ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δολοφονική ενέδρα στον δημοσιογράφο Γ. Καραϊβάζ

Το σημείο της δολοφονίας

Eurokinissi

Το σημείο της δολοφονίας
Αγνωστοι δολοφόνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Στο σημείο βρέθηκαν 17 - 20 κάλυκες. Οπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, οι δράστες επέβαιναν σε μηχανάκι και τον αιφνιδίασαν την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητό του. Τουλάχιστον 6 σφαίρες έπληξαν το θύμα.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκονταν σε εξέλιξη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δεχόταν απειλές ούτε είχε ζητήσει αστυνομική φρούρηση.

Ο Γ. Καραϊβάζ ήταν αστυνομικός συντάκτης από τη δεκαετία του '90 και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο «Star». Ηταν επίσης διαχειριστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας. Είχε εργαστεί για πολλά χρόνια στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», απ' όπου έφυγε το 2017. Ηταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Για το θάνατό του ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές» ούτε από «μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί μια αποτρόπαιη πράξη, της οποίας οι δράστες και τα κίνητρα χρειάζεται άμεσα να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Πλήρης κάλυψη στην αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος 13χρονων

Με αστειότητες περί ...«τυπικού ελέγχου» και διαστρέβλωση των γεγονότων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη προσέφερε πλήρη κάλυψη στην αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος 13χρονων μαθητών στη Λάρισα, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη.

Θυμίζουμε ότι στις 30 Μάρτη, 13χρονα παιδιά - μαθητές που βρίσκονταν στο πάρκο Αγίου Αντωνίου στη Λάρισα δέχτηκαν «έφοδο» από αστυνομικούς με πολιτικά, χωρίς διακριτικά, οι οποίοι άρχισαν να κάνουν έλεγχο, τρομοκρατώντας τους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πετάξουν στο έδαφος έναν εξ αυτών, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του. Αντί να οδηγήσουν τον μαθητή στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, τον προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα και οι γονείς του ενημερώθηκαν δύο ώρες αργότερα.

Δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ελ. Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι «ουδεμία έφοδος έλαβε χώρα. Επρόκειτο για έλεγχο στο πλαίσιο ειδικών δράσεων τοπικού χαρακτήρα με στόχο την πρόληψη διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή». Επίσης ότι οι τέσσερις αστυνομικοί «ουδέποτε έκρυψαν την ταυτότητά τους και δεν υπήρξε τραυματισμός, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι». Απλά ... «ο νεαρός μαθητής, τρέχοντας, παραπάτησε μόνος του, έπεσε και χτύπησε»! Ακόμα, ότι οι αστυνομικοί «επέδειξαν από την πρώτη στιγμή την αναγκαία αμεσότητα και φροντίδα» στο χτυπημένο παιδί...

Εξάλλου, μόνο ανησυχία προκαλεί η αναφορά του ότι «η προστασία ανηλίκων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο νεοεκπονηθέν Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την περίοδο 2020 - 2024»...

Σχολιάζοντας το «σκόνταψε και χτύπησε» που ανέφερε ο υφυπουργός, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως «αυτά τα σκοντάμματα τα ξέρουμε δεκαετίες τώρα». Κατήγγειλε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή «που δίνει αέρα στα πανιά αστυνομικών να φέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο» και σημείωσε ότι «η καταστολή, τα περιστατικά αστυνομικής βίας και οι περιπολίες στρατιωτικού χαρακτήρα, και τοπικά αλλά και γενικότερα, αστυνομικών σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή επιλογή» τρομοκράτησης του λαού.

ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Συντονίζονται και διεκδικούν οι σπουδαστές

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, από επιπέδου 4 σε επιπέδου 3, δηλαδή γυμνασιακού, και για να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολές τους, δηλώνουν οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, που την Παρασκευή, συντονίζοντας πανελλαδικά τη δράση τους, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις.

Στην Αθήνα, σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω, Ρέντη, Αγίων Αναργύρων και Ελευσίνας έκαναν κινητοποίηση στη Βουλή, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ. Συμπαράσταση στις διεκδικήσεις τους εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Ακολούθησε κοινή σύσκεψη του ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ και εκπροσώπων των ΕΠΑΣ, όπου συζητήθηκαν η συνέχιση της δράσης και ο συντονισμός. Παράλληλα, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Αττικής, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων, με επόμενο σταθμό κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 14/4. Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Παιδείας και την περασμένη Πέμπτη.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν μαχητική συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων της πόλης, ενώ την αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής. Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Πάτρα, Λάρισα και Πτολεμαΐδα.

  • Τους αγώνες των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ και απαιτεί να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Διαμαρτυρία στην Κάρυστο για τις ανεμογεννήτριες

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Καρύστου ενάντια στη συνεχιζόμενη επέλαση των ανεμογεννητριών στην περιοχή θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 12 Απρίλη στις 10 π.μ. οι φορείς της Καρύστου. Η κινητοποίηση, στην οποία καλούν 25 σύλλογοι και φορείς, έρχεται ως απάντηση στις νέες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση αιολικών σταθμών αλλά και τις νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και μετατρέπουν την ήδη επιβαρυμένη νότια Εύβοια σε ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο. Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά και σε συντονισμό της δράσης με τους φορείς και συλλόγους της νότιας Εύβοιας, βρίσκονται και σύλλογοι της περιοχής Διρφύων - Μεσσαπίων.

Συγκέντρωση συνταξιούχων στις 20 Απρίλη

Παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 20 Απρίλη, στις 10 π.μ., διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ) διεκδικώντας την αποκατάσταση των λεηλατημένων συντάξεών τους και την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου, οργανώνει την Τρίτη 13 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 4 μ.μ.

Αποκλεισμός του Πολυτεχνείου

Στον αποκλεισμό του Πολυτεχνείου προχώρησαν από το πρωί της Παρασκευής φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι συλλογικοί φορείς του ιδρύματος, ενάντια στις απειλές του πρύτανη την προηγούμενη μέρα για εισαγγελική παρέμβαση και κλήση της αστυνομίας με αφορμή εκδήλωση που γινόταν εκεί. Φοιτητές και εργαζόμενοι με τις αποφάσεις τους συνεχίζουν να παλεύουν για τη μη εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Κεραμέως - Χροσοχοΐδη, απαιτούν να μην τολμήσει ο πρύτανης να φέρει αστυνομία στις σχολές, να ανοίξουν εδώ και τώρα οι σχολές με ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησαν σε σύσκεψη για να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ