ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κινητικότητα και παζάρια πάνω σε κινούμενη άμμο

Από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Λιβύη την περασμένη Τρίτη

Eurokinissi

Από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Λιβύη την περασμένη Τρίτη
Με το βλέμμα στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Λιβύης και τις μεγάλες «ευκαιρίες» ανοικοδόμησης στην κατεστραμμένη χώρα, ο λαός της οποίας εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά τη ΝΑΤΟική επίθεση του 2011 και την κατάσταση που διαμόρφωσε, ξένοι ηγέτες και υπουργοί, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων κατευθύνονται εδώ και βδομάδες στην Τρίπολη. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν επικερδή συμβόλαια και να αυξήσουν τη γεωπολιτική επιρροή, σε μια χώρα που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα κατέφθασαν στην Τρίπολη για συναντήσεις με τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμαντ Μένφι, οι πρωθυπουργοί της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πολυμελής κινεζική αντιπροσωπεία της κατασκευαστικής εταιρείας «Kimberley CAPITAL Holding Company» που ειδικεύεται σε μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό και στελέχη κρατικών εταιρειών Ενέργειας, ανάπτυξης υποδομών, κ.ά. Είχε προηγηθεί προ δεκαημέρου επικοινωνία των Προέδρων Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη και την κοινή απαίτησή τους για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων.

Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες εξασφάλισαν διαβεβαιώσεις για διερεύνηση διμερών ή πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές, οι υπηρεσίες Υγείας, οι σταθμοί παραγωγής και τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότησης κ.ά.

Με τις ίδιες στοχεύσεις, το Ελληνοαραβικό Εμπορικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη με Ελληνες και Αραβες διπλωμάτες και επιχειρηματίες της Βόρειας Αφρικής.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη ο Λίβυος πρωθυπουργός, Α. Χ. Ντμπέιμπα, ξεκίνησε μίνι περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου, κάνοντας την αρχή από το Κουβέιτ, όπου συνάντησε τον εμίρη Ναουάφ αλ Σαμπάχ, συζητώντας για συνεργασίες στην Ενέργεια και την ασφάλεια. Την Πέμπτη μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Ο «γόρδιος δεσμός» των ξένων στρατευμάτων

Ενα από τα κομβικά ζητήματα στο δρόμο για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24/12/2021 είναι η παραμονή ξένων μισθοφόρων και τουρκικών στρατευμάτων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, του Φαγιέζ Σάρατζ, και η νυν, του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Α. Χ. Ντμπέιμπα, συμφωνούν στα λόγια με την απαίτηση για απομάκρυνσή τους, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι στην πράξη.

Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση που είχαν στο Νίγηρα στις 3/4 (με αφορμή την ορκωμοσία του Προέδρου της χώρας) ο πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Χαλίντ Αλ Μίσρι, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Διαφώνησαν στο θέμα των ξένων στρατευμάτων που παραμένουν στη Λιβύη κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας. Ο Μίσρι συμφώνησε μόνο με την ανάγκη απομάκρυνσης των ξένων μισθοφόρων που υποτίθεται πως έπρεπε να είχε γίνει εδώ και περίπου τρεις μήνες. Διαφώνησε με την απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτικών, επειδή βρίσκονται «νόμιμα στη Λιβύη» έπειτα από πρόσκληση της προηγούμενης κυβέρνησης. Εδειξε καχύποπτος απέναντι στην πενταμελή ενδολιβυκή «Στρατιωτική Επιτροπή 5+5» που έχει συγκροτηθεί μετά την εκεχειρία του Οκτώβρη, εξηγώντας πως «αυτές οι δυνάμεις» (υπονοώντας εκείνες του στρατηγού Χάφταρ, αρχηγού του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού») «συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Λιβύης».

Στην πραγματικότητα, το ρευστό πολιτικοστρατιωτικό τοπίο στη Λιβύη παραμένει εύφλεκτο. Παρά το σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης», η σύγκρουση των διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης συνεχίζεται, όπως και η επέμβαση ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πριν από μερικές βδομάδες ο «λιβυκός στρατός» στην Τρίπολη (που απαρτίζεται κυρίως από ισλαμιστές) διαπίστωσε την επιστροφή μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας «Wagner» και των σουδανικών παραστρατιωτικών ταγμάτων «Τζαντζαγουίντ» (που δρούσαν επί Προέδρου Μπασίρ στο Νταρφούρ του Σουδάν). Οι μισθοφόροι, μετά από ολιγοήμερη αποχώρηση, επέστρεψαν στις θέσεις τους στη Σύρτη (π.χ. στρατόπεδο Τζάλιτ και αεροπορική βάση Γκαρνταμπίγια).

Αντίστοιχα, στην Τρίπολη εκτιμάται πως υπάρχουν έως σήμερα περίπου 6.500 φιλότουρκοι Σύροι μισθοφόροι. Σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται οι ντόπιες και ξένες δυνάμεις του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του Χ. Χάφταρ, στην ανατολική Λιβύη, που παραμένουν σε αναμονή.

Η όξυνση του ανταγωνισμού ξένων δυνάμεων και μονοπωλίων πάνω από την «πίτα» του λιβυκού εθνικού πλούτου δεν έχει ξεπεραστεί στο ελάχιστο. Αφήνει, έτσι, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...


Δ. ΟΡΦ.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ
Οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι ο θάνατος προήλθε από ασφυξία

Το γεγονός ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάη του 2020 προήλθε από την ασφυξία που του προκάλεσε ο λευκός αστυνομικός Ντ. Σόβιν, ο οποίος τον πατούσε επί 10 περίπου λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό ενώ ήταν ριγμένος μπρούμυτα στο έδαφος, επιβεβαιώνουν οι γιατροί που καταθέτουν στη σχετική δίκη που συνεχίζεται στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

Οπως τόνισε στην κατάθεσή του ο επιφανής πνευμονολόγος Μάρτιν Τόμπιν, «ο θάνατος του Φλόιντ προήλθε από χαμηλό επίπεδο οξυγόνου» και όχι από το παυσίπονο Φεντανίλ και τη μεθαμφεταμίνη που βρέθηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις του θύματος. «Ακόμα και ένας υγιής άνθρωπος θα είχε πεθάνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη δολοφονική λαβή του Σόβιν. Οπως εξήγησε ο Μ. Τόμπιν στους ενόρκους, ο Τζ. Φλόιντ «σε κάθε αναπνοή χρειαζόταν να δίνει μάχη με την άσφαλτο, να δίνει μάχη με τη μικρή ποσότητα αέρα που μπορούσε να εισπνεύσει προσπαθώντας να ανασηκωθεί από τα γόνατα των αστυνομικών που πίεζαν τα δεμένα με χειροπέδες χέρια του πάνω στον θώρακά του». Και κατέληξε: «Αυτό το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου δυσκόλευε τον Φλόιντ να αναπνεύσει και προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλό του αλλά και καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκάλεσε την ανακοπή καρδιάς».

Ενας άλλος γιατρός που επίσης κάλεσε η κατηγορούσα αρχή, ο Μπιλ Σμοκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο θάνατος του Αφροαμερικανού να οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών, καταρρίπτοντας τον προκλητικό ισχυρισμό της υπεράσπισης του Σόβιν. Παράλληλα ο Σμοκ επεσήμανε την αδράνεια των αστυνομικών όταν ένας εξ αυτών δήλωσε ότι δεν νιώθει πλέον τον καρδιακό παλμό του Τζ. Φλόιντ, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να του κάνουν καρδιακές μαλάξεις.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ενδείξεις για μακροπρόθεσμο παζάρι

Διαφαινόμενα «θετικό κλίμα» φάνηκε να επικρατεί στις δύο διαδοχικές έμμεσες συνομιλίες που πραγματοποίησαν την Τρίτη και την Παρασκευή στη Βιέννη Αμερικανοί και Ιρανοί διπλωμάτες με ευρωενωσιακούς μεσολαβητές, παρουσία Ρώσων, Κινέζων, Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων, με αντικείμενο τη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να απέδωσαν οι αρχικές πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για διεύρυνση της διαπραγμάτευσης με «γεμάτη ατζέντα», ώστε να συμπεριλαμβάνει το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τη γεωπολιτική περιφερειακή επιρροή του Ιράν. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ακολουθηθεί μια μέθοδος «σαλαμοποίησης» των θεμάτων που προκαλούν τριβές ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη. Να επιχειρηθεί δηλαδή από την κυβέρνηση Μπάιντεν μια προσωρινή εκτόνωση της έντασης με το Ιράν, δίνοντας χρόνο για να εκτιμηθεί στη συνέχεια η πιο κατάλληλη μέθοδος για όξυνση της γεωπολιτικής κόντρας και για να μετρηθούν οι αντιδράσεις άλλων χωρών της περιοχής, με βάση τα «νέα δεδομένα» που μπορεί να διαμορφώσει αυτή η διαπραγμάτευση.

Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο φόντο της διαπραγμάτευσης στη Βιέννη (όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) καταγράφηκε η αίσια κατάληξη της πολύμηνης αντιπαράθεσης μεταξύ Τεχεράνης και Σεούλ, με αφορμή την προσωρινή κατάσχεση του νοτιοκορεατικού τάνκερ «Hankuk Chemi». Το σκάφος είχε κατασχεθεί προσχηματικά, επειδή οι κορεατικές αρχές εμπόδιζαν το ξεπάγωμα κεφαλαίων ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων σε ιρανικούς κρατικούς λογαριασμούς κορεατικών τραπεζών. Το πάγωμα των ιρανικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε κορεατικές τράπεζες δεν ήταν απόφαση της Ν. Κορέας, αλλά συνέπεια των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος του Ιράν μετά την απόφαση του τέως Προέδρου Ντ. Τραμπ, τον Μάη του 2018, για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία του 2015.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ενταση στο Μπέλφαστ στα «απόνερα» του Brexit

Αναταράξεις και ένταση προκαλούν στη Βόρεια Ιρλανδία τα «μεθεόρτια» του Brexit, μετά την ουσιαστική θέσπιση τελωνειακών ελέγχων σε προϊόντα που εισέρχονται στην περιοχή από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της «φόρμουλας» που συμφωνήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ για να μη διαταραχθούν η ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» και η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (μέλους ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου).

Εδώ και μια βδομάδα, κάθε βράδυ στο Μπέλφαστ σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας, Προτεσταντών «ενωτικών» (υπέρμαχοι της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο) και Καθολικών «εθνικιστών» (υπέρμαχοι της ένωσης με την υπόλοιπη Ιρλανδία). Οι «ενωτικοί» καταγγέλλουν ότι η θέσπιση τελωνειακών ελέγχων για τα προϊόντα από και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί μακροπρόθεσμα να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ένωσης του νησιού της Ιρλανδίας.

Μπροστά σε αυτήν την «εύφλεκτη» κατάσταση, εκκλήσεις για ψυχραιμία απηύθυναν η τοπική κυβέρνηση συνεργασίας της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μ. Μάρτιν, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ