ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Εκδήλωση με μεγάλη ανταπόκριση

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και συνδιοργανωτές το ΚΕΘΕΑ (μονάδα Συμβουλευτικής και Επανένταξης Μυτιλήνης) και το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου (Παράρτημα της ΟΓΕ).

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΗΝ) και ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ ΚΕΘΕΑ. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ μίλησαν και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία Συλλόγων Γονέων απ' το νησί, αλλά και η συμμετοχή μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, έγινε πρόταση από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς το Εργατικό Κέντρο, για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο του ιδρύματος.

Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη για ίδρυση Παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών στη Μυτιλήνη, αλλά και η ανάγκη για δημιουργία (έχει δρομολογηθεί απ' το ΚΕΘΕΑ) Κέντρου Απεξάρτησης που θα καλύπτει το Βόρειο Αιγαίο.

Το Εργατικό Κέντρο έθεσε αιτήματα για το πρόβλημα των ναρκωτικών, καλώντας άλλους φορείς να τα υιοθετήσουν: Ενδυνάμωση της μονάδας συμβουλευτικής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ στο νησί με σταθερή σχέση εργασίας επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού καλά αμειβόμενου, τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, δημιουργία θεραπευτικής κοινότητας, παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης δημόσια και δωρεάν, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τέτοιους τομείς κ.ά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
Καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές διώξεις

Τη νέα ωμή συνδικαλιστική - πολιτική δίωξη εναντίον 6 διοικητικών υπαλλήλων και διδασκόντων που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 15 Φλεβάρη έξω από το κτίριο της Νομικής του ΑΠΘ ενάντια στις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Επιβεβαιώνεται ότι οι κινητοποιήσεις αυτές, με τη ματαίωση των εκλογών στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας, αποτέλεσαν σημαντικό πλήγμα για όσους είχαν συμφέρον από την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου, που μετατρέπει το πανεπιστήμιο των παιδιών μας σε πολυκατάστημα διδακτικών μονάδων χωρίς αντίκρισμα, ενώ στρώνει το δρόμο για συγχωνεύσεις τμημάτων/υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές - παιδιά λαϊκών οικογενειών - ζουν καθημερινά τη βία των μισθών πείνας και εξαθλίωσης, την ανεργία, τα ρήμαγμα των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των σχολών και των σχολείων. Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ποιος είναι απέναντί τους. Και όσο πιο ξεκάθαρο το έχουν αυτό, τόσο δεν τρομοκρατούνται, τόσο ατσαλώνονται, γιατί ξέρουν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους είναι μέσα στο κίνημα που αντιστέκεται σε αυτή τη λαίλαπα, που υπερασπίζεται δικαιώματα και κατακτήσεις και βάζει στόχο ένα άλλο Πανεπιστήμιο σύγχρονο, στο ύψος των αναγκών του λαού μας».

14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατέρρευσε ξύλινο στέγαστρο

Ευτυχώς που η κατάρρευση του ξύλινου στεγάστρου στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας έγινε βράδυ και δεν υπήρχαν εκεί μαθητές για να κινδυνέψουν. Το στέγαστρο, που κατασκευάστηκε πριν από χρόνια για να καλύψει τις εξωτερικές βρύσες του σχολείου, υποχώρησε από την πλευρά που συνδεόταν με το κτιριακό συγκρότημα κι ένα μεγάλο τμήμα του σωριάστηκε στο έδαφος.

Να σημειώσουμε ότι σε πολλά σχολεία υπάρχουν τέτοια στέγαστρα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τους μικρούς μαθητές που περνούν από κάτω τους, είτε εισερχόμενοι και εξερχόμενοι από τις σχολικές αίθουσες, είτε την ώρα των διαλειμμάτων από τα μαθήματα ή στη διάρκεια του απογεύματος που πολλά παιδιά πάνε στο σχολείο για να παίξουν.

Ο απαραίτητος έλεγχος επικινδυνότητας πάσχει, καθώς οι σχολικές επιτροπές και οι δήμοι, που με την εφαρμογή του «Καποδίστρια» έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων, λόγω των δραστικών περικοπών στα σχετικά κονδύλια που προχώρησε η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνονται.

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
«Οχι» στο κλείσιμο του οικοτροφείου της ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών

Την κατάργηση των οικοτροφείων και των τμημάτων μαθητικής μέριμνας που λειτουργούσαν στα πλαίσια των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Βοηθών Νοσηλευτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η κατάργηση αυτή, αποφασίστηκε με τροπολογία που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., και αφορά τις σχολές 9 νοσοκομείων, ανάμεσα σε αυτά και το νοσοκομείο της Κεφαλονιάς.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ τονίζει ότι η απόφαση για το κλείσιμο των οικοτροφείων έχει ως μοναδικό κίνητρο τη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι την ανάγκη αναβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και των σχετικών σπουδών. Επισημαίνει ότι στις σχολές αυτές φοιτούν παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών που βιώνουν ήδη τις άθλιες συνθήκες στέγασης. Μαζί με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες, διεκδικώντας να αυξηθούν οι παροχές, με δωρεάν στέγαση και σίτιση, σύγχρονους και υγιεινούς χώρους διαμονής για όλους.

Συσκέψεις της ΚΝΕ
Σήμερα Τρίτη
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Αιγάλεω διοργανώνει σύσκεψη με μαθητές, με θέμα «Η πρώτη σου ψήφος να είναι ανυπότακτη», στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρόοδος». Ομιλήτρια Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Καλλιθέα διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Μπραχάμι διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 12 το μεσημέρι στα Γραφεία της Αχτίδας του ΚΚΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Γκράβα διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 7 μ.μ. Ομιλητής Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Λαύριο διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα στις 8 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ. Ομιλητής Βάλσαμος Συρίγος, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου του ΚΚΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Αγία Βαρβάρα διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (πλ. Αγ. Ελεούσης).
Αύριο Τετάρτη
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Χαϊδάρι διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Λούτσα διοργανώνει σύσκεψη με το ίδιο θέμα, στις 7.30 μ.μ., αίθουσα σωματείου συνταξιούχων. Ομιλητής Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα

Δύο μέρες μετά την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία στις 4 Απρίλη, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονταν για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Ο Σύλλογός τους δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις δράσεις του, ώστε να μπουν σε διαδικασία επίλυσης όλα τα τρέχοντα προβλήματα, όπως η πλήρης εξόφληση του χειμερινού εξαμήνου και η υπογραφή συμβάσεων για το εαρινό εξάμηνο. Επίσης δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών που αγωνίζονται για τη λύση των προβλημάτων σίτισης και στέγασης και ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων τους.

Την Τετάρτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ