ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πίσω και από τις αρχικές εξαγγελίες οι προβλέψεις για τους εργαζόμενους

Τις θέσεις του ΚΚΕ ανέπτυξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Χρ. Κατσώτης

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως ανέδειξε στη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, είναι μακριά από τις προσδοκίες των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ στο σύνολό τους υπηρετούν «τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε με καλύτερο τρόπο να υπηρετεί τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Η κριτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Κατρούγκαλου, με αφορμή τα ιδιωτικά συμφωνητικά που είχε υπογράψει με δημόσιους υπαλλήλους και την προμήθεια που θα εισέπραττε σε περίπτωση αποκατάστασής τους.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έθεσαν θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων», επικαλούμενοι το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Βουλής και έστησαν μία ακόμα αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι τα συμφωνητικά ήταν στο πλαίσιο του ...αντιμνημονιακού αγώνα, ενώ πλήρης ήταν η στήριξη που του παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.

Λειψή «κατάργηση» της επιστράτευσης

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί την πρώτη από τις «θεσμικές παρεμβάσεις» που θα γίνουν σε βάθος 6μήνου. Θα ακολουθήσουν - σύμφωνα με τον ίδιο - νομοσχέδια για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και για το σύστημα αξιολόγησης. Παραδέχτηκε ότι η κινητικότητα παραμένει, όμως - όπως ισχυρίστηκε - αφορά τη «διαδικασία βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού».

Σε άλλο σημείο, παρουσίασε ως επίτευγμα της κυβέρνησης ότι συμπεριέλαβε διάταξη που προβλέπει «την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ως μέτρο αντιμετώπισης», μόνο «των έκτακτων αναγκών».

Το τι ακριβώς προωθεί η νέα κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε, όταν ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης απαίτησε να αντικατασταθεί το σχετικό άρθρο με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και προβλέπει με τρία άρθρα «την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης ή με οποιονδήποτε τρόπο επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ακινήτων ή κινητών πραγμάτων, είτε πριν, είτε μετά την κήρυξη απεργίας και σε κάθε άλλη μορφή κινητοποίησης των εργαζομένων για την υπεράσπιση και προβολή των δικαιωμάτων». Εκεί, τέθηκε από τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό θέμα συνταγματικότητας!

Πιο πίσω από το αρχικό κείμενο

Στη γενική του τοποθέτηση, ο Χρ. Κατσώτης αρχικά ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ ποτέ δεν αποδέχτηκε ούτε και ανέχτηκε το δημόσιο που διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται από τις αστικές κυβερνήσεις για να υπηρετεί τις ανάγκες της αστικής τάξης».

Ανέφερε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο είναι πιο πίσω από το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί για διαβούλευση. Ενδεικτικά, η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ εξαρτάται πλέον από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα, δεν περιλαμβάνεται το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ μένουν εκτός οι 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, για τις οποίες το ΚΚΕ - όπως είπε - θα καταθέσει τροπολογία και οι 3.500 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβλήματα και ασάφειες υπάρχουν και για τους εργαζόμενους που δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς, ενώ σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, ο Χρ. Κατσώτης, αφού επισήμανε ότι «διαφωνούμε με αυτό το Σώμα», τόνισε ότι όσα Δημοτικά Συμβούλια δεν αποφασίσουν την επανασύστασή του, οι εργαζόμενοι να πάνε σε υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο δήμος. Δήλωσε, τέλος, ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» «επί της αρχής» του νομοσχεδίου.

Μειώσεις 7,5% στους μισθούς των υπαλλήλων του ΟΑΣΘ

Μείωση των μισθών κατά 7,5%, από 1η Μαρτίου, αποφάσισε μονομερώς η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Το ΔΣ του ΟΑΣΘ συνεδρίασε στις 31/3, τελευταία μέρα ισχύς της μετενέργεια της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από το συμβούλιο του ΟΑΣΘ απουσίαζε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων λόγο λήξης της θητείας του.

Το προεδρείο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη μείωση και ότι θα μεταβεί στην Αθήνα για επαφές στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου είχε προτείνει προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ μείωση των ρεπό και την υπογραφή ΣΣΕ που προέβλεπε τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων με «λιγότερο φθηνούς» παλιούς εργαζόμενους και «πάμφθηνους» νέους εργαζόμενους.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) - ΟΑΣΘ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Αυτά που ζούμε είναι η συνέχεια του "Πορίσματος" της επιτροπής του Υπουργείου Μεταφορών και του νόμου 4313/2014 που μειώνει την επιδότηση προς τον ΟΑΣΘ και που η ΔΑΣ διαφώνησε. Η πλειοψηφία του Συνδικάτου, αλλά και άλλοι που σήμερα είναι στην αντιπολίτευση, στήριξαν το "Πόρισμα" και κατ' επέκταση όλα όσα απορρέουν από αυτό, όπως η μείωση του μισθολογικού κόστους, η αύξηση στα εισιτήρια για τους επιβάτες, η αύξηση της ηλικίας του στόλου των λεωφορείων, το σπάσιμο της μονιμότητας με την ιδιωτική εταιρεία στον έλεγχο κομίστρου».

Η ΔΑΣ ζητά άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση των εργαζομένων και λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις. Υπογραφή ΣΣΕ ενιαία για όλους τους εργαζόμενους χωρίς μειώσεις μισθών. Απόδοση ως αναδρομικών των χρημάτων των εργαζομένων από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή 2010, 2011, 2012.

Η κυβέρνηση «κρατάει το ίσο» στην επίθεση της εργοδοσίας

Το «πράσινο φως» στην εταιρεία «ΒΙΣ», που λειτουργεί στο Βόλο, να συνεχίσει την επίθεση ενάντια στους 50 εργαζόμενους στο Τμήμα Χαρτοποιίας -τους βγάζει εναλλάξ σε διαθεσιμότητα και σε εκ περιτροπής εργασία- έδωσαν, ουσιαστικά, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη στάση που τήρησαν στη διάρκεια της τριμερούς που έγινε στο υπουργείο.

Παρουσία των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, οι παράγοντες του υπουργείου έδωσαν «συστάσεις» να ακολουθηθούν οι «νόμιμες» διαδικασίες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Και «νόμιμες» διαδικασίες, εν προκειμένω, είναι το νομικό αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει θεσμοθετηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μνημόνια και χωρίς, το οποίο όχι μόνο διατηρεί ανέγγιχτο η νέα κυβέρνηση αλλά, μάλιστα, καλεί σε τήρησή του.

Είναι οι διαθεσιμότητες, η εκ περιτροπής εργασία, οι μονομερείς ενέργειες, οι ατομικές συμβάσεις, οι απολύσεις με προειδοποίηση ή τύπου «εθελούσιες έξοδοι» και άλλα. Δηλαδή όλα όσα βιώνουν στο πετσί τους οι 50 εργάτες της «ΒΙΣ» στο Τμήμα Χαρτοποιίας, οι οποίοι είναι σε ομηρία από το Νοέμβρη του 2014, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, σημειώνει: «Οι εργάτες δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα λυθεί το πρόβλημά τους από τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης. Δεν πρέπει να επαναπαυτούν στη "νομική" διευθέτηση του ζητήματος. Ο νόμος δεν είναι με το μέρος τους, είναι με το μέρος του Ομίλου Φιλίππου. Μόνος δρόμος είναι η αγωνιστική απάντηση. Να γκρεμίσουν τα τεχνητά τείχη που στήνουν διάφοροι παράγοντες ανάμεσα στους εργάτες της Χαρτοποιίας και τους υπόλοιπους εργάτες της ΒΙΣ, με στόχο να τους διασπάσουν και να τους αποδυναμώσουν».

Επιδόματα των εργαζομένων ζητάει πίσω ο δήμος Βόλου

Να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν στο παρελθόν από επιδόματα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε η δημοτική αρχή Βόλου, συνεχίζοντας την τακτική της κατάργησης μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ απαιτεί να παρθεί πίσω η απόφαση, επισημαίνοντας ότι η «επιχειρηματική» αντίληψη για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ και από τη νέα δημοτική αρχή είναι στη γραμμή της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Αναφερόμενη στη στάση που τήρησε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι για ακόμη μια φορά ζητούσε διευκρινίσεις για τη «νομιμότητα» της απόφασης, χωρίς καθαρές κουβέντες να μην κοπούν άλλο οι μισθοί και, φυσικά, να μην επιστραφούν χρήματα.

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, δυναμώνοντας το ταξικό κίνημα. Να διεκδικήσουν μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό με μόνιμους εργαζόμενους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη μετατροπή των ΔΕΥΑ σε κρατικές υπηρεσίες που, με κεντρικό σχεδιασμό στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και με τα κατάλληλα έργα, θα καλύπτουν τις ανάγκες με φτηνό ποιοτικό νερό για άρδευση και ύδρευση, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Τέλος, στο πλαίσιο προβολής της πρότασης του Κόμματος για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org