ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Προ των πυλών» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την επίτευξη «συμφωνίας» μέχρι τέλος Απρίλη

Αποκαλυπτικός ο διάλογος του Γ. Βαρουφάκη με τον Τζ. Στίγκλιτς στο χτεσινό συνέδριο στο Παρίσι...
Αποκαλυπτικός ο διάλογος του Γ. Βαρουφάκη με τον Τζ. Στίγκλιτς στο χτεσινό συνέδριο στο Παρίσι...
Σε διαδικασία σύγκλισης βρίσκονται οι προτάσεις της συγκυβέρνησης με αυτές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, καθώς και της προθεσμίας για την κατάθεση της «ολοκληρωμένης λίστας» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα βήμα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ. Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους «θεσμούς» έως το τέλος Απρίλη και μάλιστα χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την επίτευξη συμφωνίας πριν από το ερχόμενο Γιούρογκρουπ στις 24 Απρίλη. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως χρονοδιαγραμμάτων, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται «προ των πυλών». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζονται στον άξονα των «δημοσιονομικών» και «χρηματοδοτικών κενών» και στους «τρόπους» που αυτά θα καλυφθούν με «αξιόπιστα» και «κοστολογημένα» αντιλαϊκά μέτρα.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση της Alpha Bank, η οποία στην εβδομαδιαία έκθεσή της εστιάζει στην ανάγκη να μειωθεί η δημόσια δαπάνη για το ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ίδιους, παρά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις των περασμένων ετών, εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερου κόστους συστήματα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων, λόγω της «δημογραφικής γήρανσης», αλλά και της διόγκωσης της ανεργίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Ευρωζώνη ζητά από τη συγκυβέρνηση την κατάθεση και νέας «βελτιωμένης» λίστας μεταρρυθμίσεων, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Ηδη, μετά και την κατάθεση της τρίτης κατά σειρά λίστας από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις φτάνουν στα 8,5 δισ. ευρώ, από τα οποία ποσά ύψους 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μπαράζ διαβεβαιώσεων από τον υπουργό Οικονομικών

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 24 Απρίλη εξέφρασε ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg». «Θέλουμε ένα συμβιβασμό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε στο Παρίσι το Ιδρυμα του Τζ. Σόρος «Ινστιτούτο Νέας Οικονομικής Σκέψης», επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις που έδωσε στο πλαίσιο διαλόγου που είχε με τον Τζ. Στίγκλιτς.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη:

-- Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υπογραφές της προηγούμενης και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα, όμως, προσθέτει, είναι και η δημοκρατική εκλογή. «Ζητήσαμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι πρέπει να αλλάξει».

-- Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο χρειάζεται «ανάσα» η Ελλάδα και πώς θα την αξιοποιήσει, σημείωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται επί ενός προγράμματος που κράτησε πέντε χρόνια.

«Δεν διαφωνούμε να γίνει πλήρης έλεγχος από τους θεσμούς. Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να αρχίσουμε να νομοθετούμε τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε...

-- Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε πρωτογενές έλλειμμα,«αλλά αυτό είναι άλλο από το να πρέπει να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ».

-- «Δεν θέλουμε νέα δάνεια χωρίς νόημα, χρειαζόμαστε χώρο για να καταστρώσουμε από κοινού με τους εταίρους το σχέδιο». Σε αυτό το πλαίσιο ομολόγησε το γεγονός ότι ετοιμάζεται και νέο πακέτο δανείων (αλλά... με νόημα για το κεφάλαιο), άρα και το νέο μνημόνιο που θα το συνοδεύει, ανεξάρτητα από το πώς θα βαφτιστεί η νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

-- Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. «Αυτό που λέμε είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε κοινοπραξίες δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, αλλά θέλουμε πρώτα να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μια ελάχιστη δέσμευση για την πραγματοποίηση επενδύσεων από την πλευρά των πλειοδοτών». Υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση θέλει να διατηρήσει «ένα μερίδιο για το κράτος, ώστε να έχουμε μια ροή εσόδων από την οποία θα χρηματοδοτούμε τα συνταξιοδοτικά ταμεία». Το συγκεκριμένο παραπέμπει σε παραπέρα περικοπές, μέχρι και σε πλήρη κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

-- Συμπλήρωσε πως διαφωνούμε με οργανισμούς όπως το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις απόψεις για τα Εργασιακά, ομολογώντας δηλαδή ότι και το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση η «κριτική» γίνεται από τη σκοπιά του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «αν σε ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός, θέλεις ρύθμιση στην αγορά ώστε να μην εκμεταλλεύεται ο ένας εργοδότης τη "μαύρη" εργασία για να κερδίζει πλεονέκτημα από τον ανταγωνιστή του»...

Στο απυρόβλητο το χρέος

Στο μεταξύ, στην καταβολή μιας ακόμη δόσης, ύψους 448 εκατ. ευρώ, προς το ΔΝΤ προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ, να αποπληρώνει το κρατικό χρέος στο «ακέραιο και εγκαίρως»...

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα ψίχουλα στους πιο φτωχούς

Η δημοσιοποίηση χτες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγείται δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και επίδομα σίτισης, επιβεβαιώνει ότι ο νόμος για την «ανθρωπιστική κρίση», που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, αφορά μόνο τα νοικοκυριά που ζουν κυριολεκτικά σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, επανασύνδεση του ρεύματος και ρεύμα μέχρι 300 Kwh το μήνα θα δικαιούνται φτωχά νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.800 για τετραμελή οικογένεια. Για να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση θα πρέπει, επίσης, να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο ή τις 200.000 ευρώ ανά οικογένεια. Κατά τον ίδιο τρόπο, το συνολικό ύψος των καταθέσεων δε θα πρέπει να υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών που προβλέπει η ΚΥΑ.

Τα ίδια ισχύουν και για το επίδομα ενοικίου, το οποίο κλιμακώνεται ως εξής (μηνιαία): 70 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο άτομο της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 220 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το επίδομα σίτισης, κλιμακώνεται από τα 70 ευρώ μηνιαίως για μεμονωμένα άτομα και φτάνει μέχρι τα 220 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.

Χρηματοδότηση από ΕΚΤ

Τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), για μία ακόμη βδομάδα, ενέκρινε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, αυτήν τη φορά, εγκρίθηκε το σύνολο του ποσού που είχε ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), εξέλιξη που δείχνει την προχωρημένη διαβούλευση για το «κλείδωμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Ετσι, η συνολική χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες φτάνει στα 73,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στο τέλος Φλεβάρη στα 140,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές των καταθέσεων συνεχίστηκαν τόσο το Μάρτη όσο και τις πρώτες ημέρες του Απρίλη, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να υποχωρήσουν περαιτέρω, στα 135 δισ. ευρώ.

Αντιλαϊκές διεργασίες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας «JP Morgan Chase», δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία ενδεχόμενη έξοδο. Κάνουμε συνεχώς ασκήσεις αντοχής της εταιρείας μας στις πιθανές επιπτώσεις που θα προέκυπταν από ένα τέτοιο συμβάν».

Από την πλευρά του, ο Ρεζά Μογκάνταμ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και σημερινό στέλεχος της «Morgan Stanley», δίνει έμφαση στην εφαρμογή λίγων αλλά σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σε άρθρο στους «Finacial Times», επισημαίνει ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την άμεση ψήφιση νόμων όπως την «κατάργηση των γενναιόδωρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ και την καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων κατά της διαφθοράς». Σε «αντάλλαγμα», η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσφέρει επαρκή χρηματοδότηση για το επόμενο τρίμηνο, προκειμένου η κυβέρνηση να καλύψει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της. Επίσης, ένα νέο πρόγραμμα που θα αποτελέσει το «σχέδιο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια»...

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση 2,1% το Μάρτη

Ρυθμό υποχώρησης 2,1% εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός το Μάρτη του 2015 σε σχέση με το Μάρτη του 2014, ενώ στο τελευταίο δωδεκάμηνο (Απρίλης 2014 - Μάρτης 2015) καταγράφεται μείωση 1,6%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επίπεδο τιμών λιανικής στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ενισχύθηκε κατά 0,7%. Αντίθετα, ρυθμοί υποχώρησης καταγράφονται στη «στέγαση» με 6,4%, στην ένδυση - υπόδηση με 3,6% κ.α.

Ελαφρά άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή

Αύξηση κατά 1,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Φλεβάρη του 2015 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2014 (έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περσινή σύγκριση). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Γενάρη - Φλεβάρη 2015, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ