ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προπομπός σκληρών περικοπών και άγριων χαρατσιών

Θα ισχύσουν για όλα τα ταμεία και νοσοκομεία οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στον ΟΠΑΔ

Προπομπός σκληρών περικοπών, με ταυτόχρονα χαράτσια στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, αποτελεί η απαγόρευση του Λογιστηρίου του Κράτους στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) να καλύψει 87 ιατρικές εξετάσεις και πράξεις, που τιμολογούνται με υπουργικές αποφάσεις και όχι με ισχύοντα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ). Η απαγόρευση του Γενικού Λογιστηρίου στον ΟΠΑΔ (13.4.2009) στηρίζεται σε προηγούμενη απόφασή του (9.1.2009) που έχει ισχύ για όλα τα ταμεία.

Λόγω της συνεχιζόμενης εμπορευματοποίησης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν συμβληθεί με ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά εργαστήρια και έχουν φορτωθεί το κόστος των ιατρικών εξετάσεων, το οποίο θα έπρεπε να καλύπτεται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αποζημίωση γίνεται με βάση το τιμολόγιο πέντε Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) που εκδόθηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όμως, υπάρχουν και 87 εξετάσεις οι οποίες δεν περιέχονται στα πέντε ΠΔ. Αυτές οι εξετάσεις κοστολογήθηκαν «κατ' αναλογίαν» και η αποζημίωση κατοχυρώθηκε με την έκδοση εφτά αποφάσεων του υπουργού Υγείας. Μία απ' τις 87 εξετάσεις - η αρθροπλαστική ισχύου και γόνατος - στοιχίζει 2.054,29 ευρώ, εφτά από 117,39-190,76 ευρώ, 15 από 50-100 ευρώ και οι υπόλοιπες στοιχίζουν μέχρι 50 ευρώ.

Στις 9.1.2009 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστειλε προς το υπουργείο Υγείας έγγραφο με θέμα τις «πληρωμές ιατρικών πράξεων κατόπιν γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ)» στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζει: «Οι δαπάνες, που προκαλούνται από τις κανονιστικές διοικητικές πράξεις , αναγνωρίζονται και βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των επιχορηγούμενων από αυτόν φορέων, εφόσον αυτές εκδίδονται με τη σύμπραξη του υπουργού Οικονομικών. Η παράλειψη της σύμπραξης αυτού συνεπάγεται τη μη δημοσίευση της κανονιστικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Στις 13.4.2009 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληροφόρησε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΟΠΑΔ ότι δεν μπορεί να πληρωθεί απ' το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων για εξετάσεις που έχουν κοστολογηθεί μόνο με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Μ' άλλα λόγια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορεί να απαγορεύσει σε όλα τα ταμεία να πληρώνουν τις κοστολογημένες με τον παραπάνω τρόπο ιατρικών πράξεων όχι μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και προς τα δημόσια νοσοκομεία καθώς μέρος των νοσηλίων χρεώνεται με βάση τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας. Δηλαδή ο άρρωστος να αναγκαστεί πια να πληρώνει απ' την τσέπη του εξετάσεις που μέχρι τώρα κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Σκούπα» και Πρωτόκολλα...

«Η απαγόρευση καταβολής νοσηλίων στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί οι αποφάσεις κοστολόγησης δεν έχουν συνυπογραφεί απ' τον υπουργό Οικονομικών, είναι δυνατή», δήλωσε στον «Ρ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος, για να συμπληρώσει ότι: «Επίκειται νομοθετική ρύθμιση του θέματος με το νομοσχέδιο "σκούπα" που ήδη βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής».

Εκτός απ' το «νομοσχέδιο σκούπα», που θα περιέχει διάφορες κανονιστικές πράξεις, είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση και Λειτουργία του Γενικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΓΣΠΦΥ)», στο οποίο εντάσσονται δημόσιοι, ιδιωτικοί και δημοτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών. Επίσης προβλέπει το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας - όπως μετονομάστηκε η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας - που θα προβλέπει πιστωτικό όριο, που θα ισχύει για ένα χρόνο.

Ηδη το ΚεΣΥ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της σύνταξης των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο 35 του νόμου 3697/2008 (ΦΕΚ Α' 194). Μ' άλλα λόγια, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να γνωματεύει και να χορηγεί φάρμακα με βάση τους περιορισμούς των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο άρρωστος να αρρωστήσει μέχρι το πιστωτικό όριο.

...και ΠΦΥ θερμοκήπιο κερδών

Η κυβέρνηση με την πολιτική της πριμοδοτεί την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας - και ιδιαίτερα την ΠΦΥ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από 109 ιδιωτικές κλινικές (δεν περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά μαιευτήρια) και 196 διαγνωστικών κέντρων για το 2007 που επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών HELLASTAT. Τα Κέρδη προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) - που αποτελεί έναν απ' τους πιο σημαντικούς δείκτες κερδοφορίας - διαμορφώθηκαν σε 200,47 εκατ. ευρώ για τις κλινικές και 109,15 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αυξήσεις κατά 16,5% και 28,2%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2006. Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις αποδόσεις των επενδυόμενων κεφαλαίων: Στα διαγνωστικά κέντρα διαμορφώθηκε σε 40,7% για το 2007, έναντι 36,1% (2006) και 38,6% (2005). Δηλαδή κάποιος που επενδύει 100 ευρώ στην ιδιωτική ΠΦΥ, σε λιγότερο από 2,5 χρόνια θα πάρει πίσω και τα 100 ευρώ που επένδυσε! Συνολικά είναι υψηλές οι αποδόσεις κεφαλαίων στην ιδιωτική υγεία καθώς διαμορφώθηκαν σε 14% (2007), 11,7% (2006) και 11,3% (2005).

Σύμφωνα με τη HELLASTAT , «μετά την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (σ.σ. να μην ισχύει ο περιορισμός να κατέχουν το 51% των μετοχών γιατροί στα διαγνωστικά κέντρα) στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανοίγει το υπέδαφος για συγχωνεύσεις και δημιουργία νέων διαγνωστικών κέντρων».

Δωρεάν πρόληψη και παροχή υπηρεσιών Υγείας

Τη διασφάλιση της δωρεάν πρόληψης και της παροχής σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας με την ταυτόχρονη κατοχύρωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας, προβάλλει το ΚΚΕ με την Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 5.5.2009 προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην Επερώτηση, μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζεται:

Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες πληρώνουν πολύ ακριβά την αντιλαϊκή πολιτική που συνειδητά εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.

Πληρώνουν: Φόρους, εισφορές στον κλάδο Υγείας, εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, επίσκεψη στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, συμμετοχή στα φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, «φακελάκια».

Η αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών από το δημόσιο τομέα, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, οδηγεί μεγάλο αριθμό ασθενών να χρυσοπληρώνουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας - Πρόνοιας που συνεχώς αυξάνει τα κέρδη του.

Συνεχώς και πιο επικίνδυνες γίνονται οι συνέπειες από την υποβαθμισμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η κατάσταση που επικρατεί στην ΠΦΥ αξιοποιείται για την επέκταση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης μέσω των ΟΤΑ, διάφορων «φιλανθρωπικών» οργανώσεων, ΜΚΟ και των επιχειρηματιών στην Υγεία.

Σφοδρή επίθεση κατά του δικαιώματος στην πρόληψη και προστασία της Υγείας αποτελεί η «ηλεκτρονική κάρτα» Υγείας, αλλά και το «πρωτόκολλο ιατρικών πράξεων και φαρμάκων».

Πρόκειται για μηχανισμό επιβολής «πλαφόν» στην παροχή υπηρεσιών Υγείας μόνο για ασφαλισμένους, με σκοπό την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασθενών και των οικογενειών τους στις δαπάνες, την προς τα κάτω εξίσωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις σχεδιαζόμενες περικοπές φαρμάκων και εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας υπηρετούν επίσης οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 24.000 και σε ιατρικό προσωπικό τις 3.000, επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και αυξάνονται οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι της ανασφάλιστης απασχόλησης των προγραμμάτων STAGE. Η κατάσταση αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο, είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του λαού, τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων.

Με τη σχετική κοινοτική οδηγία και την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, για το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό» (απλήρωτο).

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, φτάνοντας μέχρι του σημείου να παραμένουν αναξιοποίητα 150 κρεβάτια.

Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική και αποδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της στρατηγικής και των αποφάσεων της ΕΕ, τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Καθημερινά, αποκαλύπτεται ο επικίνδυνος χαρακτήρας της λογικής της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που καλλιεργεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η συνεχής επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών και των εργαζομένων καταρρίπτει το μύθο που συνδέει την καπιταλιστική ανάπτυξη με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Καθημερινά προβάλλει η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί ένα Ενιαίο Καθολικό Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, κεντρικά σχεδιασμένο και αναπτυγμένο στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο επίπεδο και στην επείγουσα ιατρική. Που καλύπτει πλήρως όλους, Ελληνες και μετανάστες, ανεξάρτητα από εισόδημα, εργασιακή σχέση, εργαζόμενο ή άνεργο.

Με σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας που προάγουν την πρόληψη, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με Κέντρα Υγείας, σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο (νοσοκομεία, εξειδικευμένα κέντρα), καθώς και υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων - επειγόντων περιστατικών.

Κριτήριο αυτού του Συστήματος Υγείας είναι η πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τους στόχους πάλης που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες στον τομέα Υγείας όπως:

  • Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και πληρωμής για υπηρεσίες υγείας. Δωρεάν διάθεση των φαρμάκων.
  • Στελέχωση με το απαιτούμενο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαρκή σύγχρονο εξοπλισμό, χαρακτηρισμό των χώρων Υγείας ως ανθυγιεινών. 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο και 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με συγκρότηση κρατικού σώματος Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας, μείωση του ωραρίου εργασίας, αύξηση των ημερών άδειας, ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τη μάνα και το παιδί.
  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Επιστροφή των κλεμμένων, των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο σύνταξης των εργαζομένων στην προοπτική της κατάργησής τους. Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ