ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τα προβλήματα των νέων στρατευμένων δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων... ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους!

Οχι στην αύξηση της θητείας

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, και ο λογαριασμός για τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους είναι πολύ βαρύς. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή με υπευθυνότητα διεκδίκησαν μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των στρατιωτών, βρέθηκαν δίπλα στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους και στις οικογένειές τους. Η φωνή και οι διαμαρτυρίες των στρατιωτών έγιναν από το ΚΚΕ αιτήματα πάλης στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διεκδικούν για τους νέους στρατευμένους:

-- Να καταργηθεί η αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.

-- Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία σε όλες τις μονάδες.

-- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους στρατευμένους.

Ο νέος που βρίσκεται στις Ενοπλες Δυνάμεις για τη θητεία του «δεν αφήνει πίσω» - όπως συνηθίζουν να λένε οι κυβερνήσεις - τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένειά του. Ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, βλέπει την κυβέρνηση να τζογάρει την υγεία του λαού για τα κέρδη. Την ίδια στιγμή που όλο και περισσότερα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία αποκλειστικά για Covid-19, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας θησαυρίζουν από την ανάγκη και τον πόνο του κόσμου. Ο στρατευμένος βλέπει με τα ίδια του τα μάτια πως και μέσα στη μονάδα η πρόληψη και προστασία της υγείας μετριέται ως κόστος, γι' αυτό τα στρατόπεδα έχουν μετατραπεί σε χώρους υπερμετάδοσης και διασποράς. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικράτησε στις τελευταίες ΕΣΣΟ στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (όπως ονομάζονται σήμερα τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων) της Θήβας, της Λαμίας και της Τρίπολης, με δεκάδες κρούσματα και ελλιπή μέτρα, με αποτέλεσμα με τις μεταθέσεις μετά την ορκωμοσία να έχουν διασπείρει σε πολλές μονάδες της χώρας τον κορονοϊό. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε πολλά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, ο στρατιώτης δεν μπορεί «να κοιτάει τη δουλειά του» και «να μη λέει πολλά», και για έναν παραπάνω λόγο. Σε συνθήκες κρίσης αυτός τελικά καλείται να πληρώσει και τον λογαριασμό της θητείας του, αφού το κράτος και η υπηρεσία του δεν του καλύπτουν σχεδόν τίποτα από το κόστος, που είναι υψηλό. Η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει οικονομικά τους νέους ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αλλά έχει εξασφαλίσει εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτοί δε που ετοιμάζονται να παρουσιαστούν από τον Μάη και μετά, καλούνται να υπηρετήσουν 12μηνη θητεία στον στρατό ξηράς, με τη δικαιολογία της στελέχωσης των μονάδων στην παραμεθόριο, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν την κυβέρνηση να καυχιέται για τις δεκάδες ασκήσεις και αποστολές εκτός συνόρων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, στις οποίες συμμετέχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις με μέσα και προσωπικό. Ολες αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις, με ευθύνη της αστικής τάξης της Ελλάδας, της τωρινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων, εμπλέκουν τη χώρα μας και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών σε βάρος άλλων λαών, με μεγάλους κινδύνους για το λαό μας.

Πέφτουν στο κενό απόψεις όπως «στον στρατό δεν χωρά η πολιτική», γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που τα λένε στηρίζουν μέχρι τα μπούνια την κυβερνητική πολιτική ή ξερνούν το φασιστικό και ρατσιστικό τους δηλητήριο με κάθε ευκαιρία. Ο κάθε στρατιώτης βλέπει με τα ίδια του τα μάτια ότι, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, από τους φόρους του λαού δίνονται πάνω από 4 δισ. ευρώ σε δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από όπου κι αν έχουν περάσει αυτοί οι δολοφονικοί οργανισμοί έχουν αφήσει πίσω τους εκατομμύρια νεκρών, σακατεμένων και ξεσπιτωμένων οικογενειών. Καμία δουλειά δεν έχουν τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού να συνεκπαιδεύονται με ΝΑΤΟικούς και Αμερικανούς, σε ασκήσεις μάλιστα που βάζουν στα σενάριά τους την αντιμετώπιση από τον στρατό τού «εσωτερικού κινδύνου», εννοώντας τους δίκαιους αγώνες του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις κυβερνήσεις που τους χώνουν μέχρι τα μπούνια, όπως είναι η «Defender Europe 21». Βλέπει την κυβέρνηση να ξεδιπλώνει ένα όργιο καταστολής και αυταρχισμού σε βάρος του λαού και της νεολαίας, αξιοποιώντας τη νομοθεσία και τα σώματα καταστολής που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ και προκλητικά αναβαθμίζει, ενώ ο λαός και η νεολαία απαιτούν την κατάργησή τους άμεσα.

Το «κάποιοι μήνες είναι και θα περάσουν» δεν περπατά έτσι ακριβώς στη ζωή, αφού εδώ και έναν χρόνο έχουν σταματήσει να δίνονται οι άδειες ορκωμοσίας, ενώ σε πολλές μονάδες στερούν από τους στρατιώτες ακόμα και τις προβλεπόμενες άδειες και εξόδους, στο όνομα της προστασίας από τον κορονοϊό, και την ίδια στιγμή βλέπουν τους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού να ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό. Ούτε περνάνε έτσι εύκολα «κάποιοι μήνες» της θητείας όταν καθημερινά ζεις χωρίς δεκάρα τσακιστή στην τσέπη ή αγωνιάς και κινδυνεύεις μέρα - νύχτα να κολλήσεις τον ιό, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Η ζωή επιβεβαιώνει πως δεν μπαίνει παύση ούτε στη ζωή των νέων, ούτε στα δικαιώματά τους μέσα στα στρατόπεδα. Αυτό επιβεβαιώνεται από όλους εκείνους τους νέους που κατά τη διάρκεια της θητείας τους κρατάνε τη μόνη «υπεύθυνη ατομική στάση» που υπάρχει, αυτή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων και των αναγκών τους. Οι διαμαρτυρίες που δημοσιεύονται καθημερινά στο alt.gr από στρατιώτες σε μονάδες όλης της χώρας βρίσκουν την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με κάθε τρόπο και μέσο. Οι διαμαρτυρίες των νέων δεν μένουν γραμμένες και κουκουλωμένες σε ένα τετράδιο, αλλά τους δίνεται φωνή μέσα από τους βουλευτές του ΚΚΕ, τους εκλεγμένους συμβούλους στις Περιφέρειες και στους δήμους. Με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, γίνονται υπόθεση των εργατικών σωματείων σε όλη τη χώρα, των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητικών συμβουλίων, γίνονται υπόθεση διεκδίκησης και πάλης του λαού.

Οι στρατευμένοι γνωρίζουν πως η στήριξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των μελών τους σε όλους τους φορείς όπου είναι εκλεγμένος κομμουνιστής, πολλαπλασιάζει τη δύναμή τους, είναι πραγματικό αποκούμπι στα δύσκολα, δίνει κουράγια και αισιοδοξία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν λένε εύκολα και κούφια ψευτοεπαναστατικά λόγια στους στρατευμένους. Αυτό το κάνουν άλλες δυνάμεις, που στην πράξη είναι άφαντοι από τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των στρατευμένων, του λαού και της νεολαίας. Καλούν τους στρατευμένους και τη νεολαία ουσιαστικά να αδιαφορήσουν για τους κινδύνους από την αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, που πότε προχωράνε με σενάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου, πότε με πολεμική προετοιμασία και ρητορική, ιδιαίτερα από πλευράς της τουρκικής αστικής τάξης, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ σε μόνιμη και σταθερή βάση δεν χάνουν ευκαιρία να ξερνούν χολή για το ΚΚΕ, τις θέσεις του και τις παρεμβάσεις του για τα προβλήματα και τα δικαιώματα των φαντάρων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πανελλαδική παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις 14 έως τις 18 Απρίλη με συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα, εξορμήσεις ενημέρωσης των στρατευμένων και του λαού, αποκτά μεγάλη σημασία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους στρατευμένους, δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν η Σούδα και όλες οι βάσεις του θανάτου, για θητεία με δικαιώματα και τη ζωή που μας αξίζει.


Νίκος ΛΑΠΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Οι Θέσεις για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματική διέξοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας

Οι φαντάροι που υπηρετούμε αυτή την περίοδο τη θητεία μας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα, ακόμα και για το στρατό, δεδομένα. Ο εγκλεισμός σε πολλά στρατόπεδα χωρίς εξόδους, το άγχος μην κολλήσουμε τους δικούς μας ή μην κολλήσουμε από τους δικούς μας όταν παίρνουμε άδειες κ.λπ., είναι καταστάσεις που αναπόφευκτα γεννάνε τον προβληματισμό σε ένα ευρύτερο κομμάτι των στρατευμένων. Προβληματισμός που φουντώνει όταν παρακολουθούμε τις ευρύτερες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και εκτός στρατοπέδων και που επηρεάζουν τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, εμάς όταν απολυθούμε.

Από τα περιστατικά αυξημένης αστυνομικής βίας, την «ψυχεδελική» διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο όπου θα δουλεύουμε 10ωρα όταν απολυθούμε, χωρίς κανένα δικαίωμα. Μέχρι πιο «σύνθετα» ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση, οι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών στην περιοχή μας που φτάνουν έως και σε πολεμικές συγκρούσεις, τον όλο και πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών και την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα.

Ολες αυτές οι εξελίξεις μπορεί να μοιάζουν ασύνδετες μεταξύ τους ή εξαιρέσεις από την κανονικότητα και να μην μπορούν να ερμηνευτούν σωστά από πολλούς φαντάρους. Και όταν δυστυχώς δεν μπορεί να βρει κάποιος τη ρίζα ενός προβλήματος, δεν μπορεί να βρει και τη λύση αυτού.

Μια βοήθεια λοιπόν στην ερμηνεία όσων ζούμε στη σωστή τους βάση δίνουν, κατά τη γνώμη μου, οι Θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που κάθε έντιμος στρατευμένος αλλά και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων αξίζει να διαβάσει.

Μέσα από τις Θέσεις του Συνεδρίου μπορεί να δει κανείς τον συνδετικό κρίκο όλων αυτών των φαινομένων, που είναι η εξουσία μιας μικρής μειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία οργανώνει την οικονομία με κριτήριο το κέρδος της. Ταυτόχρονα, όμως, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έχοντας πλήρη επίγνωση του παγκόσμιου δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων, φωτίζεται η πραγματική διέξοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Η πάλη στο σήμερα για όποια κατάκτηση μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως η πάλη για την κοινωνία που κριτήριο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και ο λαός θα είναι κυρίαρχος του εαυτού του.

Αλέξης Γιαγτζόγλου, φαντάρος στην ΕΛΔΥΚ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ