.  1

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ