ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Απρίλη 2016
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Επικίνδυνη όξυνση του προβλήματος

Eurokinissi

Μέρα με τη μέρα oξύνεται καθημερινά το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης, χώρους φιλοξενίας και άτυπες δομές στη χώρα μας. Παράλληλα, αυξάνονται οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές κινήσεις και επιθέσεις, όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες σε Χίο και Λέρο. Οσο περισσότερο αντιλαμβάνονται οι 53.000 εγκλωβισμένοι άνθρωποι πως η παραμονή τους στην Ελλάδα θα διαρκέσει ακόμα και χρόνια, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η απελπισία τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε φαινόμενα σαν αυτά των τελευταίων ημερών, με συμπλοκές και εντάσεις.

Την Πέμπτη στην Ειδομένη γυναίκες και παιδιά επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση στην περιοχή, με τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις να μην επιτρέπουν στους συγκεντρωμένους να προχωρήσουν. Μικρή ομάδα από γυναικόπαιδα πέρασε από αφύλακτα σημεία της περίφραξης, γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και κάθισε πάνω στις ράγες, μπροστά στη σιδερόφραχτη πόρτα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Στον Πειραιά, την Τετάρτη, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι, όταν μετανάστες και πρόσφυγες, μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων, βγήκαν στο λιμάνι, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα», φώναζαν, υποστηρίζοντας ότι σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι καλές. Αργά το βράδυ πρόσφυγες κατέβαλαν δύο προσπάθειες να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.

Στην Χίο, επιθέσεις δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών» σε βάρος των προσφύγων, που βρίσκονταν στο λιμάνι της Χίου, σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ξημερώματα. Πρόσφυγες και μετανάστες υποχρεώθηκαν και αποχώρησαν από το λιμάνι. Βρίσκονταν εκεί μια βδομάδα διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους και τις συνθήκες «φιλοξενίας» τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω στις πρόχειρες σκηνές που είχαν φτιάξει οι πρόσφυγες ρίχτηκαν κροτίδες. Η παρουσία εκπροσώπων σωματείων και αρκετών πολιτών εμπόδισε τα χειρότερα και συνέβαλε στη συγκροτημένη αποχώρησή τους. Την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φασιστοειδή εισέβαλαν στο δημαρχείο, ενώ στην πλατεία της πόλης προέβησαν σε προπηλακισμούς.

Μετ' εμποδίων αποβιβάστηκαν, εξάλλου, το βράδυ της Πέμπτης, στο λιμάνι της Λέρου, περίπου 240 πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν με πλοίο, από τη Χίο. Ομάδα κατοίκων του νησιού, ύστερα και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση. Ετσι το πλοίο χρειάστηκε να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού. Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, περίπου 500 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται μέσα στο hot spot της Σάμου, άρχισαν να διαμαρτύρονται. Οι έγκλειστοι επέμεναν να ανοίξουν οι πόρτες για να φύγουν, ενώ περισσότερα από 250 άτομα βγήκαν και έφτασαν στην παραλιακή οδό, ενώ μέσα σε τρία λεωφορεία, έξω από το κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά, παρέμειναν από το μεσημέρι της Πέμπτης 178 πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς αρνούνταν να μείνουν εκεί.

Με το σταγονόμετρο οι επαναπροωθήσεις. Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης

Οσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στα «hot spots», ακόμα και φορείς όπως η «Διεθνής Αμνηστία» καταγγέλλουν πως χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται αυθαίρετα σε άθλιες συνθήκες μέσα σε εντεινόμενη αβεβαιότητα, φόβο και απελπισία για την τύχη τους, υπό τη νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Οι άνθρωποι που κρατούνται στη Λέσβο (Μόρια) και τη Χίο (ΒΙΑΛ) δεν έχουν σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε νομική βοήθεια, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποστήριξη, και σχεδόν καθόλου ενημέρωση για το τωρινό τους καθεστώς ή το πιθανό μέλλον τους.

Στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο, γίνεται αυστηρός έλεγχος στο ποιος μπαίνει και βγαίνει από αυτό. Το στρατόπεδο, που τώρα στεγάζει περίπου 3.150 ανθρώπους, είναι αποκλεισμένο από τον έξω κόσμο, με αλλεπάλληλους φράχτες στην κορυφή των οποίων έχουν τοποθετηθεί αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μόνο τρεις γιατροί είναι κατά κανόνα διαθέσιμοι να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους, ενώ στη ΒΙΑΛ, ιατρικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες επί τόπου μόνο για περιορισμένες ώρες, και υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και άλλες προμήθειες. Η πρόσβαση στο φαγητό είναι επίσης περιορισμένη.

Ο υπερπληθυσμός στη Μόρια σημαίνει, επίσης, ότι απλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος, για να στεγαστούν τα 3.150 άτομα, κάπου 1.000 παραπάνω από τη χωρητικότητα. Στη ΒΙΑΛ, η οποία είναι σχεδόν στα όρια της χωρητικότητάς της με περίπου 1.200 άτομα, αρκετές οικογένειες έχουν στοιβαχτεί σε στενούς χώρους σε περιφραγμένα κοντέινερ 30 ή 40 τετραγωνικών μέτρων.

Στις 6 Απρίλη, ο μοναδικός υπεύθυνος της υπηρεσίας ασύλου στη ΒΙΑΛ που εξετάζει ατομικές υποθέσεις, είπε στη «Διεθνή Αμνηστία» ότι η απότομη αύξηση στις αιτήσεις ξεπερνά τις δυνατότητές του να τις εξετάσει. Από τις 833 που είχαν κατατεθεί, είχε εξετάσει μόνο δέκα. Με τη νομική βοήθεια να είναι ελάχιστη και τη συντριπτική πλειονότητα να μην έχει καθόλου πρόσβαση σε αυτή, και τις διαδικασίες ασύλου να αναμένεται να επισπευστούν, είναι πιθανόν χιλιάδες αιτούντες άσυλο να επιστραφούν στην Τουρκία παρότι δεν είναι ασφαλής γι' αυτούς. Στο μεταξύ, οι απελάσεις συνεχίζονται με τις σχετικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία αλλά με το σταγονόμετρο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αίτηση ασύλου και άρα χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για τη διαδικασία.

Οι συνέπειες της επαίσχυντης συμφωνίας

Περίπου πριν από μία βδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που επικύρωσε τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, σφραγίζοντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, μετατρέποντας σε κέντρα κράτησης τους χώρους φιλοξενίας και καταγραφής. Το νομοσχέδιο νομοθετεί ακόμη μία απόφαση της ΕΕ που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τα «hot spots», δηλαδή τα «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ), στα οποία θα έχουν ενεργή συμμετοχή και οι μηχανισμοί της ΕΕ και ουσιαστικά μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης για ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ειδικά για όσους έρθουν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία, θα βρίσκονται σε καθεστώς μακρόχρονης κράτησης - εγκλωβισμού, προκειμένου να εφαρμοστεί και η απαράδεκτη πρόβλεψη για την αναλογία 1:1, που αφορά μάλιστα τους Σύρους πρόσφυγες.

Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και «fast track» εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών.

Τα παραπάνω αποτελούν εκρηκτικό μείγμα για τους εγκλωβισμένους ανθρώπους. Πριν από λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα σχολίασε πως η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων καμιά φορά οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές, αναφερόμενος στις συμπλοκές και στα επεισόδια σε κέντρα κράτησης. Τώρα αυτά συνεχίζονται και επεκτείνονται και η κυβέρνηση με την πολιτική της ενισχύει την απελπισία και την πρόκληση αυτών των καταστάσεων.

Είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και με αυτό το δεδομένο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων. Να δυναμώσει την ταξική αλληλεγγύη. Να διεκδικήσει τη μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, κόντρα στις απαράδεκτες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, το μέτωπο κόντρα στις ρατσιστικές, φασιστικές φωνές πρέπει να μένει ακλόνητο, γιατί διάφορα φασιστοειδή σε αγαστή συνεργασία με άλλα κυκλώματα καραδοκούν. Ο λαϊκός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που ζουν μία τραγωδία και που για να φύγουν από αυτή πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις αιτίες αλλά και τους τρόπους να τις εξαλείψουν.


Γ.Α.

Ερωτήματα

Είναι γεγονός πως μέρα με τη μέρα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό οξύνεται. Οι επιπτώσεις από την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στην οποία έχει βάλει την υπογραφή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φαίνονται όχι μόνο με τον εγκλωβισμό, αλλά και με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων σε κέντρα κράτησης. Οι συνέπειες είναι ορατές και για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Την ίδια στιγμή, τα επεισόδια και οι επιθέσεις σε μετανάστες από δήθεν «αγανακτισμένους» αυξάνονται. Πάντως, προκαλεί τουλάχιστον απορία ο τρόπος που μερικά αστικά ΜΜΕ προβάλλουν το θέμα. Για παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες είχαμε αναφορές του τύπου «οι κάτοικοι αρχίζουν να παίρνουν τα όπλα», ή «λογικό είναι εάν κάποιοι αρχίζουν να παίρνουν όπλα για να προστατευθούν». Και λέμε για ερωτήματα, δεδομένου ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες το να «ανοίγεις» τέτοια θέματα είναι άκρως επικίνδυνο. Τι επιδιώκουν;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ