ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια απ' το ΚΚ Ουκρανίας

Καταγγέλλει την επίθεση μέσα στην Ουκρανική Βουλή, στον Α' Γραμματέα του κόμματος από τους εθνικιστές φασίστες

Για την επίθεση σε βάρος βουλευτών του ΚΚ Ουκρανίας από Ουκρανούς φασίστες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη και προκλητική επίθεση δυνάμεων του φασιστικού κόμματος "Ελευθερία" στην ουκρανική Βουλή εναντίον του Α' Γραμματέα Π. Σιμονιένκο και βουλευτών του ΚΚ Ουκρανίας.

Ο αντικομμουνιστικές προκλήσεις των Ουκρανών φασιστών θα πέσουν στο κενό. Ο ουκρανικός λαός μπορεί και πρέπει να απομονώσει τις φασιστικές δυνάμεις που αποθρασύνονται έχοντας τις πλάτες τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στηρίζουν τη λεγόμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Ουκρανίας».

Πώς συνέβη το περιστατικό της επίθεσης στον Πέτρο Σιμονιένκο

Το περιστατικό, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ουκρανίας, συνέβη την Τρίτη το πρωί, όταν μιλούσε στο βήμα της Βουλής στο Κίεβο ο Α' Γραμματέας του κόμματος Πέτρο Σιμονένκο. Σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Ο ηγέτης του κόμματος άσκησε κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, κατηγορώντας του εθνικιστές και τους φασίστες που πριν ενάμισι μήνα καταλάμβαναν κυβερνητικά κτίρια, στρατόπεδα και αστυνομικά τμήματα. Είπε ότι αυτές οι δυνάμεις δεν ήθελαν κανένα διάλογο με αντίπαλους τους και αυτές οι δυνάμεις είναι που προκαλούν και τους πληθυσμούς στα νότια και ανατολικά στην αντίσταση σα μια απέλπιδα προσπάθεια.

Υπογράμμισε ότι η ευθύνη για τη διάσπαση της Ουκρανίας ανήκει ολοκληρωτικά στη σημερινή κυβέρνηση και τους εξτρεμιστές, οι πράξεις των οποίων προκάλεσαν τις αποσχιστικές τάσεις».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι με το άκουσμα της φράσης αυτής, ο Σιμονιένκο δέχτηκε την επίθεση δυο βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος «Ελευθερία», που τον έσπρωξαν από το βήμα και επιτέθηκαν και σε άλλους βουλευτές με γροθιές. Στη συνέχεια έγινε συμπλοκή ανάμεσα στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει: «Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της νέας εξουσίας, οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι προκλήσεις των εθνικιστών προκαλούν εντάσεις στην κοινωνία».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στις ανατολικές περιοχές

Το κατειλημμένο κυβερνείο στο Ντόνετσκ
Το κατειλημμένο κυβερνείο στο Ντόνετσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία, στο φόντο των έντονων αποσχιστικών τάσεων, που εκδηλώνονται ως απάντηση στην κυβέρνηση εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων που βρίσκεται στο Κίεβο.

Η ρωσική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες του Κιέβου και της Δύσης για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ανατολική Ουκρανία, αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι δε διεξάγει ασυνήθεις ή εκτός προγράμματος στρατιωτικές δραστηριότητες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες θα είχαν στρατιωτική σημασία». Ταυτόχρονα, Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ζητάνε να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών και να εξασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπησή τους στη Βουλή και στα όργανα του κράτους.

Ταυτόχρονα, στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία. «Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε: Από τη μία πλευρά, συνεχίζουμε το διάλογο αλλά, από την άλλη πλευρά, καθιστούμε σαφές ότι, κατά τη δική μας άποψη, η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην επιλογή του δικού της δρόμου προς την ανάπτυξη. Αυτό το ζητούμε. Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το μέλλον της», είπε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζόν Κέρι, επέρριψε σε Ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών κινήσεων στην Ανατολική Ουκρανία και τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Το ίδιο επανέλαβε χτες και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για τα «σουλάτσα» στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όταν εκθείαζε ως «απελευθερωτές» τις ομάδες κρούσεις των φασιστών.

Και ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στα σύνορα της Ρωσίας με την Ανατολική Ουκρανία, αλλιώς θα υποστεί «απομόνωση και κυρώσεις».

Τελεσίγραφο στους ρωσόφωνους

Από το Κίεβο, ο «υπουργός Εσωτερικών» της νέας εξουσίας, Αρσέν Αβάκοφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών και ότι θα γίνει χρήση βίας εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν δύο επιλογές, από τη μία πλευρά, η πολιτική επιλογή και οι διαπραγματεύσεις και, από την άλλη, η βία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους. «Για εκείνους που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και μία πολιτική διευθέτηση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μία στιβαρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», είπε. Ωστόσο, στο Ντόνετσκ, που έχει ανακηρυχθεί σε «κυρίαρχη λαϊκή δημοκρατία», οι φιλορώσοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν είτε δημοψήφισμα στις 11 Μάη για διευρυμένη αυτονομία είτε σύνδεση με τη Ρωσία και εμφανίστηκαν να λένε ότι διαθέτουν 20.000 όπλα (και μπορούν να βρουν και 70.000 και παραπάνω) και θα αντισταθούν στη νέα εξουσία. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και σε άλλες ανατολικές πόλεις, το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ και αλλού. Επίσης, ήδη η κυβέρνηση του Κιέβου μετακινεί στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ανατολή.

Πάντως την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται για την ερχόμενη βδομάδα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, Ουκρανίας, Α. Ντεστσίτσια, και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κ. Αστον.

Πιέσεις με «όπλο» την Ενέργεια

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε χτες τις αρχές της Ουκρανίας να μη «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση». Ταυτόχρονα, προχώρησε σε περαιτέρω πιέσεις για το ζήτημα της Ενέργειας. Ζήτησε από τη ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» να αποφύγει προς το παρόν να ζητήσει να προπληρώνεται το αέριο που αγοράζει το Κίεβο εν αναμονή νέων διαπραγματεύσεων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΕΕ
Πιέσεις για συγκρότηση δικαστηρίου κατά του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε χτες την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου στο Κοσσυφοπέδιο για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ στα τέλη της δεκαετίας του '90 ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πρίστινα, Σάμουελ Ζμπόγκαρ.

Ο Ζμπόγκαρ υποστήριξε ότι το δικαστήριο θα συσταθεί ή υπό την αιγίδα της ΕΕ με την παράλληλη έγκριση της κοσσοβάρικης βουλής, είτε (σε περίπτωση που η Πρίστινα απορρίψει την πρόταση) υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινή ανακοίνωση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την ίδρυση της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ 53 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ανάμεσά τους και το ΚΚΕ υπογράφουν κοινή διακήρυξη που βγήκε με πρωτοβουλία του ΚΚ Πορτογαλίας, με τίτλο «Για την ειρήνη, όχι στο ΝΑΤΟ».

Σε αυτήν, ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν: «Το ΝΑΤΟ από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής του είναι το ιμπεριαλιστικό πολιτικο-στρατιωτικό μπλοκ, το κομβικό στοιχείο στη στρατηγική της επικυριαρχίας και εκμετάλλευσης και της σύγκρουσης τότε με την ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Είναι υπεύθυνο για την κούρσα των εξοπλισμών και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της έχουν πάνω από τα 2/3 των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ενώ επεκτείνουν σε όλο τον κόσμο την ακτίνα δράσης τους. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - ο ευρωπαϊκός πυλώνας του - είναι οι υπεύθυνοι για σειρά εγκλημάτων, καταστροφών και βάρβαρων επεμβάσεων, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη Λιβύη και την εμπλοκή στα εσωτερικά άλλων χωρών όπως στη Συρία, οι απειλές στο Ιράν.

Είναι υπεύθυνοι για την αυξημένη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και την προώθηση της κλιμάκωσης και των πολέμων κατά της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας πολλών λαών στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική».

Και καταλήγουν: «Ζητάμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ και στηρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε λαού και χώρας να αποφασίσει την αποχώρηση από αυτήν την επιθετική συμμαχία».

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περισσότερα ξένα στρατεύματα θέλει η Πάουερ

MΠΑΝΓΚΙ.--

«Ανησυχίες» για τα πιθανά «κενά» που δημιουργεί η επικείμενη αποχώρηση περίπου 740 Τσαντιανών στρατιωτών από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στη χώρα, πριν και μετά, την εξαπόλυση της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης εξέφρασε χτες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Η Πάουερ, που πραγματοποιεί από χτες επίσκεψη στην πρωτεύουσα της κεντροαφρικανικής χώρας, Μπανγκί, ζήτησε «περισσότερη υποστήριξη» για τα στρατεύματα της Γαλλίας και της Αφρικανικής Ενωσης που βρίσκονται στη χώρα. Η παρέμβασή της γίνεται παραμονές της σημερινής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης για την ανάπτυξη δύναμης χιλιάδων κυανοκράνων του Οργανισμού (από τα μέσα Σεπτέμβρη 2014) και την πιθανότητα ενσωμάτωσης σε αυτήν την αποστολή των περίπου 6.500 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης που βρίσκονται στη χώρα την τελευταία διετία.

«Αναμφίβολα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι επείγον να αναπτυχθούν τάχιστα στη χώρα περισσότερα στρατεύματα και περισσότεροι αστυνομικοί για να καλύψουν τα κενά που πραγματικά υπάρχουν» είπε η Πάουερ, μετά τις συναντήσεις της με την ηγεσία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, μολονότι δεν έχουν στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα, έχουν παραχωρήσει 37 μεταγωγικά οχήματα στις «ειρηνευτικές προσπάθειες» και ότι βρίσκονται καθ' οδόν άλλα 200.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ