ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΗ
Γενικευμένη αναμέτρηση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Ικανοποιητικές αυξήσεις στα μεροκάματα, άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την κρίση και άλλα αιτήματα διεκδικούν οι χιλιάδες απασχολούμενοι στον κλάδο, παλεύοντας με το πλαίσιο της ταξικής τους Ομοσπονδίας

Οι οικοδόμοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Οι οικοδόμοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Με καθημερινές εξορμήσεις σε γιαπιά και εργοτάξια, οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα δυναμώνουν τις μέρες που απέμειναν τη μάχη για την επιτυχία της πανοικοδομικής πανελλαδικής απεργίας, την ερχόμενη Πέμπτη 14 του Μάη. Αιχμή της απεργιακής μάχης είναι η υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εκ των πραγμάτων όμως, ο απεργιακός αγώνας αφορά στο σύνολο των αιτημάτων που περιέχονται στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εργατών, που αυξάνονται και στον κλάδο, την Υγεία, την Παιδεία.

Η ανάγκη του ξεσηκωμού για τους χιλιάδες οικοδόμους μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Κύρια, μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της στον κλάδο, συμπληρώνοντας τις συνέπειες από τη διαχρονική αντεργατική αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι σήμερα, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία Απασχόλησης του ΙΚΑ για το 2007, σχεδόν οι μισοί (47%) εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα δεν καταφέρνουν να κάνουν ούτε 100 μεροκάματα το χρόνο! Ενώ, ένας σχεδόν στους τέσσερις εργαζόμενους (23%) κάνει μόλις από ένα μέχρι 49 μεροκάματα το χρόνο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι 308.211 καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο δούλεψαν το 2007 κατά μέσο όρο 104 μέρες. Πιο συγκεκριμένα:

-- Από 1 - 49 μεροκάματα έκανε το 23%, δηλαδή 71.041 άτομα, που κατά μέσο όρο δούλεψαν μόλις 23 μέρες.

-- Από 50 - 99 μεροκάματα έκανε το 24,6%, δηλαδή 75.945 άτομα κατά μέσο όρο δούλεψαν 73 μέρες.

-- Το 98% των εργαζομένων (303.785) έκανε από 1 - 249 μεροκάματα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου είναι εγκλωβισμένη στο καθεστώς της υποαπασχόλησης.

Η υποαπασχόληση τσακίζει κόκαλα και χτυπάει πρώτα και κύρια το εισόδημα με το οποίο ο οικοδόμος, Ελληνας ή μετανάστης, καλείται να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 71.041 εργαζόμενοι, που κατά μέσο όρο το 2007 συμπλήρωσαν 23 μεροκάματα, αμείφθηκαν (κατά μέσο όρο) με 54 ευρώ. Ενώ οι 75.945, που το 2007 συμπλήρωσαν 73 μεροκάματα κατά μέσο όρο, αμείφθηκαν με 58 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι μεγαλοεργοδότες αξιοποιούν την υποαπασχόληση και την αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω μεροκάματα και δικαιώματα, να τσαλαπατήσουν ή να αφήσουν κενό γράμμα τις μεγάλες κατακτήσεις που έχουν καταγράψει διαχρονικά οι χιλιάδες οικοδόμοι, με πρωτοπόρα στον αγώνα την ταξική τους Ομοσπονδία. Η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων για το 2008 προέβλεπε μεροκάματα που ξεκινούσαν από 50,10 και έφταναν μέχρι και 85,93 ευρώ.

Χιλιάδες χωρίς φάρμακα και περίθαλψη

Στη μέγκενη των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων, που ακολουθούν τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης, ακόμα και σε ό,τι αφορά στα πιο στοιχειώδη από αυτά, όπως το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο συνδυασμός της υψηλής ανεργίας με τις προβλέψεις του νέου αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά (3655/2008) οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των οικοδόμων, που από 1/1/2009 δε δικαιούνται πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού τα αναγκαία ένσημα για την παροχή της αυξάνονται σταδιακά από 40 σε 80. Επιπλέον, ο νέος νόμος αυξάνει από 80 σε 100 τα ένσημα που πρέπει να έχει συμπληρώσει ένας οικοδόμος για να εξασφαλίσει τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα).

Για να γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες από την παραπάνω εξέλιξη, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα ετήσια στοιχεία του ΙΚΑ για την Απασχόληση, το 2007. Σύμφωνα με αυτά, 57.918 εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα (εργάτες οικοδόμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία) έκαναν μέχρι 39 μεροκάματα, ενώ 110.554 έκαναν μέχρι 79 μεροκάματα. Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι όταν ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό του, θα διπλασιαστούν οι οικοδόμοι που δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια, δεκάδες χιλιάδες εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, μαζί και οι οικογένειές τους, μένουν χωρίς την ελάχιστη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και καλούνται να επιβιώσουν με το πενιχρό επίδομα της ανεργίας, που από 1.5.2009 διαμορφώθηκε στα 454 ευρώ (μεικτά).

Στον αντίποδα της κατάστασης που βιώνουν οι χιλιάδες οικοδόμοι, οι μεγαλοκατασκευαστές, παρά την όποια κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, συνεχίζουν να απολαμβάνουν μέρες υψηλής κερδοφορίας, έχοντας επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και σε χώρες εκτός Ελλάδας, με πολλαπλάσιες αποδόσεις. Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο κατασκευαστικός όμιλος της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», που αυτές τις μέρες μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία απολύσεων. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν το 2008 στα 86,2 εκατ. ευρώ, από 68 εκατ. ευρώ το 2007. Ο κατασκευαστικός κλάδος του Ομίλου παρουσίασε το 2008 ιστορικά υψηλότερο κύκλο εργασιών, που έφτασε σε 1.435 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 87,9%. Τα λειτουργικά του κέρδη έφτασαν τα 60,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 77,4%. Τα καθαρά του κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 40,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 101,8%, πάντα σε σχέση με το 2007. Αστρονομικά κέρδη, παράγωγο της σκληρής εκμετάλλευσης χιλιάδων εργαζόμενων οικοδόμων.

Μαζί Ελληνες και μετανάστες

Το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι του κλάδου είναι χωρίς καμιά αμφιβολία οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες που αυξάνονται απόλυτα και αναλογικά. Σήμερα, το 43% των εργαζομένων του κλάδου είναι μετανάστες, σύμφωνα μόνο με την επίσημη καταγραφή του ΙΚΑ για το 2007. Πιο συγκεκριμένα, οι 133.170 από τους συνολικά 308.211 εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα, ήταν μετανάστες και το 71% από αυτούς κατάγονται από την Αλβανία. Το 22% των μεταναστών (28.616), που το 2007 δούλεψαν σε οικοδομοτεχνικά έργα, έκαναν από 1 μέχρι 49 μεροκάματα, ενώ το 22,98% (30.609) έκανε από 50 μέχρι 99 μεροκάματα. Δηλαδή, το 44% των μεταναστών εργαζόμενων στον κλάδο δούλεψαν το 2007 μόνο από 1 μέχρι 99 μέρες.

Οι μετανάστες είναι και τα πιο συχνά θύματα των εργατικών «ατυχημάτων» που θερίζουν τον κλάδο. Από τα 26 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» που έχει καταγράψει το ΣΕΠΕ από την αρχή του 2009 (στοιχεία μέχρι 5/5/09), τα 13 αφορούν αλλοδαπούς. Ενώ οι 9 από τους 15 νεκρούς εργάτες που μετρά ο κλάδος των Κατασκευών είναι μετανάστες. Συνολικά, οι εργάτες στον κλάδο των Κατασκευών που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα» που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (στοιχεία από την τριμηνιαία έκδοση «Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας» του ΕΛΙΝΥΑΕ) φτάνουν τους 1.300 φτάνουν, αριθμός που αντιστοιχεί σε 13 άτομα ανά 100.000 και είναι μεγαλύτερος από το διπλάσιο του μέσου όρου των άλλων τομέων.

Στην Ελλάδα, μόνο τη δεκαετία 1997 - 2007, τα επίσημα στοιχεία κατέγραψαν στις Κατασκευές 555 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα». Ενώ για το 2009, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταγράφει 26 νεκρούς εργάτες, εκ των οποίων οι 15 ήταν οικοδόμοι. Οι νεκροί και οι σακατεμένοι του κλάδου είναι βέβαια πολύ περισσότεροι, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 50% των απασχολούμενων στις Κατασκευές είναι μετανάστες και από αυτούς ένα μεγάλο κομμάτι δουλεύει εντελώς ανασφάλιστο και αδήλωτο, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά «ατυχήματα» να μην καταγράφονται πουθενά.

Καθήκον όλων να δυναμώσει ο αγώνας

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι οικοδόμοι και οι ταξικές τους δυνάμεις παλεύουν για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Ανάμεσα σε άλλα, καλούν τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων τους, να μετατρέψουν κάθε γιαπί και μεγάλο εργοτάξιο σε κάστρο αντίστασης στην πολιτική που ξεκληρίζει κατακτήσεις και δικαιώματα. Να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, ικανοποιητικές αυξήσεις στα μεροκάματα και άμεσα μέτρα προστασίας από την οικονομική κρίση, όπως:

-- Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά. Ειδικά γι' αυτήν την περίοδο που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η Ομοσπονδία διεκδικεί έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ για όλους τους οικοδόμους.

-- Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

-- Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους. Δωρεάν αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση.

-- Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι' αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης.

-- Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

-- Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους τους ανέργους.

-- «Πάγωμα» των δανείων των ανέργων και επιχορήγηση του ενοικίου.


Περ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ