ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
21η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ
Ενίσχυση συνεργασίας αλλά παραμένουν διαφωνίες

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες η 21η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας, στην οποία τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν αντίστοιχα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Η έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος δείχνει ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ιεραρχούν τον συντονισμό τους, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν, ειδικά για τους όρους «ανοίγματος» της κινεζικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς, κάτι που αφορά φυσικά την υπεράσπιση των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί και τα ανταλλάγματα που μπορεί να εκπροσωπήσει για αυτή.

Πάντως, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Τουσκ ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, αλλά τελικά καρποφόρες. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε Κοινό Ανακοινωθέν, που καθορίζει την κατεύθυνση για τη συνεργασία μας, με βάση την αμοιβαιότητα».

Ενώ ο Λι, αρθρογραφώντας στη γερμανική «Χάντελσμπλατ», διαμήνυσε την ετοιμότητα του Πεκίνου για ένταση συνεργασίας, εστιάζοντας βέβαια σε πεδία στα οποία αναδύονται αντιθέσεις (εντός Δύσης και όχι μόνο) που η Κίνα προσδοκά να αξιοποιήσει προς δικό της όφελος, όπως την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ), αλλά και τη διατήρηση της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (από την οποία επίσης αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ).

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν «την ισχύ της περιεκτικής Στρατηγικής τους Συνεργασίας» αλλά και την «αφοσίωσή τους στην πολυμέρεια», χρησιμοποιώντας έναν όρο («πολυμέρεια») που επιστρατεύεται όλο και πιο συχνά για να εκφράσει αντιδράσεις σε «μονομερείς» τακτικές και επιλογές των ΗΠΑ. Καταγράφονται οι εκατέρωθεν προσδοκίες για «αμοιβαίο όφελος», με «δεσμεύσεις» για «οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας» πάνω στην «ανοικτότητα» («openness», δηλαδή περαιτέρω διευκολύνσεις της κάθε πλευράς για την άλλη), την «αντιμετώπιση των διακρίσεων» (δηλαδή την κατάργηση εμποδίων όπως δασμών κ.τ.λ.) και τον «δίκαιο ανταγωνισμό». Βεβαίως, ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι παραπέμπονται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής η επίτευξη συμφωνιών για «μια σειρά κρίσιμα εμπόδια» για τη διμερή εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους για συνεργασία με στόχο τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δηλαδή την υπεράσπιση κατευθύνσεων στο διεθνές εμπόριο που πιέζουν σημαντικά μια σειρά επιλογές των ΗΠΑ.

Ακόμα, υπογραμμίζονται «η σθεναρή υπεράσπιση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού», η «διεθνής δράση για την αποτελεσματική παροχή μιας παγκόσμιας απάντησης στην απειλή της κλιματικής αλλαγής».

Το Ανακοινωθέν ξεχωρίζει τέλος την «προώθηση συνεργιών» των δύο πλευρών για τη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας όπως και των Δικτύων της ΕΕ για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και την Πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road« («Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού»), ενώ όσον αφορά την κοινή «αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων», εκτός από το Ιράν, γίνεται ειδική αναφορά στις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και το Αφγανιστάν. Για τη Βενεζουέλα, οι δύο πλευρές «εκφράζουν τη βούληση να εργαστούν με άλλες πλευρές για μια πολιτική, ειρηνική και δημοκρατική λύση, που θα αποφασίσει ο λαός της χώρας», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεργάτες σε πολλά, χωρίς να είναι όλα «ρόδινα»

ΜΟΣΧΑ.--

Νέες συμφωνίες οικονομικών συνεργασιών υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία, στο πλαίσιο της 8ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής για τη συνεργασία των δύο χωρών, που έγινε στη Μόσχα, με την παρουσία των Προέδρων Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κύριλλος Ντιμιτρίεφ, το RDIF υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική εταιρεία «Rοnesans» για την κατασκευή νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη Ρωσία. Η «Ronesans» έχει ήδη πάρει μέρος στην κατασκευή διαφόρων έργων στη Ρωσία, όπως ενεργειακές υποδομές.

Μία άλλη συμφωνία που υπεγράφη αφορά την περαιτέρω δραστηριοποίηση της ρωσικής εταιρείας νέων τεχνολογιών «Yandex» στην τουρκική αγορά. Επίσης, ο Ντιμιτρίεφ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός κοινού Επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαιο 900 εκατ. ευρώ. Για τα περαιτέρω σχέδια ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών, το ρωσικό ITAR TASS μετέδιδε χτες ότι υπάρχει ενδιαφέρον ειδικά για τους κλάδους της Ενέργειας, της Αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και του Τουρισμού, παραπέμποντας σε δηλώσεις για τη σημασία των επενδύσεων στο Ακουγιου (της Τουρκίας, όπου με ρωσικά κεφάλαια θα φτιαχτεί ο πρώτος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας) αλλά και τον αγωγό «Turkstream».

Την ίδια στιγμή και παρά τις επισημάνσεις για την παράδοση των «S-400» (των συστημάτων αεράμυνας που η Αγκυρα έχει παραγγείλει και των οποίων η παράδοση θα ξεκινήσει τελικά τον Ιούνη, αντί για το φθινόπωρο, κίνηση η οποία έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ), δεν πρέπει να καλλιεργείται η εντύπωση ότι είναι απόλυτη η συμφωνία των δύο πλευρών, για όποιον τομέα κι αν πρόκειται.

Οχι τυχαία ο Πούτιν, κληθείς να εκτιμήσει συνολικά τη φετινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, σχολίασε ότι «αν νομίζετε ότι όλες μας οι συνομιλίες ήταν τόσο ρόδινες, ότι απλά ο ένας παίνευε τον άλλο και μιλούσαμε μόνο για τα κατορθώματά μας... Οχι, δεν γίνεται έτσι». Ενδεικτικές είναι και οι αναφορές του σε διαφωνίες που συνεχίζονται όσον αφορά την τιμή με την οποία πουλάει φυσικό αέριο η ρωσική «Gazprom», την οποία ο Ρώσος ηγέτης προσπάθησε να εμφανίσει ως αξιόπιστο πάροχο Ενέργειας, «σε αντίθεση με άλλους», όπως ανέφερε γενικόλογα, υπονοώντας ότι η Μόσχα αποτελεί πιο «άξιο» συνεργάτη για την Αγκυρα από ό,τι άλλοι επίδοξοι συνέταιροί της.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΑΚΡ ζητά νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, αφού επιμένει ότι στις πρόσφατες τοπικές εκλογές έγιναν πολλές παρατυπίες. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ιχσάν Γιαβούζ δήλωσε ότι το ΑΚΡ θα κάνει νέα προσφυγή και θα ζητήσει «νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη». Τους τόνους είχε ήδη υψώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας προχτές για «οργανωμένο έγκλημα» που διαπράχθηκε στη συγκεκριμένη πόλη και σχολιάζοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει σε κλίμα ευφορίας για μια εκλογική νίκη σε μια πόλη 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχοντας μια διαφορά 13.000 - 14.000... Οταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις προσφυγές, θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, αξιολογώντας τα εκλογικά αποτελέσματα, ήδη πυκνώνουν αναλύσεις στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες εκλογές για να δυναμώσουν η «εθνική ομοψυχία» και η ανεμπόδιστη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που «έχει ανάγκη η πατρίδα». Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζονται και προβληματισμοί για τη «διείσδυση» που κατόρθωσε το σοσιαλδημοκρατικό CHP στους συντηρητικούς ψηφοφόρους (η «Σαμπάχ» συνέδεε χτες αυτήν τη «διείσδυση» με την επικράτηση του CHP στην Αγκυρα), ενώ ήδη κυκλοφορούν σενάρια και για ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο Ερντογάν.

Αλλωστε, διεργασίες στο ΑΚΡ, αλλά και σε άλλα αστικά κόμματα, προχωρούν εδώ και καιρό, όπως δείχνει και η κινητικότητα δυσαρεστημένων (από την ηγεσία Ερντογάν) πρώην στελεχών του ΑΚΡ, στα οποία πολλοί συγκαταλέγουν τους πρώην πρωθυπουργούς Νταβούτογλου, Γκιουλ κ.τ.λ. Φυσικά, πρόκειται για κινητικότητα που εκφράζει αντιθέσεις στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης, για θέματα όπως και οι διεθνείς της συμμαχίες, η προτεραιότητα στη συνεργασία με ΗΠΑ ή με Ρωσία, η στάση στο Κουρδικό, άλλα καυτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής.

  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Αγκυρα, Μάσιμο Γκαιάνι, για να εκφράσει τη «λύπη» του σχετικά με πρόταση που κατατέθηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και για να ζητήσει εξηγήσεις. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ τμήμα της Ευρώπης».
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Και προτάσεις για τετραμερή με Ελλάδα - Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία προχωρούν οι διεργασίες γύρω από τη διχοτόμηση της Κύπρου είναι η πρόταση που κατέθεσε η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στο νησί, καλώντας σε τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες για το Κυπριακό δήλωσε ότι «και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα, περί τετραμερούς διάσκεψης, η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δύο εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο».

Να σημειωθεί πάντως ότι ελληνοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες για τη συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ, σύμφωνα με τις οποίες η πραγματοποίηση τετραμερούς απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και άρα δεν θα τη δεχόταν ως συνομιλητή, κι απ' αυτήν την πλευρά χαρακτηρίστηκε «αντιπαραγωγική» η εξέταση (στην παρούσα φάση...) μιας τέτοιας συνάντησης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Προδρόμου επανέλαβε ότι «η ιδέα περί αποκέντρωσης είναι εκεί προς συζήτηση», ενώ ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, «έχει σκεφτεί και έχει προτείνει νέα πράγματα ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει πως τώρα μπορούμε να πετύχουμε».

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι θα δυναμώσει κι άλλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αμερικανικός κολοσσός «ExxonMobil» θα προχωρήσει μέχρι τον Ιούνη σε νέα γεώτρηση στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, για να επιβεβαιώσει το κοίτασμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εντοπίστηκε.

Παράλληλα, έντονο είναι το ενδιαφέρον και της γαλλικής «Total», η οποία αφενός επιδιώκει να κερδίσει την αξιοποίηση του οικοπέδου «7» (σε κοινοπραξία με την ιταλική «Eni»), αφετέρου να «χωθεί» και στην «αξιοποίηση» του «8», του οποίου τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης επί του παρόντος διατηρεί αποκλειστικά η «Eni».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας χτες έγιναν ξανά γαλλικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας, με πτήσεις αεροσκαφών τύπου «Ραφάλ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ